Ozvěny dne 27. ledna 2009

27. leden 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Plynovod Nabucco potřebuje politickou podporu celé Evropské unie, shodli se účastníci summitu v Budapešti. Premiér Topolánek obhajoval ekonomickou rentabilitu projektu za osm miliard eur.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Když si budeme ztráty evropských zemí vyplývající z třítýdenní plynové krize diskontovat dejme tomu na deset let, tak nám připadnou ty náklady daleko menší.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Do Česka dorazila epidemie chřipky. Podle epidemiologů se virus typu A rozšířil z Německa a Rakouska.

Josef MATUŠKA, Krajská hygienická stanice v Ostravě:
Celá západní Evropa je ve fázi plošné epidemie. V dalších státech dochází k nárůstu nemocností, patří k těmto státům Irsko, Německo, Rakousko a výrazně Norsko.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Mezi lidmi, kteří se dnes s architektem Janem Kaplickým přišli rozloučit do Pražské křižovatky, byl i Jiří Dienstbier.

Jiří DIENSTBIER:
Když jsme se posledně potkali někde asi před třema měsíci, tak jsme vzpomínali na to, že v dubnu budeme slavit spolu dvaasedmdesátiny. No, a už to holt s ním neoslavím.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Zítra bude oblačno se sněžením, na Moravě zataženo. Teploty do plus tří stupňů.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
U mikrofonu jsou Pavel Prouza a Jan Bumba.

Na malé firmy nejvíc dopadá v Česku hospodářská krize

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Na malé firmy nejvíc dopadá v Česku hospodářská krize. Dvěma pětinám z nich ubylo v lednu přes třicet procent zakázek. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků. Vláda kvůli hospodářské krizi chystá opatření na podporu zaměstnanosti i investice. Asociace malých a středních firem ale požaduje od státu okamžité řešení. Navrhují například, aby odstupné propouštěným zaměstnancům platil stát a zkrátila se výpovědní lhůta na jeden měsíc. Podle předsedy Asociace Břetislava Ošťádala, také požadují od státu, aby jim ulehčil od plateb na zdravotním a sociálním pojištění za zaměstnance.

Břetislav OŠŤÁDAL, předseda Asociace malých a středních podniků:
Tam jsme si dovolili navrhnout možnosti odkladu těchto splátek bez uplatňování úroků z prodlení okresní správou sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami s tím, že po ukončení recese bysme sepsali splátkové kalendáře dlouhodobější. Takže bysme ty prostředky víceméně státu v budoucnosti vrátili.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl považuje návrhy za nesystémové, které jen problém firem odsunou do budoucna. Národní ekonomická rada vlády předložila celkem dvě stě padesát různých návrhů na řešení krize. Nicméně tato vládní opatření, která mají pomoci ekonomice, se podle Aleše Michla projeví až v dalším časovém období. Firmám tak letos už nepomohou.

Aleš MICHL, analytik Raiffeisenbank:
Podle mě teď stát ani Česká národní banka už nemůže vůbec bojovat o rok 2009, bohužel v tom jsou podniky teď samy. Nevěřím tomu, že jakákoli fiskální politika nebo měnová politika teď může hnout s rokem 2009. To, co můžeme udělat, podívat se na rok 2010. Bohužel, ty zpoždění mezi, mezi těmi politikami je strašně velké, čili nevěřím v to, že vláda nebo centrální banka může podnikům pomoct v roce 2009.

Projekt plynovodu Nabucco

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Projekt plynovodu Nabucco vstal z mrtvých, tak na závěr summitu v Budapešti zhodnotil maďarský premiér Gyurcsány výsledky dnešního setkání klíčových hráčů, kteří usilují o výstavbu plynovodu ze střední Asie do Evropy. O osudu tolik diskutovaného projektu, který by měl zajistit energetickou a politickou nezávislost na Rusku a Ukrajině, ještě ale rozhodnuto není.

Jaromír MAREK, redaktor:
Projekt Nabucco je záruka energetické, ekonomické i politické nezávislosti, píše se v závěrečné rezoluci, na které se shodli zástupci vlád zainteresovaných zemí, Evropské komise a bank. Bez politické podpory celé sedmadvacítky ale nemá šanci na úspěch. "Jestli tento summit znamenal průlom nebo ne, to se ukáže v blízké budoucnosti. Je zde rozhodně příslib dalších jednání, která budou následovat," uvedl na závěr summitu Reinhard Mitschek, ředitel konsorcia, které stavbu plynovodu zaštiťuje. Se závěry summitu je spokojený i český premiér Mirek Topolánek.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
V důsledku té plynové krize se zvýší tlak na realizaci nových produktovodů North Stream a South Stream. A existuje poměrně krátká otevřená příležitost, jak akcelerovat přípravy Nabucco.

Jaromír MAREK, redaktor:
Zájem účastnit se projektu dnes vyjádřil Ázerbájdžán, který slibuje zásoby plynu na sto let. Od evropských partnerů ale neočekává pouze peníze za plyn, ale také strategické partnerství. Rozhodnutí o tom, zda se plynovod Nabucco bude stavět či nikoliv, by podle všeho mělo padnout co nejdříve. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Spojené státy a Rusko si přejí odstranit rozpory ve vzájemných vztazích

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Spojené státy a Rusko si přejí odstranit rozpory ve vzájemných vztazích, shodli se na tom v telefonickém rozhovoru prezidenti obou zemí. Dmitrij Medveděv a Barack Obama spolu mluvili poprvé od uvedení Obamy do prezidentského úřadu. Podle Bílého domu jsou oba státníci připraveni budovat seriózní agendu vzájemných vztahů a překonat tím komplikace, které mezi obě velmoci vnesla například otázka protiraketové základny ve střední Evropě nebo loňský konflikt v Gruzii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ještě před telefonátem Obamy s Medveděvem uvedl, že se prezidenti zřejmě poprvé přímo sejdou na dubnovém summitu skupiny G20 v Londýně.

Ruská pravoslavná církev vybírá patriarchu

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
V Moskvě dnes koncil ruské ortodoxní církve volí nového patriarchu. Více než sedm set duchovních i laiků vybírá nástupce zesnulého Alexije II. nakonec pouze ze dvou kandidátů. Třetí uchazeč o funkci patriarchy odpoledne z volby odstoupil. Největší šance se stále přikládají metropolitovi Kyrillovi, který dočasně vede církev už od prosincového úmrtí Alexije.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Koncil pravoslavné církve se sjel do Moskvy na celé tři dny. Jméno šestnáctého patriarchy by se ruská veřejnost ale mohla dozvědět už dnes. Podle agentury Interfax už všichni členové volebního shromáždění odevzdali své hlasy. Ty teď přepočítává volební komise. Novou hlavou církve se stane ten z kandidátů, který získá nadpoloviční podporu přítomných. V případě rovnosti hlasů by se volba opakovala. Metropolitu smolenského Kyrilla, který je považován za favorita volby, už v neděli podpořila při výběru kandidátů většina vysoce postavených duchovních ruské ortodoxní církve. Šance na zvolení má podle pozorovatelů ale i druhý kandidát, metropolita Kliment, který je považován za příslušníka konzervativnějšího křídla uvnitř ruské pravoslavné církve. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Česko zasáhla epidemie chřipkových onemocnění

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Česko zasáhla epidemie chřipkových onemocnění. Například nemocnost v Moravskoslezském kraji se oproti minulému týdnu zvýšila o sedmnáct procent. Z jednoho sta tisíc obyvatel trápí rýma, kašel a teploty osmnáct set lidí. "Nemocní přibývají také v dalších regionech i okolních státech," říká Josef Matuška z ostravské krajské hygienické stanice.

Josef MATUŠKA, Krajská hygienická stanice v Ostravě:
Národní referenční laboratoř pro chřipku hodnotí současnou epidemiologickou situaci v republice jako období nástupu chřipkových onemocnění. V podstatě celá západní Evropa je ve fázi plošné epidemie, avšak některé země jsou již za jejím vrcholem. V dalších státech dochází k nárůstu nemocností, patří k těmto státům Irsko, Německo, Rakousko a výrazně Norsko.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Podle epidemiologů, se chřipkový virus typu A do Česka rozšířil z Německa a Rakouska. Jde o typ, proti kterému se lidé mohli letos nechat naočkovat. Kdo očkování podstoupil, může být klidný, pravá chřipka se mu vyhne. Chřipkové epidemii se budeme věnovat i v dnešním Radiofóru.

Veřejnost si dnes připomněla šest milionů obětí holocaustu

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Veřejnost si dnes připomněla šest milionů obětí holocaustu. Na slavnostním shromáždění v Senátu se sešli jak ti, kdo hromadné vyvražďování Židů a Romů přežili, tak zástupci politického a veřejného života v čele s předsedy obou komor parlamentu. Senát akci připravil v den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, kterým si v Česku od roku 2004 připomínáme osvobození největšího koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Připomínat holocaust je velice důležité. Zapomenout na to, co se stalo znamená zvýšit riziko, že se to bude opakovat. Taková věc není nikdy vyloučena.

Jiří DANÍČEK, předseda Federace židovských obcí v České republice:
Šoa vlastně představuje určitou lidskou potenci temnou a tmavou, která, jakmile se urve ze řetězu a dostane prostor, tak je schopná v podstatě všeho.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Říká předseda Federace židovských obcí v České republice Jiří Daníček. Na současné projevy neonacismu v Česku reagovala i Anna HanusováFlachová, která prožila dětství v terezínském ghettu.

Anna HANUSOVÁFLACHOVÁ:
Mně bleskne hlavou prostě, taky situace, když jsme nosili hvězdu. Co jsme zkusili na ulici jenom.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky je třeba proti stávajícím projevům neonacismu aktivně bojovat.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Šest milionů obětí holocaustu, které byly z rasových důvodů vyvražděny v koncentračních táborech, to je věc, která se nesmí zapomenout. Protože ty extrémistické pohledy těch neonacistů a tak dále, ty znovu bují a je potřeba to nejenom připomenout, ale je potřeba proti tomu bojovat.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Pohřeb Jana Kaplického

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
S nedávno zesnulým architektem Janem Kaplickým se dnes přišly do Pražské křižovatky rozloučit stovky lidí. Na Starém Městě promluvili k jeho náhlému odchodu například architektka Eva Jiřičná nebo zpěvák Pavel Bobek. V bývalém kostele svaté Anny měl zazpívat také Petr Hapka, ten se ale nakonec nedostavil, protože onemocněl. Pietní akt začal ve třináct hodin, na programu byly i projekce Kaplického děl a písně Kryštofa Michala z kapely Support Lesbiens. Více kolegyně Zuzana Filípková.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Plný prostor bývalého kostela svaté Anny se zaplnil jak veřejností, tak známými osobnostmi a přáteli Jana Kaplického. S architektem se naposledy přišel rozloučit i Jiří Dienstbier.

Jiří DIENSTBIER:
Já jsem ho považoval nejen za samozřejmě vynikajícího architekta, ale to byl strašně příjemnej člověk, s kterým si člověk jen tak skvěle povídal o čemkoliv.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Slova se ujala i slavná architektka žijící v zahraničí Eva Jiřičná nebo zpěvák Pavel Bobek. Svůj vzkaz Janu Kaplickému s pozůstalými poslal také Václav Havel. Z důvodu jeho hospitalizace přečetla dopis jeho manželka Dagmar. Do Pražské křižovatky zavítala i architektka Olga Zárubová, která vzpomíná na Kaplického jako na ohromného architekta.

Olga ZÁRUBOVÁ, architektka:
Vynikající, protože ten se pozná podle toho, že postaví dobrou, drobnou věc ve vynikající kvalitě.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Pražská křižovatka je dnes otevřená veřejnosti až do devatenácté hodiny. Na programu je projekce Kaplického děl a některých momentů z jeho života. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

V nižborských sklárnách vznikají sošky Českých lvů

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
V nižborských sklárnách v těchto dnech vznikají nové křišťálové sošky prestižních filmových cen Českých lvů. Letos bude oceněno více snímků než v loňském roce, protože pořadatelé přidali novou kategorii Dokument. Přesný počet lvů by měl být znám v tomto týdnu. Spolu s nejlepším zahraničním filmem, který se vyhlašuje v rámci nominačního večera, je letos šestnáct kategorií. Nižborská sklárna sošky vyrábí už osmým rokem.

autoři: pap , bum
Spustit audio

Více z pořadu