Ozvěny dne 7. 2. 2004

7. únor 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Konference středočeské ČSSD

Místopředseda Sociální demokracie Stanislav Gross připustil, že by se mohl ucházet o nejvyšší post ve straně. Současný ministr vnitra by mohl kandidovat na řádném sjezdu strany příští rok. Průběh konference středočeské organizace ČSSD sledovala reportérka Michaela Vetešková.

Michaela Vetešková: Místopředseda Sociální demokracie Stanislav Gross reagoval na slova svého kolegy Richarda Dolejše, který je předsedou středočeské organizace.

Richard Dolejš: Pokud by v čele Sociální demokracie stál Stanislav Gross a vedl Sociální demokracii do parlamentních voleb, tak by Sociální demokracie v těchto volbách vyhrála.

Michaela Vetešková: Zdůraznil, že si nepřeje, aby strana současného předsedu Vladimíra Špidlu v nynější vládní koalici nepodporovala. Ministr vnitra Gross naznačil, že by v případě plné podpory před výzvou neuhnul, ale dál se k tomuto odmítl vyjadřovat.

Stanislav Gross: Já jsem jasně řekl, že si nemyslím, že je teď dobré o tomto tématu debatovat a já rozhodně na to téma žádnou diskusi už nepovedu, protože si myslím, že od nás lidé po právu očekávají, že se spíš budeme zajímat o problémy tohoto státu, že budeme řešit jejich problémy a ne se bavit o tom, kdo budeme zaujímat jakou pozici.

Michaela Vetešková: Ani premiér Špidla ještě neví, zda bude o křeslo šéfa spolu s ministrem Grossem usilovat.

Vladimír Špidla: Takovýmito věcmi se teďka vůbec nezabývám. Mě zajímá reforma jako taková, abychom odvedli to, co jsme slíbili a na sjezd, až v řádném termínu předstoupím se svou bilancí a o tom, jak budu postupovat, to se rozhodnu až někdy pozdějc.

Škody způsobené počasím

Silný vítr dnes zasáhl celé území republiky. V nárazech dosahuje až 80 kilometrů za hodinu a na horách může mít dokonce rychlost orkánu. Plné ruce práce mají kvůli větru hasiči. Musejí odstraňovat popadané větve nebo vyvrácené stromy, které komplikují provoz na silnici i železnici. Například v Borové u Poličky na Svitavsku do padlého stromu narazil vlak. Radiožurnálu to potvrdil Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah.

Pavel Tesař: Myslím si, že přerušení bylo krátkodobé, maximálně do jedné hodiny a nikdo z cestujících nebyl zraněn.

Silný vítr by měl vydržet celý víkend. Ochladí se a meteorologové slibují i sněžení. Ve vyšších polohách se proto mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Atentát v moskevském metru

Moskva zesílila bezpečnostní opatření v metru. Úřady tak reagovaly na včerejší atentát, při kterém zemřely desítky lidí. Jaká je v ruské metropoli situace den po útoku, zjišťovala moskevská spolupracovnice Radiožurnálu Mária Mikušová.

Mária Mikušová: Provoz moskevského metra se obnovil jako obyčejně, avšak s neobyčejně posílenými kontrolami policie, které mají být nepřetržitě 24 hodin. Dnes se stalo známé, že s útokem na metro se počítalo. Záchranná služba přiznala, že její jednotky ochrany počítaly s útokem na metro a dokonce nacvičovaly čtyři možnosti, výbuch v případě, když se použijí jedovaté látky, výbuch vagónu metra a výbuch bez zničení anebo při zničení, či výbuchu pohyblivých schodů. Některé pohyblivé schody jsou dlouhé až 90 metrů a jejich mechanismy při nynějších technických poruchách lidi doslova semlely. Dnes se veřejnost dozvěděla, že ruský vojenští chirurgové, kteří prošli lety války v Afghánistánu a hlavně v Čečensku, cvičili civilní lékaře zvládnout náhlý příliv masy zraněných. Odborníci se domnívají, že včerejší bombový útok nebyl v Moskvě poslední.

Jednání konference NATO v Mnichově

Tradiční bezpečnostní konference NATO dnes naplno začala v Mnichově jednáním stovek předních světových odborníků. Nechyběly ani akce tisíců pacifistů. Jak ale z místa informuje náš zpravodaj David Šťáhlavský, jubilejní ročník tradičního fóra se dosud nicméně obešel bez vážnějších střetů pacifistů s policisty.

David Šťáhlavský: V Mnichově se na obou frontách shromáždilo na 5000 účastníků.

Projevy účastníků: Protestujeme proti jakékoli válce, i té, co za našimi zády právě teď a tady chystají.

David Šťáhlavský: Řekl mi 20letý pacifista. Ani v samotném jednacím sále však nebyla nouze o kritiku.

Projevy účastníků: Promiňte, ale mým problémem je, že nejsem přesvědčen a proto nemohu předstoupit před veřejnost a říci, došlo prostě k válce. Protože k tomu byly důvody, kterým nevěřím.

David Šťáhlavský: Řekl německý ministr zahraničí Joschka Fischer. Požadavek Spojených států na vyšší zapojení NATO v Iráku a Afghánistánu jen částečně uspokojila předsedkyně opoziční CDU Angela Merkelová. Jednání konference předcházela schůzka ministrů obrany NATO, kde se představil její nový generální tajemník de Hoop Scheffer.

Útoky na vzdělance v Iráku

Do Iráku přicestoval tým OSN. Bude zkoumat, zda je možné v zemi v krátké době uspořádat volby. Jde o první oficiální misi OSN v Iráku poté, co byl po podzimních atentátech na sídlo Spojených národů v Bagdádu její personál evakuován. Zatímco Washington si myslí, že uspořádání voleb v nejbližší budoucnosti by bylo předčasné, Šíité, kteří představují většinu obyvatelstva Iráku, jsou pro jejich vyhlášení. Oběťmi vrahů v Iráku se už staly stovky intelektuálů a středních úředníků. Svědectví o tom přinesl list New York Times. Policie v Bagdádu tvrdí, že se zabijáci zaměřují na irácké mozky. Ze Spojených států pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: Vraždy iráckých vzdělanců, kteří dostali od okupačních sil práci, jsou na denním pořádku. Jak v Bagdádu zaznamenal reportér New York Times, vzdělaní lidé jsou vražděni na ulicích za bílého dne, někdy i před očima svých bodyguardů. Podle samotných Iráčanů od května přišly o život už stovky tamních intelektuálů a to je důkazem, že je vedena kampaň proti této sociální skupině. Bagdádská policie v americkém listu tvrdí, že jde o řízenou operaci nebo dokonce hnutí, které má udržet pocit nebezpečí a chaosu. Vraždy lékařů, soudců a právníků působí proti všemu, o co se tu snažíme, přiznává velení okupačních sil. Být v Bagdádu vzdělancem nebylo ani za Saddáma lehké a i teď je to životu nebezpečné.

Ptačí chřipka ve Vietnamu

Vietnamské hlavní město nařídilo vybití veškeré drůbeže, která v něm žije. Hanoj tak chce zastavit epidemii ptačí chřipky, která už zabila nejméně 13 lidí. Většina ze smrtelných případů se objevila právě nedaleko metropole. Přenos ptačí chřipky z člověka na člověka dnes vyloučila Světová zdravotnická organizace. Virus, který zabíjí drůbež, nezmutoval a nemůže se tedy šířit mezi lidmi navzájem. Přímo od drůbeže se už ale nakazilo několik desítek lidí a 18 z nich zemřelo.

Další útok v pásmu Gazy

Dvanáctiletý chlapec zemřel a nejméně 10 dalších Palestinců bylo zraněno při explozi automobilu v pásmu Gazy. Podle palestinských zdrojů došlo k výbuchu po zásahu rakety, odpálené z izraelského letounu. Blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev má další informace o incidentu.

Jaromír Janev: K zásahu došlo ve chvíli, kdy vůz projížděl po ulici Bahda, kde v tu chvíli bylo mnoho lidí. Malý soukromý automobil řídil šéf tělesných strážců jednoho z předáků militantního hnutí Islámský džihád Abdala Hašímího. Ten ale ve voze nebyl. Jak přímo z místa zásahu v Gaze uvedl zpravodaj arabského vysílání britského rozhlasu BBC, na místě panovalo mezi Palestinci velké rozhořčení. Obyčejní Palestinci se při bezpečnostních operacích izraelské armády nejvíce obávají právě nechtěných obětí kolemjdoucích. I proto prováděla izraelská armáda v posledních měsících pouze omezené bleskové zásahy po zemi s cílem zatknout radikály. V Izraeli a na palestinských územích panují obavy z rozpoutání nové spirály teroristických útoků a odvetných vojenských zásahů.

Přehled dalších zpráv

Děvčátko, od kterého lékaři odoperovali hlavu nevyvinutého siamského dvojčete, zákrok dlouho nepřežilo. Tým 18 dominikánských i zahraničních lékařů sedmitýdenní holčičku operoval 10 hodin. Přesto, že zákrok provedli podle plánu, malé pacientce se staly osudnými pooperační komplikace.

Policejní kontroloři už vrátili k přezkoumání 11 z 280 kriminálních případů, uzavřených s verdiktem sebevražda. Při studování spisů zjistili vážná pochybení při původním prověřování a mají podezření, že mohlo jít o vraždy. Přezkoumání policejních databází nařídil kvůli kauze vraždících manželů Stodolových policejní prezident Jiří Kolář.

Na nový takzvaný šachovnicový systém ostrahy hranice se připravují jihomoravští pohraniční policisté. Fungovat má začít od 1. května, kdy se Česká republika i Slovensko stanou součástí Evropské unie. Systém má lépe čelit pohybu běženců, kterých loni přibylo zejména na česko-rakouské hranici.

Reaktor druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín se o půlnoci zastavil. Během plánované odstávky ho čeká výměna čtvrtiny paliva. Technici v následujících dnech zkontrolují také zařízení reaktoru, bezpečnostních systémů a nejaderné části bloku.

Změny u voleb do Evropského parlamentu

11. a 12. června můžeme volit naše zástupce, kteří zasednou ve 24 křeslech Evropského parlamentu. Do 6. dubna mají politické strany a hnutí čas na to, aby Ministerstvu vnitra předložili své kandidátní listiny. Eurovolby budou systémem v podstatě podobné, jako volby do Poslanecké sněmovny. Některé změny ale voliče přece jen čekají. Zjistila to naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Milada Richterová: Předseda zahraničního výboru Sněmovny, Vladimír Laštůvka, upozorňuje na to, že hlasovací lístky s kandidáty jednotlivých stran a hnutí můžeme upravit dvěma preferenčními hlasy.

Vladimír Laštůvka: Postupuje v preferencích ten kandidát, který získá více než 5 procent odevzdaných hlasů. Co je snad ještě důležité na té kandidátní listině, může být nejvíce 32 jmen, které jsou seřazeny o jednu třetinu více, než počet volených poslanců a v těch 32 občan bude za tu stranu, kterou si vybere, preferovat 2 jména.

Milada Richterová: Eurovoleb se navíc mohou zúčastnit nejen čeští občané starší 18 let, ale také zájemci z členských států Evropské unie. Ti se musejí podle zákona nejpozději do 40 dnů před volbami přihlásit a požádat obecní úřad o zápis do seznamu voličů. Ten bude pro možnost hlasování klíčový i pro Čechy. Našinec by sice měl být do těchto seznamů zařazen automaticky, ale ředitel příslušného odboru Ministerstva vnitra, Václav Henych, doporučuje, abychom si to raději ověřili.

Václav Henych: Je nutná kontrola a prověření, že se tomu tak skutečně stalo, protože v opačném případě není možné přímo ve volební místnosti státní občany České republiky do výpisů ze seznamů voličů dopsat, pokud by předložil třeba občanský průkaz. A v tuto chvíli by bylo silně ohroženo jeho právo zúčastnit se voleb do Evropského parlamentu. To je jedna z mnoha zásadních změn, na kterou by měli být občané upozorněni a kterou by měli vědět.

Další referendum k úložišti jaderného odpadu

Další referendum k uvažované výstavbě úložiště vyhořelého jaderného paliva se dnes uskutečnilo ve Zhoři na Písecku. Jedním z vytypovaných míst pro jeho vybudování je totiž nedaleká lokalita Vlksice Božejovice. Další informace má redaktor Jan Kopřiva.

Jan Kopřiva: Lidé ve Zhoři jednomyslně odmítli výstavbu jaderného úložiště v tamním kraji. Volební účast v referendu dosáhla téměř 70 procent. Proti výstavbě úložiště hlasovalo všech 149 voličů, kteří odevzdali platný hlas.

Projevy účastníků: Já s tím nesouhlasím.

Můj názor je, že by to tady vůbec bejt nemělo, protože to je jedna z mála oblastí, že tady ta příroda je pěkná.

Si myslím, že nám to nepřinese nic dobrýho, no. Stačí, že tu máme Temelín a máme nejdražší energii pomalu v republice, když se to veme.

Jan Kopřiva: Výsledek referenda není pro starostu obce Stanislava Kameníka velkým překvapením. I u něj ale nadále přetrvávají obavy z výstavby úložiště, protože výsledek plebiscitu není právně závazný.

Stanislav Kameník: Nejhorší je to, že tato stavba je tak veliká, že si zatím nikdo neumí představit, jak to znečistí to prostředí okolo a pak nikdo neví, co ty odpady v budoucnu budou dělat v zemi a měli bysme svým potomkům to tady zanechat takový, aby tady žít mohli.

Minulý týden v místním referendu jednoznačně odmítli stavbu úložiště obyvatelé dvou obcí na Třebíčsku a dvou obcí na Jindřichohradecku.

Africký dům v ZOO Praha

Pražská zoologická zahrada dnes praskala ve švech. Nově otevřený pavilon drobných afrických zvířat sem jen dopoledne přilákal přes 3000 lidí. Africký dům nabízí přes 40 expozic a 60 živočišných druhů. Jeho koncepce je soustředěna na živočichy, které by běžný turista nemohl pozorovat ani v jejich domovině. Je tam například řada zvířat, aktivních pouze v noci, živočichů, žijících pod zemí, pod kameny, v poušti nebo vysoko v korunách stromů. Část pavilonu je tomu i světelně přizpůsobena. Podle jednoho z tvůrců interiéru Kryštofa Krejči bylo nejtěžší skloubit požadavky stavařů, zoologů, zvířat, návštěvníků i chovatelů.

Kryštof Krejča: Praktickou obslužnost těch zvířat a to, aby to opravdu fungovalo, druhá věc jsou nároky zvířat, který se musejí naplnit, vedení, čeho chtějí dosáhnout, jakého efektu a další věc, která do toho vstupuje, návštěvník, pro kterýho zase se to musí udělat tak, aby do něčeho nevrazil, aby tím mohl projít, aby se věci nezničily a tak dál.

Videofestival v Třebíči

Neodmyslitelný úsměv herce Julia Satinského v podobě sošky stříbrného Alberta dostanou nejlepší filmy moravského a slovenského kola videofestivalu, nazvaného S vámi nás baví svět. Snímky natočené o tělesně i mentálně postižených spoluobčanech sleduje v Třebíči na 200 diváků. Patronem letošního festivalu je umělecký šéf činohry Národního divadla v Brně, třebíčský rodák Miloslav Mejzlík. Na akci se byl podívat také redaktor Petr Večeřa.

Petr Večeřa: Na festivalu se představuje 20 moravských a 4 slovenské snímky.

Marie Kotačková: My už tento videofestival pořádáme podruhé, bývá každý dva roky.

Petr Večeřa: Říká Marie Kotačkové z třebíčského Sdružení pro pomoc mentálně postiženým. A spokojeni jsou i samotní účastníci.

Projevy účastníků: No jasně, že jo. Nálada je výborná, děcka se baví, my taky, tak co nám schází.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu