Petr Holý: Císař Akihito vytvářel obraz mírumilovného Japonska

1. květen 2019

S prvním májem začíná v Japonsku nová císařská éra – jeden císař odchází, nový přichází. Celý obřad sledoval i japanolog Petr Holý, který žije v Tokiu už dvacet let. „Hlavní obřad se v Japonsku konal po 200 letech, poslední císař abdikoval v roce 1817,“ říká.

Císař v Japonsku nemá výkonnou moc, jeho úloha je ryze symbolická. Proč ji stále Japonci tak prožívají? „Mnoho mladých lidí si žijí své životy, císař je pro ně něco, s čím se setkávají pouze ve zprávách v televizi,“ vysvětluje Holý.

Čtěte takéNejstarší vládnoucí dynastie má nového císaře, na japonský trůn nastoupil Naruhito a začala éra Reiwa

Jinak je tomu ale u starší generace, pro kterou je císař symbolem, jenž dává odvahu, naději a pomáhá lidem. Ale nemá možnosti ovlivnit politické dění v zemi.

Sám Petr Holý viděl císaře na vlastní oči několikrát, a potvrzuje, že cítil auru, která z císaře i císařovny vychází. „Dýchá na vás tíha mnoha set let, kdy císařský rod vládne. Určitě podlehnete,“ říká.

Císař Akihito zahájil éru nové císařské diplomacie, jejíž součástí bylo vytváření obrazu Japonska jako mírumilovné země. Podle Holého dokázal řadu věcí – začal se vyjadřovat i k otázkám druhé světové války, zamýšlel se nad utrpení obětí vojáků i civilního obyvatelstva.

„Snažil se vyjádřit své pocity, které chová k válce jako takové, právě proto se snažil vytvořit obraz Japonska jako mírově uvažujícího státu,“ zdůrazňuje.  

Co lze očekávat od nového císaře? A jak si v Japonsku pracující člověk poradí s tím, že má deset dní volna?

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.