V Praze se představí pouliční umělci při Evropském Svátku hudby

21. červen 2011

Praha se rozezní hudbou a ovládnou ji pouliční umělci. Na 21. červen připadá Evropský Svátek hudby 2011, což je happening, který má podpořit pouliční umění v centru Prahy. Ta se považuje za metropoli kultury, ale pouliční umění omezuje a většinou ji považuje za žebráctví. Iniciativa Buskerville proto na dnešek připravila happening u Rudolfina, kterého se zúčastní pouliční hudebníci, divadelníci, performeři a další umělci.

Stávající pravidla znemožňují spontánní svobodné pouliční umění, jaké se provozuje v jiných evropských městech, tvrdí hlavní organizátor akce, redaktor Rádia Česko Dalibora Zíta:

„Ti opravdu dobří umělci z ulice a veřejného prostoru mizí a v konečném důsledku to vede i k tomu, že policie pod záminkou žebroty buskery, jak se jim říká, nebo pouliční hráče, pokutuje, vyhání, občas i zabavuje nástroje. To se nám nelíbí.“

Vyhláška podle Zíty zakazuje žebrotu, ale nedefinuje ji. Pouliční umění má oproti žebrotě rozdílné znaky. „Spojuje je možná snad jenom ten futrál na peníze. Ale my si myslíme, že pouliční umění veřejný prostor nedeformuje, ale naopak rozvíjí,“ uvedl organizátor.

„Nám jde o to, že když pouliční umělec hraje, tak nic nepožaduje. Naopak něco nabízí, ukazuje to, co umí, a nesnaží se vzbudit soucit jako žebráci, ale naopak se snaží vzbudit údiv, snaží se veřejný prostor kultivovat, a to je ten rozdíl,“ upozornil Zíta.

Problém je i v tom, že například Praha 1 umožňuje hraní na ulici v omezeném módu: zájemce musí žádat tři týdny předem o povolení, vyplnit formuláře, a pak může hrát jen na dvou místech pouze v určitý čas.

A kdo dnes v metropoli vystoupí? „Na facebooku se nám přihlásilo 1500 lidí, že přijde, z toho určitá nezanedbatelná část jsou hudebníci, od kterých máme jakousi zpětnou odpověď, takže můžu říct, že tam dneska na ulicích bude možné vidět jazzmeny. Dala nám jakousi zpětnou reakci i romská skupina Bachtale Apsa, uvidíme tam i balkánskou hudbu, máme potvrzené lidi, kteří dělají slam poetry,“ odpověděl organizátor akce.

Zíta má radost, že se rozběhla veřejná debata o pouličním umění: „Sledujeme to, že se nám toto téma podařilo do veřejné debaty přenést tím způsobem, že se od nás inspirovala spousta lidí. Například United Islands letos budou mít buskerskou uličku, na které budou moci buskeři svobodně vystoupit, v Českých Budějovicích bude velmi brzo busker fest, který se námi přímo inspiroval, a tak dále.“

autoři: mvo , dog , dkk
Spustit audio