Spoje z Ukrajiny do Česka jsou na čtvrtek skoro plné. Některé linky ruší provoz

Česká vláda vyzývá Čechy, kteří pobývají kdekoliv na Ukrajině, aby oblast co nejrychleji opustili a vrátili se do vlasti. K neprodlenému odchodu vyzval premiér Petr Fiala (ODS). Ministerstvo zahraničí také varuje před cestami na ruské území do blízkosti hranice s Ukrajinou, zejména do Rostovské oblasti, a také do Běloruska.

Možnosti návratu jsou pro české občany poměrně komplikované – většina míst v autobusových spojích z Ukrajiny do České republiky je pro čtvrtek obsazená a jízdenky postupně ubývají i na další dny. Některé spoje navíc dopravci zcela zrušili.

Čtěte také

Pravidelné linky pojedou zítra z Oděsy a taky z Kyjeva. Volná místa měli před čtvrtečním polednem třeba dopravci FlixBus, Trans Tempo nebo DMD. Jezdí také autobusy na Slovensko.

Letecká doprava mezi Českem a Ukrajinou je ale dočasně zastavená a vlakové spoje na Ukrajinu zastavila například Železničná spoločnosť Slovensko.

Pokud jde o Ukrajince, kteří žijí v Česku a končí jim oprávnění k pobytu bez možnosti prodloužení, smí v republice zůstat i dál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) prodloužení pobytu v Česku nemusí Ukrajinci řešit okamžitě. Mají ale sledovat internetové stránky resortu, kde budou postupně přibývat další informace. A to jak v češtině, tak v ukrajinštině.

Poslechněte si celou hodinu Speciálu Radiožurnálu a Plusu, poslouchejte nás i živě.

autoři: Jan Bílek , marz
Spustit audio