Přehledně: Jak pomoci Ukrajině?

25. únor 2022

Češi ve sbírkách na pomoc Ukrajině darovali už desítky milionů korun. Nezisková organizace Člověk v tísni zatím vybrala 100 milionů korun, sbírku vyhlásila také Charita České republiky nebo Český červený kříž. Do sbírek se zapojují úřady, kulturní instituce, firmy, ale i jednotlivci. Přispět můžete i vy, a to jak finančně, tak například darováním oblečení.

Jak konkrétně můžete pomoci?

Velvyslanectví Ukrajiny v České republice

Pomoci lze přímo prostřednictvím Velvyslanectví Ukrajiny v Praze. Zaslanou finanční částkou na bankovní účet pro okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny přispějete na nákup obranného materiálu. Ozbrojené síly a domobranu lze podpořit i věcnými dary, které ambasáda přijímá v Domě národnostních menšin v Praze 2. Bližší informace naleznete na speciálních stránkách velvyslanectví či na jejich Facebooku.

Člověk v tísni

Peníze můžete poslat například neziskové organizaci Člověk v tísni. V první fázi humanitární pomoci nabízí organizace nejzákladnější potřeby - potraviny, finance a zázemí pro uprchlíky, a to přímo na Ukrajině. V případě očekávaného útěku obyvatel poskytne Člověk v tísni pomoc i v okolních zemích nebo v Česku. Jak můžete pomoct a kam Váš příspěvek poputuje, zjistíte tady.

Paměť národa

Finanční podpora organizaci Paměť národa půjde hlavně ukrajinské neziskové organizaci Come Back Alive. Ta distribuuje ochranné pomůcky a materiální zabezpečení vojákům bránícím Ukrajinu. Další prostředky Post Bellum využije na pomoc lidem postiženým invazí ruské armády. Pomoci můžete zde.

Charita České republiky

Charita České republiky se snaží Ukrajině zasažené válkou poskytnout základní potřeby. Darované peníze tak putují na zajištění vody, potravin, hygienických potřeb nebo přístřeší. Součástí pomoci je i poskytnutí psychologické pomoci. Darovat můžete tady.

Šatník Praha

Šatník Praha vznikl jako organizace na pomoc samoživitelkám a samoživitelům v tíživé finanční situaci. Teď Šatník vyhlásil sbírku oblečení pro ukrajinské běžence, které bude ve spolupráci se Správou uprchlických zařízení rozvážet po uprchlických táborech. Čisté a neponičené oděvy můžete darovat v pražských Holešovicích v Hale 13 v Pražské tržnici. Oblečení můžete přinést každý všední den od 10 do 17 hodin, v sobotu od 10 do 14 hodin. Více informací se dozvíte přímo na stránkách nebo Facebooku Šatníku.

Český červený kříž

Český červený kříž spolupracuje se svojí sesterskou organizací na Ukrajině. Za podpory MZV ČR zajišťuje zdravotnický materiál pro mobilní zdravotnické týmy Červeného kříže na Ukrajině, vaše finance tak v první fázi poputují na zajištění 3 550 trauma setů. V druhé fázi organizace nabídne mobilní ambulance, zdravotnické stany, chirurgické sety a další zdravotnické vybavení. Na území České republiky se Český červený kříž připravuje na možný příchod uprchlíků z Ukrajiny.

Armáda spásy

Prostředky poslané na účet Armády spásy budou využity na humanitární pomoc lidem přímo na Ukrajině, ale také uprchlíkům prchajícím do České republiky. Organizace spolupracuje se svojí sesterskou organizací Armády spásy Ukrajina. Peníze můžete darovat tady.

Svoboda zvířat

Pomoci můžete nejen lidem na Ukrajině, ale i zvířatům. Nezisková organizace Svoboda zvířat vyhlásila sbírku, jejíž výtěžek poputuje do ukrajinské organizace UAnimals. Ta dále přerozděluje finanční dary mezi útulky, záchranné stanice a zvířecí azyly. Přehled, jak dále pomoci zvířatům na Ukrajině, na svých stránkách shrnuje i organizace Vegan Fighter. Přispět můžete zde.

Železná koule

Podpořit ukrajinské ženy, které se už ze své země do Česka dostaly, se rozhodla i posilovna Železná koule. Pod heslem „Pomozte tím, že si necháte pomoct“ pro ně zprostředkovala práce či brigády v domácnosti. Pokud se chcete zapojit, stačí vyplnit tento dotazník.

Darujme

Pokud jste si nevybrali žádnou sbírku z našeho přehledu, můžete se podívat na web Darujme. Stránka nabízí přehledný výběr několika dalších organizací, které vybírají peníze na pomoc Ukrajině.

Aktuální vytíženost hraničních přechodů

Pokud byste se vydali směrem k ukrajinským hranicím, může vám pomoci tato interaktivní mapa serveru Mapotic.com. Najdete tam aktuální vytíženost hraničních přechodů, včetně informací od lidí přímo na místě. 

autoři: Marcel Faltys , Anna Mikolandová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.