Ozvěny dne 7. 9. 2001

7. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Problémy se státním rozpočtem

Vládu čekají velké problémy s rozpočtem. ODS dnes prohlásila, že návrh, který vláda tento týden schválila, ve sněmovně nepodpoří, protože není reálný. Dále už Aleš Heřmánek.

Předpokládané příjmy státu, které vláda ještě navíc na poslední chvíli navýšila, jsou podle ODS jen těžko dosažitelné.

Vlastimil Tlustý, poslanec za ODS: První je zefektivnění právě spotřební daně a stabilní vývoj cen pohonných hmot. Podle vlády povede ke zvýšenému výběru daní v rozpočtu 4,1 miliardy korun. Za druhé zvýšení výkonnosti daňových a celních orgánů v rozsahu 6 miliard korun. Pro státní rozpočet z toho 4,5.

Citoval z vládního návrhu stínový ministr financí Vlastimil Tlustý, který za problematickou považuje i naději na splacení ruského dluhu a za nadsazené příjmy z privatizace. Vláda podle něj stále více prohlubuje státní dluh a to je v přímém rozporu s dohodami mezi sociální demokracií a ODS.

Vlastimil Tlustý, poslanec za ODS: A rovněž nemůžeme akceptovat, že vláda s nepatrnými výjimkami neučinila žádné kroky směřující k omezení mandatorních výdajů.

O jiné podobě rozpočtu je podle Tlustého ODS ochotna diskutovat nejen se sociálními demokraty, ale i s dalšími parlamentními stranami. Takové jednání nevyloučil ani stínový ministr finanční čtyřkoalice Ivan Pilip, který ale zdůraznil, že rozpočet je věcí smluvně opozičních partnerů.

Ivan Pilip, poslanec za Unii svobody: To, že ODS teď se snaží z té své odpovědnosti a dohody se sociální demokracií nějak vyvléci, pro nás není velkým důvodem, abychom tady hledali nějaké nestandardní metody v tom, že se bude hledat rozpočet, který podpoří všechny strany spektra.

Pilip připomněl, že rozpočet není jen odbornou věcí, ale také politickou. Každá ze stran klade důraz na jiné priority, proto širší shoda na jeho podobě by byla velmi obtížná.

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že opoziční smlouvu ohrožuje sama ODS svým odmítavým postojem k rozpočtu. Plán státních financí podle špiček ČSSD totiž vychází z reálných příjmů. Z pražského Lidového domu, kde právě širší vedení Špidlovy strany jedná, se hlásí zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Sociální demokraté vidí v reakci ODS na státní rozpočet zahájení předvolební kampaně. Předsedkyně pražské ČSSD Petra Buzková tedy není postojem Klausovy strany překvapená.

Petra Buzková, poslankyně za ČSSD: Je důležité, aby tato vláda vládla do konce volebního období, aby volby proběhly v řádném termínu. Ale myslím, že ze strany ODS takto před volbami již můžeme očekávat naprosto cokoli.

Stejný názor má i místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach. Ten argumenty ODS o porušení dodatků opoziční smlouvy odmítá.

Zdeněk Škromach, poslanec za ČSSD: Usnesení ODS je trošku ukvapené, protože si dovolím tvrdit, že ještě nebyla možnost ani pořádně prostudovat tento návrh, který v podstatě vláda přijala ve středu. A určitě by bylo dobře, pokud hovoří ODS o možnosti jednání, v tom usnesení to není, tak aby se o tom jednalo. Ale dřív se jednalo a pak se dávala stanoviska. Obráceně mi to připadá spíš jako vyhrocování politické situace a možná zvonění do útoku už teď k předvolební kampani.

Místopředseda Škromach potvrdil, že sociální demokraté budou o rozpočtu na příští rok jednat se všemi stranami ve sněmovně. A věří, že jednání neskončí rozpočtovým provizoriem.

Blokáda autodopravců skončila

Ukončená blokáda autodopravců se stala předmětem politických hrátek. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach podezírá nejmenovanou politickou stranu z organizace blokády, která byla podle něho zbytečná. Více Vladimír Hrubý.

Se svým podezřením se Zdeněk Škromach svěřil Českému rozhlasu ještě před jednáním předsednictva ČSSD.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD: Zřejmě, a ukazuje se, a nechci to zakřiknout, že celá akce měla taky politický podtext a byla organizována některými lidmi z jedné politické strany.

Podle Škromacha tato politická strana měla pak cíleně nasbírat politické body při řešení blokády. K tomu došlo při schůzce sněmovního podvýboru pro dopravu, kterou zorganizoval Václav Klaus. Místopředseda podvýboru Karel Sehoř však považuje Škromachův výrok za úsměvný.

Karel Sehoř, poslanec za ODS: Další řízení se taky povede na půdě podvýboru pro dopravu, kde jsou zastoupeny všechny parlamentní strany. Shodou okolností předseda tohoto podvýboru je právě člen ČSSD.

Také šéf lidovců Cyril Svoboda odmítá Škromachovo obvinění.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL: Považuju to projev ubohosti, něco takového do rádia říct. A za čtyřkoalici říkám jasně, my za žádnou blokádou nejsme.

Za trapné a nekorektní pokládá Škromachovy výroky také zástupce demonstrujících dovozců aut a provozovatelů autoškol Jan Slawisch.

Jan Slawisch: Je šíleně trapný, když někdo vlastní neschopnost se snaží řešit tím, že aktivitu jinejch lidí, který pochopili, o co jde, a situaci, která nastala, se řešit snažili. Je to nekorektní právě tak, jako bylo nekorektní celý jednání kabinetu pana Zemana.

Další jednání zástupců autodopravců, poslanců a Ministerstva dopravy se má konat v pondělí dopoledne.

Kontrola Britů na pražském letišti

Britští imigrační úředníci dnes v Praze zabránili v odletu na ostrovy šesti lidem. Stalo se tak v den, kdy kontrolám přihlíželi pracovníci Českého helsinského výboru. Podrobnosti zjišťoval Marek Janáč.

Kontrolou neprošla hned v prvním ranním letu pětičlenná romská rodina. Přes Londýn chtěla pokračovat do Mexika, kam měla zaplacené letenky. Potvrdila nám to ředitelka Českého helsinského výboru Jana Chržová s tím, že se helsinský výbor Britů ptal na důvody nevpuštění.

Jana Chržová, Český helsinský výbor: Ty důvody nám nesdělili.

Na ostrovy dnes britští úředníci nepustili ani mladého Čecha bílé pleti, který jim k pobytu v Británii podával zmatečné a protichůdné informace.

Jana Chržová, Český helsinský výbor: On potřeboval tlumočníka a vlastně tam bylo x věcí, kdy ani jedna strana přesně nevěděla, o čem mluví.

Chržová se domnívá, že tento případ odmítnutí je pochopitelný.

Jana Chržová, Český helsinský výbor: S velkou pravděpodobností by neměl moc šancí na úspěch, kdyby jel jinudy, nebo kdyby to bylo v uplynulém období, asi by taky neuspěl.

Pracovníky helsinského výboru dnes podle Chržové zarazila informace o způsobu kontrol romských žadatelů v červencové první vlně.

Jana Chržová, Český helsinský výbor: Říkali, že někteří z nich vlastně ale byli odmítnuti na základě toho, že už v databázích imigrační služby jsou jako dříve odmítnutí žadatelé o azyl. Tohleto nikdy nezaznělo.

Českému rozhlasu se zatím nepodařilo kontaktovat mluvčího britské ambasády a tuto informaci ověřit.

Kauza dvou bývalých dozorců mírovské věznice

Kauzou dvou bývalých dozorců mírovské věznice se bude soud znovu zabývat až za měsíc. Dva muži jsou podezřelí z toho, že nedbale kontrolovali cely a umožnili tak útěk doživotně odsouzenému Jiřímu Kajínkovi. Jak zjistila Václava Vařeková z olomouckého studia Českého rozhlasu, dnešní soudní jednání provázela řada nesrovnalostí ve svědeckých výpovědích.

Dva bývalí dozorci mírovské věznice svou vinu u soudu od počátku popírají. Hájí se například tím, že i v den útěku cely kontrolovali tak, jak je obvyklé. Jako svědek vystoupil i bývalý ředitel věznice Milan Kohoutek. Právě jeho výpověď byla v rozporu se slovy inspektora dozorčí služby Milana Nováka. Několik nesrovnalostí tak vedlo k tomu, že se soud rozhodl jednání odročit. Na nedbalost ve věznici poukazuje i obhájce Jan Špilháček.

Jan Špilháček, obhájce: Byl tam nový svědek, který hovořil o tom, že jeho oprávnění bylo v rozporu s tím, co tvrdil bývalý ředitel věznice. Ten zase tvrdil něco jiného. Takže to si myslím, že byl ten hlavní rozpor, který jenom potvrdil to, že v daném případě, jak tento svědek uvedl, jak byly prováděny technické prohlídky, nebo jak vůbec nebyly prováděny technické prohlídky, které jsou kladeny za vinu, že moji klienti je neudělali.

Michal Šubrt byl odsouzen na 13 let ve vězení

Osmnáctiletého Michala Šubrta poslal Městský soud v Praze na 13 let do vězení. Odsouzený loni v prosinci zavraždil svou matku, nevlastního bratra a otčíma. Podrobnosti Lenka Šumová.

Michal Šubrt v hádce svou těhotnou matku brutálně ubodal potápěčskou dýkou. Poté stejnou zbraní usmrtil svého nevlastního tříletého bratra Vasima. Počkal na návrat nevlastního otce, kterého zastřelil nelegálně drženou pistolí. Podle posudku znalců Michal Šubrt vraždil pod vlivem alkoholu a LSD. Svou vinu nepopírá. Tvrdí jen, že si neuvědomoval, co dělá. Protože znalci potvrdili, že odsouzený se může napravit, neuložil soud výjimečný trest a rozhodl se pro délku vězení pod polovinou zákonné trestní sazby. Také s ohledem na věk pachatele a velký psychický tlak způsobený neuspořádanými rodinnými poměry, uložil soud Michalu Šubrtovi trest ve výši 13 let ve věznici s ostrahou.

Petr Bezruč zůstává ve vazbě

Bývalý předseda představenstva zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny zůstane i nadále ve vazbě. Rozhodl o tom Okresní soud v Ostravě. Petr Bezruč, který je ve vazební věznici už od poloviny března, je stíhán v souvislosti s krachem kampeličky. Zatkla ho slovenská policie, když se snažil uprchnout. Spolu s ním je obviněno dalších 7 lidí. Většinou jde o bývalé členy vrcholného managementu záložny. Měli se obohatit o více než 300 milionů korun. Bližší informace má Andrea Čánová, Český rozhlas Ostrava.

Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství uvedl, že v případě Petra Bezruče bylo prodloužení vazby nutné.

Alexandr Dadam, Vrchní státní zastupitelství: Já jsem spatřoval i nadále u pana obviněného existenci důvodu vazby. To znamená, že jsem považoval za odůvodněnou obavu, že pan obviněný uprchne, nebo se bude skrývat, aby se takto vyhnul trestnímu stíhání. A dále jsem považoval za odůvodněnou obavu, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky, nebo jiným způsobem mařit probíhající trestní stíhání.

Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že Bezruč koncem loňského roku prodal Autosalon Svět za 97 milionů korun. Peníze však neodevzdal záložně, ale naopak uprchl. Státní zástupce Alexandr Dadam upřesnil, že je stíhán za zneužití informací v obchodním styku.

Alexandr Dadam, Vrchní státní zastupitelství: A rovněž mu bylo sděleno obvinění pro trestný čin zpronevěry.

Záložna je už nyní v konkurzu. Z asi 1,5 miliardy vkladů zůstalo v pokladně pouze 10 %.

Odškodné pro soukromého farmáře

Odškodnění ve formě pojistného dostal soukromý farmář ze Světnova na Žďársku, v jehož chovu byla odhalena druhá kráva pozitivně testovaná na BSE. Česká pojišťovna ho podle svého mluvčího Michala Urbana vyplatila z pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz, které se vztahuje i na nemoc šílených krav.

Michal Urban, mluvčí České pojišťovny: Česká pojišťovna již na konci srpna poukázala svému klientovi ze Světnova pojistné plnění ve výši 32,5 tisíce korun jako náhradu za utracení šesti kusů dobytka, které bylo nařízeno v souvislosti s druhým výskytem nemoci šílených krav v ČR.

Konference OSN o rasismu a xenofobii

V jihoafrickém Durbanu končí konference OSN o rasismu, xenofobii a intoleranci. O posledních projednávaných tématech informuje z místa zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Pavla Jazairiová.

Projevy nevládních delegací, fórum o rasismu a spravedlnosti a romské uvědomění si vlastní identity byly poslední otázky na pořadu jednání konference. Nyní všichni čekají na výsledky zasedání hlavní komise a pléna, kde by měl zaznít text konečné deklarace. Už nyní je pravděpodobné, že se konference protáhne a dojde k zvláštní praktice OSN, zastaví se hodiny. Hlavní sporná témata jsou stále Blízký východ a omluva západních zemí za otrokářství. Deklarace konference je důležitý politický, nikoliv právní dokument, který má v následujícím období sloužit OSN v boji proti rasismu a xenofobii.

Situace v Makedonii a na Balkáně

Makedonie dnes podepsala s EU dohodu o finanční pomoci ve výši 42 milionů eur. Nedaleko hlavního města Skopje v Raduše zároveň pokračovalo odzbrojování albánských rebelů, které má na starosti vojenská mise NATO. Své zbraně dnes odevzdalo asi 200 bojovníků. Bližší informace má zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Milan Fridrich.

Evropská unie oceňuje, že makedonský Parlament dal předběžný souhlas k politické reformě země, která má posílit práva Albánců. Komisař pro zahraničí Chris Peton prohlásil, že Makedonie dostala letos už dohromady 72 milionů eur. Další peníze může tato země obdržet od konference dárců, která proběhne v říjnu v Bruselu pod záštitou EU. Upevnění stability v Makedonii a obnova této země v mnohém závisí na úspěchu dárcovské konference, řekl Peton. Šéf zahraniční politiky unie Javier Solana dodal, že teď musí všechny makedonské demokratické strany udělat všechno pro to, aby se podařilo završit mírový proces. Solana nevyloučil, že po odchodu vojenské mise NATO z Makedonie, mohou v této zemi zůstat zahraniční vojáci jako pozorovatelé s mandátem EU nebo OBSE.

Policie v Černé Hoře bude zatýkat osoby obviněné mezinárodním tribunálem v Haagu, které se nacházejí na území této republiky. Podle černohorského Ministerstva vnitra zatím ale nejsou k dispozici informace o tom, že by v Černé Hoře pobývali bývalí bosensko-srbští vůdci Radovan Karadžič a Ratko Mladič obvinění z válečných zločinů. Jak nám řekl rada českého velvyslanectví v Bělehradě Václav Dobeš, příprava zatýkání svědčí o zlepšení vztahu mezi Jugoslávií a Haagem.

Václav Dobeš, rada českého velvyslanectví v Bělehradě: Přispívá i k posílení politického ratingu Djukanovičova režimu, které je pro Djukanoviče s ohledem na otázku referenda, na vztahy o budoucí podobě srbsko-černohorské relace dominující. Srbsko, Černá Hora zatím nepřipustily, že by se obvinění Karadžič a Mladič, které údajně střeží velmi početná moderně vyzbrojené a dobře vycvičená ochranka, vyskytovali dlouhodobě v některém z těchto států.

Volby ve Východním Timoru

Výsledky prvních svobodných voleb na Východním Timoru rozhodly o tom, že tato země bude nezávislá. Ve všelidovém hlasování zvítězila Revoluční fronta pro nezávislý Východní Timor Fretilin, jednoznačně prosazující samostatnost. Jak pro Český rozhlas uvedl zaměstnanec OSN Jiří Čáslavka, který na Východním Timoru volby sleduje, teď se jedná o tom, kdy bude nezávislost vyhlášena.

Jiří Čáslavka, zaměstnanec OSN: Neexistuje žádný stát, který by zpochybňoval nezávislost Východního Timoru. Nicméně do toho, aby byl opravdu nezávislým státem, chybí prohlášení nezávislosti. A v tom se Fretilin trošku také liší od názorů představitelů OSN, protože Fretilin by chtěl vyhlásit nezávislost 28. listopadu tohoto roku, což je velice záhy. Důvod je zřejmý, protože 28. listopadu 1975 Fretilin vyhlásil nezávislý Východní Timor. Trvalo to 14 dní a potom byl Východní Timor obsazen Indonésií. Nicméně pravděpodobně dojde k dohodě a nezávislost Východního Timoru bude vyhlášena příští rok přibližně v dubnu, maximálně v květnu po velmi pravděpodobných prezidentských volbách.

Dopravní nehoda Oldřicha Kaisera

Při vážné dopravní havárii byl dnes nedaleko Liberce těžce zraněn 46letý herec Oldřich Kaiser. Na místě nehody byla také liberecká zpravodajka Ivana Bernátová.

Oldřich Kaiser jel tmavým Renaultem po dálnici směrem od Turnova na Liberec, když do něj ve vysoké rychlosti náhle narazil stříbrný Citroen řízený 79letým německým řidičem. Cizinec se dopustil osudové chyby, když kilometr od místa nehody najel přes výrazné dopravní značení na dálnici do protisměru. Viník nehody byl na místě mrtvý. Ještě před příjezdem záchranné služby poskytoval první pomoc zraněné spolujezdkyni německého řidiče a Oldřichu Kaiserovi jeden z náhodných svědků nehody.

Svědek: Prvního jsme zjistili, jak jsou na tom všichni, protože jsme tady byli asi tři, co mě hodně mrzelo, že tady bylo 15 aut a nikdo nevylezl.

Oldřich Kaiser byl po vyproštění ze zcela zdemolovaného Renaultu převezen do liberecké nemocnice. Její mluvčí Vojtěcha Kadlecová uvedla.

Vojtěcha Kadlecová, mluvčí liberecké nemocnice: Oldřich Kaiser se podrobil operačnímu zákroku a nepřeje si, aby se o jeho zdravotním stavu šířila jakákoliv média.

Medvědi v Beskydech

Nejméně 5 medvědů se prochází CHKO v Beskydech. Naposledy zaznamenali zoologové výskyt této velké šelmy u obce Guty na Jablunkovsku, kde medvěd roztrhal ovci soukromému chovateli. Podrobnosti zjišťoval Roman Verner, Český rozhlas Brno.

Poslední útok medvěda na stádo ovcí je podle zoologů spíše výjimkou. Tyto šelmy nyní hledají především sladké ovoce a lesní plodiny, aby vytvořili dostatečné zásoby tuku na zimu. Ačkoliv jsou Beskydy největší chráněnou oblastí v republice, přírodovědci zde doposud nezaznamenali tak vysoký počet medvědů. Podle Ludvíka Kunce z ostravské ZOO jde o mladé šelmy, které si svá teritoria rozšiřují z nedalekého Slovenska a Polska.

Ludvík Kunc, ostravská ZOO: Podle mého soudu tady nějaké ohrožení lidí, co jsou v lese, co jsou na houbách, nejsou. Ti medvědi utíkají. Tihle všichni co jsou tady, loňským rokem a letošním žádný konflikt není, že by na někoho zaútočili, nebo tedy že by před člověkem neutíkali.

Situace na burze cenných papírů

Akcie dnes na burze pokračovaly v propadu, když klesly všechny sledované indexy. Objem zobchodovaných cenných papírů dosáhl 4,6 miliardy korun. Dnešní obchodování na Burze cenných papírů Praha pro Český rozhlas komentuje Dan Karpíšek z Komerční banky.

Dan Karpíšek, Komerční banka: Pražská burza v pátek opět oslabovala. Index PX-D ztratil devět desetin procenta. V poklesu pokračovaly České radiokomunikace. Tentokrát ubraly přibližně 7 %. Během dne vývoj nebyl tak jednoznačný. Indexy se pohybovaly v kladných číslech, ale trend se zlomil poté, co vyšla horší než očekávaná nezaměstnanost v USA, což poslalo dolů jak evropské, tak i český akciový trh.

Obchodování s českou měnou bylo dnes klidné. Koruna ukončila obchodování při kurzu 34,18 za euro. Marka se prodávala za 17,48, dolar za 37,89.

Konference OSN proti rasismu a xenofobii

Jak už jsme informovali, delegáti konference OSN proti rasismu a xenofobii se v jihoafrickém Durbanu velmi složitě propracovávají k závěrům jednání. O smyslu takových mezinárodních fór a o průběhu tohoto setkání teď bude mluvit s komentátorem Lidových novin Petrem Fischerem Aleš Heřmánek.

Pane Fischere, dobrý večer.

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Dobrý večer.

Zřejmě neobtížnější bude patrně rezoluce, kdy arabské státy požadují, aby Izrael byl prohlášen za rasistický stát, protože okupuje jiná území. Je vůbec možné takovou rezoluci prosadit a proč to arabské státy chtějí? Chtějí získat jakousi převahu nad Izraelem?

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Samozřejmě. Já si právě myslím, že arabské státy celou tu konferenci o rasismu zneužily ve svůj prospěch, ke své vlastní propagandě. Myslím si, že taková rezoluce nemá šanci projít. A nakonec se to ukazuje i v tom, jak dlouho trvá, jak se prodlužuje. Další problém je, že vlastně Izrael a Spojené státy na protest proti této rezoluci už tuto konferenci opustily.

Takže by to nebylo reprezentativní.

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Nebylo by to reprezentativní. Zcela určitě ne.

Dalším problémem je například otázka Zimbabwe. Tam je jakýsi rasismus naruby. To znamená, že tam váleční veteráni zabírají půdu a majetek bílým farmářům a různě je terorizují. Ovšem konference se většinou takovými tématy příliš nezabývají. Proč?

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Já myslím, že i na té konferenci se to probírá. Ale my prostě vidíme jenom ty dvě nejdůležitější věci, o které tam běží, na které se média soustředí. Ale v těch jednotlivých sezeních a v dalších jednáních a debatách se to samozřejmě probírá a OSN tento problém sleduje.

Sleduje a myslíte si, že bude nějak řešit?

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Já si myslím, že bude a koneckonců dneska přišla zpráva, že sama Zimbabwe to chce řešit, i když zvláštním způsobem. Žádá po bývalých koloniálních státech, konkrétně po Británii finanční náhrady a pak že půdu bílým usedlíkům vrátí.

To není ovšem jenom otázka Zimbabwe. Je to otázka vlastně celé černé Afriky, která požaduje jakousi omluvu a zároveň odškodnění od těch koloniálních států. Jak je pravděpodobné, že jednak právě konference přijme tuto rezoluci, a jak je pravděpodobné to odškodnění?

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Tak, to je další problém na konferenci, protože evropské státy, bývalé koloniální státy se snaží vyhnout formulaci, která by říkala například, že otrokářství byl zločin proti lidskosti, protože v takovém případě by vlastně byly založeny právní nároky a někdo by se určitě ozval s nějakou žalobou. Takže oni se snaží o nějakou obecnější formulaci, že toho litují, nebo že to nebyla dobrá doba a podobně. Ale myslím si, že celkově to odškodnění nepřichází v úvahu v takové formě, že by se platilo v hotovosti teď tady za otrokářství. Spíše se to západní civilizaci a těm vyspělým státům vrací v podobě pomoci pro chudé, kterou musejí dávat, která je vlastně důsledkem i toho otrokářství. Vlastně ty rozdíly mezi bohatými a chudými jsou do jisté míry i důsledkem toho kolonializmu předchozího. Takže tímhle způsobem se to západu vrací.

Ještě poslední otázku takovou obecnou. Jaký smysl vůbec mají tyto konference? Napříč všemi státy se jen ti lidé mohou těžko dohodnout.

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: To je pravda. Já si myslím, že jistý smysl mají. Aspoň vidíme, jak je ten svět složitý a jak budeme mít v budoucnu těžké se dohodnout, nebo bude v budoucnu těžké se dohodnout.

O konferenci OSN proti rasizmu a xenofobii jsme mluvili s komentátorem Lidových novin Petrem Fischerem. Pane Fischere díky a někdy zase na slyšenou.

Petr Fischer, komentátor Lidových novin: Na slyšenou.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu