Redukční diety během pandemie? „Oslabí vám imunitu a budete více náchylní,“ varuje obezitolog

Nadváha je při onemocnění covidem-19 rizikovým faktorem. Proč je v české populaci tolik obézních lidí? Kde máme hledat příčiny tloustnutí? A jak se jim bránit? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl obezitolog Martin Matoulek.

Vy v době pandemie nedoporučujete redukční diety. Proč?

Myslím si, že můžou být velmi škodlivé. Když si člověk nasadí prudkou redukční dietu, tak si oslabí imunitní systém a pravděpodobnost, že podlehne infekci, je mnohem větší. V ten moment nemá člověk energii ani pro aktivaci imunitního systému. V této fázi pandemie bych to doporučoval velmi pozvolna a rozumně. Rozhodně není dobré zahajovat nějaké agresivní redukční režimy. 

Čtěte také

Nedávno jste prohlásil, že kvůli covidu budou celé generaci dětí chybět zážitky z pohybu a že přibude úrazů. Proč?

Těch úrazů přibude jednoznačně a nejen u dětí. Přerušili se veškeré soutěže a jakmile se po roce sportovci vrátí, budou chtít dokázat, že nic neztratili, takže nepochybně se jich mnoho zraní. U dětí to ale bude dlouhodobý jev, protože fixují pohybové vzorce a učí se obratnosti. Pokud celý rok vypadne, tak dojde k nenahraditelným škodám, nenaučí se padat a mít radost z pohybu. 

Jak důležitá bude tělesná výchova ve školách, až se jednou opět otevřou?

Bude stejně důležitá, jako byla do teď. Nerozumím tomu, proč není tělesná výchova online. Fitness sektor nám dává moře a moře cvičení a myslím si, že děti by si tělesnou výchovu taky zasloužily.

Takže si myslíte, že tělocvikáři by měli fungovat online?

Jednoznačně. Minimálně by měli udržovat morálku. Dnes máme spoustu různých krokoměrů a hodinek, mohli by sbírat kroky a děti takto sledovat. 

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související