Sputnik V by Češi mohli dostat v dobrovolném režimu, připustil nový ministr zdravotnictví Arenberger

Ministra zdravotnictví Jana Blatného ve středu vystřídal ve vedení resortu dosavadní ředitel pražské vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Jaké změny od něj premiér Andrej Babiš (ANO) na ministerstvu očekává?
 

Čtěte také

Každá lahvička se počítá

Kromě zlepšení komunikace a boje s fake news považuje nový ministr zdravotnictví za svoji prioritu mít k dispozici co možná nejvíce registrovaných vakcín. Ty do Česka momentálně proudí v souladu s kontrakty uzavřenými v rámci Evropské unie.

„To je jeden zdroj, ale my určitě budeme hledat i další možnosti. Možná jste si všimli, že se v tom pan premiér velice angažuje. V neděli odpoledne se nám potvrdilo, že stačí několik telefonátů a hned máte dalších 80 tisíc vakcín navíc. Je to opravdu spíše o té aktivitě a snažit se každou lahvičku sehnat,“ míní Arenberger.

Sputnik V na dobrovolné bázi?

Spekuluje se, že za odvoláním ministra Jana Blatného je právě jeho rozdílný názor na způsob získávání dalších vakcín proti koronaviru. Diskuzi přiživilo i prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který při jmenování vyzval nového ministra zdravotnictví Arenbergera, aby se nebránil vakcínám z Ruska a Číny.

Premiér Andrej Babiš následně popřel, že by za výměnou na postu ministra zdravotnictví byla právě snaha otevřít do Česka cestu ruské očkovací látce dřív, než projde schvalovacím procesem Evropské lékové agentury.

Čtěte také

„V tuto chvíli není na stole, že bychom řekli, že zítra jedeme nakupovat do Ruska, ale chceme se podívat na dokumentaci, která je k dispozici, a posoudit co a jak. Neberu to jako prioritu číslo jedna, ale přísun vakcín je určitě důležitý a je to jediná možnost, jak se s pandemií vypořádat. Uvidíme, jaké budou možnosti,“ reaguje Petr Arenberger.

„Těm, kteří mají o tuto vakcínu zájem – a překvapivě je to v České republice opravdu velká skupina lidí – bychom rádi umožnili, aby ji mohli dostat v nějakém dobrovolném režimu. Ale musíme najít nějaký rozměr, aby to nebylo v rozporu s evropskými ani s našimi předpisy.“

Je vakcína od firmy Astra Zeneca bezpečná? A jak náročným úkolem bude návrat žáků do škol? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Hosty Věry Štechrové byli:

  • Petr Arenberger, nový ministr zdravotnictví,
  • Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti,
  • Michal Černý, Asociace ředitelů základních škol.
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio