Ozvěny dne 7. 7. 2002

7. červenec 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Jednání mezi ČSSD a Koalicí se zřejmě chýlí k definitivnímu závěru

Jednání mezi ČSSD a Koalicí se zřejmě chýlí k definitivnímu závěru, konkrétní obrysy získává i nová vláda. Představitelé jednajících stran nevylučují, že k podpisu dohody o budoucí vládě by mohlo dojít už zítra. Ještě dnes se přitom očekává schůzka předsedy ČSSD Vladimíra Špidly s prezidentem Václavem Havlem. Pokračuje Štěpánka Čechová.

Očekává se, že Vladimír Špidla půjde za Václavem Havlem s velmi konkrétní představou o konečném složení budoucí vlády. To Radiožurnálu potvrdila i místopředsedkyně ČSSD Marie Součková.

Marie Součková, místopředsedkyně ČSSD: Na základě konzultací mezi předsedy jednotlivých koaličních potenciálních stran by už tam šel prakticky s určitým vyjasněním, i jak bude vypadat budoucí sestavení vlády.

Setkání nevyloučil ani mluvčí Hradu Martin Krafl.

Martin Krafl, mluvčí Hradu: Pokud by taková schůzka opravdu proběhla, pak by ale byla mezi čtyřma očima.

Také další představitelé Koalice Ivan Pilip a Cyril Svoboda jsou přesvědčeni, že definitivní seznam nové vlády už je jen otázkou hodin. Zbývá tedy ještě dosáhnout programové dohody mezi ČSSD a Koalicí. Zástupci jednajících stran se shodují, že dokument by mohl být podepsán už zítra. Podle prvního místopředsedy unionistů Ivana Pilipa tomu nebrání žádné zásadní neshody.

Ivan Pilip, 1. místopředseda US-DEU: Pondělek je reálným dnem, kdy by ta dohoda mohla být už se všemi detaily uzavřena.

Také místopředsedkyně ČSSD Marie Součková potvrzuje, že v zásadních otázkách by už nemělo dojít při vyjednávání ke střetům.

Marie Součková, místopředsedkyně ČSSD: V programové části, ani v procedurální neshody nejsou a otázka vlastně personálního zastoupení ve vládě se momentálně řeší.

Prezident chce novou vládu jmenovat 15. července a jednající strany jsou zřejmě připraveny termín dodržet.

Japonský císař Akihito s manželkou Mičiko poznává Prahu

Návštěva japonského císařského páru v ČR se stala významnou událostí pro Čechy, ale také cizince. Desítky lidí dnes následovaly císaře Akihita a císařovnu Mičiko při jejich prohlídce Prahy. Sledovala je také Blanka Číhalová.

Dopoledne položil císařský pár věnec u sochy svatého Václava a na Staroměstské radnici převzal symbolický klíč od hlavního města. Po prohlídce Smetanovy síně v Obecním domě následovala procházka po Kampě a Karlově mostě. Na císaře a jeho choť tu čekaly zástupy lidí.

Anketa: Mě zajímá, jak císař, císařovna japonští vypadají. A měla už jsem možnost je vidět dopoledne a byli to velmi sympatičtí lidé, takže je chci vidět ještě zblízka.

Projde tady císařský pár japonský, takže koukáme na něj, nebo chceme na něj koukat. Sice jsme už ho viděli částečně u orloje, ale tak to bylo zdálky, tak teď jsme snad dost blízko snad.

Zatímco Čechy na Kampu přivedla spíš zvědavost, pro Japonce to byla jedna z mála možností císařský pár na vlastní oči vidět.

Japonec: Chtěli bychom vidět našeho vládce. V Japonsku se nám to na vlastní oči nepodaří, a tak bychom ho rádi viděli tady.

S mladými Japonci císařovna dokonce krátce pohovořila. Oficiální část návštěvy ČR císařský pár teprve čeká. Zítra se setká s prezidentem Václavem Havlem a jeho chotí, císař s císařovnou si prohlédnou katedrálu svatého Víta, Vladislavský sál a prezidentskou pracovnu. V úterý monarcha ČR opustí.

Japonský císařský pár je ve své zemi velmi populární

Portrét japonské císařské rodiny nabízí Klára Stejskalová.

Císař Akihito je 125. panovník nejstarší vládnoucí dynastie světa. Na rozdíl od některých svých předchůdců se korunovací neproměnil v živoucího boha, jeho otec Hirohito se božství 1. ledna 1946 veřejně zřekl. Císař nedisponuje faktickou mocí, pouze se souhlasem vlády jmenuje premiéra, svolává parlament či vyhlašuje parlamentní volby. V zemi vycházející slunce se císařská rodina těší značné popularitě. Velkou měrou k ní podle naší spolupracovnice v Japonsku Dany Hašimoto přispěla i císařovna Mičiko.

Dana Hašimoto, spolupracovnice Radiožurnálu v Japonsku: Na pohľad krehká a zraniteľná cisárovná civilného pôvodu previedla na cisárskom dvore revolúciu, ktorou sa tento zmenil z tajomného, stále akoby božského stánku na modernú panovnícku rodinu.

Nejsledovanějším členem císařské rodiny je však nyní Akihitova osmiměsíční vnučka Aiko. Od jejího narození císařstvím otřásá otázka, zda se Japonsko v budoucnu dočká na trůně císařovny. Pacifista a liberál Akihito platí za uznávaného vědce v oboru mořské biologie, císařovna Mičiko se zajímá o umění, zvláště pak o japonskou klasickou literaturu.

Při pochodu Portadownem se oranžisté střetli s policií

Britská policie se střetla s protestanty při jejich tradičním pochodu v severoirském Portadownu, několik policistů bylo při zákroku zraněno. Oranžisté si tak každoročně připomínají vítězné bitvy protestantů nad katolíky. Kritickém místem jejich trasy byla Carvaghy Road, ve které žijí převážně katolíci. Tam protestanti prorazili policejní zátaras, do vřavy se tak vložila armáda, která je vytlačila.

Afghánci pohřbili svého viceprezidenta hadžiho Abdula Kádira

Afghánci pohřbili svého viceprezidenta hadžiho Abdula Kádira, ten se včera stal obětí atentátu. Vedle afghánského prezidenta Hamída Karzáího, jeho předchůdce Burhánuddína Rabbáního a členů vlády uctili Kádirovu památku také mudžahidíni, kterým velel ve válce proti Sovětskému svazu. Pokračuje naše spolupracovnice v Kábulu z agentury Epicentrum Petra Procházková.

Petra Procházková, agentura Epicentrum: Na letiště ve východoafghánském Dželálábádu přišly tisíce lidí, aby se rozloučily s mužem, kterého paštunské obyvatelstvo v této části země pokládalo za svého neoficiálního lídra. Už v hlavním městě Kábulu se konala smuteční ceremonie, které se zúčastnil dokonce i 87letý bývalý afghánský král Muhammad Záhir Šáh. Hamíd Karzáí vyhlásil na úterý v zemi státní smutek a slíbil, že bude osobně sledovat vyšetřování celého případu. Podle jedné z verzí mohou za akcí stát síly blízké hnutí Taliban. Vloni na podzim zabili Talibové jeho bratra a jeho syn vedl spolu s Američany útok proti skupinám Talibů a Al-Káidy. Není však vyloučeno, že Abdul Kádir byl odstraněn proto, že stál v čele klíčového ministerstva, které spolurozhoduje o rozdělování finanční pomoci ze zahraničí.

Temelín a Benešovy dekrety stále více rozdělují vládní koalici v Rakousku

Temelín a Benešovy dekrety stále více rozdělují vládní koalici v Rakousku. Haiderovi Svobodní vystupují radikálně, zatímco jejich koaliční partneři lidovci jsou ve svých projevech zdrženliví. Opozice volá po česko-rakouském dialogu. Další informace má zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Nejvyšší státní představitelé se zapojují do diskuse, kterou neustále vyvolává FPÖ. Oba víkendové politické týdeníky Format a News řadí současné česko-rakouské vztahy k nejdůležitějším tématům příštího týdne. Přinášejí informaci o tom, že spolkový prezident Thomas Klestil chce v září podepsat důležitý dokument o sporných dekretech se svým českým kolegou Václavem Havlem. Po dialogu s novým českým kabinetem volá také šéf Zelených profesor Van der Bellen a ministr životního prostředí Molterer. Na zlepšení vzájemných vztahů by teď měli zapracovat i prominentní rakouští politici jako např. v Evropě uznávaný lidovec Erhard Busek. Zelení přicházejí s kompromisním návrhem - bilaterálně jednat s cílem dosáhnout v ČR lidového hlasování o Temelínu.

Stručný přehled zpráv

Památku obětí letecké katastrofy nad Bodamským jezerem připomene večerní mše v německém Überlingenu. Tryzny by se měl zúčastnit i spolkový prezident Johannes Rau. Důlní požár v Doněcké oblasti na Ukrajině si vyžádal nejméně třicet lidských životů. Záchranáři vyprostili těla horníků, kteří byli pohřešováni více než patnáct hodin. Severošpanělská Pamplona zažívá největší svátek v roce. Desítky odvážlivců v tradičním oblečení, bílých košilích s červenými šátky kolem krku, se pokouší na trati dlouhé 825 metrů uniknout býčím rohům.

Americký stát Texas postihly mohutné záplavy

Americký stát Texas postihly mohutné záplavy, které vyhnaly z domů tisíce obyvatel a vyžádaly si osm lidských životů. Experti varují, že přívaly vod ohrožují hráz na řece Medina. Podrobnosti připojuje zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Týden trvající průtrže mračen se srážkami, které dosáhly výše téměř jednoho metru, způsobily přírodní katastrofu ve středním a jižním Texasu. Řeky Medina a Guadalupe se vylily z břehů, mohutné přílivy vod strhly stovky domů, zaplavily obrovská území a přiměly na 4000 lidí k evakuaci. Povodně si vyžádaly osm obětí na životech, úřady odhadují škody na milióny dolarů. Obrovský strach zažili obyvatelé v údolí pod devadesát let starou přehradou na řece Medina severovýchodně od San Antonia, ve které vystoupala voda na půl metru od vrcholu hráze. Experti hrozili, že v případě protržení zaplaví údolí povodňová vlna vysoká dvacet metrů. Pozdější inspekce téměř šedesát metrů vysoké betonové hráze ale žádné závady nezjistila. Podle meteorologů budou srážky v Texasu pokračovat do poloviny týdne.

Katastrofální povodně v roce 97 si dnes připomněly Troubky na Přerovsku

Katastrofální následky ničivých povodní v roce 1997 si dnes připomněli obyvatelé Troubek na Přerovsku. Rozbouřený vodní živel před pěti lety připravil o život devět lidí a srovnal se zemí polovinu vsi. Po ranní mši v kostele položili obyvatelé Troubek u pomníčku se jmény zesnulých věnec, zapálili svíčky a společně vzpomínali na osudnou červencovou noc, která změnila jejich životy. Škody, které nečekaný příval vody napáchal, dosáhly 700 mil. Kč. Starosty Troubek Františka Němčáka se redaktorka olomoucké stanice Českého rozhlasu Jana Zemková ptala na vzpomínky, které po tragédii přetrvaly.

Začalo se hovořit o tom, co vlastně bude dál. Co bylo v té chvíli nejsložitější?

František Němčák, starosta Troubek: No, uchovat ve vědomí lidí, že se Troubky postaví znovu na nohy.

Jaká byla tehdy nálada mezi lidmi?

František Němčák, starosta Troubek: Nedá se jinak popsat, než vzájemná solidarita a pomoc byla prostě tím nejzákladnějším principem. Sousedé, kteří mnohdy předtím nemohli sobě přijít na jméno, a teď, když viděl jeden, že pomůže druhému, tak ta vzájemná jaksi pomoc a solidarita byla tím nejzákladnějším předpokladem nějakého toho rozumného přežití.

Troubky se od povodní změnily k nepoznání, v ulicích září fasády nově postavených domů. Někteří obyvatelé obce, kterým vzala velká voda střechu nad hlavou, se však stále potýkají se splácením půjček na nové bydlení.

Záchranáři jsou dnes lépe připraveni na katastrofální záplavy

Záchranáři tvrdí, že dnes jsou na podobné záplavy lépe připraveni především díky lepšímu vybavení a koordinaci záchranných sil. Posun nastal i v předpovídání živelných katastrof, potvrdil nám to hydrolog Jan Kubát.

Jan Kubát, hydrolog: V těch posledních letech byla vydána řada upozornění a výstrah pro občany. A myslím si, že se taky udělalo dost v distribuci těch výstrah, protože na základě dohod, který máme s hasičským záchranným sborem, je teďka zajišťovanej ten průnik informací od nás až k těm občanům, si myslím, lepším způsobem, než bylo před tím.

Hitem posledních let se stala oddělená dovolená

Hitem posledních let se stala oddělená dovolená. Řada především mladých partnerských, nebo manželských párů dává přednost takovému volnu, během kterého své představy nemusí nikomu přizpůsobovat. Pokračuje Irena Skurovcová.

Oddělená dovolená nemusí podle psychologů fungující vztah vůbec narušit. Partneři by si ale neměli od volna slibovat, že vyřeší svou případnou krizi.

Jana Šebková, psycholožka: Jestliže vztah je dostatečně pevný, má základy, není v krizi, aby se tím oddělením řešila krize, tak se vztah rozpadnout rozhodně nemusí. Stejně tak si nemyslím, aby manželé, nebo partneři jeli na dovolenou s tím, že na ní vyřeší krizi. Já se domnívám, že prostě na dovolené by měl být vyhlášen takový jako mírový stav, klid zbraní.

Říká psycholožka Jana Šebková a dodává: Pokud má vztah fungovat, je dobré, když si partneři najdou čas i na dovolenou spolu, obzvláště pak, pokud mají děti. Dnešní společnost je podle psychologů k odděleným dovoleným tolerantnější než dříve.

Jana Šebková, psycholožka: Ve většině společností už platí právě ten tolerantní názor, že skutečně jako lidé si mají vyhovět, mají se prostě domlouvat a ne prostě sledovat nějaké tradiční vzory, když jim to nevyhovuje.

Autokempy v ČR mají nouzi o rekreanty

Autokempy v ČR mají nouzi o rekreanty, většina z nich je za první prázdninový týden obsazena pouze z jedné třetiny. Provozovatelé očekávají nápor dovolenkářů v průběhu příštího týdne, kdy by se mělo počasí zlepšit. Další informace má reportér Českého rozhlasu Luboš Procházka.

V autokempech jsou nyní většinou zahraniční turisté, jak říká Jan Kunrt ze Skalice na Slapské přehradě.

Jan Kunrt, autokemp Skalice na Slapské přehradě: Tak tady vždycky převládá spíš ta zahraniční klientela, speciálně Holanďani, Češi tvořej rozhodně menší část naší klientely.

Majitele autokempů Skalice, Županovice a Cholín nízký zájem rekreantů velmi znepokojuje.

Majitelé autokempů Skalice, Županovice a Cholín: No, zhruba jedna třetina kempu je obsazená a dvě třetiny jsou volný.

Je to fakt bídný, todlencto. Ta sezóna je ze začátku dost krizová. Teďka doufáme, že se zlepší počasí, ale zatím je to fakt hodně bídný.

Špatný počasí, málo lidí.

A jakou činnost mají dovolenkáři, když venku prší a počasí koupání nepřeje? To jsem zjišťoval na Nové Živohošti.

Anketa: Máme támhle plnej vozejk hub, budeme dělat večer houby.

Támhle staví parník, že jo, discoparník. Jdeme se tam v sobotu podívat poprvý, tak jsem na to zvědavej.

Festivalové ozvěny

Téměř 300 filmů během deseti dnů, to je karlovarský filmový festival. Většina z nich se na festivalu uvádí v původním znění, které navíc nemají ani titulky, proto přichází na řadu tlumočníci a tlumočnice. Jak říká reportérka Radiožurnálu Jana Ulbrychová, na festivalu jich pracuje celá řada.

Pro tlumočníky, nebo spíš tlumočnice karlovarský festival nepředstavuje žádnou odpočinkovou akci. Překládají většinou tři filmy denně a k tomu pomáhají tlumočit rozhovory se zahraničními hosty pro televizi anebo právě pro Radiožurnál. V týmu festivalových tlumočnic je i Dana Hábová, která se pro překlady a české titulky k filmům stala už pojmem. Přesto tvrdí, že i po letech zkušeností ji často některé filmy překvapí.

Dana Hábová, tlumočnice: Hlavně v asijské kinematografii, kde mi někdy vůbec není jasné, jestli ty postavy si tykají, nebo vykají.

Dana Hábová je velkou ctitelkou právě asijského filmu. S úsměvem přiznává, že někdy ocení i to, že se v těchto filmech příliš nemluví, a může si proto odpočinout. Dana Hábová je profesionál. Ale nemůže se stát i jí, že by se nechala unést dějem a zapomněla tlumočit?

Dana Hábová, tlumočnice: Ne, nezapomenu, ale někdy jsem smutná, nebo se něčemu směju.

Návštěvníkům festivalu ve Varech doporučuje Dana Hábová film Rychlý běžec. Snímek vznikl podle staré eskymácké legendy.

Dana Hábová, tlumočnice: Všichni jsou pořád v těch kožešinách a v iglú a je tam všechno možné. Je tam i sex, abych teda nalákala, jsou tam vraždy atd. Já jsem se hlavně bála, když jsem přijala tuto nabídku, aby tam nevraždili nějaká tulení mláďata. Ale ne, tak po téhle stránce zase je film ohleduplný a lidský.

Tento film získal Zlatou kameru na festivalu v Cannes a budou ho uvádět i česká kina.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu