Santini 300. Koncert k výročí geniálního architekta v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou

4. listopad 2023

300 let uplyne letos v prosinci od smrti geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho a se začátkem listopadu vyvrcholí i hudební projekt Vltavy k této příležitosti. Cyklus koncertů v Santiniho prostorech jsme zakončili v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou. V sobotu 4. listopadu zde vystoupila Svatomichalská gregoriánská schola z Brna a varhaník Pavel Černý. Zcela symbolicky v jubilejním roce architektova úmrtí provedli chorální Requiem. 

300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho na Vltavě

Záznamy koncertů

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou

Cisterciácký klášter Pramen Panny Marie založil roku 1251 Boček z Obřan. Za husitských válek byl vypálen a upadal. Dokonce byl zrušen a prelatura přebudována na zámek. Roku 1638 ho vykoupil velehradský opat Jan Greifels z Pilsenburku a uvedl sem znovu cisterciáky. Za opata Václava Vejmluvy byl klášter upraven Santinim, který v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše vybudoval po obou stranách kněžiště kruchty a vytvořil návrh varhan a upravil prostor okolo hlavního oltáře. Varhany vybudoval brněnský varhanář Jan David Sieber. 15. srpna 2009 byl chrám povýšen na baziliku minor.

Santini spojil ve svém díle velkolepost barokního vnímání prostoru se strohými geometrickými tvary gotiky. Tvář obcí i krajiny České republiky utvářejí jeho monumentální chrámy nebo prosté kaple, ale také zámek, hospodářské dvory nebo zájezdní hostinec. Ve žďárské bazilice upravil prostor kolem hlavního oltáře a umístil zde varhany, jejichž vizuální stránka nemá v České republice obdoby.

Spustit audio

Související