Ozvěny dne 8. dubna 2009

8. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Statistik Jan Fischer bude novým českým premiérem. Na Hradě ho zítra jmenuje prezident Václav Klaus. Fischer už oznámil, že rozhovory o personálním složení kabinetu zahájí hned po Velikonocích.

Jan FISCHER, předseda Českého statistického úřadu:
Jsem připraven úkol přijmout.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejméně pět lidovců podepsalo přes odpor vedení KDUČSL dohodu o podpoře překlenovací vládě Jana Fischera. Je mezi nimi i ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Pokud bylo dosaženo nějaké dohody na úrovni předsedů všech koaličních stran, tak ta dohoda musí být dodržena.

Jan BUMBA, moderátor:
Trenér Petr Rada u české fotbalové reprezentace skončil. Podle svazového šéfa Pavla Mokrého pouze kvůli špatným výsledkům.

Pavel MOKRÝ, předseda Českomoravského fotbalového svazu:
Nečinili jsme ho přímo zodpovědným za to, co se stalo po skončení srazu, ty důvody byly sportovní.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A zítra bude oblačno až polojasno, na východě místy přeháňky a teploty do 22 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Tereza Tomášková a Jan Bumba.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přejeme pěkný večer.

Česko bude mít od zítřka dva premiéry

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko bude mít od zítřka dva premiéry. Kromě odstupujícího Mirka Topolánka, pověřeného řízením státu do ustavení nové vlády, také Jana Fischera. Premiérem úřednické vlády ho zítra na Hradě jmenuje prezident Václav Klaus. Přijal tak dřívější dohodu představitelů koaličních stran a sociální demokracie. Její detaily ještě dnes odpoledne v Kramářově vile dolaďovali šéfové nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Dosavadní předseda statistického úřadu Jan Fischer řekl, že je na nové poslání připravený.

Jan FISCHER, předseda Českého statistického úřadu:
Tuto informaci, kterou mi potvrdila i Kancelář prezidenta republiky, jsem vzal na vědomí s tím, že jsem připraven úkol přijmout. S oběma předsedy politických stran jsme se také dohodli, že rozhovory o personálním složení nového kabinetu zahájím hned po velikonočních svátcích.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pod dohodou o překlenovací vládě jsou i podpisy nejméně pěti lidoveckých poslanců. Podpořili řešení vládní krize, na kterém se shodla ODS a ČSSD, tedy získat potřebný počet hlasů pro podporu kabinetu Jana Fischera přímo od poslanců, ne od stranických sekretariátů. Miroslav Kalousek, Pavel Severa, Ladislav Šustr, Vlasta Parkanová a Jiří Hanuš se svým podpisem postavili proti usnesení vedení své strany.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Lidovci trvají na dovládnutí Topolánkova kabinetu do konce českého předsednictví Evropské unii. Těm, kdo dohodu podepíší, šéf strany Jiří Čunek pohrozil.

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/:
Blíží se sjezd, jednotlivé konference krajské, tam určitě tuto skutečnost případně zohledním.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ministru financí v demisi Miroslavu Kalouskovi vadí, že lidovečtí vyjednavači odstoupili od předběžné dohody, kterou podepsali. K odmítavému stanovisku vedení KDUČSL se postavil takto:

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Já jsem přísahal věrnost České republice, nepřísahal jsem věrnost Čunkům, Mackům a Hoškům, kteří si v neděli myslí něco jiného než v pondělí.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Předseda lidoveckého sněmovního klubu Pavel Severa, jak říká, připojil svůj podpis pod dohodu jen formálně, a to i přesto, že ani on zřejmě neunikne stranickým sankcím.

Pavel SEVERA, poslanec /KDUČSL/:
Já jsem připraven nést následky, každopádně už jsem ráno na předsednictvu zaslechl, že to může být i v souvislosti s tím, že nemusím být předsedou klubu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle šéfa KDUČSL Jiřího Čunka hájí Kalousek, Severa a Šustr jen své zájmy a vždy se staví na stranu těch, kdo jsou u moci. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
K podpisu dohody se chystají i zelení. I bez KDUČSL a zelených ale mají sociální a občanští demokraté dost hlasů pro rozpuštění sněmovny, které je cestou k předčasným volbám. Jednání o aktuální politické situaci dnes vedla i sociální demokracie. Její předseda Jiří Paroubek po ranním jednání grémia strany uvedl, že poslanci ČSSD úřednickou vládu vedenou Janem Fischerem podpoří.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
My zůstáváme věrni tedy tomu, co jsme se dohodli s představiteli dalších tří politických stran v neděli, a jak jsem pochopil, tak i pan předseda Topolánek jde touto cestou, takže já jsem přesvědčen, že celá ta krize je vlastně uzavřena.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tématu se budeme věnovat i za pár minut v Radiofóru.

Vláda se s ČSSD domluvila na opatřeních proti krizi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vláda se s ČSSD domluvila i na opatřeních proti krizi. Dohoda obsahuje sedm návrhů, čtyři pocházejí z dílny sociálních demokratů. Má mezi ně patřit i šrotovné ve výši 30 tisíc korun, na které by měl mít nárok každý, kdo vymění své auto starší deseti let za nové v ceně do půl milionu korun. ČSSD prosadila i větší podpory v nezaměstnanosti, zvýšení slev na dani na dítě a přídavků na děti a z vládních návrhů prošly slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, zrychlené odpisy a novela insolvenčního zákona.

Zemětřesení v Itálii si vyžádalo už 260 obětí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už 260 obětí je po ničivém zemětřesení ve středoitalském regionu Abruzzi. Postiženou oblast se chystá navštívit i papež Benedikt XVI. Záchranáři v nejvíc zasaženém městě Aquila stále pátrají po lidech pod troskami. Dnes se jim podařilo vyprostit živou dvacetiletou dívku. Přežila pod sutinami 42 hodin. A my jsme teď živě ve spojení s naší kolegyní v Itálii Vědunkou Lunardi. Vědunko, dobrý večer.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Dobrý večer. A právě proto, že byla nalezena živá dvacetiletá dívka, záchranáři se nevzdávají, nepřestanou pátrat po pohřešovaných, dokud nebude nalezen poslední. Bylo také rozhodnuto pokračovat v pátrání pod troskami až do Velikonoc. V pátek se bude konat státní pohřeb a také papež Benedikt XVI. přislíbil, že navštíví postiženou oblast co nejdříve. V celé Itálii se organizují sbírky na pomoc lidem, kteří zůstali bez střechy nad hlavou, a nabídky pomoci při obnově zdevastovaných měst a obcí přicházejí také ze zahraničí. Staví se další stanová městečka. Po prvních zběžných prohlídkách techniků bude nutné zajistit ubytování a pomoc nejméně pro 28 tisíc lidí, kteří se nemají kam vrátit a většinou přišli o všechno. Technici také hlásí obrovské škody na uměleckém bohatství oblasti. V postižené zóně neexistuje jediná nepoškozená památka. Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Vladimir Voronin oznámil zavedení vízového režimu s Rumunskem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Moldavský prezident Vladimir Voronin oznámil zavedení vízového režimu s Rumunskem a rumunského velvyslance v Kišiněvě označil za nežádoucí osobu. Je to reakce na demonstrace proti vítězství jeho komunistické strany v nedělních parlamentních volbách, které přerostly v pouliční nepokoje a útoky stoupenců opozice na budovu parlamentu i prezidentský palác. Podle Voronina stojí za údajným pokusem o státní převrat Rumunsko. To nařčení odmítlo. Moldavský prezident dnes prohlásil, že organizátoři nepokojů by měli být tvrdě potrestáni, a do budoucna pohrozil použitím síly, pokud se budou násilnosti opakovat. O aktuálním dění v Moldavsku bude v Radiofóru ve své Poznámce mluvit i komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Nezaměstnanost v Česku v březnu stoupla na 7,7%

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v Česku v březnu stoupla na 7,7% z únorových necelých 7,5%. O práci přišlo za poslední měsíc dalších 21 tisíc lidí. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jaře přitom nezaměstnanost většinou klesá, jak se rozbíhají práce na stavbách a v cestovním ruchu. Podle analytiků letos převážilo propouštění v průmyslu. Jak ale dodává analytik Komerční banky Jiří Škop, v Česku je míra nezaměstnanosti jedna z nejnižších v Evropě.

Jiří ŠKOP, analytik Komerční banky:
Ve srovnání s ostatními zeměmi je nezaměstnanost v Česku ještě stále nízká, pohybujeme se okolo třetího nejnižšího čísla v celé Evropské unii a vycházíme to z předchozího silného hospodářského růstu v minulých letech.

Děti z chudších rodin mají výrazně menší šance získat vyšší vzdělání

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Děti z chudších rodin mají výrazně menší šance získat vyšší vzdělání. Dokazují to dva výzkumy, jejichž výsledky zveřejnilo ministerstvo školství. Podle šéfa resortu v demisi Ondřeje Lišky výzkumy také prokázaly, že český vzdělávací systém zbytečně posílá romské děti do zvláštních škol.

Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/:
Ukázalo se, že děti, respektive jejich rodiče jsou tlačeni do toho, aby umisťovali své děti do bývalých zvláštních škol, to znamená do speciálního vzdělávání. Velká část těchto dětí by za podmínek skutečně inkluzivního prostředí vůbec v těchto školách nemusela skončit.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Z rozborů také vyplynulo, že děti z chudých rodin, které často žijí v ghettech, mají oproti ostatním jen poloviční šanci, že dokončí základní školu s vrstevníky.

Stav českých přechodů pro chodce je podle policie na úrovni 50. let

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stav českých přechodů pro chodce je podle policie ve srovnání se zahraničím na úrovni 50. let minulého století. Policisté v uplynulých týdnech situaci vyhodnotili a navrhli více než 200 přechodů úplně zrušit, na dalších pak doporučují pro zvýšení bezpečnosti provést nejrůznější úpravy.

Petr JANSA, redaktor:
Jako problematické a nedostatečně zabezpečené vyhodnotila policie stovky přechodů.

Leoš TRŽIL, šéf dopravních policistů:
V rámci celé republiky u 512 přechodů je potřeba udělat stavební úpravy a u 565 bysme chtěli, aby bylo provedeno osvětlení.

Petr JANSA, redaktor:
Doporučují dopravní policisté ústy svého šéfa Leoše Tržila. Na dalších 300 přechodech je pak potřeba zvýšit bezpečnost jiným způsobem. Situace v jednotlivých krajích je ale značně rozdílná.

Leoš TRŽIL, šéf dopravních policistů:
Když se budeme bavit o jižní Moravě, je to Zlínsko, Brněnsko a Jihlavsko, tak se bavíme celkem o 143 přechodech, kde by bylo potřeba provést stavební úpravy, a u 162 tyto přechody nasvětlit.

Petr JANSA, redaktor:
Naopak ve Středočeském kraji jsou potřeba stavební úpravy pouze u pěti přechodů a stejný počet by bylo potřeba nasvětlit. Místa nebezpečných přechodů nyní dostanou příslušné krajské úřady, které budou muset sehnat na případné úpravy peníze. Přechody v našem hlavním městě se budou vyhodnocovat samostatně. Přechody na silnicích druhých a třetích tříd chce policie zmapovat do konce dubna. Petr Jansa, Radiožurnál.

Nové expozice otevřela Národní galerie v pražském Veletržním paláci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nové expozice otevřela Národní galerie v pražském Veletržním paláci. Týkají se českého moderního umění a dostaly zcela nový výraz. Sbírky vynikají hlavně rozlišnou barevností a návštěvník se v nich tak může dobře orientovat.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Národní galerie pracuje už několik let na nové koncepci moderního umění ve Veletržním paláci. Dnes se veřejnosti otevřely zbývající části. Více prozradí ředitel Národní galerie a jeden z autorů koncepce nových expozic Milan Knížák.

Milan KNÍŽÁK, ředitel Národní galerie, jeden z autorů koncepce nových expozic:
To znamená umění od roku 1890 do roku 1930, což je ve čtvrtém patře a v západním a jižním křídle patra třetího. Pak je to přerušeno francouzskou sbírkou a pokračuje to ve druhém patře, které již bylo otevřeno loni.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Jednou z nejkrásnějších a nejhodnotnějších výstav je nově koncipovaná kolekce děl Františka Kupky. Tu najdete ve východním křídle čtvrtého patra. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

autoři: tet , bum
Spustit audio

Více z pořadu