Klášter Kladruby architekta Jana Blažeje Santiniho se otevírá po mnohamilionové rekonstrukci. Ukáže dosud nepřístupné části

29. březen 2023

Hitem sezony památek v Plzeňském kraji bude klášter Kladruby. Do dosud nepřístupných prostor starého a nového konventu se v sobotu 1. dubna poprvé podívají návštěvníci benediktinského kláštera na Tachovsku. V národní kulturní památce skončila po dvou a půl letech největší rekonstrukce v novodobé historii kláštera. Přišla na 165 milionů korun, z toho přes 100 milionů byla dotace z EU.

Bývalý benediktinský klášter byl založen před 900 lety knížetem Vladislavem I. Dominantou areálu je kostel Nanebevzetí Panny Marie přestavěný slavným českým architektem Janem Blažejem Santinim Aichelem ve stylu tzv. barokní gotiky. Druhou nejvýznamnější stavbou v areálu kláštera je budova Nového konventu od Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho na Vltavě
Nenechte si ujít koncerty v prostorách jeho staveb

9. 9. 2023 / 18:00
Kladruby u Stříbra, hraje Collegium 1704

30. 9. 2023 / 18:00
Chlumec nad Cidlinou, Karlova Koruna, hraje SOČR

4. 11. 2023 / 18:00
Žďár nad Sázavou, bazilika, hrají Pavel Černý na varhany a Svatomichalská schola Brno

„Řekla bych, že evropský význam je v tom, jakým způsobem se tím klášterním areálem prohnaly dějiny, protože ony to jsou sice dějiny národní, ale vždy v evropském rozměru. Už první vlastník, první správce kláštera – Benediktini – jsou evropské hnutí, které nemá hranice státní, nemá hranice národní. Windischgrätzové, kteří působili v Kladrubech po roce 1825 byl opět šlechtický rod, který byl loajální císaři, a tudíž ctil národní hranice úplně v jiné podobě, než my jsme zvyklí. A pak nastoupilo nějaké to přešlapování státní správy po roce 1945. Aktuálně opět spravuje klášter v Kladrubech organizace, která je sice národní – Národní památkový ústav – ale jednoznačně směřující evropským směrem nebo inspirující se v evropském prostoru, shrnuje důležitost historie památky autorka jedné návštěvnické trasy Stanislava Beránková v ranní Mozaice.

Od 1. dubna 2023 jsou návštěvníkům přístupné nové prohlídkové trasy s názvem Klášter a Zámek. Ty vznikly jako výsledek projektu obnovy Život v řádu.

S Českým rozhlasem navštívíme prostor kláštera, konkrétně opatský chrám Nanebevzetí Panny Marie, 9. září. Od 18 hodin zde vystoupí Collegium 1704 a Missa Omnium Sanctorum Jana Dismase Zelenky.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související