Ozvěny dne 29. 6. 2004

30. červen 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Začínají jednání o podobě nové vlády

Naplno se zítra rozjedou jednání o podobě nové vlády. Prezident Václav Klaus přijme na Pražském hradě odstupujícího premiéra Vladimíra Špidlu. Poté bude jednat s úřadujícím šéfem ČSSD Stanislavem Grossem, odpoledne pak přijme prezident i šéfa ODS Mirka Topolánka a lídra KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Vládní unionisty ani opoziční komunisty prezident na Hrad nepozval. Ještě předtím dnes večer Vladimír Špidla s demisí oficiálně seznámí své dosavadní ministry. Až do jmenování nové vlády bude však řídit nejen svůj kabinet, ale i naši justici. Téma pro zpravodajku Radiožurnálu Danu Jaklovou.

Dana Jaklová: Justice je po odstoupení ministra Karla Čermáka bezprizorní. Špidla chtěl prezidenta žádat o jmenování sociálnědemokratického poslance Zdeňka Koudelky, ale nestihl to. Jeho kabinet bude od zítřka v demisi, a tak Václavu Klausovi navrhl, aby mohl zajistit chod justice prozatím sám. A prezident mu vyhověl. Podle Špidly jde o technické zajištění resortu.

Vladimír Špidla: Ministr spravedlnosti má některé pravomoci, které jsou důležité například při podepisování milostí a podobné věci.

Dana Jaklová: Koaliční lidovci ústy svého šéfa Miroslava Kalouska souhlasí.

Miroslav Kalousek: Tak se mi to zdá jako elegantní pragmatické řešení.

Dana Jaklová: Také opoziční KSČM nemá, jak Radiožurnálu řekl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, výhrady.

Pavel Kováčik: Je to na několik málo týdnů, takže proč ne.

Dana Jaklová: Stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil krok Špidly chápe, ale nadšený z něho není, protože je to jen dočasné řešení.

Jiří Pospíšil: Je polovina volebního období a zatím zde není jasná koncepce reformy české justice.

Dana Jaklová: Vladimír Špidla připravil abdikační dopis, který chtěl prezidentu Václavu Klausovi zítra odeslat. Hlava státu ale trvá na tom, aby demisi předal na Hradě premiér osobně. V každém případě bude zítra osud dvouletého Špidlova koaličního kabinetu zpečetěn.

Vláda se na posledním zasedání před podáním demise sejde dnes večer. Její jednání bude sledovat reportér Radiožurnálu Aleš Heřmánek, který bude informovat už ve zpravodajském souhrnu Stalo se dnes po 21. hodině.

Saddám Husajn předán irácké justici

Spojené státy předaly Saddáma Husajna irácké justici. Bývalý diktátor ale zatím zůstane pod ochranou spojeneckých vojsk. Spolu se Saddámem přešlo do iráckých rukou také 11 jeho bývalých spolupracovníků. Přímo z Iráku se k tomu přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Saddám Husajn měl podle posledních informací vyslechnout obvinění ze zločinu proti iráckému lidu už dnes. Zítra má Husajn poprvé stanout před soudem. Soudní proces by měl zřejmě trvat měsíce. V souvislosti se zvláštními soudy s nejvyššími představiteli svrženého režimu dnes irácký prezident potvrdil rozhodnutí vlády o obnovení trestu smrti. Obyvatelé Bagdádu požadují pro Saddáma Husajna většinou smrt.

Projev iráckého občana: Zaslouží si popravu, tak by měl být radši popraven. Kdyby zůstal naživu v Iráku, bylo by to nebezpečné.

Městu Kácov hrozí exekuce obecního majetku

Kácovu na Kutnohorsku hrozí exekuce obecního majetku, pokud do konce července nesplatí dluh 10,5 milionu korun. Na tolik se vyšplhaly úroky z úvěru na stavbu čistírny odpadních vod a kanalizace. Kutnohorský soud na konci března proto vyhlásil na majetek obce exekuci. Vyplývá to z výpisu katastru nemovitostí obecního majetku. Podrobnosti má redaktor Radiožurnálu David Vandrovec.

David Vandrovec: Podle starosty Kácova Jaroslava Koubka v současné době probíhají jednání, kterými se obec snaží oddálit exekuci. S tím by mohlo pomoci Ministerstvo financí. Podle Radka Němečka z tiskového oddělení ministerstva teď obec se státem jedná o možnostech řešení této situace.

Radek Němeček: Ministerstvo financí v současné době zvažuje poskytnutí návratné finanční půjčky této obci a to zhruba ve výši 10 milionů a se splatností do listopadu.

David Vandrovec: Obecní majetek by tak podle Němečka nemusel do dražby, prodat se ale bude muset stejně. Obec má však větší šanci prodat ji dráž, protože s tím nebude muset tolik spěchat. Podle ČTK teď Kácovští uvažují o tom, že prodají mimo jiné i obecní byty. Nabídnout je ale chtějí nynějším nájemníkům. Kácov se tak po Rokytnici nad Jizerou stane druhou obcí v Česku, která bude muset řešit své dluhy masivním výprodejem svého majetku.

Sněmovna schválila nový školský zákon

Česko čeká reforma maturit. Zkoušky z dospělosti budou mít dvě části, státní a školní. Na gymnáziích by měli studenti povinně mít maturitu také z matematiky. Předpokládá to nový školský zákon. Sněmovna ho schválila přes zásadní odpor především opoziční ODS. Stínový ministr školství Walter Bartoš trvá na tom, že norma nebude pro českou vzdělávací soustavu žádným přínosem a jen zakonzervuje současný stagnující stav. To ale odmítá ministryně Petra Buzková, podle které zákon kromě jiného umožní školám, aby rozhodovaly samostatně o tom, jakým způsobem budou učit své žáky a nově se otevře prostor i pro různé typy školství.

Petra Buzková: Dokonce zavádí i tu možnost domácího vzdělávání pro výjimečné případy. Na druhou stranu zavádí přísnější srovnávání, což je v tomto případě takzvaná státní maturita, aby maturita z jakéhokoli typu školy měla minimální vlastně srovnatelné hodnoty, protože tomu tak v současné době není.

Eurozatykač prošel Sněmovnou

Eurozatykač prošel Sněmovnou. Znamená to, že Česko tak bude moci předat jiným státům unie občany, na které je zatykač vydán. Zavedení eurozatykače je podle vlády snahou zamezit páchání závažných trestných činů včetně mezinárodního terorismu. Pokračuje naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Milada Richterová: Schválení eurozatykače ve Sněmovně komentoval s úlevou ministr vnitra Stanislav Gross.

Stanislav Gross: Nevidím důvod, proč by Česká republika měla komplikovat vyšetřování závažných trestných činů, pokud se jich dopustí třeba naši občané v zahraničí v Evropské unie.

Milada Richterová: Poslanci opoziční ODS ale pro eurozatykač nehlasovali. Podle jejich stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je to protiústavní a zbytečný institut.

Jiří Pospíšil: V tuto chvíli pokud náš občan spáchá trestný čin v zahraničí, pak je odsouzen našimi soudy, a statistiky neukazují, že by bylo třeba evropského zatýkacího rozkazu, že by naši občané u nás nebyli za svoji zahraniční trestnou činnost stíháni.

Milada Richterová: Bude-li u nás eurozatykač platit, je ještě otevřenou otázkou. Novely příslušných zákonů teď totiž posoudí Senát a prezident republiky.

Krátké informace

S vysláním až sta českých vojáků do Řecka, kde by v létě pomáhali při zajišťování bezpečnosti letní olympiády a následných paralympijských her, souhlasí Sněmovna. Senát má o jejich vyslání hlasovat příští měsíc. Celkové náklady na působení vojáků vyjdou na zhruba 30 milionů korun. Většinu uhradí NATO a Řecko.

Karlovarského policistu Jana Budíka znovu soud zprostil obžaloby z poštovní loupeže. Podle soudce se nepodařilo dostatečně prokázat, že loupež spáchal. Státní zástupkyně se na místě odvolala, obhajoba se odvolání vzdala. Soud neuvěřil svědectví dvou pracovnic přepadené pošty, jejichž výpověď byla jediným přímým důkazem proti Budíkovi.

Stávka zaměstnanců metra dnes vnesla chaos do ulic britské metropole Londýna. V provozu zůstalo jen několik vlaků, přestože metrem jezdí každý den na 3 miliony Londýňanů. Důvodem stávky jsou mzdové požadavky zaměstnanců.

Dnes končí předsednictví Irska v Evropské unii

Dnes končí předsednictví Irska v Evropské unii, kormidla se zítra na půl roku ujme Nizozemsko. Dublin nastupoval do čela evropské patnáctky v obtížném období po prosincovém neúspěchu mezivládní konference v Římě. Irský premiér Bertie Ahern dokázal během šesti měsíců najít kompromis ohledně textu historicky první euroústavy. Irové se navíc mohou pyšnit tím, že za jejich vedení došlo k historicky největšímu rozšíření unie z patnáctky na pětadvacítku. Včera se na poslední chvíli dohodli lídři členských států také na jménu budoucího šéfa komise. Evropské vlády se má na podzim ujmout Portugalec José Manuel Barroso.

Slib filipínské prezidentky

Filipíny i nadále povede Gloria Arroyová. Staronová prezidentka zvítězila v květnových volbách a dnes složila slavnostní přísahu. Filipíny se potýkají s ekonomickými problémy a s bojem s islámskými teroristy na jihu země. Arroyová se proto chce ve svém nadcházejícím šestiletém volebním období zaměřit právě na tyto dva problémy. Více od Roberta Mikoláše.

Robert Mikoláš: Jeden až 1,6 milionu nových pracovních míst ročně, elektřinu a pitnou vodu pro všechny, v každé třídě jeden počítač. To dnes slíbila Arroyová, která ve svém druhém volebním období bude čelit hlavně ekonomickým problémům. Kromě nich vládu v Manile tíží aktivity komunistických guerill v centrální části a islámští teroristé na jihu země. Prezidenta ale nejprve musí na svou stranu získat ty, kteří ve volbách hlasovali pro jejího protikandidáta populárního filmového herce Fernanda Poea. Jak Arroyová prohlásila, pro úspěch reforem se musí celý národ sjednotit.

Gloria Arroyová: Musíme otevřeně čelit rozdělení našeho národa a k tomu nestačí jen být poctivý, ale hlavně dosáhnout výsledků. Na politických a ekonomických změnách se musí podílet všechny složky společnosti.

Slavnostního aktu přísahy prezidentky Arroyové se za Českou republiku zúčastnila manželka Václava Klause Lívie.

Průzkum o korupci ve veřejné správě

Praha by měla zlepšit boj proti korupci ve veřejné správě. V tomto směru je na tom nejhůř ze všech metropolí Visegrádské čtyřky. Ukazuje to průzkum nevládní neziskové organizace Transparency International. Kromě Prahy zkoumala také odolnost vůči korupci v Bratislavě, Varšavě a Budapešti. Právě ta se naopak může pochlubit nejlepšími výsledky. Podle redaktorky Viktorie Hoškové průzkum zjišťoval, jaká protikorupční opatření mají hlavní města k dispozici a jestli je uplatňují v praxi.

Viktorie Hošková: Praha má hodně co dohánět hlavně v oblasti střetu zájmů. Podle autora průzkumu Michala Štičky by potřebovala víc nástrojů, které by zabránily, aby do práce politickým reprezentantům města zasahovaly jejich podnikatelské aktivity. Také lidé si myslí, že střet zájmu na magistrátu není ničím výjimečným.

Michal Štička: Tady v tomto případě veřejnost vnímá poměrně citlivě, že na úrovni představitelů toho města dochází zřejmě k častým střetům zájmů.

Viktorie Hošková: Ředitel pražského magistrátu Martin Trnka připouští, že je pořád co zlepšovat a že se o to také snaží. Největší problém vidí především v tom, jak zabránit korupci mezi úředníky.

Martin Trnka: U těch politiků samozřejmě ta otázka je komplikovanější, protože samozřejmě na tom, co lze považovat za střet zájmů a co nelze a ty názory na tohle se samozřejmě velmi liší počínaje tím, zda volení zástupci mají sedět v městských organizacích nebo orgánech organizací, či nemají.

Viktorie Hošková: Zástupci Transparency International se teď s představiteli magistrátu chtějí sejít a ukázat jim, na čem by měli zapracovat.

Za napadení záchranáře dostal útočník podmínku

Za napadení záchranáře dostal útočník podmínku. Soud odsoudil Zdeňka Kovaříka na 2 roky podmíněně s odkladem na 3 roky za to, že letos v lednu zbil člena posádky rychlé záchranné služby. Sanitka přitom přijela právě proto, aby pomohla jeho podnapilému otci. Zdravotník Aleš Rubek strávil 2 dny v nemocnici a 3 týdny se léčil doma. Měl otřes mozku, pohmožděnou hlavu a hrudník a zablokovaný krk. Kovařík u soudu tvrdil, že za útokem nebyla agresivita, ale strach o otcův život. Podle mluvčího pražské záchranné služby Marka Uhlíře ale záchranáři od soudu očekávali přísnější rozhodnutí.

Marek Uhlíř: Já jsem ještě nečetl zdůvodnění rozsudku a nejsem tu od toho, abych hodnotil rozhodnutí soudu. Přesto se mi vzhledem k okolnostem zdá podmíněný trest nízký zvláště vzhledem k tomu, že záchranáři tento proces s nadějí sledovali jakožto precedens s přehledně a srozumitelně rozdanými kartami a nepochybovali o tom, že soud bude k takto společensky nebezpečnému chování přistupovat nekompromisně.

Vstupenky na finále fotbalového mistrovství Evropy

Naše fotbalisty zítra čeká semifinále eurošampionátu. Pokud vyhrají, v neděli si zahrají finále. Zájemci o lístky na samotný vrchol turnaje mají poslední šanci zítra, potvrzuje Vít Pavlusek z tiskového oddělení Českomoravského fotbalového svazu.

Vít Pavlusek: Na případné finále, ve kterém by hrál náš tým, se lístky budou prodávat do zítřka 1. července do 12 hodin na všech pobočkách a. s. Čedok. Za předpokladu, že se česká reprezentace do finále mistrovství Evropy neprobojuje, peníze za zaplacené vstupenky budou žadatelům vráceny počínaje pátkem 2. července oproti přeloženému voucheru také v pobočkách a. s. Čedok.

Konec školního roku

Pro vysvědčení si dnes šly tisíce českých školáků a studentů. Od zítřejšího dne jim začínají letní prázdniny. Náladu v ulicích sledovala reportérka Michaela Vetešková.

Michaela Vetešková: To, že většina českých dětí právě dnes zažila velký den, bylo znát také v ulicích hlavního města. Před školami postávaly skupinky dětí, které se spolu loučily anebo si vyprávěly o svých prázdninových plánech.

Projev školačky: Nejdřív pojedu na tábor, pak pojedu s babičkou někam do Španělska, pak už nevím.

Projev školačky: To já budu u babičky, u druhý babičky a pak pojedu do Rakouska na kole, a do Chorvatska.

Projev studenta: No tak já pojedu na brigádu a pak nevím.

Projev studenta: No já pojedu ke kamarádovi, potom na tábor a na soustředění.

Michaela Vetešková: Děti školou povinné prázdniny považují za nejlepší část školního roku a na dva měsíce svobody se těší.

Projev školačky: Ano.

Michaela Vetešková: Jaké máš vysvědčení?

Projev školačky: 3 dvojky a samý jedničky.

Michaela Vetešková: A v jaké jsi třídě?

Projev školačky: Ve 3. B.

Michaela Vetešková: A maminka tě pochválí s tátou?

Projev školačky: Ano.

Michaela Vetešková: Dostaneš dárek?

Projev školačky: Jo, hodinky. Mamka mi to řekla.

Michaela Vetešková: Dětští psychologové přesto rodiče upozorňují, nedávejte dětem drahé dary za vysvědčení, raději si na ně udělejte čas a pozvěte je na zmrzlinu nebo do kina.

Zakončení festivalu tance

Šestnáctý ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla zakončí legenda. V pražské Sazka Aréně vystoupí izraelský soubor Batsheva Dance Company. Tanečníci uvedou program složený z několika choreografií jednoho z nejosobitějších tvůrců světové taneční scény Ohada Naharina. Jak Radiožurnálu Naharin potvrdil, v Praze vystoupí jeho mladší skupina.

Ohad Naharin: Tento soubor není tou hlavní Batsheva Dance Company. Je to skvělý soubor složený z mladších tanečníků a vlastně nevyjíždí za hranice. Je ale velice vzrušující s nimi teď zahájit zahraniční produkce. Tady v Praze v aréně nejde o běžné vystoupení, je to velká výzva. Já rád vidím své práce ve velkých prostorách. I na malá umělecká díla, třeba sochy, je lepší se podívat z většího odstupu. Myslím, že prostor arény umožňuje velmi příjemný odstup.

Závěrečný přehled zpráv

Prezident Klaus zítra přijme odstupujícího premiéra Vladimíra Špidlu a převezme jeho demisi. Poté bude jednat s úřadujícím šéfem ČSSD Stanislavem Grossem, odpoledne pak přijme i šéfa ODS Mirka Topolánka a lídra KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Špidla bude ale až do jmenování nové vlády řídit nejen svůj kabinet, ale i naši justici.

Spojené státy oficiálně předaly Saddáma Husajna irácké vládě. Nadále ho ale budou hlídat američtí vojáci. Do iráckých rukou přešlo také 11 Husajnových spolupracovníků. Bývalému diktátorovi hrozí poprava, protože v Iráku začal znovu platit trest smrti.

Eurozatykač prošel sněmovnou. Znamená to, že Česko tak bude moci předat jiným státům unie občany, na které je zatykač vydán. Eurozatykač má být nástrojem boje s terorismem.

Zdeněk Kovařík dostal za napadení záchranáře dvouletý podmíněný trest vězení s odkladem na 3 roky. Zbil člena posádky rychlé záchranné služby i přesto, že ten přijel jen proto, aby pomohl jeho podnapilému otci.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu