V centru Klinika chceme zůstat, kanceláře mohou být kdekoliv jinde, říká aktivistka Tereza Virtová

Podle rozhodnutí soudu měli aktivisté předat budovu autonomního centra Klinika v pražské Jeseniově ulici jejímu majiteli, tedy Správě železniční dopravní cesty. Program na klinice ale pokračuje – aktivisté v čele s Terezou Virtovou nabízejí majiteli spolupráci při plánované rekonstrukci s tím, že by v budově dál působili.

„Chceme, aby se nějaké pořádky a zákony začaly měnit, proto jsme se rozhodli k občanské neposlušnosti,“ vysvětluje aktivistka Tereza Virtová.

Občanskou neposlušností podle ní přispívají i k demokracii, vystavují se přitom právnímu postihu i policejnímu zásahu. „Je to uvážené rozhodnutí, které chceme komunikovat ven a neseme za něj nějaké možné postihy,“ dodává.

Je podle ní škoda, že klinika – krásný velký dům se zahradou – se změní v kanceláře, zahradu vybetonují a udělají tam parkoviště. „Další kus Parukářky nebude sloužit lidem, ale bude to uzavřený kancl, který může vzniknout kdekoliv jinde,“ říká.

Připomíná také, že celá rekonstrukce a to, že SŽDC převzala objekt, bylo účelové – aby sociální autonomní centrum bylo zrušeno. „Teď teprve hledají nějaké zástupné argumenty,“ nastiňuje.

Nicméně za týden se chystají jít na jednání právě se SŽDC, a to se stejnými argumenty – města, Prahu nevyjímaje, potřebují prostory jako je Klinika, prostory, které jsou spravovány nekomerčně, otevřené pro lidi, kteří nemají peníze.

„Když už jsme tři roky prokázali, že to jde, bez jakýchkoliv dotací a grantů jsme zvládli vést sociální centrum, dali jsme ho do kupy, co stát o něj pět let nejevil zájem, tak je škoda, že by teď mělo zaniknout, ještě na úkor kanceláří, které mohou být kdekoliv jinde,“ upozorňuje.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio