Ozvěny dne 9. dubna 2009

9. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Česko má ode dneška nového premiéra, stal se jím dosavadní šéf statistického úřadu Jan Fischer.

Jan FISCHER:
Nebude to rozhodně vláda vizí, bude to vláda tvrdé práce, často budeme dokončovat rozpracované úkoly.

Martin DRTINA, moderátor:
Jmenováním Jana Fischera novým premiérem úřednické vlády ukončí politickou nestabilitu v Česku. Myslí si to předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tohle jmenování ukazuje, že vládní krize, která nastala před 14 dny, po vyjádření nedůvěry Topolánkově vládě, Poslanecké sněmovně skončila.

Jan BUMBA, moderátor:
K téměř třem stovkám obětí se blíží bilance zemětřesení v Itálii. Prezident Napolitano kritizoval porušování bezpečnostních předpisů při stavbě domů.

redaktorka:
"Všichni bez ohledu na to, k jaké politické straně kdo patří, musí hluboce zpytovat své svědomí."

Martin DRTINA, moderátor:
A zítra bude slunečno, místy přeháňky, odpolední teploty do 24 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Martin Drtina a Jan Bumba.

Česko má dva premiéry

Martin DRTINA, moderátor:
Pěkný večer. Dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer se dnes stal premiérem. Jeho kabinet by měl zemi dovést k předčasným volbám. Ministry chce Jan Fischer začít vybírat po Velikonocích. V čele vlády se chce soustředit hlavně na ekonomickou krizi, rozpočet a české předsednictví.

Veronika MALÁ, redaktorka:
"Nebude to vláda vizí, ale vláda tvrdé práce," takto Jan Fischer popsal svůj budoucí kabinet. Současně pak dodal, že i on se do čela vlády dostává jako osoba nepolitická a odborná. O základní podobě svého kabinetu má ale jasnou představu.

Jan FISCHER, nově zvolený premiér:
Předpokládám, že postavíme dělný tým, pracovitý tým, fundovaný tým a bude to vláda, která také bude rovněž umět dobře komunikovat.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Prezident Václav Klaus jmenoval Jana Fischera premiérem jen 16 dní poté, co sněmovna vyslovila nedůvěru kabinetu premiéra Mirka Topolánka. Po politicích chtěl rychlé řešení celé situace a dnes ho také ocenil.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já jsem velmi rád, že obě naše dominantní politické strany toto dobře pochopily a dospěly k dohodě o těchto věcech.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Nová vláda bude jmenována až Jan Fischer obsadí všechny ministerské posty. Do té doby bude tedy zemi spravovat i nadále vláda v demisi premiéra Mirka Topolánka. Česko tedy přechodně bude mít dva premiéry. Veronika Malá, Radiožurnál.

Martin DRTINA, moderátor:
K mandátu i k úkolům nové překlenovací vlády pod vedením Jana Fischera se dnes ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjádřil předseda ODS a premiér v demisi Mirek Topolánek.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda ODS, premiér v demisi:
Dnes máme pro tu vládu možná 140, možná 150 hlasů ve sněmovně. Je daný jasný mandát té vlády přivést nás k předčasným volbám v nejbližším možném termínu. Je přesně dáno, co bude řešit. Bude řešit dokončení předsednictví, sestavování rozpočtu, protikrizová opatření a v tomto smyslu je to politická vláda, má politický mandát, přestože redukovaný na ty věci, a na ten čas, který jsem řekl.

Martin DRTINA, moderátor:
Reprízu celých Dvaceti minut Radiožurnálu s Mirkem Topolánkem si můžete poslechnout dnes po půl desáté večer.

Zelení a lidovci nesouhlasí se současnou vládou

Martin DRTINA, moderátor:
Na osobě nového premiéra se shodli lídři koaliční strany i ČSSD. Menší koaliční strany ale s tímto řešením vládní krize spokojené nejsou.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle šéfa nejsilnější opoziční strany, která se o pád Topolánkovy vlády postarala, Jiřího Paroubka znamená jmenování Jana Fischera konec vládní krize.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Skončila dohodou politických stran, které se shodly na jméně nového premiéra úřednické vlády.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Za zelené přidal osobní názor poslanec Přemysl Rabas. Ten by byl pro pokračování jednání o nové vládě, nicméně respektuje ústavní právo Jana Fischera vybrat si svůj tým sám.

Přemysl RABAS, poslanec /SZ/:
Ale v této situaci asi by bylo dobré, kdyby bral ohled na to, jestli se ti ministři líbí nebo nelíbí těm parlamentním stranám, což přiznám se, že někdy může být problém, ale já doufám, že to dopadne dobře.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Předseda KDUČSL Jiří Čunek v reakci na jmenování Jana Fischera znovu připomněl stanovisko své strany.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
KDUČSL souhlas k tomuto kroku žádný nedala.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
S osobou nového premiéra jako nezávislého experta jsou spokojeni i komunisté. To, že byl Jan Fischer v KSČ, v tom prý ale jak řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš, roli nehraje. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Martin DRTINA, moderátor:
Doplním, že podrobněji se tématu budeme věnovat v Radiofóru.

Fischerova nová vláda se pomalu rýsuje

Martin DRTINA, moderátor:
Nový předseda vlády Fischer chce sice oficiálně se sestavováním vlády začít až po Velikonocích, už teď se ale začíná rýsovat sestava jeho týmu. Jak server iHNED, ministrem financí by měl být Tomáš Uvíra, dosavadní vrchní ředitel na úřadu Miroslava Kalouska. Dostane jeden z klíčových úkolů pro Fischerovu vládu. Začít připravovat rozpočet na příští rok a také dokončit privatizaci Českých aerolinií. Na ní se Uvíra podílel. Před časem z této pozice Radiožurnálu řekl, že privatizace je dobře připravená a že to, jestli stát půjde pod cenu 4,5 miliardy korun při prodeji národního leteckého přepravce, je čistě politická záležitost.

Tomáš UVÍRA, vrchní ředitel, ministerstvo financí:
To je čistě jenom politická otázka, nebo otázka na vládu nebo členy vlády, respektive na politickou reprezentaci, protože pro mne jako člověka zodpovědného za ten proces je důležité, aby ten proces byl v pořádku a já žádný osobně limity nemám.

Martin DRTINA, moderátor:
Objevila se i jména dalších příštích ministrů. Například obranu má vést Martin Barták, současný náměstek Vlasty Parkanové. Křeslo vicepremiéra pro evropské záležitosti obsadí Marek Mora, ministrem zahraničí po Karlu Schwarzenbergovi bude diplomat Jan Kohout a ministrem vnitra se má stát dosavadní šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Počet obětí zemětřesení v Itálii se blíží ke třem stovkám

Martin DRTINA, moderátor:
Kraj Abruzzo silně poničený zemětřesením dnes navštívil italský prezident Giorgio Napolitano. Italské politické strany vyzval k sebereflexi a zamyšlením nad vlastní zodpovědností. Podle všeho totiž byly v zemi hrubě porušovány zásady protiseismických opatření. Lidé v oblasti se zatím i přes pokračující poměrně silné otřesy snaží zabydlet v nouzových stanových táborech. Poslední oficiální bilance obětí zemětřesení se přibližuje třem stům. Do Itálie teď zdravím naši spolupracovnici Vědunku Lunardi.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Záchranáři mohou už odejít od trosek studentské koleje. Dnes ráno vyprostili poslední 4 mrtvé. Počet obětí tak vystoupil na 281, z nich 20 byly děti. Stále se ale pohřešuje asi 10 dalších lidí. Záchranáři budou pracovat dál dnem i nocí až do velikonočních svátků. Naděje, že by mohl být vyproštěn ještě někdo živý, se ale už rozplynuly. Města a obce jsou už neprodyšně uzavřené. Bez povolení a přílby na hlavě neprojde nikdo. Lidé, kteří si chtějí dojít pro osobní věci domů, většinou mohou projít jen v doprovodu hasičů nebo záchranářů. S dnešními silnějšími otřesy se zřítily další domy. Přicházejí první odhady škod, rekonstrukce si vyžádá dvě až tři miliardy eur. Prozatím ale vláda odložila schvalování dekretu, kterým se uvolní první miliarda na pomoc oblasti, protože nenašla patřičné krytí. Vrátí se k němu po velikonočních svátcích. Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Přepočítání hlasů v Moldavsku

Martin DRTINA, moderátor:
Ústřední volební komise v Moldavsku vyhověla požadavku opozice na přepočítávání hlasů z nedělních parlamentních voleb. V těch měla s převahou zvítězit komunistická strana v čele s prezidentem Vladimirem Voroninem. Opoziční strany považují hlasování za zfalšované. Na seznamech voličů totiž měli figurovat jména takzvaných mrtvých duší. V úterý kvůli tomu metropoli Kišiněv zasáhly mohutné demonstrace, které přerostly v násilí.

Obyvatelé Indonésie volili své představitele

Martin DRTINA, moderátor:
Indonésie sčítá výsledky všeobecných voleb. Favoritem jsou demokraté prezidenta Yudhoyona. Podle prvních odhadů výsledků ale nezískají dostatečně silný mandát a budou muset vyjednávat i s ostatními stranami. Nejasný je i zisk islámsky orientovaných uskupení. Obyvatelé nejlidnatější muslimské země světa šli ke svobodným volbám teprve potřetí od pádu diktátora Suharta před 11 lety.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Jako první se z celkového počtu 520 tisíc otevřely volební místnosti v provincii Papua na východě země, kde svůj hlas odevzdali i příslušníci domorodých kmenů. Právě v této části také došlo ještě před volbami k několika násilnostem, při nichž zemřelo nejméně 5 osob. Samotné hlasování ale proběhlo bez větších incidentů. Podle prvních průzkumů vede Demokratická strana prezidenta Yudhoyona, který v létě usiluje o znovuzvolení. Na druhém místě je strana bývalé hlavy státu Megawati Sukarnoputriové a třetí uskupení Golkar. Strana, která získá nejméně pětinu poslanců v dolní komoře parlamentu, má právo navrhnout svého kandidáta na funkci prezidenta. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Při výbuchu v koksovně zemřeli dva lidé

Martin DRTINA, moderátor:
Mohutný výbuch vyděsil dnes ráno obyvatele Ostravy. V areálu koksovny Svoboda pracovali dva zaměstnanci na izolaci potrubí v těsné blízkosti nádrže se čpavkem. Pak následovala exploze, kterou oba nepřežili. Vše vyšetřuje policie.

Gabriela HOLČÁKOVÁ, mluvčí ostravské policie:
V současnosti při raném stádiu prověřování se nelze k míře zavinění vyjádřit.

Martin KNITL, redaktor:
Říká mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Jak ale dodává, je pravděpodobné, že vyšetřovatelé budou kauzu prověřovat jako trestný čin ublížení na zdraví. Mluvčí OKD sesterské společnosti koksovny Vladislav Sobol netuší, co přesně vedlo k výbuchu nádrže se čpavkovou vodou.

Vladislav SOBOL, mluvčí OKD:
Nevím, co v tu chvíli dělali, to nemůžu potvrdit.

Martin KNITL, redaktor:
Jedovatý čpavek do ovzduší zřejmě neunikl. I tak je to ale v každém případě mimořádná událost. Naštěstí v uzavřeném prostoru.

osoba:
Jestli docházelo někdy k nějakým nehodám, tak to bylo při provozu, když někdo nedodržel bezpečnostní předpisy. Ale to, co se stalo nevím ani, z čeho to pramení.

Martin KNITL, redaktor:
Kromě dvou mrtvých si výbuch vyžádal i jedno zranění. Muž se zlomenou rukou skončil v ostravské městské nemocnici. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Anketa mezi pacienty v nemocnicích

Martin DRTINA, moderátor:
Pacienti v českých nemocnicích hodnotí pozitivně dodržování termínu přijetí do zařízení, frekvenci návštěv lékaře, tišení bolesti nebo zapojení rodiny. Ukázal to průzkum ministerstva zdravotnictví mezi pacienty ve 27 zdravotnických zařízeních. Průzkumu Kvalita očima pacientů se v listopadu a na začátku prosince loňského roku zúčastnilo přes 23 tisíc pacientů. Co naopak v nemocnicích považují za nedostatečné, popisuje ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/, ministryně zdravotnictví /ODS/:
Soukromí pacientů, jde jednak o soukromí, kdy teda ten lékař nebo sestra komunikuje s tím pacientem a jsou u toho i další lidé, tak tohle to si myslím, že je nesmírně citlivé. Samozřejmě je to i soukromí v rámci vyšetřování a další věc, která pro mě je teda nesmírně zarážející, že velká nespokojenost byla s hygienou hygienických zařízení, což tedy musím říct, že mně přijde kór ve zdravotnických zařízeních nesmírně smutné. Často třeba i pacientům vadilo to, že lékař se jim nepředstavil, že vlastně mluvili s anonymním člověkem, nevěděli, s kým komunikují.

Martin DRTINA, moderátor:
I tomuto tématu se budeme věnovat v dnešním Radiofóru.

Středočeský kraj podle předběžného opatření nesmí vracet regulační poplatky v lékárnách

Martin DRTINA, moderátor:
Středočeský kraj musí ihned přestat s vracením regulačních poplatků pacientům v lékárnách krajských nemocnic. V předběžném opatření o tom podle serveru Aktuálně.cz rozhodl Městský soud v Praze. Úřad největšího odpůrce regulačních poplatků hejtmana Davida Ratha zažaloval lékárník z Mladé Boleslavi. Podle něj se nemocniční lékárna a potažmo celý kraj dopouští nekalé hospodářské soutěže. Soud lékárníkovi obavy uznal za reálné a vydal předběžné opatření, které platí od vydání až do rozsudku.

Laterna magika slaví 50 let

Martin DRTINA, moderátor:
Laterna magika slaví 50 let své existence. Za pár měsíců ale přestává být samostatným divadlem. Oficiálně to potvrdili dnes zástupci Národního divadla, zmíněné laterny a ministerstvu kultury. Laterna magika je příspěvkovou organizací ministerstva, která je už sedmým rokem ve ztrátě. Podle ředitele odboru umění a knihoven ministerstva kultury Františka Zborníka je to jedna z možností, jak zabránit zániku laterny.

František ZBORNÍK, ředitel odboru umění a knihoven ministerstva kultury:
A právě proto ta část produkce Laterny magiky přechází pod Národní divadlo, protože je zřejmé, že kdyby Laterna magika působila dál jako příspěvková organizace státu za stávajících podmínek, tak by postupně vlastně přicházela o diváky a přicházela by o zdroje své činnosti a tím pádem by mohla zaniknout.

autoři: mad , bum
Spustit audio

Více z pořadu