První a zatím jediná firma v USA nabízí modulární reaktor se státní certifikací. Atomovou elektrárnu postaví za tři roky

9. květen 2023

Malé modulární atomové reaktory vyvíjí řada firem, ale zatím jen jedna dostala certifikát od amerického regulačního úřadu pro jadernou bezpečnost NRC. Podle odborníků má NuScale Power velký náskok před ostatními. Jaké má se svými reaktory plány a co certifikace vlastně znamená, na to odpovídá zástupce NuScale Scott Rasmussen.

Malé modulární reaktory jsou vývojovým procesem v civilní jaderné energetice. Atomovou energii využíváme už nějakých šedesát až sedmdesát let. Toto je potom logický krok, kterým se posuneme zase dopředu.

Směrem k vyšší bezpečnosti, která se stále časem zlepšuje, a k tomu, abychom věci skutečně zjednodušovali. Aby se snáze implementovaly a opravdu snadněji ovládaly. A také aby byly pružnější v tom, jak naplňovat současnou poptávku po energii.

Splnili jsme pravidla, začínáme

Jste první firmou v Americe, a vlastně i na Západě, která dostala certifikát pro svoje zařízení, pro svůj modul. Je to skutečně vstupenka k tomu, aby bylo možné stavět bezpečné atomové elektrárny jednodušším způsobem?

Můj názor je, že když vám ten reaktor schválí regulační orgán světové úrovně, jako je americký jaderný regulační úřad, tak to znamená, že splňujete veškerá pravidla, která momentálně máme a která se v čase vyvíjela.

První elektrárna, která implementuje NuScale, bude pro asociaci městských energetických systémů v Utahu. Ta by měla být připojena ke komerční síti v roce 2029.
Scott Rasmussen

Ta schvalovací pečeť, abychom tak řekli, říká, že jste vypracovali návrh správně, že jste zodpověděli všechny dotazy, že je ten návrh nesmírně bezpečný, že jste splnili všechna pravidla, a teď konečně smíte začít vyrábět a dodávat. Což se děje právě teď ve Spojených státech.

Nejdřív „jak“ , potom „kde“ 

Jak dlouho ale potrvá postavit s tímto reaktorem celou elektrárnu? Jedna věc je certifikovat reaktor jako takový, ale přece jenom je potřeba certifikovat i místo, kde má stát.

To je naprostá pravda. U nás ve Spojených státech je to rozdělené do dvou částí a existují dvě různé metodologie, jak licencovat jadernou elektrárnu. Můžete to udělat buď zvlášť, tak že budete mít napřed schválený návrh zařízení, a potom si vyřídíte licenci ke stavbě a provozování; anebo to můžete udělat všechno najednou.

My jsme si řekli, že bude moudřejší jít tou cestou, že si necháme napřed schválit návrh. Tak aby mohl být využitý na kterémkoli místě, kde požádáme o stavební a provozovací povolení. Teď to znamená, když máme návrh, že můžeme vykročit vpřed. Co se týče časové perspektivy, to je těžká otázka.

Implementace podle našich možností a plánů potrvá šest až sedm let. To se příliš neliší od projektování velkých elektráren o výkonu tři sta až tisíc megawattů. Ale zákazníci mají své vlastní cíle a potřeby. První elektrárna, která implementuje NuScale, bude pro asociaci městských energetických systémů v Utahu. Ta by měla být připojena ke komerční síti v roce 2029. Ve skutečnosti jsme sice schopni dodávat reaktory dříve, ale jejich požadavek se váže k roku 2029. Proto je implementace trochu delší, než bych si představoval.

Čtěte také

Zvládneme to rychleji

Je tedy možné, aby to bylo rychlejší a jednodušší než klasická elektrárna. 

Rozhodně ano. Inzerujeme, že náš výrobní cyklus trvá třicet šest měsíců, to jsou tři roky. Upřímně řečeno, i to je konzervativní odhad, může to být ještě o něco rychlejší. Ale je to proto, abychom se při stavbě prvních elektráren co nejvíc naučili: logistiku, dostat na místo veškeré vybavení dobře sehraným způsobem.

Proto jsme si nastavili třicet šest měsíců. A zase, když to bude o něco rychleji, tak to promítneme do dalších projektů, které potom půjdou mnohem rychleji.

autoři: Martin Srb , aka
Spustit audio

Související