Českým dětem chybí pohyb. Tablety je převážejí do stanice Obezita, varuje Zdeněk Hamřík z Univerzity Palackého

20. listopad 2018

Pane profesore, syn dnes nebude cvičit, bude mi večer pomáhat s pálením slivovice – tak i taková omluvenka z hodiny tělesné výchovy koluje po internetu. Právě tělocvikáři se setkávají s omluvenkami často, a to i u zdravých dětí, kterým by ve cvičení nic nebránilo.

Někde rodiče své děti z tělocviku omlouvají nebo jim shání potvrzení od doktorů, že nemůžou cvičit. Jinde tělocvik odpadá, protože není volná tělocvična. 

Děti by měly začít včas sportovat. Budou zdravější a také psychicky odolnější

Děti na atletické dráze

Člověk je naprogramován k pohybu. Bez něj tělo chátrá, trpí pohybový aparát, srdce i plíce, nefunguje správně zažívání a projevují se i psychické obtíže. Naopak ten, kdo se pravidelně věnuje rozumné tělesné aktivitě, je zdravější a psychicky i fyzicky odolnější.

Některé děti místo sportování dohání, co nestihly v jiných hodinách. A také někteří učitelé se tělocviku rádi vyhnou. Nemusí se pak totiž bát, že budou řešit stížnosti rodičů, kdyby se náhodou dítě zranilo. Asi 20 procent patnáctiletých chlapců má přitom nadváhu. V případě dívek je to asi 10 procent.

Nedostatek přirozeného pohybu

Jak změnit přístup českých žáků a škol ke sportu, budou dnes rozebírat ministři zdravotnictví a školství. Vycházet budou z konkrétního akčního plánu, jehož garantem je Zdeněk Hamřík z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

„Nedostatek pohybu by ani hodina tělocviku týdně navíc, o které se před časem mluvilo, nevyřešila,“ říká v rozhovoru s Jiřím Chumem. „Problém je totiž mnohem širší. České děti trpí naprostým nedostatkem přirozeného pohybuju, jako je chůze do školy nebo jízda na kole.“

Řešením přitom nemusí být pouze hodiny tělocviku. Podle Zdeňka Hamříka totiž školy nabízejí například i aktivní přestávky nebo jiné hodiny pohybu než tělesná výchova. „Proč by děti nemohly hrát v matematice molekuly? Proč by po skončení výuky nemohly být zpřístupněné školní areály?“

Obezita u českých dětí přerůstá v pandemii. Negativní trend se nedaří zastavit

obezita

V České republice za posledních patnáct let významně přibylo dětí s nadváhou a obezitou. Potvrdila to aktuální zpráva Světové zdravotnické organizace. Český průzkum dělala olomoucká fakulta tělesné kultury. Zatímco v zemích západní Evropy se daří nárůst obezity zastavit, v Česku to nejde. Z výzkumu navíc vyplývá, že děti z chudších poměrů trpí nadváhou nebo obezitou častěji.

Problém na straně rodičů i škol

Desetimilionové Česko v současnosti eviduje na milion pacientů s diabetem. Jejich léčba stojí 38 miliard korun. „Jde o enormní náklady. Je to více než polovina toho, co vynakládáme na obranu státu. Jde o obrovský problém a my ho musíme řešit,“ připomíná Zdeněk Hamřík význam pohybu v prevenci podobných onemocnění.

Vztah k pohybu podle něj musí primárně vycházet z rodiny. „Dáváme dětem do ruky tablet, aby byly v bezpečí. Tablet je ale zabiják pohybu, tablet děti převáží do stanice Obezita.“

A jaká Zdeněk Hamřík navrhuje řešení na straně škol? „Kromě zvýšení počtu hodin tělesné výchovy bych zavedl aktivní přestávky. Škola by také měla podporovat aktivní dopravu do školy, například jízda do školy na kole je na minimální úrovni.“

autoři: Jiří Chum , Martin Karlík , als
Spustit audio