Srbské předčasné volby vyhrála Demokratická strana

12. květen 2008
Zblízka

Pěkné dopoledne s Radiožurnálem. Jak už jsme o tom informovali ve zprávách, v srbských předčasných volbách, které se staly do značné míry všelidovým hlasováním o tom, zda se země vydá do Evropy, nebo uzavře do sebe, zvítězila s velkým náskokem proevropská koalice. Jasné vítězství Demokratické strany překvapilo snad všechny. V ulicích nočního Bělehradu mezi petardami, ohňostroji a politickými debatami natáčel náš zvláštní zpravodaj Jan Bumba.

Jan BUMBA; redaktor:
Je po jedenácté večer a v centru Bělehradu u sídla Demokratické strany prezidenta Borise Tadiče se scházejí davy lidí, většinou mladých. Přišli, aby oslavili vítězství proevropské koalice ve volbách. Vítězství, které je téměř šokující vzhledem k tomu, že ještě před pár týdny v průzkumech s velkým náskokem vedli nacionalističtí radikálové.

; osoba:
Určitě se bude žít lépe, to v každém případě. Čím blíže Evropě, tím lépe.

Jan BUMBA; redaktor:
Říká asi dvacetiletá dívka, která drží v ruce vlaječku Demokratické strany.

; osoba:
Jsou to, myslím, skvělé výsledky, nejsou očekávané, ale chvála Bohu, že to tak dopadlo.

Jan BUMBA; redaktor:
Doplňuje mladý muž. A podle této starší dámy se ukázalo, že Srbsko je demokratická země a takovou také zůstane. Právě teď se všichni čekající dočkali, do sídla Demokratické strany přichází prezident Boris Tadič.

Boris TADIČ; srbský prezident:
Je to vítězství naší myšlenky, že Srbsko bude v Evropské unii.

Jan BUMBA; redaktor:
Ujišťuje své příznivce prezident. Jedním dechem dodává, že je to také vítězství všech, kteří usilují o ochranu suverenity Srbska a zachování svazku s Kosovem.

Boris TADIČ; srbský prezident:
To vy jste vyhráli, ne já.

Jan BUMBA; redaktor:
Hřímá Boris Tadič z balkónu sídla své strany. Těžko odhadovat, jak dlouho potrvá euforie stoupenců jeho proevropské koalice, vzhledem ke složitosti srbské politiky a tradičně obtížným povolebním vyjednáváním to ale nemusí být příliš dlouho. Vystřízlivění může přijít už za pár dní. Zatím ale proevropský tábor slaví a užívá si vítězství, ve které věřil jen málokdo.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: bum
Spustit audio