Ozvěny dne 6. dubna 2009

6. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Přes 90 mrtvých a 1500 zraněných si vyžádalo zemětřesení v Itálii. Mezi oběťmi je zřejmě i česká studentka.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Prioritou příštího premiéra Jana Fischera bude úspěšně pokračovat v českém předsednictví Unie.

Jan FISCHER, příští premiér:
Půjde o kontinuitu, o dobrý doběh českého předsednictví, bude to nepochybně základní priorita českého kabinetu.

Jan BUMBA, moderátor:
Práva majitelů domů a bytů by měla posílit, dohodla se na tom vláda.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Také zítřejší den bude skoro jasný až polojasný, teploty vystoupí až na 23 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Hana Albertová a Jan Bumba.

Zemětřesení v Itálii

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Počet obětí silného zemětřesení ve středoitalské oblasti Abruzzo se už přiblížit stovce. Záchranné operace stále pokračují. Zejména v menších obcích se ještě pohřešují desítky lidí. Podle italské agentury ANSA ve studentské koleji, která se částečně zbořila, zemřela také jedna česká studentka. Zpráva ale ještě není oficiálně potvrzena.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
V postižených městech a obcích se pokračuje v opatrném odklízení trosek. Stále se ještě pohřešují desítky lidí, někteří ze záchranářů si stěžují na nedostatečnou organizaci. Jeden z nich řekl italské televizi RAI.

italský záchranář:
Operujeme na různých místech, chybí koordinace, musím říct, že záchranáři přijeli pozdě. Já jsem tu byl už kolem 4. hodiny, ale hasiči přijeli až o hodinu, hodinu a půl později. Bylo jich málo a neměli ani pořádné nářadí. Šílí také polemika kvůli výstavbě, která neodpovídá podmínkám zóny se silnou seismitou.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Jan Fischer by měl mít novým premiérem

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus vítá předběžnou dohodu o úřednické přechodné vládě. To by podle domluvy končících koaličních stran a sociální demokracie měl vést dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Na jeho jméně se strany shodly na pozdně večerních jednání v Kramářově vile.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Jan Fischer pro mě není neznámou osobou, řekl prezident Václav Klaus, proti tomu, aby Fischer sestavoval nový kabinet, současně nebude mít námitky. Prezident to uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Rádio Česko.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já ho znám, já myslím, že to je uvážlivý člověk, který nebyl nikdy nějak politicky radikálně orientován na jednu či druhou stranu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Jméno Jana Fischera zveřejnil premiér v demisi Mirek Topolánek po večerním jednání končící koalice se sociální demokracií. Podle něj na mě panovala shoda.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Jan Fischer splňuje všechny požadavky na to, že ho mohla nominovat kterákoli strana, 3 roky se účastní jednání vlády, je to člověk, který je velmi dobře jazykově připraven.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Pan Fischer je velice zkušený státní úředník, který může zvládnout tuhle tu funkci. Myslíme si, že je to dobrá volba.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle samotného Fischera by mělo být prioritou kabinetu úspěšně pokračovat v českém předsednictví.

Jan FISCHER, budoucí premiér:
Půjde o kontinuitu, o dobrý doběh českého předsednictví, bude to nepochybně základní priorita českého kabinetu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Veronika Malá, Radiožurnál.

Obrysy dohody schvalují stranická grémia

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Obrysy dohody teď mají ještě posvětit stranická grémia. Lidovcům, kteří o ní jednaní právě v těchto chvílích na celostátní konferenci, se ale dohoda nelíbí. Podle místopředsedy KDUČSL Davida Macka by po dobu evropského předsednictví měl vládnout nynější kabinet v demisi. Jak řekl Radiožurnálu, součástí dohody by mělo být i přijetí Lisabonské smlouvy.

David MACEK, místopředseda KDUČSL:
Domnívám se, že KDUČSL by měla přistoupit k té navržené dohodě politických stran, ovšem za dvou podmínek, jednak, že stávající vláda dokončení své předsednictví, a za druhé, že schválí do 30. června Lisabonskou smlouvu s Senátu. Tohle jsou 2 záležitosti, které jsou pro osud a pověst České republiky na mezinárodní straně klíčové.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Večer posoudí dohodu i výkonná rada ODS a předsednictvo zelených. Podrobněji o nové vládě budeme mluvit také v Radiofóru hned po těchto Ozvěnách dne.

Recese v západní Evropě dál tvrdě dopadá na českou ekonomiku

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Recese v západní Evropě dál tvrdě dopadá na českou ekonomiku. Náš vývoz v únoru meziročně klesl o 22 a dovoz o 21 procent. Zahraniční obchod tak skončil s přebytkem 9 miliard korun, což je výrazně horší výsledek než loni. Od března by ale už čísla mohla být méně hrozivá. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by mělo pomoci zavedení šrotovného v okolních zemích, díky kterému české automobilky znovu obnovily výrobu.

David MAREK, hlavní ekonom Patria Finance:
Zavedení šrotovného v okolních zemích by se mohlo projevit poměrně výrazně a to z toho důvodu, že vývoz strojů a dopravních prostředků se podílí zhruba 55 procenty na celkovém vývozu České republiky. A v okamžiku, kdy tedy dojde k oživení poptávky po automobilech v západní Evropě nebo třeba i na Slovensku po tom to českou statistiku zahraničního obchodu ovlivní opravdu výrazně.

Okruh lidí, kteří by mohli zdědit nájemní smlouvu, by měl být užší

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Okruh lidí, kteří by mohli zdědit nájemní smlouvu, by měl být užší. Počítá s tím novela občanského zákoníku, kterou odsouhlasila vláda v demisi. Ministerstvo pro místní rozvoj chce předlouhou připravit podmínky pro výpočet nájemného po deregulaci v roce 2012.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Místě obvyklé nájemné, to je termín, který má otevřít cestu pro výpočet výše nájmu po roce 2012. Hladinu běžného nájmu v konkrétních lokalitách bude obsahovat informační databáze. Výslednou může určit soud. Nynější nájemní smlouvy by po úmrtí nájemce měly být platné 2 roky. Zúžit se má i okruh příbuzných, na které mohou přejít.

Cyril SVOBODA, ministr pro místní rozvoj:
Nájemcův manžel tím se rozumí také manželka, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha nebo dítě.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí prodloužení deregulace kritizuje. Zákoník jim ztráty údajně nenahradí místopředseda sdružení Libor Dellin ale vítá omezení možnosti převodu nájemní smlouvy.

Libor DELLIN, místopředseda Sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí:
Tímto způsobem alespoň se částečně omezí dosavadní nájmy bytů, které jsou de facto na věčné časy.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Novelu ještě posoudí zákonodárci. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Začal soud v Bohumírem Ďuričkou

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Před pražským městským soudem začal proces s hoteliérem Bohumírem Ďuričkem. Ten je obžalován z vraždy Václava Kočky mladšího, ke které došlo v říjnu minulého roku v restauraci v centru Prahy po křtu knihy Jiřího Paroubka.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Podle obžaloby vytáhl Bohumír Ďuričko po slovní hádce od pasu pistoli, namířil na Václava Kočku mladšího a nejméně třikrát vystřelil. Ďuričko dnes před soudem obžalobu odmítl s tím, že nespáchal vraždu a trvá na tom, že se pouze bránil. To potvrdil i Ďuričkův obhájce Vojtěch Veverka.

Vojtěch VEVERKA, Ďuričkův obhájce:
Klient trvá na tom, co jste slyšeli, to znamená, klient trvá na tom, že by napaden a že se bránil. Soud musí rozhodnout, jestli ta obrana byla adekvátní nebo ne.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Ďuričko změnil svou původní výpověď a dnes řekl, že si od prvního úderu, který mu Kočka mladší údajně zasadil, nepamatuje nic až do chvíle, kdy stál před restaurací. Podle právního zástupce rodiny Kočkových Josefa Lžičaře vnesou světlo do celé záležitosti svědci.

Josef LŽIČAŘ, právní zástupce rodiny Kočkových:
Já si myslím, že to řeknou svědci, jestli byl či nebyl napaden. On totiž vlastně do dnešního dne neřekl ani, jestli byl napaden pěstí a hranou levé ruky hřbetem ruky, to on to uzpůsobuje tak, aby mu to prostě ta verze poslední hrála.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Proces před městským sudem v Praze provázejí přísná bezpečnostní opatření a je naplánován na celý tento týden. V případě uznání viny hrozí Ďuričkovi 10 až 15 let vězení. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Evropská unie je nejednotná v otázce vězňů z Guantánama

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Evropská unie stále nemá společný postoj k výzvě Baracka Obamy. Americký prezident chce, aby evropské státy přijaly některé vězně z americké věznice Guantánamo. O spolupráci požádal na víkendovém summitu v Praze. Unijní ministři vnitra ale na dnešní schůzce v Lucemburku společný hlas nenašli.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie by několik málo guantánamských vězňů přijaly. Slovensko, Rakousko, Česko a další země na to nechtějí ani pomyslet.

Ivan LANGER, ministr vnitra:
Je to struktura společnosti, která by měla garantovat schopnost těch lidí se integrovat. A v tomto smyslu Česká republika nemá příliš mnoho předpokladů pro to, aby kohokoli z Guantánama mohla úspěšně vzít.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Řekl ministr Ivan Langer, který v Lucemburku naposledy vedl jednání Rady Unie. Naším posláním jako předsednické země je zajistit koordinovaný přístup k výzvě Spojených států. Rakouská ministryně Maria Fekterová také odmítla přijetí guantánamských vězňů ve své zemi s tím, že pokud je Amerika považuje za potenciálně nebezpečné, mohou být nebezpeční i pro Evropu.

Maria FEKTEROVÁ, rakouská ministryně:
Bojíme se toho, že Amerika si řeší svůj problém a chce ho exportovat k nám do Evropy. To je nepřijatelné.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Pavel Novák, Český rozhlas, Lucemburk.

Evropský policejní úřad povede Brit Rob Wainwright

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Europol má nového šéfa. Evropský policejní úřad povede Brit Rob Wainwright. Na schůzce v Lucemburku se na tom dohodli ministři vnitra Evropské unie. Českému předsednictví se přitom povedlo sladit postoje sedmadvaceti zemí v téměř rekordním čase. Ministr Ivan Langer vyjednal shodu za 3 měsíce. Na dosavadním řediteli Europolu se členské země dohadovaly celý rok.

Nejméně 34 lidí zemřelo při sérii 6 pumových útoků v Bagdádu

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Nejméně 34 lidí zemřelo při sérii 6 pumových útoků v Bagdádu. Zraněných je kolem stovky. Všechny náleže byly v autech, atentátníci je odpálili po vlně zatýkání sunitských bojovníků. Další nálož vybuchla dnes také v blízkosti policejní hlídky v severoiráckém Mosulu, zemřeli 2 policisté a 4 civilisté.

Výstava filmových plakátů Milana Grygara

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Výstava filmových plakátů Milana Grygara začíná právě v těchto chvílích v předsálí pražského kina Světozor. Pořádá jí filmová galanterie Terryho ponožky. Na místě ji i naše reportérka Eva Rajlichová. Dobrý večer, Evo.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Já stojím s pohledem upřeným na plakát k filmu Maratonec a výtvarník Milan Grygar, který letos oslaví už 83. narozeniny, přišel svou výstavu osobně zahájit. Vytvořil asi 2 stovky plakátů, tady ve Světozoru je jich kolem 40. Nechybí mezi nimi ani nejslavnější kusy, například plakát k Antonioniho filmu Zvětšenina. Sběratelé jsou za tento plakát ochotni zaplatit až 10 tisíc korun. Autorské plakáty až do konce 80.let minulého století dělala řada vynikajících českých výtvarníků. Mimo Milana Grygara ještě Josef Vyleťal, Karel Teissig nebo Bedřich Dlouhý. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autoři: haa , bum
Spustit audio

Více z pořadu