Ozvěny dne 26. dubna 2010

26. duben 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Komunistická vojenská tajná služba vedla senátora Jiřího Dienstbiera jako spolupracovníka, ten jakoukoliv spolupráci odmítá.

Jiří DIENSTBIER, senátor:
Co je mohlo tohle vůbec napadnout, mě teda někam zařadit jako potenciální subjekt spolupráci, protože nic takového nemohlo nikdy přijít v úvahu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jaroslaw Kaczyński bude kandidovat na post nového polského prezidenta. Potvrdila to šéfka jeho volebního štábu Joanna KluzikRostowska.

Joanna KLUZIKROSTOWSKA:
/Nesrozumitelné, že Jaroslaw Kazciński je nejlepším kandidátem na prezidenta, před námi je těžká práce, ale /nesrozumitelné/.

Jan BUMBA, moderátor:
Hokejovou reprezentaci povede v příští sezóně Alois Hadamczik, který nahradí Vladimíra Růžičku.

Alois HADAMCZIK:
Reprezentace je to nejvyšší pocta, kterou člověk může v životě docílit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
V úterý čekejte polojasno, místy přeháňky a teploty do 19 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Štěpánka Čechová a Jan Bumba.

Jiřího Dienstbiera vedla vojenská rozvědka jako spolupracovníka

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jednu z nejvýznamnějších postav převratu v roce 1989, dnešního nezávislého senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera, si vedla jako spolupracovníka Komunistická vojenská tajná služba. Vyplývá to ze zjištění Českého rozhlasu v evidencích zpravodajské služby generálního štábu. Podrobnosti reportér Jan Hrbáček.

Jan HRBÁČEK:
Materiály Jiřího Dienstbiera, kterého si zpravodajská služba generálního štábu vybrala jako spolupracovníka, dnes už neexistují, byly totiž skartovány. Z kusých údajů, které je možné ještě dohledat, je zřejmé, že si na něj služba počátkem roku 1962 zavedla svazek s krycím jménem Konferenciér. Tajná služba si tehdejšího zahraničního reportéra rozhlasu Dienstbiera vybrala jako člověka, který by měl přijímat a přeposílat korespondenci špionů. Dienstbier jakoukoliv spolupráci s Vojenskou zpravodajskou agenturou rezolutně odmítá. Podobně si vojáci vytipovali i dnešního slovenského europoslance, tehdy diplomata Eduarda Kukana. Z jeho dochovaného svazku je ale jasné, že k naplnění záměru nedošlo. V evidencích zpravodajské služby generálního štábu je možné vyjma spolupracovníků špionáže nalézt jména zahraničních agentů, ale i takzvané kádrové příslušníky, jako například někdejšího generálního sekretáře ministra zahraničí Jana Kavana Karla Srbu. Jan Hrbáček, Radiožurnál.

Revize úhrad léků by od května měla pojišťovnám ušetřit 3 miliardy korun

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Revize úhrad léků by od května měla pojišťovnám ušetřit 3 miliardy korun. Tvrdí to Státní ústav pro kontrolu léčiv a dodává, že pacientů se to nějak výrazně nedotkne.

Lenka JANSOVÁ:
Aspoň jeden lék každé skupině bez doplatku, tvrdí Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ale nevylučuje, že některé doplatky o něco vzrostou.

Jindřich KOTRBA, lékový ústav:
Samozřejmě po určitou přechodnou dobu nemůžeme vyloučit, že konkrétní doplatek v konkrétním případě bude vyšší než dosud, ale očekáváme, že během 3 měsíců se výrobci přizpůsobí vzniklé situaci na trhu.

Lenka JANSOVÁ:
Říká Jindřich Kotrba z lékového ústavu. Pacient v zásadě hradí rozdíl mezi úhradou a cenou přípravku, revize od příštího měsíce se bude týkat hlavně léků na vysoký krevní tlak, vysokou hladinu tuku v krvi, které berou třeba kardiaci, nebo přípravků na některá onkologická onemocnění. Prezident České lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že ústav dělá revizi pozdě a zdravotnictví tak přichází o velké peníze.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Základní problém je, že ceny léků se měly snižovat již před 2 lety. My utrácíme zbytečně za léky miliardy.

Lenka JANSOVÁ:
Ročně se v Česku spotřebují léky za 70 až 80 miliard korun. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Do kauzy firmy Diag Human se vložila protikorupční policie

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Do kauzy firmy Diag Human se vložila protikorupční policie. Podle serveru Aktuálně.cz prověřuje, jestli není zmanipulováno rozhodčí řízení v arbitráži státu a této společnosti. Detektivové už oslovili několik institucí a vyžádali si dokumenty či stanoviska. Protikorupční policie zatím odmítá vysvětlit, proč se příběhem, který se táhne už 15 let, začala zabývat právě teď. Diag Human po Česku požaduje mnohamiliardové odškodné, a to kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Volby v Jihočeském kraji by vyhrála ČSSD

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
ČSSD by vyhrála volby do Poslanecké sněmovny v Jihočeském kraji. Podle bleskového průzkumu agentur SCaC a STEM pro Český rozhlas by sociální demokraté získali 24,5 procenta hlasů. Druhá ODS tam ztrácí 2 procentní body.

Tomáš PANCÍŘ:
V Jihočeském kraji by se podle průzkumů dostalo přes pětiprocentní hranici pět stran. Za vedoucími ČSSD a ODS je více než osmiprocentní propast. Výsledky dalších tří stran jsou celkem vyrovnané.

Jana HAMANNOVÁ, vedoucí výzkumu SCaC:
Na třetí místo se dostala TOP 09 se 14 procenty. KSČM s 12,5 procenty. Věci veřejné 11,5 procenta. A to je vlastně jakoby konec toho peletonu nad pětiprocentní hranicí.

Tomáš PANCÍŘ:
Říká vedoucí výzkumu SCaC Jana Hamannová. Se 4,5 procenty skončili v jihočeském průzkumu lidovci. 3,5 procenta mají zelení a 2,5 procenta Strana práv občanů Zemanovci. S účastí ve volbách počítají tři čtvrtiny Jihočechů. Současné sněmovně reprezentuje jižní Čechy 13 poslanců, 6 z ODS, 4 z ČSSD, 2 z KSČM a jeden z KDUČSL. Průzkum pro Český rozhlas prováděly agentury SCaC a STEM, a to 23. a 24. dubna formou rozhovorů na reprezentativním vzorku 1328 obyvatel Jihočeského kraje. Tomáš Pancíř, Radiožurnál.

Jaroslaw Kaczyński míří do boje o prezidentský úřad

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jaroslaw Kaczyński míří do boje o prezidentský úřad. V předčasných prezidentských volbách bude kandidátem opoziční strany Právo a spravedlnost, které je předsedou.

Petr VAVROUŠKA:
Jaroslav Kaczyński chce, aby si ho Poláci zvolili 20. června v předčasných volbách za prezidenta země. V písemném zdůvodnění své kandidatury uvedl: "Tragicky přetržený život prezidenta, smrt patriotické elity Polska pro nás znamená jediné musíme dokončit jejich misi, jsme jim to dlužni." Napsal Jaroslaw Kazcyński. Podle posledních průzkumů si ale 50 procent obyvatel přálo, aby se bratr tragicky zesnulého prezidenta voleb vůbec nezúčastnil. Ještě před nedávnou tragédií patřil totiž Jaroslaw Kaczyński k nejméně oblíbeným polským politikům. Největší šance na vítězství má tak kandidát vládní Občanské platformy Bronislaw Komorowski, ten by dnes podle mínění Poláků porazil všechny soupeře, včetně Jaroslawa Kazcyńského. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Německá vláda váhá s rychlou pomocí zadluženému Řecku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Napřed nový úsporný balíček Atén a až poté finanční injekce. Tak by se dal shrnout postoj německé vlády k pomoci silně zadluženému Řecku. Berlín se se svým tvrdým postojem ocitá uvnitř Evropské unie v izolaci.

Jiří HOŠEK:
Německo se stává stále zřetelnější brzdou rychlé unijní pomoci Řecku. Ze schůzky ministra financí Wolfganga Schäubleho se šéfy jednotlivých poslaneckých frakcí vyplynulo, že berlínská vláda předloží zákon o realizaci řeckého úvěru nejdříve 13. května. Sociální demokraté navíc hrozí bojkotem projednání normy ve zrychleném parlamentním řízení. Řecko přitom potřebuje čerpat úvěr už 19. května, aby se nedostalo do platební neschopnosti. Kancléřka Angela Merkelová znovu zdůraznila, že Athény musejí napřed přijmout ještě tvrdší úsporná opatření jdoucí nad rámec dosavadních závazků. Kurz eura na tento výrok reagoval výrazným poklesem. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Osudu Řecka se aktuálně obává i další země, a to Portugalsko. Strach o její hospodářskou situaci dnes vyjádřil tamní ministr zahraničí. Situace Portugalska prý ale není přímo srovnatelná s Řeckem a země dělá vše pro to, aby se vyhnula řeckým problémům.

Ve francouzském městě Toulouse začali odboráři blokovat výrobu letounů Airbas

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ve francouzském městě Toulouse začali odboráři blokovat výrobu letounů Airbas. Protestují proti mzdové politice vedení společnosti a žádají vyšší platy.

Jan POKORNÝ:
Bojkot vypadá tak, že v Toulouse zastavily odbory vykládání letadel, která přivážejí komponenty k Airbusu od výrobců z Evropy. Dnes se protest dotkne modelu A330 a A340. V příštích dnech si součástech pro obří Airbus A380. Mimochodem, toto dvoupatrové dopravní čtyřmotorové letadlo poprvé vzlétlo z Toulouse před 5 lety. Odboráři mají v plánu zablokovat závod na výrobu součástí Airbusu a vyzývají k protestu i projektovou kancelář a sídlo firmy v Toulouse. Management navrhuje zvýšení platů o téměř 2 procenta. Nespokojené odborové svazy ale chtějí platy vyšší o 3,5 procent oproti roku 2009. Jan Pokorný, Český rozhlas, Francie.

Ropná skvrna na místě plošiny potopené v Mexickém zálivu stále roste

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ropná skvrna na místě plošiny potopené v Mexickém zálivu stále roste. Surovina vytéká z vrtné trubky půldruhého kilometru pod hladinou moře a únik se zatím nedaří zastavit. Při nepříznivých podmínkách ropa může dorazit k pobřeží k Louisiany a zasáhnout pláže a mokřady.

Jitka MALÁ:
Plošina vybuchla a zmizela v moři začátkem minulého týdne. Každý den z vrtu vytéká dalších 150 tisíc litrů. Nově se do úsilí o zastavení vytékající ropy pustily robotické ponorky. Jejich pokus může trvat až 36 hodin. Panují obavy, že když podmořské roboty selžou, nastane ekologická katastrofa, ale nemusí.

Adam PETRUSEK, hydrobiolog:
Pokud se podaří nějakým způsobem únik zastavit a tu ropnou skvrnu rozptýlit, tak to zůstane problémem lokálním.

Jitka MALÁ:
Říká hydrobiolog Adam Petrusek. Zatím je naděje, že ropa rozehnaná vlnami včas ztuhne a klesne ke dnu. Jitka Malá, Radiožurnál.

Polská skupina Karbido vystoupí v Paláci Akropolis

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Palác Akropolis dnes od 20 hodin rozezní dřevěný stůl polské skupiny Karbido. Hudební představení s názvem Stolik mělo velký úspěch už na Fingers Festivalu v Edinburghu v roce 2007. Tam bylo nominováno dokonce na hlavní cenu. Od té doby se rozezvučel na nejrůznějších místech po celém světě. Idea vznikla ve Wroclawi v uskupení několika muzikantů kteří, chtěli vytvořit stůl vydávající tóny na dotek či pohyb. Více už prozradí Hana Kubáčková, která do Prahy Karbido přiváží a představení viděla už v zahraničí.

Hana KUBÁČKOVÁ:
Je to úžasný koncert, i když tam nenajdeme žádné nástroje, žádné kytary, bicí, nic, ale máme pocit, že jsme na koncertě, kde je velká kapela. Karbido během té úžasné hodiny, kdy vystupuje, zazpívá vlastně písničky z celého světa od lidovek z různých zemí až po známé rockové balady, takže je to velký zážitek.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co vám nabídneme v následujících minutách. Je politický klid dvou mladých českých herců vydařenou recesí nebo urážkou starších lidí. A v Polsku bude kandidovat na prezidenta bratr Lecha Kaczyńského. Jaké šance Jaroslaw Kazcyński má.

Jaké pozdvižení může vyvolat, když dvojice mladých herců projeví svůj politický názor

Jan BUMBA, moderátor:
Jaké pozdvižení může vyvolat, když dvojice mladých herců projeví svůj politický názor. Martha Issová a Jiří Mádl natočili klip, ve kterém vyzývají mladé lidi, aby přesvědčili prarodiče, aby nevolili levici. Klip je záměrně provokativní a vyvolal i silně pobouřené reakce a debaty o střetu generací.

Martha ISSOVÁ:
Přemluv bábu.

Jiří MÁDL:
A taky přemluv dědu.

Vojtěch BERGER:
Jednoduché věty, razantní dikce a vulgární slovník. Recept, kterým chce duo Issová Mádl oslovil českou mládež. Režisér klipu Petr Zelenka v tom nevidí nic špatného. Podle něj internetová videa takové parametry mít musí, aby vzbudila diskusi.

Martha ISSOVÁ:
My natáčíme tohle to video, abychom vás přesvědčili, že se prostě máte sebrat a rozjet se za svýma prarodičema nebo rodičema na venkov a přesvědčit je, že mají volit pravici.

Vojtěch BERGER:
Mise splněna. Přemluv bábu je jedním z nejpopulárnějších videí na českém Internetu, komentáře ale často nejsou lichotivé. Klip ukazuje průměrného voliče levicových stran jako staršího člověka, který žije na venkově a který už zapomněl na čtyřicetileté období komunistického režimu.

Jiří MÁDL:
Pro prarodiče jsou i vnoučata to nejdůležitější na světě. Takže, když budou volit pravici, dostanou od vás jednu návštěvu letos zdarma.

Vojtěch BERGER:
Režisér Petr Zelenka se při natáčení klipu inspiroval dva roky starým videem ze Spojených států. Tehdy před prezidentskými volbami vyzkoušela podobný webový apel židovská americká moderátorka a spisovatelka Sarah Silvermanová. Silvermanová vyzvala všechny mladé Židy, aby odjeli na Floridu, kde žijí jejich staří a bohatí příbuzní. Měli je přesvědčit, aby v prezidentských volbách podpořili Baracka Obamu. Issová s Mádlem Silvermanovou dokonale okopírovali. Poznáte to na první poslech. Americký originál.

Sarah SILVERMANOVÁ:
/Nesrozumitelné netlumočeno/.

Vojtěch BERGER:
A česká kopie.

Martha ISSOVÁ:
Jestli v týhle zemi zvítězí u příštích voleb levice, tak za to budou moc starý lidi, protože to jsou ti, kteří levici volí.

Vojtěch BERGER:
Česká předvolební kampaň se díky videu Přemluv bábu ještě víc přesunula na Internet. Na síti už visí i konkurenční klip. Natočili ho šéf Strany zelených Ondřej Liška a socioložka Jiřina Šiklová. Zatímco Issová s Mádlem hecují mladé, aby k prarodičům raději vůbec nechodili, když nedají hlas pravici, socioložka Šiklová má naopak jednu radu pro samotné prarodiče.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Tak, báby a dědkové, až k vám přijdou vnoučata, tak jim dejte svíčkovou a štrúdl jenom pod podmínkou, že budou volit zelené.

osoba:
Výborně, máme to.

Vojtěch BERGER:
Ostatní politické strany zatím k podobnému apelu na voliče nesáhli. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Jan BUMBA, moderátor:
A ve spojení jsme nyní s odborníci na politický marketing Annou Matuškovou z brněnské Masarykovy univerzity. Dobrý den.

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že může mít klip, ve kterém figurují dva populární mladí herci, jakýkoliv vliv na voliče?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Bezpochyby, pozitivní vliv může mít na mladé voliče, kteří se s ním budou identifikovat. A negativní vliv může mít prostě na voliče, kteří nejsou tak čas na Internetu a ke kterým se dostanou pouze novinové titulky z českých deníků nebo z českých bulvárů.

Jan BUMBA, moderátor:
A myslíte, že může zafungovat ono přesvědčování, jak říkají, starších lidí, ke kterému nabádají.

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Tak /nesrozumitelné/ se tomu říká /nesrozumitelné/, že podporujete nějakého kandidáta. A to, že prostě tito mladí herci, kteří mohou být populární v určité politické skupině, můžou samozřejmě přimět nějaké lidi, aby šli volit. Zatím se jim podařilo získat velkou pozornost, ze které se snaží profitovat Strana zelených se svým videem, ale uvidíme, kam se to prostě dostane, hodně lidí osočuje nebo respektive poukazuje na to, že se jim nelíbí ten styl, jakým komunikují.

Jan BUMBA, moderátor:
Je to dvojsečné tedy?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Jasně, jedné skupině to může, bohužel se může stát paradoxně to, že se to video bude mladým lidem a prostě odradí voličskou skupinu na 60 let, ke kterým se pouze dostanou novinové titulky, že mladí herci útočí na staré lidi.

Jan BUMBA, moderátor:
Proč říkáte bohužel, to přece je asi riziko tohoto podniku nebo ne?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Tak to mi asi ujelo v tom případě, ale spíš bych řekla, že je to škoda, protože samozřejmě všechny tyto aktivity, kterým se říká /nesrozumitelné/ a snaží se přimět lidi, aby šli volit, jsou do určité míry chválihodné. Tady je to bohužel dvojsečné, protože to může i do velké míry některé skupiny odradit.

Jan BUMBA, moderátor:
A aby šli volit, ale asi bez ohledu na to koho?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Tak to už je každého volba.

Jan BUMBA, moderátor:
Je v otázce, na koho ten klip může zapůsobit stejně důležitý obsah jako médium, tedy Internet nebo se dá říct, že v dnešní době už i starší generace síť běžně využívá?

Anna MATUŠKOVÁ, odbornice na politický marketing, Masarykova univerzita Brno:
Já si netroufám říct, do jaké míry je populace, kterou tady nazýváme, starší, což taky přesně nevím, koho tím máme namysli, jestli nám jde o populaci v důchodu, je připojená, určitě ta internetová gramotnost v České republice, kde je více těch vysokorychlostních připojení okolo pěti milionů, takže lidi mají poměrně dobrý přístup k Internetu, ale logicky tím jazykem a tím stylem i to video je hodně na Facebooku, samozřejmě osloví uživatele těchto, například sociálních sítí, takže cílí prostě na mladší část populace.

Jan BUMBA, moderátor:
Já vám děkuji za rozhovor. Politoložka Anna Matušková z Masarykovy univerzity v Brně. Ve spojení jsme nyní také se socioložkou Lucií Vidovičovou, která působí na téže univerzitě. Dobrý den i vám.

Lucie VIDOVIČOVÁ, Masarykova univerzita Brno:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak se, paní Vidovičová, díváte na tu polemiku, která se rozhořela po natočení klipu Marthy Issové a Jiřího Mádla, myslíte, že ta sekvence opravdu je nebo může být urážející vůči starším lidem?

Lucie VIDOVIČOVÁ, Masarykova univerzita Brno:
V tom klipu je řada zjednodušení a negativních symbolů, všimněte si třeba toho sexismu, když se hovoří o bábě, ale o dědečkovi, ne o dědkovi, což by byl nějaký mužský ekvivalent té báby. Je tam samozřejmě řada negativních symbolů v té vizuální stránce, zubní protéza, malý mozek, jakoby hloupost těch starších lidí, ale myslím si, že skutečně negativní postoj vůči těm starým lidem to může prohloubit jenom u těch lidí, kteří už ho měli na počátku, i když třeba skrytě, u těch jiných je to spíše jakási mladická revolta. Já bych se spíš ptala, o čem se v tom klubu, v klipu nemluví, a paní kolegyně to už zmínila, že to je problém toho, že mladí lidé nejsou politicky aktivní a myslím si, že tam směřuje ten klip, bohužel tedy na účet opravdu seniorů.

Jan BUMBA, moderátor:
Pokud ale jde o onen obraz seniorů, na druhé straně není každému jasné, že jde o nadsázku?

Lucie VIDOVIČOVÁ, Masarykova univerzita Brno:
Je to, je to velice dvojznačné, protože samozřejmě to musíte vidět několikrát a uvažovat o tom a ten první dojem je, působí relativně seriózně, samozřejmě vy musíte třeba vnímat ten rozbitý vlak, který se vám dává jakoby jakýsi znak, že tady je to nadsázka, ale řada lidí to může brát vážně.

Jan BUMBA, moderátor:
V souvislosti s tímhle klipem se připomíná, přinejmenším v těch debatách, že na internetových sítích existují i skupiny, které se často i dost nevybíravě "navážejí" do starších lidí. Myslíte, že se rozevírá v české společnosti nějaká propast mezi mladými a starými lidmi?

Lucie VIDOVIČOVÁ, Masarykova univerzita Brno:
Já bych řekl, že žijeme v době, která činí svobodu projevu snadnější a masovější a objevují se takové skupiny, to je součást fenoménu Internetu, probírá se kde co. Já bych to moc nepřeceňovala, protože ty debaty jsou obvykle plné klišé o obchodních domech a dopravních prostředcích, což jsou témata, která se neustále vlastně jenom oznamují. A já si myslím, že z toho obvykle mladý člověk vyroste, jen co ho poprvé začnou bolet kolena, to je kolem čtyřicítky, skutečně těch /nesrozumitelné/ výroků tam nebývá mnoho, a to jsou projevy spíš agresivních a nespokojených osobností, které ... z principu vůči kterému ten svůj negativismus zaměří, ale samozřejmě ten, i taková ta mezigenerační jakoby nesoulad do určité míry vždycky existoval, vždycky existovat bude, jenom je teď jakoby viditelnější ...

Jan BUMBA, moderátor:
Myslíte, že je viditelnější, že je jen viditelnější, nebo opravdu dnešní mladé generaci chybí nějaká základní úcta ke starším?

Lucie VIDOVIČOVÁ, Masarykova univerzita Brno:
Já si myslím, že to je opravdu ta viditelnost do značné míry, protože když se podíváme do historie, samozřejmě v tom se odborníci ne úplně shodují, ale já zastávám ten názor, že pokud součástí božího zákona byla řečeno cti otce svého a matku svou, znamená to, že potíže s úctou ke stáří měli už v těch dobách Mojžíše, ve všech dobách sociálně výhodnější být mladý a bohatý, než starý a chudý. Jenom je to dnes demokratičtější, protože kdo bude mít to štěstí a budeme ho mít velká většina z nás, tak budeme mít příležitost si to stáří vyzkoušet.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkujeme za rozhovor, socioložka Lucie Vidovičová.

V Polsku bude kandidovat na prezidenta bratr Lecha Kaczyńského

Jan BUMBA, moderátor:
Skoro do poslední chvíle čekal polský premiér Jaroslaw Kaczyński, bývalý polský premiér Jaroslaw Kaczyński, než dnes odpoledne oznámil těsně před vypršením lhůty, že bude kandidovat za opoziční stranu Právo a spravedlnost v prezidentských volbách. V červnu se tak pokusí získat pozici po svém bratru, dvojčeti, Lechovi, který před minulou sobotu zahynul se skoro stovkou dalších lidí v troskách letadla u ruského Smolenska. Našeho bývalého zpravodaje v Polsku Martina Dorazína jsem se zeptal, jestli měl Jaroslaw Kaczyński ve své straně protikandidáty.

Martin DORAZÍN:
Tak strana Právo a spravedlnost byla stranou Jaroslawa a Lecha Kaczyńského, kterou založili v roce 2001, přivedli jí k vítězství v parlamentních volbách. Takže je jasné, že těch protikandidátů Jaroslaw v té straně moc neměl, ne, že by tam nebyli výrazní politici, několik z nich ostatně zahynulo společně s Lechem Kaczyńskim v tom letadle nedaleko Smolensku, ale spíš jde o to, že Jaroslaw Kaczyński si záměrně žádné protikandidáty ve straně nepěstoval, protože už se mu to několikrát nevyplatilo. On byl také jedním z tvůrců strany Dohoda střed, která byla významná v 90. letech v Polsku. No, a právě tam to spojenectví s různými politiky přivedlo k názoru, že nejlépe je vytvořit stranu se svým bratrem dvojčetem a aby jim nikdo do toho vedení příliš moc nemluvil. Takže Jaroslaw Kaczyński je logickým přirozeným kandidátem této strany.

Jan BUMBA, moderátor:
Zejména ze zahraničí nemusí být úplně zřejmé hlavní rozdíly mezi oběma bratry, a teď samozřejmě nemám namysli fyzickou podobu, na veřejnosti se asi z počátku více profiloval Lech Kaczyński, byl ministrem, šéfem NKÚ, pak tedy prezidentem, dá se říct, že Jaroslaw byl, řekněme, ve stínu svého bratra?

Martin DORAZÍN:
No, dá se to říci mediální ve stínu, ale rozhodně nebyl intelektuálně ve stínu svého bratra, protože můžeme říci, že to byl on, kdo v řadě případů tahal za nitky, kdo rozhodoval často i za Lecha Kaczyńského, který si třeba nevěděl v nějaké situaci mezinárodní politické rady, potom bylo jasné, že když zašel k Jaroslawovi večer na poradu, když byl Jaroslaw třeba premiérem, tak se druhý den vrátil s trošku jiným upraveným názorem, například pokud jde o Evropskou unii, tam byla si vliv intelektuální Jaroslawa Kaczyńského velmi zřetelný, kdy vlastně směřoval prezidenta k těm, řekněme, euroskeptickým hlasům v rámci Evropské unie. Jaroslaw Kaczyński byl vlastně tím člověkem, který budoval tu stranu. Jaroslaw Kaczyński se věnoval jinými politickým funkcím, byl primátorem Varšavy, to jsme ještě třeba nezmínili, v tom jeho širokém spektru těch veřejných funkcí, mluvímeli o Lechovi Kaczyńském. Jaroslaw spíš budoval tu stranu tak, aby byla schopna vyhrát volby, určoval její ideologii a k tomu samému vedl i svého bratra, takže on byl spíš tím hlavním v tom páru Lech Jaroslaw.

Jan BUMBA, moderátor:
A Jaroslaw Kaczyński ještě podrobněji, jaká je, jaký je tedy jeho profil, jeho životopisná vizitka?

Martin DORAZÍN:
A tady už je to velmi podobné, jeho dvojčeti, Lechovi Kaczyńskému, oba jsou vystudovaní právníci, oba se zabývali právem, řekněme, odborářskopracovním. Jaroslaw Kaczyński napsal doktorskou práci na téma role kolektivních orgánů v řízení vysokých škol. Lech Kaczyński napsal práci na téma odborů a ochrany dělníků, tomu se ostatně potom oba věnovali ve výboru pro ochranu dělníků, který vznikl v roce 1976 v Polsku byl velmi významnou opoziční strukturou. Potom samozřejmě následovalo období Solidarity, kdy byli opět oba bratři od roku 1980. Jaroslaw Kaczyński za výjimečného stavu nebyl internován, působil dál v té opozici, stejně jako bratr se účastnil operací u kulatého stolu, to znamená, předání moci od komunistického režimu směrem do rukou Solidarity a opozice. Byl také šéfem kanceláře Lecha Walesy, to je dost důležité období pro Jaroslawa i pro Lecha Kaczyńské, protože právě tam se nějak myšlenkově nepohodli, rozešli se s tou skupinou kolem Lecha Walesy a zřejmě to byl zase Jaroslaw Kaczyński, který ten rozchod inicioval. No, a potom působil v různých funkcí jako poslanec, ale zejména se věnoval té stranické činnosti, a to už se vracíme k tomu, o čem jsme mluvili před chvílí, to znamená, od strany Dohoda centrum směrem vytvoření strany Právo a spravedlnost.

Jan BUMBA, moderátor:
Jaroslaw Kaczyński se rozhodl kandidovat na prezident za velice tragických okolností. Jak tohle zhodnotí voliči, jaké šance má Jaroslaw Kaczyński v prezidentských volbách?

Martin DORAZÍN:
No, tak má rozhodně daleko větší šance, než by měl jeho bratr Lech, který nebyl příliš oblíbeným prezidentem, přestože zvítězil v těch otevřených přímých volbách před 5 lety nad Donaldem Tuskem, současným polským premiérem, tehdy ještě lidé více věřili v tu ideu očisty mravní společnosti, kterou nastínilo Právo a spravedlnost, právě to byla hlavní ideologická akce Jaroslawa Kaczyńského. Potom ta popularita padala a padala dolů, padla i vláda Jaroslawa Kaczyńského ostatně a lidé už na bratry tolik neslyšeli a zřejmě Lech Kaczyński by prohrál. Jaroslaw Kaczyński, to už není tak jasné, i když poslední průzkumy mu zase nedávají úplnou šanci na vítězství, horkým kandidátem je současný úřadující prezident a maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, kterému GFK Polonia dává téměř 50 procent a Jaroslawovi Kaczyńskému 26 procent hlasů. Pokud se tedy střetnou v tom druhém kole. Čili je jasné, že by zřejmě zvítězil Bronislaw Komorowski, ovšem před námi do 20. června, kdy se ty volby konají, je ještě dost času a Jaroslaw Kaczyński je velmi tvrdý politický hráč, který pravidla politického boje zvládá jako málokdo v Polsku a nejsou vyloučená žádná překvapení, třeba i to, že se dotáhne na Bronislawa Komorowského, ovšem pro Komorowského zřejmě bude hlasovat podle všeho levice, a to by mohlo rozhodnout.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín.

Poznámka Ivana Hoffmana

Jan BUMBA, moderátor:
Po víkendu je jasno. Maďarsko bude mít poprvé za 20 let vládu jediné strany pravicového Fideszu, který získal v parlamentních volbách více než dvoutřetinovou většinu. Autor dnešní poznámky, komentátor Deníku Ivan Hoffman, se zamýšlí nad tím, co je horší, jestli takový jednoznačný výsledek, anebo jen nepatrné volební rozdíly a náročná povolební vyjednávání, jaká na počátku léta pravděpodobně čekají nás?

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník:
Maďarské volby skončily jednoznačným vítězstvím Viktora Orbána v čele konzervativní strany Fidesz. Nyní může Orbám udělat pro záchranu Maďarska cokoliv, aniž by mu do toho mohla mluvit opozice, jenomže současně v případě neúspěchu se nemá na koho vymlouvat, což je situace, která u nás politikům nehrozí. Průzkumy dlouhodobě naznačují, že ani tentokrát žádná ze dvou velkých stran nebude schopna ani s koaličními partnery, kteří připadají v úvahu, získat v parlamentu většinu. Opět zřejmě dojde na vleklé vyjednávání, lanaření přeběhlíků a pak na vládu politiků, kteří ze své neschopnosti budou vinit voliče, který neřekl jasně, zda chce levici, anebo pravici. Zatímco my občané si při pohledu na maďarský volební výsledek říkám, že by se možná i u nás hodilo mít po volbách jednoznačného vítěze, naši politici mají naopak důvod držet se stávajícího volebního zákona, který vládní odpovědnost jedné strany v praxi znemožňuje. V situaci, kdy úspěšná politika z různých objektivních důvodů není možná, je totiž lepší se o neúspěch dělit než si ho odskákat jednotlivě. Na neomezovaném samovládci Orbánovi budeme mít možnost sledovat, jak se buďto neodváží zavést reformy, které by vyvedli Maďary z krize, anebo je sice zavede, ale nepomůže to, neboť se ukáže, že problém je v něčem jiném a někde jinde. Mít rozhádané politiky, co neschopně přešlapují na místě, je otravné, mít ale politiky, co bezmocně přihlížejí problémům, byť mají mandát vyřešit, je ještě horší. Demonstrativní maďarská volba jedné strany se vysvětluje jako důsledek naprosté frustrace. Jaké ale bude zklamání z Orbána, jistě horší, než to naše, protože od politických koalic chytře nečekáme nic.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává komentátor Deníku Ivan Hoffman.

Datum, kdy by mohla Kanada zrušit víza pro Čechy, asi na kanadskounijním summitu neuslyšíme

Štěpánka ČECHOVÁ:
Datum, kdy by mohla Kanada zrušit víza pro Čechy, podle ministra Jana Kohouta asi na květnovém kanadskounijním summitu neuslyšíme. Ottawa obnovila pro občany česká víza loni v červenci kvůli nárůstu žadatelů o azyl od nás. Unie zatím kvůli Kanadě žádná protiopatření nepřijala. Evropská komise uznala, že mezi Českem a Kanadou dochází k pokroku v řešení vízového sportu, průlom v otázce zrušení kanadských víz se ale podle ministra zahraničí Jana Kohouta nedá od květnového kanadskounijního summitu čekat.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
Já nechci být přílišný optimista v téhle věci, já si myslím, že pracujeme na tom, aby skutečně ta takzvaná /nesrozumitelné/ nebo nějaký soubor opatření, které by byly přijaty jak na kanadské straně, tak, řekněme, i na české straně, že bude dohoda, ale pokud jde o stanovení data, ke kterému by mohly být kanadská víza v České republice zrušena, jsem velmi skeptický.

Prezidentem Súdánu se stane opět Umar Bašír

Štěpánka ČECHOVÁ:
Prezidentem Súdánu se stane opět Umar Bašír. Podle volební komise dostal 68 procent hlasů. Bašír Súdánu vládne už od roku 1989. Prezidentské volby probíhaly současně s volbami parlamentními. Šlo o první celostátní hlasování za posledních 24 let. Uspořádání voleb bylo součástí mírové dohody, která vedla k ukončení občanské války. Nejvíce hlasů získalo súdánské lidové osvobozenecké hnutí v čele se Salvou Kiirem. Bašír a Kiir podle očekávání opět vytvoří vládní koalici. Bašír, na kterého je vydán zatykač za masakry v Darfúru, vyhrál také proto, že dva přední kandidáti během voleb odstoupili. Volby označila většina pozorovatelů za zmanipulované.

Centrum s nejsilnějším laserem na světě by mělo v Dolních Břežanech stát v roce 2015

Štěpánka ČECHOVÁ:
Centrum s nejvýkonnějším laserem na světě vznikne v Dolních Břežanech u Prahy. Výstavba má začít v příštím roce a vědecké pracoviště chce fungovat od roku 2015. Centrum ELI /nesrozumitelné/ je společným projektem 13 evropských zemí a peníze jdou z prostředků strukturálních fondů. Osazenstvo vědeckého centra bude mezinárodní, ale více než polovinu ze tří set expertních míst obsadí Češi. Výstavba ELI přinese také šanci pro mnoho českých podniků. Hlavním garantem je Fyzikální ústav Akademie věd, jak zdůraznil jeho ředitel Jan Řídký.

Jan ŘÍDKÝ, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR:
Dostali jsme se k tak, že naše součást oddělení laserů má takové kapacity a takovou odbornost, že vlastně tento projekt mohl v roce 2008 na mezinárodní úrovni navrhnout, samozřejmě velikost toho projektu, jedná se o velice náročný projekt, takže existuje v České republice sdružení, které se nazývá konsorcium ELI.cz, které sdružuje 8 univerzit a 6 ústavů Akademie. Nicméně ta hlavní tíže leží na nás.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co mimo jiné uslyšíte dále? Oddálí verdikt v arbitráži s Diag Human policejní vyšetřování? A proč se některým politikům nelíbí volby nanečisto na středních školách?

Oddálí verdikt v arbitráži s Diag Human policejní vyšetřování?

Jan BUMBA, moderátor:
Ve sporu státu se společností Diag Human jde o velké peníze. Firma Josefa Šťávy tvrdí, že v 90. letech přišla kvůli zásahu státu o výnosný obchod s krevní plazmou a požaduje asi 14 miliard korun. Stovky milionů už jí stát dříve přiznal a teď jde o to, jaký bude konečný účet. Finální rozhodnutí táhnoucího se sporu bylo skoro na spadnutí, ale podle informací Aktuálně.cz do případu vstoupil nový hráč protikorupční policie. Ve vysílání vítám Sabinu Slonkovou z tohoto internetového deníku, která kauzu dlouhodobě sleduje. Dobrý den.

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Proč začala policie vyšetřovat arbitráž s firmou Diag Human?

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Tak to oficiální zdůvodnění, aspoň tak, jak nám bylo předestřeno, je kvůli podezření, že arbitrážní řízení provázejí nestandardní manipulace, zjednodušeně řečeno, policie má informace, které jí odůvodňují k podezření, že s arbitrážním řízením je manipulováno.

Jan BUMBA, moderátor:
A zjistili jste, odkud policie tyto informace má?

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
To se v podstatě v tuto chvíli oficiálně zjistit nedá, protože oficiálně policie k tomuto případu nic neříká. Stejně tak se k tomu nevyjadřují s odvoláním na advokátní mlčenlivost obě strany sporu, tedy stát i advokát Josefa Šťávy. Nicméně ty indicie, které zatím jsou, tak ukazují, že nešlo o soukromou nebo samostatnou iniciativu policie, ale že musel přijít nějaký podnět a v té souvislosti my jsme v tom článku zmiňovali to, že policií pohrozil už někdy v polovině dubna advokát právě Josefa Šťávy, kterému se nelíbili podle jeho názoru nestandardní postupy dvou rozhodců v arbitrážním řízení.

Jan BUMBA, moderátor:
A je to úplně nová věc nebo ví se, jak dlouho to policie prošetřuje?

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Je to, je to velmi čerstvá věc, podle těch informací, které my máme, tak se dá hovořit, že v podstatě ten začátek je otázkou několika, několika týdnů.

Jan BUMBA, moderátor:
Co takovéto policejní prošetřování může znamenat pro celou tu arbitráž?

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Teoreticky by mohl znamenat někdy v budoucnu i možnost obnovy už uzavřeného řízení, ale to je velmi hypotetická a teoretická možnost, protože nyní jakoby jsme na začátku, kdy policie vlastně to vyšetřování teprve zahájila. A nějaké praktické dopady na zvrácení již vynesených rozsudků by to mohlo mít v případě, že by policie, dejme tomu, dospěla k závěru, že někdo v rámci arbitrážního řízení porušil zákon, a to takovým způsobem, že bylo ovlivněno rozhodnutí žalobců a tím pádem by se mohl ten spor znovu otevřít, a to v tuto chvíli prostě není, policie sbírá informace, zda skutečně se zakládá na pravdě podezření.

Jan BUMBA, moderátor:
A dá se tedy obecně očekávat, že kvůli tomuto policejnímu vyšetřování bude oddálen finální verdikt?

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Tak ty tlaky na to samozřejmě být mohou, já osobně, jak jsem měla možnost to konzultovat s právníky, kteří se zabývají /nesrozumitelné/ řízeními, tak ti tvrdí, že právní důvod pro to, aby kvůli policejnímu vyšetřování byl oddálený verdikt, není, ale faktem je, že prostě ti žalobci mohou být, a já si vzhledem k tomu, o jakou velkou částku jde, dovedu představit, že jsou vystaveni tlaku, který může být i veden tímto směrem.

Jan BUMBA, moderátor:
Sabina Slonková z online deníku Aktuálně.cz. Děkuji vám, na shledanou.

Sabina SLONKOVÁ, Aktuálně.cz:
Na shledanou.

Studenti středních škol si mohou nanečisto vyzkoušet parlamentní volby

Jan BUMBA, moderátor:
V Česku dnes začaly volby. Samozřejmě ne volby do sněmovny, na ty máme ještě měsíc času, ale volby nanečisto studentské. S nápadem zorganizovat hru na volby na středních školách přišla společnost Člověk v tísni. Podobně jako v jiných zemích má tento projekt přimět mladé lidi, kteří většinou sami volit ještě nemůžou, k zájmu o společenské a politické dění. Proti studentským volbám se ale postavili krajští hejtmani a podporu stálo i ministerstvo školství. Desítky škol následně od tohoto projektu ustoupily. Jak zjistila Klára Bílá, volby nakonec začaly na 140 školách.

Klára BÍLÁ:
A ohlas studentů je pozitivní. Podle nich studentské volby pomůžou mladým lidem zamyslet se alespoň nad tím, zda něco mohou v zemi ovlivnit. Jak říká i dvacetiletý středoškolák ze školy Jedličkova ústavu Vladislav Nať.

Vladislav NAŤ, žák Střední školy Jedličkova ústavu:
Je hodně důležitý volit, protože lidé často nechodí k volbám a potom je vlastně hrozně těžký překousnout vlastně to, jaká strana vlastně nám přišla k moci a vlastně sami se na tom nepodílí, jo, což mi přišlo hrozně takový, jako přijde hrozně takový absurdní.

Klára BÍLÁ:
Ministryně školství Miroslava Kopicová přitom před několika týdny svou záštitu nad projektem stáhla. Studentské volby by se prý mohly stát nástrojem předvolební propagace. Podle školského zákona totiž ve školách není povolená činnost a propagace politických stran, to si ale nemyslí člen volební komise a zároveň žák ze Střední školy Jedličkova ústavu Jiří Holzman.

Jiří HOLZMAN, žák Střední školy Jedličkova ústavu:
Pro mě je smutný, že tuhle tu akci musí rozjet občanský sdružení nebo obecně prospěšná společnost a nerozjede jí samotný ministerstvo školství.

Klára BÍLÁ:
Už před tím projekt studentských voleb napadl středočeský hejtman David Rath s tím, že se jedná o politickou agitaci. Ředitelům škol poslal varující dopis, aby se projektu nezúčastnily. Dnes se na poslední chvíli ale přihlásila dvě gymnázia ze Středočeského kraje. Nařknutí o agitaci odmítá jak organizace Člověk v tísni, tak ředitel Střední školy Jedličkova ústavu Antonín Herrmann.

Antonín HERRMANN, ředitel Střední školy Jedličkova ústavu:
Protože tenhle ten projekt Člověka v tísni se nám zalíbil. Člověk v tísni dělá dobrý věci, tak jsme si mysleli, že to bude dobře, když se naši studenti připojí i k tomuhle. Nenutím nikoho, není to povinný, prostě kdo chce, tak jde, kdo nechce, tak prostě se jenom koukne. A kdo se nechce ani kouknout, tak se nekouká.

Klára BÍLÁ:
Studentské volby budou trvat do středy. Výsledky společnost Člověk v tísni vyhlásí až po skončení oficiálních parlamentních voleb. Klára Bíla, Radiožurnál.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže má takováto akce nějaký smysl, můžete se do naší debaty také zapojit na emailové adrese ozvenydne@rozhlas.cz. Ve studiu vítám redaktora týdeníku Respekt Adama Šůru, který se tématu studentských voleb věnuje. Dobrý den.

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:
A na telefonu je předseda Asociace krajů, jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Dobrý den i vám.

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Hezký podvečer z Brna vám i posluchačům Českého rozhlasu.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Šůro, myslíte si, že to má nějaký význam pořádat takovou věc, jako studentské volby notabene u lidí, kteří nemůžou sami ve skutečnosti volit?

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Tak má to význam. Právě Člověk v tísni, když asi před 2 lety dělal rozsáhlý průzkum mezi středoškoláky, tak zjistil alarmující věc, že asi 80 procent mladých lidí středoškoláků má pocit, že nemá vliv na to, co se děje v jejich okolí. A studentské volby jsou jeden z mnoha možných projektů, jak vlastně mladým lidem přiblížit to, jak ten vliv může vypadat, je to základní věc demokracie volit a nevadí, že to jsou nevoliči, jde o to, jde o to, aby člověk byl na volby připraven a věděl, až mu bude 18, jak se v tom mumraji zorientovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, jaký je váš pohled, zdá se vám, že ta myšlenka je nějak vysloveně škodlivá nebo že nemá opodstatnění?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
No, to v žádném případě se mi nic takového nezdá, já bych chtěl uvést na pravou míru vaše sdělení ještě před samotnou reportáží, a sice, že se postavili hejtmani nebo kraje proti projektu, to absolutně není pravda. Naposledy minulý pátek jsme se sešli se zástupci občanského sdružení Člověk v tísni a já budu teď citovat ze zápisu, z jednání. "Asociace krajů nemá proti konání studentských voleb nadále žádné výhrady, naopak vítá vzdělávací rozměr projektu.

Jan BUMBA, moderátor:
Promiňte, promiňte, pane hejtmane, ...

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Já bych to rád dokončil, když jste se na něco zeptal, takže já i ostatní kolegové hejtmani se domníváme, že tento projekt má velmi významný vzdělávací rozměr notabene není to poprvé, co se ve školách uspořádala určitá anketa nebo průzkum a dokonce v jednom z těch průzkumů, který se uskutečnil před rokem na přelomu 2008/2009, tak u studentů největší podporu měla sociální demokracie těsně před ODS, takže skutečně my jsme neměli žádný důvod, abychom projekt studentských voleb nějak bojkotovali nebo, nedej bože, abychom ho zakazovali.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale pan hejtman Rath přece se obracel na ředitele škol, aby ty studentské volby nepořádaly, nebo ne?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
To není pravda, že by se na ně obracel, aby je nepořádaly, jediné, co udělal doktor Rath, bylo to, že připomněl ředitelům škol jejich odpovědnost za dodržování platné legislativy. A to byl taky jediný předmět diskuse, který my jsme vedli s ministerstvem školství a který jsme vedli také s Člověkem v tísni. Šlo o to si vyjasnit různé právní pozice a na minimum eliminovat nebo úplně eliminovat možné porušené zákona, a to jednak školské legislativy, jednak legislativy na ochranu osobních údajů, a tam musím říct, že Člověk v tísni akceptoval připomínky Asociace krajů a výrazně upravil metodiku pro konání těch školských voleb. No, a šlo také o termín zveřejnění výsledků a rovněž tam Člověk v tísni akceptoval návrh Asociace krajů a ty výsledky budou vyhlášeny centrálně, tedy celostátně ihned poté, co budou uzavřeny volební místnosti v těch skutečných volbách, tedy v sobotu 29. května.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Šůro, tak jak teď pan hejtman Hašek vysvětluje, tady zřejmě došlo k nějakému informačnímu šumu, protože předseda Asociace krajů říká, že hejtmani nic proti konání studentských voleb na středních školách neměli?

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Já si myslím, že je spíš důležité, že ještě před zahájením těch studentských voleb a v době, kdy se tam ty školy hlásily společně s ministryní školství vydaly to prohlášení, jehož součástí bylo mimo jiné to, že ministryně školství odjímá nebo neprodlužuje záštitu tomuto projektu, záštita ministryně je cosi jako doporučení, že ten projekt je čistý, že je v pořádku, čili myslím si, že před tím hejtmani vyslali docela jasný signál, že ten projekt je pro ně z nějakých důvodů nežádoucí, to, co tady říká pan hejtman Hašek, myslím, /nesrozumitelné/ může přispět jenom k tomu zmatku informačnímu ...

Jan BUMBA, moderátor:
Tak počkejte, vy myslíte, že ..., ano, pane hejtmane ...

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
... to jsou velmi vážná obvinění ...

Jan BUMBA, moderátor:
... pane hejtmane, hned dostanete, samozřejmě, hned dostanete prostor k reakci.

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
To, že paní Kopicová stáhla svoji záštitu, je čistě věcí rozhodnutí paní ministryně Kopicové.

Jan BUMBA, moderátor:
Právě na to jsem se chtěl zeptat, nebylo to tedy pod tlakem hejtmanů.

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
... neřekli, že by se neměly ty volby nanečisto uskutečnit, hejtmani vždy trvali na tom, aby se uskutečnili v souladu s právním řádem České republiky a aby nedošlo k tomu, že bude porušena legislativa školská a volební. Tím, že Člověk v tísni přistoupil na to, že budou výsledky vyhlášeny až po uzavření reálných volebních místností v těch klasických volbách, tím, že například dnes ti, kteří se chtějí zúčastnit v těch třech dnech, tak nemusí předkládat občanské průkazy, nevyhotovují se tam z takzvaných školských matrik výpisy a neodškrtává se tam, kdo přišel a kdo ne, tak já jsem přesvědčen, že jsme přispěli k tomu, aby ten projekt byl právně čistější a opakuji, pan Šůra by se měl teď omluvit, protože hejtmani nikdy nevystaví žádný signál tomu, aby se ty školské volby nanečisto nemohly uskutečnit, to je lež a pan Šůra, ať se mi okamžitě omluví.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Šůro, proč myslíte, že hejtmani vyslali nějaký takový signál vůči ministerstvu školství?

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Já bych chtěl jenom panu hejtmanu Haškovi vzkázat, že se mu neomluvím a že na svém tvrzení trvám. A proč to vyslali. To na mikrofon samozřejmě nikdo neřekne, ale spekuluje se docela jasně o tom, že byly obavy jak ze strany ČSSD, že by se ukázalo, že studenti volí pravici, ze strany pravice, že studenti budou volit malé strany a tak. Ty obavy jsou v zásadě iracionální.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale je to, jak sám říkáte, spekulace.

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Nezlobte se, ale pan Šůra tady opět lže. Já jsem ...

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, nezlobte se, ale já vám dám prostor k vyjádření ...

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
No, nezlobte se, ale já nebudu poslouchat takové lži. Navíc pan Šůra řekl, že se mi nechce omluvit. Před rokem v průzkumu mladých lidí sociální demokracie u studentů zvítězila, měla 33 procent, těsně před ODS, následovali zelení a další politické strany. Takže není relevantní informace, že by sociální demokracie měla z tohoto projektu a z nějakých školních voleb nanečisto jakékoliv obavy. Naopak. My jsme rádi, když se mladá generace zapojí a když se bude připravovat na to, že v budoucnu pak ti studenti, kteří ještě teď nemají to opravdové volební právo, tak budou připraveni na výkon přímé demokracie.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, ...

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
... přitom sociální demokracie nic nenamítá a ani nenamítala, i když to tvrdí pan Šůra z Respektu, prostě není to pravda.

Jan BUMBA, moderátor:
A rozuměl jsem tomu správně, pane hejtmane, že bylo vaším buď požadavkem nebo návrhem, aby výsledky těch studentských voleb byly zveřejněny až po skutečných volbách?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Jednalo se o to, že v případě dřívějšího zveřejnění jsme se obávali a stejně tak ministerstvo školství, že to použije nějaký volební subjekt, který nebude úspěšný v těch reálných volbách, prostě řekne, že zveřejněním těch výsledků školních voleb došlo k jeho poškození, že bude třeba označen díky těm výsledkům za nějakého /nesrozumitelné/ nebo neúspěšný politický subjekt, a my jsme obávali, aby to nemělo vliv na ty reálné volby z hlediska možnosti napadení jejich výsledků, koneckonců na této věci byla úplná dohoda a opět, když budu citovat zápis z 16. dubna, tak Člověk v tísni tuto záležitost plně akceptoval a toto je tady ověřeno, přede mnou také panem Šimonem Pánkem, ředitelem Člověka v tísni.

Jan BUMBA, moderátor:
A pane hejtmane, máte nějaké vysvětlení toho, že ministerstvo školství stáhlo svojí podporu tomu projektu?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Tak jedno z těch vysvětlení třeba je, že ministerstvo dávalo podporu projektu, který se měl uskutečnit na podzim loňského roku, on se neuskutečnil, nevím, proč to mělo být vázáno přímo na to, že měly být volby v září, zrušil je Ústavní soud, vždyť přece úplně klidně ty školní volby nanečisto mohly proběhnout už na podzim loňského roku, konečně možná druhá věc, kterou jsme si také vyříkali s panem Pánkem, tak bylo to, že sedm měsíců nikdo nekomunikoval s kraji, i když jsou kraje zřizovatelé všech veřejných škol v České republice a zhruba z 1400 škol v republice přes tisícovku zřizují právě kraje. Ale i tento deficit komunikace jsme nahradili, byť na poslední chvíli, a kraje a Člověk v tísni o celém projektu komunikovaly, zejména v posledních třech týdnech.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Šůro, myslíte, že tím, že budou výsledky těchto studentských voleb zveřejněny až po těch skutečných volbách do sněmovny, že tím padá jakékoliv podezření z toho, že by tento studentský projekt mohl někdo nějak zneužít?

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Samozřejmě, že vůbec nepadá, to zneužití může probíhat teď právě na všech 140 školách, samozřejmě ten projekt může kdokoliv zneužít jakkoliv, ale to jsou jenom prázdné řeči, to je jako kdyby ministr školství, teda ministr dopravy, že nedoporučuje jezdit autem, protože je tam riziko dopravních nehod. Já si myslím, že ta snaha i odsunout ty výsledky těch voleb až po ty regulérní volby vypovídá pouze o jakémsi iracionálním strachu, ale i racionálních obav, obavách politiků a myslím si, že to nejsou jenom politici z ČSSD, z toho, že by hlas mladé generace mohl nějakým způsobem cosi způsobit, ale vypovídá to daleko spíše o těch politicích, o jejich strachu, o ničem jiném.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane hejtmane, byl z vaší strany nějaký, nějaká taková obava?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
No, v žádném případě nebyla, já jsem se to pokusil popsat, pokud to nepochopil pan Šůra, to mi nevadí, ale znovu bych chtěl říct především, posluchačům Českého rozhlasu, že hejtmanům, ministerstvo školství, konečně i Člověku v tísni šlo o to, aby byla maximálně eliminována jakákoliv právní rizika. A ještě dodám, že jednání s občanským sdružením Člověk v tísni se neúčastnili jenom zástupci krajů za ČSSD, on tam byl mimo jiné třeba přítomen i ředitele odborů školství z pražského, kde jak známo, dnes v převaze vládne Občanská demokratická strana, čili byl to názor regionů, jako zřizovatelů veřejného školství a Člověkem v tísni byl akceptován. Vždyť pan Pánek klidně mohl tuto věc odmítnout. Člověk v tísni se k této záležitosti zavázal sám po analýze skutečnosti a já si myslím a znovu to opakuji, že hejtmani obecně podporují jakékoliv takovéto vzdělávací aktivity a věříme, že příště, když už Člověk v tísni bude s kraji komunikovat dříve, než na poslední chvíli, tak klidně takovýto projekt zaštítíme jako pravidelný projekt, ve kterém dostane mladá generace šanci vyzkoušet si ten demokratický akt voleb a možná tím bude více vtažena do budoucího politického dění a ovlivňování veřejných záležitostí v České republice.

Jan BUMBA, moderátor:
Vy jste vysvětlil, pane hejtmane, teď postoj tedy krajů, ale jak myslíte, že je možné, že obecně v médiích to skutečně vyznělo tak, že kraje se postavily proti nebo hejtmani se postavili proti tomu projektu?

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Tak možná to nikomu moc vyhovovalo, kdyby to kraje udělaly a kdyby se proti tomu projektu postavily. A někdo masíroval média, možná někomu nevyšli jeho záměry a dneska média zjišťují, že realita je jiná od toho přání někoho, prostě já opakuji, kraje tomuto projektu daly zelenou, nikoliv červenou, kraje přispěly k tomu, že se precizovalo dodržování práva v České republice a kraje do budoucna nemají žádný problém takovéto vzdělávací aktivity podpořit, i když třeba bude někdo z tohoto zklamán, protože čekal, že si "naběhneme" na vidle.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Šůro, vy skutečně nejste spokojen s takovýmto vysvětlením, myslíte si, že kraje nedaly projektu zelenou, jak vysvětluje pan hejtman Hašek?

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Jestliže vydá Asociace krajů společné stanovisko s ministryní školství, ve kterém se odebírá záštita tomuhle projektu, tak si myslím, že je to jasný signál, nicméně myslím, že je naprosto skvělé, že i přes tyhle zmatky a tuhle nepodporu ze strany krajů a ministerstva školství se do toho projektu přesto přihlásilo 150 škol, to znamená, že ten projekt funguje a myslím si v tom se lze s panem Haškem souhlasit, že do budoucna se z toho stane běžná tradiční záležitost a že možná i ty výsledky těch studentských voleb bude možné zveřejňovat před těmi regulérními volbami, protože už se toho prostě nikdo nebude bát.

Jan BUMBA, moderátor:
Říká redaktor týdeníku Respekt Adam Šůra, já vám děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Adam ŠŮRA týdeníku Respekt:
Díky, na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Naším hostem byl také předseda Asociace krajů, jihomoravský hejtman Michal Hašek. I vám děkuji, pane hejtmane, na shledanou.

Michal HAŠEK, předseda Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Já děkuji za možnost se vyjádřit a uvést na pravou míru ta takzvaná fakta, jak je říkal pan Šůra. Děkuji.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Koníček geocaching

Jan BUMBA, moderátor:
Víte, kdo jsou to kačeři? Správných odpovědí je sice několik, ale ti, o kterých budeme mluvit teď, jsou příznivci koníčku, který v Česku doslova uhranul už tisíce lidí, takzvaného geocachingu. Jeho podstatou je hledání ukrytých schránek, takzvaných cachi, s GPS přístrojem podle zadaných zeměpisných souřadnic. A geocachingem si teď můžete dokonce připomenout také 65. výročí osvobození západu Čech americkou armádou v roce 1945. Jedním z lidí, kteří tuto akci uspořádali a která začala právě dnes, je Václav Kohout. Dobrý večer.

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor:
Můžete, prosím, vysvětlit, v čem spočívá ta speciální akce k osvobození západních Čech americkou armádou?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
No, někdy před měsícem, měsícem a půl nás oslovilo americké centrum při americké ambasádě v Praze s tím, že by rádi založili nějaké geocaché tématicky věnované právě osvobození. Takže jsme pak vytvořili po dohodě s nimi ještě ve spolupráci s květnovým memoriálem takovou sérii 6 cachi v různých lokalitách, kde se Američané vyskytovali.

Jan BUMBA, moderátor:
Tak ne každý ví, co to jsou geocache. Co to je?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Geocache, geocach je schránka, jak jste říkal na začátku, nějaká krabička, většinou plastová, aby voděodolná, schovaná na daných zeměpisných souřadnicích a souřadnice této schránky jsou zveřejněné na speciálních stránkách na Internetu. No, a další cacher, lovec, si z Internetu ty souřadnice stáhne a podle nich GPS tu schránku hledá.

Jan BUMBA, moderátor:
A tentokrát tedy ty souřadnice budou nějak spojené právě s obdobím závěru války?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Ano, tyhle geocache téhle série, kterou jsme nazvali US Army 1945, jsou umístěny na místech, která nějak se závěrem války souvisejí. Na místech, kde je buď nějaká pamětní deska nebo došlo k nějakým bojům nebo na místě, které se věnuje /nesrozumitelné/ linii a podobně.

Jan BUMBA, moderátor:
Jestli se nepletu, tak vy jste dnes zveřejnili souřadnice k první schránce. Už to někdo našel?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Dobrý dotaz. Dneska byla ...

Jan BUMBA, moderátor:
A kde to je?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Dobře, první schránka, která byla dnes zveřejněna, je ve Kdyni a byla zveřejněna někdy dopoledne a přece jenom ta ti cacheři nejsou tak úplně aktivní, takže první nález se našel, když jsem přijel domů z práce, díval jsem se někdy kolem páté hodiny.

Jan BUMBA, moderátor:
A to je běžné, že takhle během několika hodin se to najde?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Já bych řekl, že v Praze, v Brněl, v Plzni a podobně je to otázka minut nebo desítek minut k prvnímu nálezu, protože to je taková neoficiální soutěž, takzvaně FTV, First to Find, první nálezce, ale samozřejmě, když ta schránka je někde, já nevím, v lese, na kopcích a podobně, tak to trvá několik hodin a i několik dní.

Jan BUMBA, moderátor:
Kolik lidí se geocachingu věnuje?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
To je zajímavá otázka, několik tisíc, já nevím, v Čechách je dneska kolem 16 tisíc aktivních schránek a mám pocit, že to číslo bylo tak jedna ku jedné na lovce, takže si troufám říct přes 10 tisíc geocacherů, že v Čechách bude.

Jan BUMBA, moderátor:
A ony cache nebo ty schránky, to může umisťovat kdokoliv?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Může je umístit kdokoliv, kdo je zaregistrovaný na tom serveru geocaching.com. Každý má možnost si stahovat informace o existujících schránkách, každý má možnost schránku založit, ale je to zveřejnění schránky, podléhá schválení takzvaným /nesrozumitelné/, který dohlíží na to, aby ta schránka byla podle pravidel, aby nebyla protizákonná, aby nebyla komerční a podobně.

Jan BUMBA, moderátor:
A je pravda, že Česká republika je taková středoevropská geocachingová velmoc, že se tomu v Česku věnuje víc lidí, než třeba v Polsku?

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Určitě. Určitě. Na to, jak jsme malý stát, tak máme geocachi obrovské množství. V Polsku je, tuším, kolem tisíce, patnácti set cachi, někde na Balkáně, Chorvatsko, Slovinsko, ještě před několika lety to byly desítky cachi a většinou je zakládali Češi, kteří tam byli na dovolené, a v Čechách je 16 tisíc schránek, to je strašně moc, Češi si asi rádi hrajou, nebo já nevím proč.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává příznivec a organizátor geocachingu Václav Kohout. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Václav KOHOUT, příznivec a organizátor geocachingu:
Já vám děkuji taky, na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:
Je 18 hodin a 58 minut. Takové byly Ozvěny dne. Celý pořad najdete na Internetu www.radiozurnal.cz.


autoři: šče , bum
Spustit audio

Více z pořadu