Program Antivirus má ochránit pracovní místa a zjednodušit firmám náhrady mezd. Jaké jsou podmínky podpory?

6. duben 2020

Zaměstnavatelé můžou ode dneška žádat stát o příspěvek na takzvaný kurzarbeit. Jde o mimořádnou situaci, kdy stát přispívá firmám na mzdy. Opatření pomůže zaměstnavatelům lépe zvládnout současnou koronavirovou situaci a nebudou tak muset sáhnout k propouštění. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová program podrobněji představuje.

Stát má připraveny dva druhy příspěvků: 80 % náhrady mzdy pro lidi, kteří jsou v karanténě a pro firmy, které kvůli šíření koronaviru musely provoz zavřít. Maximální výše náhrady bude devětatřicet tisíc korun na jednoho zaměstnance.

Na 60 % náhrady pak dosáhnou firmy, které výrobu omezily, nanejvýš ale devětadvacet tisíc. Podporu stanoví stát ze superhrubé mzdy.

Čtěte také

Žádosti budou zájemci posílat elektronicky přes webovou aplikaci. Pokud bude všechno v pořádku, bude stát firmám peníze vyplácet zpětně, jak v neděli České televizi popsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD: „V první fázi se bude uzavírat dohoda s úřadem práce, k níž budou zaměstnavatelé přikládat dvě přílohy. V jedné vyplní rodná čísla zaměstnanců, pro které požadují refundaci. Druhá část bude záviset na tom, kdy firmy vyplatí mzdy.“

Dostane se na všechny

Program Antivirus se spustí v pondělí v pravé poledne. „Nebudou to závody, dostane se na všechny,“ ujišťuje Maláčová. Hrubý odhad počítá s náklady okolo jedenácti miliard korun. „Finanční prostředky, které jsme dostali z ministerstva financí, budeme vyúčtovávat průběžně. Kdybychom se měli v odhadu lišit, předpokládám, že program bude dofinancován,“ dodává.

V první fázi budou zaměstnavatelé vyplňovat informace o zaměstnancích. „Úřad práce bude tuto fázi kontrolovat. Pokud bude vše správně, pošleme dohodu. Jakmile zaměstnavatelé vyplatí náhrady mezd, pošlou žádost o refundaci a úřad práce během několika dní pošle finanční příspěvky zaměstnavateli,“ popisuje detaily procesu ministryně.

Podpora je určena pro podniky ve mzdové sféře. Neplatí pro organizace státní správy nebo hrazené ze státního nebo evropského rozpočtu. „Počítáme, že se může týkat až 3,1 milionu zaměstnanců až ve 280 tisících firmách,“ uvádí Maláčová. Firmy žádající o podporu musí platit za své zaměstnance odvody a zaměstnanci, na které žádají příspěvky, nesmí být ve výpovědi. 

Vláda by měla v pondělí dohodnout další opatření na pomoc živnostníkům, které koronavirová epidemie postihla. Ministři a ministryně budou jednat také o možnosti, že by se ve čtvrtek otevřely některé další obchody. Zrušení opatření by se mohlo týkat prodejen s pracovními oděvy, kočárky, obuví nebo hobby marketů. A uvažuje se také o uvolnění některých zákazů sportů.

Spustit audio