Pavel Telička ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Jaké možnosti partnerství EU - Británie jsou po mimořádném evropském summitu na stole? Co se dá dělat, než představitelé Spojeného království oficiálně ohlásí svůj odchod z Unie? Ukázalo hlasování britských voličů na nutnost některých unijních reforem? HostemDvaceti minut Radiožurnálu je europoslanec zvolení za hnutí ANO Pavel Telička. Zdravím do Bruselu.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
I já vás do Prahy.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Než se dostaneme tedy k tomu unijnímu summitu, prosím, o aktuální vyjádření k tomu teroristickému útoku v Istanbulu. Pokaždé, když k něčemu takovému dojde, tak se volá po posílení bezpečnostní spolupráce. Může EU více spolupracovat v této oblasti s Tureckem?

Čtěte také

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Určitě ano, a je svým způsobem paradoxem, že zrovna dnes jsem tady měl jednání s představiteli celého leteckého průmyslu, letecké dopravy, to znamená ze všech stran asi 30 účastníků, protože jsem zpravodajem strategie pro letectví, nebo letecké strategie, kterou bych měl předložit nejpozději počátkem září a mimo jiné jsme diskutovali i tu otázku zajištění vyšší bezpečnosti v letecké dopravě, a to samozřejmě i na letištích. K vaší otázce. Ano, i s Tureckem můžeme spolupracovat lépe intenzivněji, ale teprve čas ukáže, analýza vyhodnocení toho, co se skutečně v Istanbulu stalo, abychom mohli říci, zda bylo nalezeno slabé místo v ochraně letiště, anebo zde je to systémová otázka, z níž se můžeme poučit. Ale to, co chci předložit v těch dalších týdnech, se nebude týkat primárně, nebo výlučně jen bezpečnosti v dopravě, ale samozřejmě i této otázky.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Kde právě jsou možné mezery, je to třeba předávání si informací zpravodajskými službami, může tam třeba Evropská unie lépe spolupracovat s Tureckem, jakkoliv není členem?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Já se domnívám, že ano, nejenom s Tureckem, ale i uvnitř Unie samotné můžeme spolupracovat lépe. Ostatně žijeme v ekonomice velkých dat, v digitální ekonomice a myslím si, že jsme ještě nevyužili veškeré možnosti, které máme. Nevyužíváme dostatečně i to, čemu se říká intelligens, to znamená intelligens, to znamená zpravodajství. No a pak si musíme položit otázku, jak jsou konkrétně letiště v Evropě, ale i v Istanbulu chráněna a tady si myslím, že nás čeká do budoucna nemalá výzva, to znamená zajistit bezpečnost, nikoliv na úkor komfortu a rychlosti odbavení a přepravy. Ty možnosti tady jsou, jsou země, které mají určité zkušenosti a já v tomto směru mám i nějaké konkrétní představy, které bych chtěl dát v těch dalších týdnech na papír.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono se právě v souvislosti s Atatürkovým letištěm mluvilo o tom, že nedošlo tolik na selhání samotného zabezpečení letiště, že zkrátka někdy ta bezpečnost nebude zajištěna na 100 %, že možná by byla lepší právě spolupráce zpravodajských služeb, když říkáte, že se to stále může vylepšit. A já se znovu vracím k té své první otázce. Mluvíme o tom pokaždé, když se stane nějaká tragédie. Proč to tak dlouho trvá?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
To máte pravdu, to máte naprostou pravdu, ale ta otázka je skutečně složitější. Já se obávám, že tady je dosud nedostatečná vůle a akceschopnost jednotlivých členských států. My často viníme takzvaný Brusel, ale můžu vám říct, že z půdy Evropského parlamentu vytváříme dlouhodobě silný tlak na členské státy, ale nakonec v těch členských státech je někdy nedostatečná důvěra mezi nimi navzájem. Ostatně často dokonce mezi jednotlivými službami toho kterého členského státu a je bohužel smutné až tragické, že právě tyto zkušenosti, ty lekce, které dostáváme, postupně prolamují ty ledy, takže celá řada možností tady je, určitě v rámci Europolu mezi zpravodajskými službami. Je třeba říci, že ony nespolupracují špatně, že ta výměna informací není nějaká tragická, není špatná, protože to, co se veřejnost nedozvídá, je, kolika takovým útokům se zabránilo. To znamená, my vidíme jen něco, co souvisí s tím, že nezajistíme nikdy 100 % bezpečnost, ale mnohému se zabránilo, ale ano, můžeme stále činit více a lépe, jak říkám, je to otázka sdílení informací, je to otázka rychlosti, je to otázka propojení databází, je to propojení těch služeb nejenom v informační rovině. Je to samozřejmě i otázka zajištění bezpečnosti letišť. Do budoucna asi těžko můžeme očekávat, především na těch rizikovějších letištích, že ta kontrola bude probíhat v samotné budově. Je tady něco, čemu se říká profiling, to znamená už takovej, taková kontrola a určitá předselekce ještě v relativně daleko od budovy. Je to něco, s čím mají Izraelci velmi dobrou zkušenost. Já sám jsem měl možnost zase úplně z jiného soudku, vidět infrastrukturu pod, doslova pod montrealským letištěm, co se týká bezpečnosti přepravy zavazadel a osob. /Výpadek zvuku/, že každou minutu víte, kde je to zavazadlo, kde je ten člověk a teprve, když člověk projde nějakou další kontrolou, tak to zavazadlo jde dál. Těch možností je celá řada, ale říká se tomu ty nejlepší praktiky a tady si myslím, že máme taky určitý deficit. Ale je to, je to vývoj a já si myslím, že ten vývoj ve skutečnosti není tak špatný, jak případy Bruselu nebo Istanbulu naznačují, ale můžeme jít mnohem dál a mnohem rychleji, to ano.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Měli jsme drobný výpadek, budeme doufat, že byl první a poslední. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička. Lídři zbývající sedmadvacítky dnes po neformálním summitu vzkázali do Londýna, že pokud bude chtít Británie přístup na společný unijní trh, bude muset akceptovat všechny podmínky s tím spojené, včetně tedy tolik diskutovaného volného pohybu osob. Pokud to Británie odmítne, pane europoslanče, bude dohoda o volném obchodu s EU vyloučena?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Víte, my jsme v situaci, kdy ještě všechny hlavy nevychladly, kdy nemáme ani na jedné, ani na druhé straně nějaký seznam priorit. Ty priority nejsou podložené dostatečnou argumentací a vyhodnocením, nebo to, čemu se říká dopadovými studiemi. To znamená, každý výrok v současnosti bych bral ještě s určitou mírou tolerance, a možná s určitou mírou i váhavosti. Ale samozřejmě už ty první výstřely naznačují, že ta jednání nebudou jednoduchá. A Británie si musí uvědomit, že pokud chce být součástí vnitřního trhu, tak vnitřní trh není volný pohyb zboží...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě proto se, pane europoslanče, ptám, že tady asi nešlo teď, promiňte, že vám do toho vstupuji, ale, že teď asi nešlo jen o takové výstřely, kdy tedy unijní lídři řekli: Budete ale muset akceptovat opravdu všechny podmínky spojené s tím, když na našem trhu budete chtít obchodovat volně.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
To nesporně máte pravdu, ale na druhou stranu já chci říci, že v tuto chvíli berme ještě tyto výroky s určitou dávkou tolerance. Ale máte naprostou pravdu, a to je to, co já už jsem řekl několikrát na jednání zde na parlamentní půdě, že vnitřní trh jsou čtyři svobody - volný pohyb zboží, osob, služeb, kapitálu, a to znamená i osob, i pracovníků a dost těžko si představit, že výsledkem bude ujednání, které bude, bych řekl, absolutně výhodné pro jednu stranu a méně výhodné pro druhou stranu. Takové dohody se skutečně málokdy sjednávají, takže určitě Británie...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A může být výhodné pro obě strany, za situace, kdy třeba možný budoucí premiér Stephen Grap chce regulovat přistěhovatelství, pro ten volný pohyb osob byl velkou kartou v té kampani pro odchod Británie z EU?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Byl velkou kartou, to máte naprosto pravdu. Dokonce byl v mnoha směrech i nechutnou kartou. Viděli jsme nejrůznější obrázky, tady opravdu ten kemp zastánců odchodu, to znamená brexitu, zašel příliš daleko, emoce hrály roli. Ale stejně tak vidíme jiné emoce dnes. Vidíme emoce lidí z objektů, firem, který najednou vidí konkrétní dopady, a to ještě ani ta jednání, která budou velmi složitá, a myslím si, že teprve v těch jednáních obě strany, a možná více Británie pozná, jak složité bude se vyvázat a jak složité bude dohodnout ten výsledek, který bude pro ně skutečně optimální. Vůbec volný pohyb osob nebo volný pohyb pracovníků on má dvě roviny. Jedna je ta, ta vzájemná, to znamená ten pohyb mezi zeměmi, a druhá je, jaké podmínky já nastavuji těm, kteří přicházejí do mé země. A tady je třeba si říct jednu věc, a část Britů už to uznává, že problém není tak nutně primárně ve volném pohybu osob nebo pracovníků, ale v tom, jak vypadá jejich systém sociálních dávek a dalších, dejme tomu, těch pobídek pro přistěhovalce a tady si myslím, že bude muset britská strana sáhnout i do své národní legislativy. A já si dovedu představit, že když toto stane, a zároveň, když najdeme určité pojistky ubezpečení v tom ujednání, že to řešení můžeme najít. Ale jsme daleko od toho a myslím si, že toto bude mimořádně problematické téma, bude to mimořádně problematické pro Brity, ale i pro nás. Nicméně Británie teprve dnes se probouzí z tý kocoviny a myslím si, že leccos bude za nějaký čas vidět skutečně odlišně, a ty ledy si mohou, nebo ty pozice se mohou pohnout. Máme pár dní po referendu a už dnes mi říkají britští...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Může si, promiňte, Velká Británie, respektive politici Velké Británie vůbec dovolit, aby se ty ledy pohnuly nějak významně mimo to, co se slibovalo před referendem, a to dopadlo potom tak, jak dopadlo, může si dovolit třeba přistoupit na podmínku volného pohybu osob ve vztahů k domácím voličům?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Máte, máte naprostou pravdu, že byly učiněny sliby, který představují určitou svěrací kazajku pro britské politiky. Na druhou stranu my už vidíme a slyšíme něco, co jsme nečekali možná pár dní po referendu. Dnes jsem hovořil s několika britskými europoslanci, včetně britských konzervativců a k mému překvapení, a k dost celkem výraznému překvapení někteří z nich už hovoří o tom, že není vyloučené druhé referendum.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsem se chtěla zeptat, když mluvíte o těch změnách postojů. Je podle vás ještě možné zvrátit rozhodnutí o referendu, mluví se často o možnosti druhého referenda, nebo prostě o tom, že by politici, kteří by vzešli z eventuálních předčasných voleb na podzim, nerespektovali závěry toho referenda, které není závazné?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Já budu velmi moderátní v tý odpovědi, protože to nejhorší, co bychom mohli udělat v těch dalších dnech, týdnech a měsících, že bychom říkali ze strany Unie, nebo ostatních členských států Britům, co můžou či nemohou udělat. To si oni musí vyhodnotit. Oni musí vidět, jestli je to téma, které se může objevit v parlamentních volbách. My už dnes víme, že britští liberální demokraté s tímto tématem do těch voleb půjdou. Jestli to je ta cesta, kterou se vydají, je čistě na Britech. Jestli tou cestou bude, že s ohledem na to, jak kampaň probíhala, jaké jsou reakce, jak vypadá vyhodnocení těch dopadů, že si někdo politicky, s prominutím, "lajzne" otevřít otázku druhého referenda a získá pro to podporu a Britové do toho půjdou s veškerými riziky, které to obnáší, to je skutečně věc na Britech. My do toho nemůžeme a nesmíme zasahovat. Ale dnes v tuto chvíli bych asi nevylučoval žádný z těchto scénářů, zejména když, jak říkám, pár dní po referendu už mi to britští protějšci prakticky z celého politického spektra britského začínají sami od sebe komentovat. Takže to je až pro mě překvapivý. Já si říkám, že to chce i kus možná politické odvahy o tom dnes už hovořit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Jak jste říkal, pane europoslanče, těch scénářů je několik. Je jich poměrně dost. Ovšem tím základním také je, aby Británie aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, který by tedy formálně, oficiálně spustil odchod Británie z Evropské unie. Nicméně na nic takového ještě nedošlo. Co může Unie do té doby dělat?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
No, moc toho dělat nemůže, ale něco může dělat. A za prvé bych pro posluchače rád zdůraznil, že je rozdíl mezi urychleným nebo rychlým nebo brzkým otevřením článku 50, respektive jeho aktivaci na jedné straně a potom rychlým jednáním či dokonce vytlačování Británie z Unie. Já si myslím, že absolutní většina bude proti něčemu takovému. Prostě ten proces musí dostat svůj čas, bude náročný, musí být veden seriózně a musí...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, já se ptám na ten první krok, promiňte, pane europoslanče, což je tedy aktivovat ten článek 50.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Ano, a ten první krok chci právě dát do kontrastu, že tady na druhou stranu, proto jsem o tom začal hovořit od konce, na druhou stranu je celkem legitimní, že Evropská unie žádá rozhodně teda na půdě Evropského parlamentu Brity, aby k tomu přistoupili spíše dříve než později. Protože za prvé představa některých Britů, že budou využívat ten svůj zatím stoprocentně plnohodnotný statut k tomu, že už začnou některé otázky otvírat, o nich jednat, tak to je sice hezká taktika, ale na ní nedojde, protože už i předseda komise jasně dal příkaz jednotlivým komisařům, že nic z toho se nesmí otevřít. To znamená, my budeme v nějakém období provizoria, určité nejistoty a vidíme, co se děje v Británii. Vidíme, jak to kvasí, vidíme prostě nejrůznější střety, vidíme i dopad do ekonomické sféry, ale je tady Unie a my máme své zájmy.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď jde o ten čas. A německá kancléřka nebo francouzský prezident i italský premiér dávají čas tak trochu volněji Britům do podzimu. Šéfové Evropské komise i Evropského parlamentu by byli poněkud náročnější. Britové si mohou vybrat?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Ano, slyšíte mě, já jsem, teďko jste mi vypadla?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ptám se na to, že...

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Pardon, slyšel jsem vás, dobrý.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak prosím o odpověď.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Slyšel jsem, úplně poslední slovo jsem neslyšel. Jistě ty pozice se liší. Já si myslím, že se nemá tlačit za každou cenu a surově na Británii, ale myslím si, že by se měl vést dialog a vysvětlovat.../výpadek zvuku/.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak teď pro změnu...

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
...čelí. Protože Evropská unie v tuto chvíli čelí před celou řadou výzev a v celé řadě otázek je v krizové oblasti. My je musíme řešit, a to provizorium nepomáhá nám, ani Britům, takže my nemáme žádnou páku na Brity. Já si myslím, že nesmíme jít do extrému, ale v tom, v té rovině vysvětlování je to na místě. Ale pravděpodobný scénář je, tak jak se ukazuje, že k té aktivaci toho článku dojde až teda na podzim tohoto roku. Nepovažuju to za šťastný, ale asi nám nezbude nic jiného než zkusit to v dialogu ještě s apelem a v krajním případě potom, když to nepůjde, tak to akceptovat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička. My se posluchačům omlouváme za drobné výpadky od nás do Bruselu, nebo z Bruselu k nám. Často se mluví právě v souvislosti v referendem o setrvání nebo opuštění Británie z Unie o tom, že je potřeba sebereflexe Unie, že je potřeba reformovat Unii. Německá kancléřka Angela Merkelová míní, že není třeba měnit základní unijní smlouvy. Vy si myslíte, že by se teď měnit mohly, případně měly?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Já bych v tomto směru asi nepředbíhal ten krok A. Ten krok A pro mě je, že bychom se měli zabývat tím, co potřebujeme skutečně téměř akutně řešit, a co nám ten současný rámec smluvní umožňuje. Na druhou stranu je jasný, že samotné vystoupení Británie z Unie si vyžádá zásah do těch základních smluvních dokumentů, takže oni se nějakým způsobem otevřou a pak uvidíme z jedné strany přijdou požadavky možná na derogace, slyšíme od některých euroskeptičtějších politiků v Česku. Omlouvám se za ten výraz, ale jenom pro srozumitelnost a pro krátkost. A na druhou stranu, a tam bych já s tímto souhlasil, ten delší...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Tedy zakotvení těch výjimek, abychom...

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Tak, a na druhou stranu si myslím, že řešení některých těch akutních problémů, který máme, tak nemusí se podařit zvládnout pouze v rámci toho současného smluvního rámce. Navíc jsou tady legitimní další výzvy. Má mít Evropská unie schopnost nějaké společné bezpečnosti a obrany. To nemusí být v rovině zrovna ozbrojenýho konfliktu. Vezměme migraci, vezměme Středozemní moře, máme pro to kapacity. Jestli otázka zajištění vnější hranice bude se dát zvládnout mimo, teda v rámci těchto smluv, takže já si myslím, že dost dobře může dojít k tomu, že do nich budeme muset sáhnout.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Domníváte se tedy, že zatím, jak říká Angela Merkelová, není třeba měnit základní unijní smlouvy, ale že do budoucna velmi pravděpodobně otevřeny budou?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Ona zklidňuje tu atmosféru a možná, že je to dobře. Ale souhlasil bych s tím, že bychom měli jít krok po kroku, ale s vysokou pravděpodobností se do nich asi bude muset sáhnout.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vysočiny řekl, že hlavní faktor, proč se Britové rozhodli opustit Unie, je podle něj naprostá neschopnost současného vedení Evropské unie. Vy současnému vedení Unie, tedy Donaldu Tuskovi, Jeanu-Claudu Junckerovi důvěřujete?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Víte je otázkou, co nazýváme vedením Unie. Svým způsobem pan prezident sice nejezdí na zasedání Evropské rady na summit, ale je nejvyšším ústavním činitelem, to znamená je de facto svým způsobem členem toho vedení. Rozhodně je jím premiér Sobotka. To znamená, když budeme hovořit o tom a myslím si, že legitimně, že selhává vedení Unie, že selháváme v řešení některých problémů, tak pak hovoříme do značné míry a v celé řadě otázek dokonce převážně o členských státech, kdy stále...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Aniž bych chtěla interpretovat slova Miloše Zemana, myslím si, že takto směrem tedy k členským státům to úplně nemyslel. Ptám se na tu kritiku, která vyvstala třeba na adresu Jeana-Clauda Junckera.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Já hned na to odpovím. A chtěl jsem říci, že přestaňme s tou politikou a Miloš Zeman je v tom velmi dobrý, a nejenom teda v Česku máme další politiky, kdykoliv se něco nedaří, tak to hodíme na Brusel. A přitom nikdo nevysvětluje občanů té které země, že ve skutečnosti ta či ona otázka leží převážně v kompetenci členských států. To znamená, my si rádi myjeme ruce, hodíme na někoho, ale my jakoby nic. A ve skutečnosti celá řada problémů, jestli je to migrační krize, jestli je to prostě krize eurozóny, anebo především teda řecká krize, abych byl přesnější, tak ta řešení byla primárně v rukou členských států, a tam se to nedařilo, tam často není vůle. Co se týká Jeana-Clauda Junckera, tak ano, je to prostě politik, který určitě polarizuje, štěpí a já sám, ale na rozdíl od jiných českých europoslanců, jsem se na plénu v tomto směru vyjádřil, a to opakovaně kriticky na jeho adresu, na adresu některých komisařů, na adresu Evropské komise při nedostatečné akceschopnosti navrhovat příslušná řešení, takže já v tomto směru...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste byl kritický, šel byste až tak daleko, že byste si myslel, že, nebo vyzval Jeana-Clauda Junckera, že by měl rezignovat?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Nešel bych tak daleko, protože to je skutečně, já vím, že to je velmi populární až populistický, to se líbí, máme obětního beránka, chceme vidět krev, obrazně řečeno, ale je to skutečně komedie a hysterie zároveň. Ta realita je, že on byl lídrem evropských lidovců, to znamená i českých křesťanských demokratů v evropských volbách. A tato strana uspěla nejvíce a tato strana ho potom kandidovala na tuto pozici a nakonec byl schválen. To znamená, že...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
A poprosím, ano, o stručnou odpověď.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
A bylo to v interakci mezi lidovci a socialisty a my jsme to nakonec podpořili jako liberálové, protože jsme za to získali přece jenom některé, ne že ústupky, ale konkretizace programové, ale prošlo by to i bez nás, to znamená, lidovci...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě se chci zeptat, promiňte, pane europoslanče, na jednu věc.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
...socialisté a lidovci ho nepustí, toto je opravdu komedie a ten problém je systémový a možná, když budeme řešit ho systémově a budeme řešit ty problémy pak někde v určitý moment by někteří měli vyvodit svoji politickou zodpověnost.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebylo by systémové, aby tedy ve vedení Evropské unie, tedy teď mluvím o vedení Evropského parlamentu, vedení Evropské komise a v Evropské radě, aby tam byly prostě postavy, které umí integrovat, protože to třeba bylo vyčítáno Jeanu-Claudu Junckerovi?

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Naprosto, máte pravdu. Naprosto máte pravdu, jako to, co bych vyčítal Jean-Claude Junckerovi a řekl jsem mu to i osobně mezi čtyřma očima, ale mohl bychom stejným způsobem hovořit na adresu některých evropských politiků členských států. Ostatně český politiků, že jsme místo toho, abychom sjednocovali s cílem řešení toho problému, tak jsme polarizovali, tak jsme dělili a on se pod to podepsal, ale to ještě neznamená, že v tuto chvíli to řešení spočívá v tom, že s Junckerem zameteme, a zítra se nic nezmění. My potřebujeme jiné změny, systémové změny a ty mohou mimo jiné přinést podstatně lépe fungující Evropskou komisi. Jiné politiky, ale pak členský státy musí navrhovat kandidáty, kteří za to stojí a ne třetí ligu. Co se týká...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Budeme doufat, že se k tomu, k těm systémovým změnám dostaneme.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Tam možná ke změně dojde. Já se omlouvám.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Velice se omlouvám, takových bylo Dvacet minut Radiožurnálu. Takový byl čas, který nám právě vypršel. Hostem byl europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička. Děkuji vám za to. Na shledanou.

Pavel TELIČKA, europoslanec /nestr. za ANO/
--------------------
Děkuju pěkně a hezký den. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio