Ozvěny dne 31. 5. 2002

1. červenec 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Senát zamítl nákup stíhaček Gripen

Senát zamítl nákup stíhaček Gripen a sněmovna jen těžko toto veto přehlasuje. Jak dodává senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová, o tom, zda bude mít naše armáda vlastní vojenské stíhačky za více než 60 miliard korun, se tak s největší pravděpodobností rozhodne až po volbách.

Poslanci se totiž sejdou den před volbami a zklamaný ministr obrany Jaroslav Tvrdík je už o nákupu gripenů přesvědčovat nebude.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany: Za sebe řeknu, že bych nerad v tomto volebním období tento zákon v Poslanecké sněmovně ještě jednou obhajoval.

Jasné ne řekli vojenským stíhačkám senátoři ODS. A kromě unionisty Ondřeje Febera a Daniela Kroupy i klub Unie svobody-ODA spolu s přítomnými nezařazenými, ale bez komunistů. Proti gripenům hlasoval i předseda Senátu Petr Pithart a lidovec Jaroslav Šula. Také jediný sociální demokrat, a sice Petr Smutný, gripeny nepodpořil. Zemanův kabinet odložil podpisy smlouvy o gripenech na září. Konečné rozhodnutí tedy s největší pravděpodobností bude na povolební sněmovně a vládě, která do Strakovky vstoupí po Zemanově týmu.

Dva čeští ministři zrušili cestu do Afghánistánu

Dva čeští ministři zrušili kvůli obavám o svojí bezpečnost dnešní cestu do Afghánistánu. Jde o ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a šéfa naší diplomacie Jana Kavana. Český velvyslanec Petr Přibík proto musel dva dny před oficiální návštěvou afghánské straně oznámit, že žádná delegace nepřijede. Reakci zaznamenala spolupracovnice Radiožurnálu v Afghánistánu Petra Procházková.

Šéf protokolu afghánského ministerstva zahraničí Faít Zakília byl doslova v šoku a po chvíli prohlásil, že jde o první případ, kdy byla zahraniční návštěva v Afghánistánu zrušena z bezpečnostních důvodů. Pan velvyslanec Přibík ho ujistil, že ČR má zájem o další rozvíjení vzájemně výhodných styků. A Ministerstvo zahraničí bude i nadále usilovat o podporu mírového uspořádání Afghánistánu. Snažil se těmito diplomatickými slovy zachránit situaci. Ale nemohl už nijak komentovat pana Zakílii, že brzy Afghánistán navštíví francouzský ministr obrany, rumunská a polská delegace. Všichni přiletí stejným vzdušným prostorem, který se našim politikům zdá tak smrtelně nebezpečný.

Velké zklamání a rozladění způsobilo zrušení návštěvy i mezi osazenstvem české vojenské polní nemocnice v Kábulu. Šéf obrany Jaroslav Tvrdík Radiožurnálu vysvětlil, že jeho rozhodnutí předcházela analýza situace vojenskými odborníky.

Jaroslav Tvrdík, ministr obrany: Jestliže by naši lékaři, naši zpravodajci, respektive vojáci obecně, doporučují, abysme z bezpečnostních důvodů cestu vysokých představitelů státní správy, ale i našich vojáků a doprovodu z řad novinářů, abysme ji prostě zrušili, tak jsme ji zrušili. Na tom není co řešit. Jestliže by mohlo dojít k ohrožení životů lidí, tak prostě zahraniční politika či další priority jdou stranou.

Ministr Tvrdík doufá, že se brzy podaří najít ve spolupráci s dalšími partnery způsob, jak cestu do Afghánistánu připravit.

Mistrovství světa ve fotbale odstartovalo

Mistrovství světa ve fotbale odstartovalo. Od začátku ho provází několik rekordních údajů. Za přenosy z Jižní Koreje a Japonska zaplatily televize 770 milionů dolarů. A oficiální sponzoři nasypali do pokladny federace FIFA v přepočtu 18 miliard korun. Pokračuje Michal Fila.

Odborníci tvrdí, že s fotbalovým svátkem se v Japonsku a Koreji rozběhl také obrovský kolotoč obchodů.

Alexandr Tóth, analytik: Když tam ti lidi přijedou a uvidí, tak si myslím, že samozřejmě nenechají si to pro sebe. A je možné, že tento šampionát bude znamenat určitou pomoc tamním ekonomikám, nebo, řekněme, drobné oživení.

Říká analytik Alexandr Tóth a dodává, že naopak mírný útlum čeká během šampionátu ekonomiku především v Evropě.

Alexandr Tóth, analytik: Spousta zápasů se bude vysílat přesně v době, kdy je standardní pracovní doba, takže si myslím, že se dá počítat s určitými ztrátami. Jaké, to se teprve ukáže. Ale kdo bude moci, tak se bude na ten fotbal dívat.

Podle psychologa Zdeňka Kulhánka se navíc nechávají strhnout i ti, kdo obvykle sport nesledují. Díky přenosům z fotbalového šampionátu se totiž lidé na celém světě dostávají na chvíli mimo starosti každodenního života.

Zdeněk Kulhánek, psycholog: Jejich potřebou je, aby dovedli to svoje mužstvo k vítězství, a tím se z toho mohli radovat, trošku vypadli do jiného rytmu.

Našim firmám tedy nezbývá, než se modlit, aby se nejsledovanější finále hrálo mimo pracovní dobu. To z posledního světového šampionátu mezi Francií a Brazílií totiž u nás sledovaly 2 miliony a 411 tisíc lidí.

Volební průzkum ve Zlínském kraji

Ve Zlínském kraji jsou pozice nejsilnějších stran velmi vyrovnané. S minimálním náskokem tam teď vede ČSSD před ODS. Třetí je rovněž s menším odstupem koalice, čtvrtá KSČM. Podrobnosti exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a ČT má Vít Dvořák.

Sociální demokraty by ve Zlínském kraji v těchto dnech volilo rovných 24 % lidí. Jen o pouhých sedm desetin procenta méně voličů se chystá svůj hlas dát ODS. Za poslední čtyři roky se tak pozice ČSSD a ODS na Zlínsku přece jen trochu změnily, připomíná Jitka Uhrová z agentury STEM.

Jitka Uhrová, agentura STEM: V roce 1998 zvítězila na území Zlínského kraje sociální demokracie. Tehdy ten náskok nebyl tak výrazný jako třeba v těch ostatních krajích, ale přesto zde byl tedy rozdíl osmi procentních bodů.

V tuto chvíli ve Zlínském kraji třetí koalice by dostala necelých 20 % hlasů.

Jitka Uhrová, agentura STEM: Ta nemá velký odstup.

Čtvrtá KSČM může na Zlínsku zatím počítat s hlasy 12,7 % voličů.

Jitka Uhrová, agentura STEM: Žádná z dalších stran nepřesahuje tu naši hranici 5 % nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Ve Zlínském kraji rozlohou třetím nejmenším se chce do sněmovny dostat 22 politických subjektů. Při průzkumu odpovídalo před 10 dny bezmála 650 lidí.

Podrobné výsledky předvolebního průzkumu k volbám ve Zlínském kraji najdete na internetové adrese rozhlas.cz/volby, nebo na naší tradiční adrese izurnal.cz.

Zhoršující se bezpečnostní situace v Indii

Spojené státy a Velká Británie vyzývají své občany a diplomaty k odchodu z Indie. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace na indicko-pákistánské hranici. Do oblasti se příští týden chystá americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Svojí misí chce snížit nebezpečí konfliktu mezi oběma jadernými mocnostmi. Podrobnosti připojuje severoamerická zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Washington už dříve omezil počet personálu na své ambasádě v Pákistánu. Náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfovitz, který je v oblasti jižní Asie, se dnes sejde s indickým ministrem obrany. Do Indie příští týden odcestuje šéf Pentagonu Donald Rumsfeld a náměstek ministra zahraničí Richard Armitage. Americký prezident George Bush varuje Indii a Pákistán před válečným konfliktem, který navíc ohrozí americký boj proti teroristické organizaci Al-Kajdá.

Velká Británie už se stahováním svých představitelů z Pákistánu začala. Ministr zahraničí Jack Straw prohlásil, že situace mezi oběma zeměmi je nebezpečná, válka ale není nevyhnutelná.

Ocenění bývalé IPB

Společnost JP Morgan předala ČSOB a nucenému správci ocenění bývalé IPB. Hodnota je stanovena v záporném intervalu. A to na minus 67,8 miliardy korun.

V Česku se staví více nových bytů

V Česku se staví více nových bytů. Za první tři měsíce roku se jich podle statistického úřadu začalo budovat o 35 % více než loni. Přispěl k tomu vyšší rozsah poskytovaných hypoték na bydlení.

Novela branného zákona

K odvodům půjdou i muži s lehkou formou nevyléčitelné nemoci. Například lupenkou. Předpokládá to novela branného zákona, kterou hladce schválil Senát.

Peníze pro učitele

Ministerstvo školství rozhodlo, kolik peněz dostanou kraje na platy učitelů. Tím by se měly napravit nesrovnalosti, ke kterým došlo. Přesto, že mzdové tarify vzrostly od března o 11 %, učitelé si stěžují, že dostávají méně peněz než předtím. Podle náměstka ministra školství Jaroslava Sourala bylo v první řadě nutné vyřešit rozdíly mezi jednotlivými kraji.

Jaroslav Soural, náměstek ministra školství: Dnes jsme se konečně dostali k číslům, které nám jednotlivé kraje doložily. A můžeme tedy učinit vyrovnání mezi průměrným republikovým platovým stupněm a tou rajskou skutečností. A ten rozdíl se pohybuje kraj od kraje zhruba v desítkách milionů. Celkem za celou republiku se jedná o částku 200 milionů korun, včetně odvodů zákonných na zdravotní a sociální pojištění. Šlo pouze o zpřesnění peněz, které je potřeba na tu reálnou skutečnost poskytnout krajům.

Jen v okrese České Budějovice chybí v tamním školském rozpočtu 8 milionů korun. Učitelé sice mají vyšší tarifní mzdy, ale na úkor osobních ohodnocení. Podle učitelky základní školy Evy Kubelíkové jsou podobné dohady o penězích pro učitele nedůstojné.

Eva Kubelíková, učitelka: Já si myslím, že je to nedůstojné k učitelům jako takovým. Myslím si, že ten plat není adekvátní k tomu, jak někteří učitelé opravdu pracují. To je jedna věc. A druhá věc je ta, že když něco slíbím, tak to musím i splnit. Jestliže na to nemám prostředky finanční, ani nějakou motivaci, nic, tak prostě to splnit nemohu a pak to tedy neslibuji.

Situace ve Hřensku

Silnice z Hřenska do Mezné na Děčínsku je ode dneška opět volná. Uzavřená byla od 1. března kvůli padajícím skalám a vyhlášenému stavu nebezpečí. Ten v obci nadále platí nad bývalou tržnicí u hotelu Klepáč. Jak dodává Josef Suk z Českého rozhlasu Ústí nad Labem, mimořádné opatření naopak skončilo u hřenského kostela.

Do tamních rodinných domků a provozoven se už vrátili lidé, které před třemi měsíci potkalo nucené stěhování. Radost z návratu měl i Vincenc Rapaj. Stav opuštěné zahrádky ho ale vůbec nepotěšil.

Vincenc Rapaj: Ta je rozšlapaná. Ty šutry to je všechno vyvalený. Ta je zničená.

Po otevření silnice na Meznou a zrušeném stavu nebezpečí u kostela očekávají místní hoteliéři oživení v obci a více turistů. V minulých týdnech jich do Hřenska moc nejezdilo.

Hoteliér: Minimálně o 30, 40 %.

Hoteliér: No, bylo to o hodně slabší než v tomhle termínu minulý rok. Spousta lidí tu cestu vzdávala. A v Německu neustále běžela reklama, že je všechno špatně tady u nás.

I po skončené sanaci bude mít hřenské skály pod neustálým dohledem skalní četa národního parku České Švýcarsko. Jeho ředitel Zdeněk Paclt si myslí, že jedině pravidelnou údržbou se dá zabránit nečekanému skalnímu zřícení.

Zdeněk Paclt: Nebude to zdaleka vyvolávat takové komplikace jako nyní.

Spuštění druhého bloku JE Temelín

Jaderná elektrárna Temelín dopoledne nastartovala štěpnou reakci v reaktoru druhého bloku. Na místě byla Jitka Kramářová z budějovické redakce Českého rozhlasu.

V 10 hodin a 25 minut bylo dosaženo řízené řetězové štěpné reakce. Druhý blok obdržel povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ve středu večer. Předsedkyně úřadu Dana Drábová říká.

Dana Drábová, Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Všechno proběhlo v souladu s programy. A dozor v této chvíli nemá, proč by byl nespokojen.

Jaké úkoly teď čekají na pracovníky druhého bloku elektrárny, na to jsem se zeptala mluvčího Milana Nebesáře.

Milan Nebesář, mluvčí JETE: Provozní personál nyní zahájí fyzikální testy aktivní zóny. Ty budou zhruba trvat asi 10 dní. Poté začne postupné zvyšování výkonu až do úrovně 2 %. Tam potřebujeme povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k zahájení tak zvaného energetického spouštění. A dále budou následovat čtyři etapy, kdy se postupně bude zvyšovat výkon reaktoru a bude se testovat zařízení v různých stavech.

Pacient zastřelil svého zubaře

Svého bývalého zubaře zastřelil pacient v ordinaci v Ječné ulici v centru Prahy. Podle policie nebyl spokojen s jeho prací. Útočník poté obrátil zbraň proti sobě. Vážnému zranění o 3 hodiny později v nemocnici podlehl. Krvavému incidentu přihlížela podle vyšetřovatele zubařova zdravotní sestra. Zda útočník vraždu plánoval, když přišel do ordinace se zbraní, policie zatím neví.

Příspěvky pro pěstounské rodiny

Ve 20 městech zhruba tisícovka studentů nabízela keramická sluníčka. Pokud jste si jedno za symbolickou dvacetikorunu koupili, přispěli jste tím na pěstounské rodiny. Jak Českému rozhlasu řekla Marie Řezníková z nadačního fondu Rozum a cit, jejich organizace se snaží podporovat pěstouny už několik let.

Marie Řezníková: Za necelých 6 let jsme podpořili nebo poznali jsme hlavně 130 pěstounských rodin, kde vyrůstají tyto děti. Podpořili jsme je částkou 4 miliony a 600 tisíc korun. A co je důležité, že v těchto rodinách vlastně našlo svůj nový domov 650 dětí.

O keramická sluníčka měly zájem spíše ženy. Radiožurnál proto několik z nich oslovil.

Posluchač: No, tak já jsem slyšela, že stojí dvacku. Taky se bojím, aby se ty peníze tam dostaly.

Posluchač: Jakmile vidím takovouhle akci, tak vždycky přispěju.

Posluchač: Zrovna mám u sebe strašně málo peněz, takže přispěju jenom dvacetikorunou.

Hudební festival Blues v lese

V lesním divadle v Řevnicích u Prahy začal třetí ročník festivalu Blues v lese. Během tří dnů se představí na 50 bluesových, jazzových, soulových i folkových kapel ze 6 zemí Evropy i Ameriky. Více už jeden z organizátorů akce Šimon Kotek.

Šimon Kotek: Festival Blues v lese chce mapovat blues napříč žánry, což znamená, že se snažíme zmapovat jak blues ve své tradiční podobě, tak i žánry, které s blues přímo souvisí. To znamená, funky, soul, rock, jazz. Tak i žánry, které s blues souvisí svým vnitřním posláním. Zvlášť neděle se obrátí na folk a folklór.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu