Ozvěny dne 26. srpna 2009

26. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Poslanec Miloš Melčák podal ústavní stížnost proti zkrácení volebního období.

osoba:
Pan poslanec Melčák tvrdí, že byl zvolen podle ústavy na 4 roky a že ten ústavní zákon ho zkrátil na ústavním právu být volen na ústavou stanovené období 4 let.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ztrátové České aerolinie má zachránit propouštění, prodej letadel a rušení letů.

osoba:
Když to uděláme hned v tom rozsahu, jak navrhujeme, tak už příští rok ta firma se může vrátit zpátky do černých čísel.

Jan BUMBA, moderátor:
Ve Spojených státech zemřel senátor Edward Kennedy. Patřil mezi rozhodné stoupence prezidenta Obamy.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zítra bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo i bouřky, teploty do 29 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Hana Albertová a Jan Bumba.

Poslanec Miloš Melčák podal ústavní stížnost proti zkrácení volebního období

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Říjnové parlamentní volby může ovlivnit ústavní stížnost. K Ústavnímu soudu ji dnes podal nezařazený poslanec Miloš Melčák. Nelíbí se mu, že kvůli předčasným volbám přijde o místo ve sněmovně. Výhrady má i k přijetí jednorázového zákona o rozpuštění dolní komory parlamentu a k rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Zatím není jasné, jaký vliv to na volby bude mít. Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška bude záležet na další postupu ústavních soudců.

Tomáš LANGÁŠEK, generální sekretář Ústavního soudu:
V každém případě je to naprosto výjimečný bezprecedentní záležitost. Nepochybně Ústavní soud tomu bude věnovat mimořádnou pozornost už vzhledem k tomu šibeničnímu termínu do konání těch předčasných voleb, ale protože to je právě bezprecedentní, nemáme žádný vzor z minulosti, jak v takovém případě postupovat a nelze vůbec v tuto chvíli odhadovat, jaký bude další postup pléna Ústavního soudu.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
O tom, kdo ze soudců dostane tento případ na starost, se rozhodne zítra. Rozhodnutí bývalého poslance ČSSD Melčáka už vzala na vědomí vláda. Po jednání kabinetu to potvrdil premiér Jan Fischer.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Ta informace o Melčákově podání je velmi čerstvá. Informoval jsem samozřejmě o tom vládu. Stanovisko vlády je jednověté bereme tuto informaci na vědomí.

K předčasným sněmovním volbám by mělo jít celkem 23 politických stran a hnutí

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
A k předčasným sněmovním volbám by mělo jít celkem 23 politických stran a hnutí. Právě tolik jich do dnešních 16 hodin, kdy vypršela lhůta, přihlásilo své kandidátní listiny na krajských úřadech. Ve všech 14 krajích postavilo kandidáty jen 14 seskupení.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Krajské úřady budou až do 30. srpna kontrolovat správnost kandidátních listin, na co konkrétně se zaměří, vysvětlila Radiožurnálu mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Berill MASCHEKOVÁ, mluvčí Středočeského kraje:
Krajský úřad kontroluje zejména správnost údajů o kandidátech, což je jméno, příjmení, věk, bydliště, dále kontrolujeme správný název politických stran, zda kandidátní listinu podepsal zmocněnec a další formální náležitosti, které kandidátní listina musí mít.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Strany a hnutí budou moci chyby na svých kandidátních listinách opravit do 9. září. 10. září už krajské úřady vydají rozhodnutí o registraci kandidátních listin a vyvěsí jména kandidátů na úřední desce. I potom ale mohou jednotliví kandidáti ještě od své účasti ve volbách odstoupit.

Darja BENEŠOVÁ, ministerstvo vnitra:
Může buď sám ten kandidát rezignovat nebo zmocněnec ho může z kandidátní listiny odvolat, a to až do 48 hodin před zahájením voleb.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Potvrdila Darja Benešová z ministerstva vnitra. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Náhubkový zákon by se mohl zmírnit

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Takzvaný náhubkový zákon by se mohl zmírnit. Od dubna zakazuje médiím zveřejňovat totožnost podezřelých i oběti trestných činů a citovat z policejních odposlechů. S novelou, kterou zpracoval ministr pro lidská práva Michael Kocáb, už souhlasila vláda, teď ji dostanou k posouzení poslanci.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Zavedení institutu veřejného zájmu při informování o odposleších i při zveřejňování totožnosti, snížení některých trestů za porušení tohoto zákona nebo přesně vyjmenované trestné činy, u kterých není možné informovat o identitě dospělých obětí, to jsou hlavní změny náhubkového zákona, které dnes odsouhlasila vláda.

Michael KOCÁB, ministr pro lidská práva:
Ten návrh má za cíl vytvořit vyváženější úpravu konfliktů 2 základních práv, a totiž svobody informací a práva na ochranu soukromí.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Do předčasných voleb už nicméně čeká sněmovnu jen jedna řádná schůze, někteří zákonodárci proto nevěří, že by se na tento zákon proto dostalo. Je mezi nimi například místopředseda ODS Ivan Langer.

Ivan LANGER, místopředseda ODS:
Já se obávám, že to je natolik citlivé téma, že Poslanecká sněmovna není schopná během jedné schůze se vyjádřit k tomu zákonu tak, že ho buď zamítne, nebo ho potvrdí.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podobně situaci vidí i sociální demokrat Jeroným Tejc.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:
To jednání Poslanecké sněmovny bude poměrně krátká doba a pro vyjednávání zákona takto složitého.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Poslanci by měli novelu probrat ve zrychleném řízení, to znamená, měli by o ní definitivně rozhodnout hned v prvním čtení. Veronika Malá, Radiožurnál.

Ztrátové České aerolinie má zachránit propouštění, prodej letadel a rušení letů

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Očekávanou ztrátu skoro 2,5 miliardy korun dnes ohlásilo vedení Českých aerolinií. Prezident společnosti Radomír Lašák zároveň představil opatření, která mají firmu z krizové situace vyvést. Dopravce se nevyhne prodeji letadel, zruší 2 prodělečné linky a propustí přes 600 zaměstnanců.

Jan HERGET, redaktor:
ČSA už nebudou létat do New Yorku a Manchesteru, tyto linky pro ně byly ztrátové, u některých dalších destinací sníží frekvenci spojů. V důsledku toho bude stačit menší počet letadel, proto chce management společnosti vrátit 2 nasmlouvané stroje a 3 další letadla prodat.

Radomír LAŠÁK, prezident ČSA:
Co se týká těch boeingů, tak trh s letadly funguje poměrně efektivně, ale počítáme zhruba s příjmem něco mezi 400 a 500 miliony korun za ty 3 boeingy.

Jan HERGET, redaktor:
Řekl dnes prezident aerolinek Radomír Lašák. Další úsporná opatření se týkají personálu. ČSA chce propustit maximálně 860 lidí, z toho stovku pilotů. Podle Petera Žmolíka z Českého sdružení dopravních pilotů to není ideální řešení.

Peter ŽMOLÍK, České sdružení dopravních pilotů:
Odstupné činí u pilotů 12 měsíčních platů, to znamená, úspory, které se vygenerují propuštěním stovky pilotů se v podstatě v hospodaření v jako takovém projeví až zhruba za rok.

Jan HERGET, redaktor:
Piloti by raději pracovali na snížený úvazek. Dnes zveřejněný plán odsouhlasila dozorčí rada a úsporné kroky by podle Lašáka měly už v příštím roce přivést hospodaření ČSA do kladných čísel. Jan Herget, Radiožurnál.

Na slovenské velvyslanectví v Budapešti zaútočil neznámý pachatel

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Noční útok na slovenské velvyslanectví v Budapešti odsoudili maďarští politici i občané. Policie stále pátrá po útočníkovi a na veřejnosti pronikají další podrobnosti o politováníhodném činu.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Kamera snímá prostor před slovenskou ambasádou, nahrála nejdříve /nesrozumitelné/ fotbalové fanoušky, kteří odcházeli z blízkého stadionu Ferenze Puskáse, kde se hrál zápas euroligy. Když už velká skupina odešla a zůstal na místě jeden člověk, který se rozhodl hodit na budovu 2 zápalné láhve, které naštěstí nevybuchly. Policie teď vede vyšetřování ve věci veřejného ohrožení. V poledne hovořila pouze o vandalismu. I novináři i opoziční politici se ptali, proč policie neposílila ochranu ambasády už dřív a kde byly v této situaci tajné služby. Odpověď policie zní takto: "Nabízeli jsme zvýšenou ochranu, ale velvyslanectví o to nestálo." Teď nařídil zpřísněné bezpečnostní opaření sám premiér Gordon Bajnai, který označil tento čin za mimořádně podlý. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Ve Spojených státech zemřel senátor Edward Kennedy

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Ve Spojených státech zemřel senátor Edward Ted Kennedy. Ve věku 77 let podlehl rakovině mozku, se kterou bojoval víc než rok. Víc už teď přímo z Washingtonu řekne náš tamní zpravodaj Vít Pohanka. Dobrý den, Vítku.

Vít POHANKA, redaktor:
Hezký podvečer. Tady od rána vystupují v televizi politici, vrcholní politici, včetně prezidenta Baracka Obamy a skládají poctu Edwardu Kennedymu jako jednomu z nejvýznamnějších politiků druhé poloviny dvacátého a začátku jednadvacátého století, koneckonců není divu. On byl v Senátu od roku 1962 až do své smrti, tedy skoro půl století a v žebříčku nejdále sloužících senátorů v historii je na třetím místě. Nikdy přitom nebyl nějakým tichým zákonodárcem, sám nebo ve skupině senátorů navrhl asi 300 zákonů, ve stovkách dalších prosazovat zásadní změny, nedosáhl sice na prezidentskou kandidaturu, i když se o to pokusil v roce 1980, tak byl vážným uchazečem o demokratickou nominaci, ale nakonec ustoupil před Jimmy Carterem. Celý život prosazoval reformu zdravotnictví, která by znamenala pojištění pro všechny Američany a neúspěšně za to bojoval až do konce života. Už jen tenhle velmi stručný výčet asi naznačuje, že Ted Kennedy sice nikdy nedosáhl takříkajíc na politický vrchol, ale dokázal být dlouhá desetiletí velmi důležitým hybatelem dění na národní politické scéně. Ode mne je to prozatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Novoborský Crystalex má nového majitele

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zkrachovalý novoborský Crystalex má pár hodin nového majitele. Podrobnosti zjišťovala naše reportérka Ivana Schöffelová, která je právě teď u telefonu. Ivano, dobrý večer. Kdo tradičního výrobce českého skla nakonec získal?

Ivana SCHÖFFELOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Tak novým majitelem novoborského Crystalexu se dnes zhruba po 2hodinovém vyjednávání stala firma CBC ze Světlé nad Sázavou. Firmu při jednání zastupuje Jiří Hudera, ale podle údajů dostupných na internetu za firmu ze Světlé stojí ruský kapitál. CBC Invest nabídla za novoborskou sklárnu, provoz v Hostomicích a na Vsetínsku více než 360 milionů korun. Protože je ale firma v insolvenčním řízení, musí teď platnost prodeje potvrdit soud. Pro Radiožurnál Ivana Schöffelová, Nový Bor.

Liberecký magistrát musí ušetřit 20 milionů korun

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
20 milionů korun musí kvůli menšímu výběru daní ušetřit liberecký magistrát. Začne proto propouštět úředníky, zbylým sníží mzdy a úplně zastaví nákupy vybavení kanceláří a služebních aut. Podle tajemníka magistrátu Marka Řeháčka se s menšími platy musejí smířit i šéfové radnice.

Marek ŘEHÁČEK, tajemník libereckého magistrátu:
Všechna ta úsporná opatření se dotknou i vedoucích odborů. Dojde v globále zhruba k úspoře 10 % těch částek na odměnách.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Šetřit se bude i na dopravě. Kam mohou zaměstnanci dojet veřejnou dopravou, nepojedou služebním vozem. Zvažuje se i zvýšení vlastního finančního podílu zaměstnanců na závodním stravování a už teď se omezuje školení a zvyšování kvalifikací. Uskromnit se musí i příspěvkové organizace, jako jsou divadla, zoo a botanická zahrada. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

autoři: haa , bum
Spustit audio

Více z pořadu