Santini a reklamka? Vždy mě lákalo spojovat nespojitelné, říká Miloš Urban o románu Santiniho jazyk

5. prosinec 2023

Univerzální věta, která by dokázala ovlivnit myšlení lidí. Právě po ní bude pátrat protagonista nové vltavské Četby na pokračování Santiniho jazyk v podání herce Aleše Procházky. Knižní předloha Miloše Urbana se stejnojmenným názvem Santiniho jazyk vyšla poprvé v roce 2005. Četbu na pokračování uvádíme u příležitosti 300 let od úmrtí Jana Blažeje Santini-Aichela.

V knize ještě doznívají divoká devadesátá léta, rozmach reklamních agentur. Co vedlo Miloše Urbana k propojení architektonické linky a svět propagace a reklamy? „Právě ten naprostý protiklad těch dvou světů. To mě vždycky lákalo, spojovat nespojitelné. A hrdinu také musíte zasadit do nějakého prostředí, a já těch prostředí zase tolik neznám. Znám trošku reklamku, jak vypadala v nultých letech, a potom znám knižní nakladatelství. Takže já si nemohu moc vybírat,“ odpovídá.

Každý příběh je žárlivý, nechce vás pustit.

Při přípravě knihy Miloš Urban putoval po santiniovských objektech. Téměř všechny lokality objel a nechal je na sebe působit. „Musím říct, že nebyly všechny přístupné, ale někdy to dalo člověku-spisovateli popud vymyslet si do toho místa či objektu něco, co tam vůbec není. Například chrám ve Křtinách nemá žádné podzemí. Já jsem tam napsal podzemí a pak ho tam lidi jezdili hledat,“ prozrazuje s úsměvem.

Křtiny, barokní Poutní kostel Jména Panny Marie

A jak se Miloši Urbanovi líbí vltavská četba? „Jsem úplně nadšen a okouzlen. Vůbec jsem nevěděl, že ta knížka bude mít po tolika letech ještě další život.“

Jaký vztah má Miloš Urban k Santinimu? Má tendenci vracet se ke svým starým textům? A má teď nějakou další architektonickou inspiraci? Poslechněte si celý rozhovor nejen o nové vltavské četbě Santiniho jazyk.

autor: nav

Související