Miloš Urban: Santiniho jazyk. Strhující příběh o hledání univerzální věty

20. prosinec 2023

Zaměstnanci reklamní agentury docházejí nápady a začíná hrozit propuštění. Jeho nadřízený mu poskytne poslední příležitost: má vymyslet univerzální slogan, který by dokázal všechny ovlivnit a prodat jakékoliv zboží. Existuje tato věta vůbec? Nebo je to jen chiméra? Vypravěč se pouští do pátrání, které ho sice přivádí na místa, jež se pyšní stavbami geniálního architekta Santiniho, ale mohlo by ho stát i život. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Aleš Procházka
Připravil: Michal Plzák
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 6. 12. 2023

Zde se vyprávění začíná tematicky blížit jiným Urbanovým románům: autor často vypráví příběhy současníků, kteří se snaží v historii starých budov či v reálných i mytických starých příbězích nalézt pravdu či podstatu současnosti i vlastního osudu.

Historické události slouží Urbanovi jako prostor k aktualizaci moderního světa, k jeho vysvětlení či komentování. Záhadami opředené reálné historické stavby se autorovi stávají přitažlivou kulisou vyprávěných napínavých příběhů postav, které se někdy i na hranici ohrožení vlastního života vydávají po stopách dávných dokumentů či utajovaných významů.

První stopou se hrdinovi stává dívka, která v metru čte knihu o světcích, hvězdách a kostelech. Nachází se odpověď na otázku po univerzální větě v této knize? Nebo k ní odkazují osobité stavby vynikajícího českého barokního architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela?

Vypravěč Martin Urmann se vydává na cestu, která by ho sice mohla dovést k odpovědi na otázku, zda ona univerzální věta existuje, ale mohla by ho stát i život nebo přinejmenším zajištěnou existenci. Plasy, Žďár nad Sázavou i další místa, která se mohou pyšnit stavbami geniálního architekta Santiniho, to všechno jsou zastávky pekelné jízdy, která zdánlivě nemá konce.

Prozaik, redaktor a překladatel Miloš Urban (nar. 1967) vydal svůj román Santiniho jazyk s podtitulem Román světla v roce 2005 (reedice 2014).

autor: Michal Plzák
Spustit audio

Související