Ozvěny dne 27. března 2009

27. březen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Cestu k předčasným volbám by podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka mohlo otevřít rozpuštění sněmovny speciálním ústavním zákonem.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Jednak by Česko mělo vládu, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny, respektive, která přivede zemi k předčasným volbám, nejlépe v říjnu tohoto roku.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Téma pádu české vlády se objevilo i na neformální schůzce ministrů zahraničí Evropské unie v Hluboké nad Vltavou.

Per Stig MoLLER, ministr zahraničí Dánska:
Pád české vlády je samozřejmě vážný problém v procesu schvalování Lisabonské smlouvy. Národní vláda předsedá celé Evropské unii a není dobré, když je slabá a stojí na vratkých nohách.

Jan BUMBA, moderátor:
V Čechách končí velká továrna. V žatecké zóně Triangl přijde o práci 800 lidí.

Jiří SOCHOR, mluvčí Czech Invest:
Konkurence na trhu s plochými obrazovkami srazila ceny opravdu extrémně, což je něco, co už bylo na Hitachi příliš.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí. Bude oblačno až zataženo, občas déšť, na horách srážky smíšené. Teploty do 13, na horách okolo 3 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Politická jednání o cestě ze současné vládní krize se začínají rozbíhat

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Politická jednání o cestě ze současné vládní krize se začínají rozbíhat. Na Pražský hrad dnes za prezidentem Václavem Klausem zavítali šéf ČSSD Jiří Paroubek a předseda lidovců Jiří Čunek. Zástupci politických stran se ale začínají domlouvat i mezi sebou. Jiří Paroubek současně dnes po jednání na Hradě řekl, jaká cesta by podle něj měla vést k předčasným volbám.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Kabinet odborníků a předčasné volby do konce října, taková je představa šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka. Cestu k volbám by měl zajistit speciální ústavní zákon, kterým by se rozpustila sněmovna.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já jsem vydal dneska pokyn k tomu, abychom začali zpracovávat návrh ústavního zákona na urychlené ukončení toho volebního období.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl šéf Lidového domu s tím, že zákon je podle něj možné napsat přes víkend. Vidět se nicméně chtěl i se zástupci ostatních politických stran. Ještě během dne se proto stihl postupně sejít se šéfem lidovců a komunistů. O možnosti rozpuštění sněmovny například předseda KSČM Vojtěch Filip věděl už předem.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
O tomto návrhu jsem hovořil s Jiřím Paroubkem ještě předtím, než na ten Hrad šel.

Jiří ČUNEK, předseda KDUČSL:
My trváme na tom, že by měl zůstat ten koaliční půdorys, toto bude asi téma na další dny jednání.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal po další schůzce předseda lidovců Jiří Čunek. Na Pražském hrade po setkání s hlavou státu pak Jiří Čunek nevyloučil, že současnou krizi by mohla vyřešit i duhová koalice bez komunistů. Na předčasných volbách co nejdříve ale stále trvá ODS. Říjen je podle jejího místopředsedy Petra Nečase až moc daleko.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Čím dříve skončí nestabilita, která je způsobena pádem vlády, tím lépe.

Veronika MALÁ, redaktorka:
ČSSD současně podmiňuje toleranci vládě v demisi odchodem ministra vnitra Ivana Langera a odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Veronika Malá, Radiožurnál.

Na zámku Hluboká nad Vltavou začala jedna z nejprestižnějších akcí českého předsednictví

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na zámku Hluboká nad Vltavou začala jedna z nejprestižnějších akcí českého předsednictví. Schůzka Gymnich, neformální setkání 27 ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie. Ministři diskutovali hlavně o situaci na Blízkém východě nebo o programu východní partnerství, který má 6 postsovětských zemí přiblížit Unii.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Šéfové diplomacií mluvili také o potřebě posílit policejní misi Unie v Afghánistánu. O více policistů pro zajištění pořádku v této zemi požádal Evropu americký prezident. Například v Británii ale panuje nechuť posílat ještě více policistů, když už se účastní vojenské operace v Afghánistánu. "Některé evropské země mají co se týká policejních akcí mnohem více zkušeností než Británie, například žandarmerie ve Francii nebo karabiniéři v Itálii", řekl britský ministr David Miliband. Schůzce se nevyhnulo ani téma krize po demisi naší vlády. "Pád české vlády je samozřejmě vážný problém v procesu schvalování Lisabonské smlouvy. Je to vážné, když padne vláda předsednické země. Národní vláda předsedá celé Evropské unii a není dobré, když je slabá a stojí na vratkých nohách", řekl Per Stig Moller, ministr zahraničí Dánska, které má s krachem vlády během předsedání Unii své zkušenosti. Z Hluboké nad Vltavou Pavel Novák, Český rozhlas.

800 lidí přijde o práci na Žatecku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
800 lidí přijde o práci na Žatecku. Svoji továrnu tam totiž zavře výrobce plazmových televizorů společnosti Hitachi Home Electronics. Firma svůj krok vysvětluje jako důsledek světové finanční krize, která srazila zájem o její výrobky.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Konkurence na trhu plazmových televizorů je totiž příliš vysoká a když ostatní výrobci snížili ceny televizí až o 45 procent, nedokázala tomu Hitachi čelit. Výrobu v Žatci ukončí koncem března. A jak potvrdila mluvčí společnosti Kateřina Wheeler, ke konci dubna propustí všechny zaměstnance.

Kateřina WHEELER, mluvčí Hitachi Home Electronics:
Nevyhnutelné rozhodnutí, které bylo vyvoláno propadem poptávky po našich výrobcích a zároveň vlastně dramatickým propadem odbytu bohužel zřejmě vyústí ke zrušení všech 800 pracovních míst ve společnosti Hitachi Home Electronics.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Na příchodu výrobce televizorů do Žatce se v roce 2006 podílela vládní agentura Czech Invest. Její mluvčí Jiří Sochor potvrdil, že firma bude muset vrátit všechny investiční pobídky.

Jiří SOCHOR, mluvčí Czech Invest:
Je to celkem 240 milionů korun. Jsou to peníze na vytvoření nových pracovních míst, je v tom zahrnutá i podpora na zvýhodněnou cenu pozemku a jsou v tom finance i na školení a rekvalifikace.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Právě peníze na školení podle Sochora v regionu zůstanou, protože lidé, kteří získali potřebné znalosti a dovednosti je propuštěním z práce neztratí. Jinou otázkou je, kde je teď budou moci uplatnit, i když se Hitachi zavázala ke spolupráci při vyhledávání nového investora pro svůj pozemek i pro budovy v zóně Triangl. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Výbuch nálože zabíjel v pákistánské Chajbarské oblasti

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Výbuch nálože zabíjel v pákistánské Chajbarské oblasti. V době modlitby se v objektu nacházelo asi 250 věřících. Silná exploze budovu téměř srovnala se zemí. Na místě zemřelo nejméně 55 lidí a dalších 170 s poraněními leží v okolních nemocnicích. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Tereza ENGELOVÁ, redaktorka:
Ačkoli se policie původně přikláněla k verzi, že atentát spáchal sebevražedný útočník, v současné chvíli z vyšetřování vyplývá, že nálož byla umístěna v mešitě už před modlitbou. Mezi místními obyvateli se zároveň šíří zvěsti, že na mešitu zaútočilo americké bezpilotní letadlo. Ty v poslední době v oblasti kmenových území bombardují místa, kde se mají ukrývat členové AlKáidy a Talibanu. Úřady ale scénář amerického útoku zcela vyloučily. Přiklání s k verzi, že za atentátem stojí neislámské síly ze zahraničí. Nikdo tu nechce věřit alternativě, že by útok na mešitu v době modlitby měli na svědomí Islamisté. Přesto existuje velká pravděpodobnost, že útok mohl být namířen proti příslušníkům policie a takzvaným chasadárům, místní milici. Pro Český rozhlas Radiožurnál Tereza Engelová, Islámábád.

Washington posílá do Afghánistánu další posily

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Washington posílá do Afghánistánu další posily. Oznámil to dnes americký prezident Barack Obama, který představil novou strategii pro tuto zemi a sousední Pákistán.

Vít POHANKA, redaktor:
Početné zpravodajské odhady varují, AlKáida plánuje útoky na území Spojených států, říká americký prezident. Washington proto posílá do Afghánistánu 4 tisíce vojenských instruktorů,kteří mají pomoci postavit na nohy afghánské ozbrojené síly. Bez nich se AlKáida a bývalé vládní hnutí Taliban vykořenit nedají. Kromě toho vyšlou do země stovky civilních expertů, kteří mají pomoci budovat afghánskou ekonomiku, infrastrukturu a občanskou společnost. Strategie počítá mimo jiné také s výrazným navýšením finanční pomoci Pákistánu. AlKáida a její extrémističtí spojenci jsou rakovinou, která zabíjí Pákistán zevnitř, řekl doslova americký prezident. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Autobus, ve kterém jelo 52 turistů z Litvy, havaroval nedaleko Prahy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
2patrový autobus, ve kterém jelo 52 turistů z Litvy, dnes ráno havaroval nedaleko Prahy. 5 lidí se zranilo lehce, 7 těžce. Z toho 2 zranění jsou vážná.

Jan HERGET, redaktor:
U nehody zasahovaly 3 sanitky a také vrtulník. Ten přepravil do nemocnice ženu, která bylo zaklíněná pod sedačkami. Autobus se na úzké silnici dostal na krajnici a převrátil se do pole. Možnou příčinu zmiňuje policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Štěpánka ZATLOUKALOVÁ, policejní mluvčí:
Svoji roli mohl sehrát i velký poryv větru, který tady v těchto místech právě je, protože je to otevřená část, komunikace je také velice úzká. Zda se řidič vyhýbal jinému vozidlu, to se samozřejmě policisté snaží zjistit.

Jan HERGET, redaktor:
Cestující, kteří vyvázli bez zranění, se vrátili do nedalekého hotelu, ze kterého ráno vyjížděli. Bezprostředně na místě litevští turisté ocenili práci záchranářů.

turista:
/Nepřeloženo/.

Jan HERGET, redaktor:
Převrácený autobus musel vyprostit hasičský jeřáb a silnice mezi Čestlicemi a Nupaky byla do té doby uzavřená. Jan Herget, Radiožurnál.

Muž z Olomoucka je vyšetřovaný za šíření dětské pornografie

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
26letý muž z Olomoucka je vyšetřovaný za šíření dětské pornografie po internetové síti. Muži, který už byl v minulosti souzený za ohrožování mravnosti, hrozí až 6letý vězení. Práci vyšetřovatelům ale stěžuje fakt, že obviněný využil svého práva nevypovídat. Jak Českému rozhlasu potvrdil kriminalista Petr Kolísek, vyšetřování probíhá na svobodě.

Petr KOLÍSEK, kriminalista:
Byl zajištěn počítač a datová média. Zajištěné věci byly předány znalci v oboru kybernetika, který zjistil, že prostřednictvím tohoto počítače je zájemcům poskytováno více než 56 tisíc soubor. Znalec také upřesnil, že až na ojedinělé výjimky se jedná o filmy a filmové klipy. Více než 90 procent souborů obsahuje pornografii využívající dětí, a to i v nejtěžších formách zneužívání.

Zahajovací večer Febiofestu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na včerejším zahajovacím večeru Febiofestu dostal Wim Wenders cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Jeden z nejúspěšnějších filmařů na světě přijal ocenění z rukou Václava Havla. Poté ho pomyslně přenechal svým českým filmovým oblíbencům, Miloši Formanovi, Ivanu Paserovi a Jiřímu Menzelovi.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Jan dnes sám přiznal, jejich filmy byly pro něj v mládí velmi důležité.

Wim WENDERS, režisér:
Tito 3 režiséři byli pro mě velmi inspirující. Jejich první černobílé filmy jsem poznal, když jsem ještě sám netočil. Viděl jsem je jako mladý student v Paříži a udělaly na mě nesmírně silný dojem. Jsem rád, že jsem se pak po letech mohl s těmito 3 pány osobně potkat a spřátelit.

Zuzana FILÍPKOVÁ, redaktorka:
Slavný německý režisér se k filmování dostal přes malířství, které studoval v Paříži. Až posléze začal studovat na Vysoké filmové a televizní škole v Mnichově. Jeho posledním snímkem je Přestřelka v Palermu. Zuzana Filípková, Radiožurnál.

autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu