Ozvěny dne 26. března 2009

26. březen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jan BUMBA, moderátor:
Prezident Václav Klaus převzal z rukou premiéra Mirka Topolánka demisi vlády.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Současně tuto vládu pověřuji vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování vlády nové.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Soudcovské unii se nelíbí, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné.

Tomáš LICHOVNÍK, prezident Soudcovské unie:
My ten problém prioritně nespatřujeme v tom personálním obsazení, ale skutečně v tom, jak je právně upraveno postavení státního zastupitelství.

Jan BUMBA, moderátor:
Čína protestuje proti politice Spojených států kvůli Tchajwanu.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí? Zítra bude oblačno až zataženo, občas déšť, na horách sněžení, teploty do 10, na horách kolem 1 stupně.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Eva Odstrčilová a Jan Bumba.

Prezident Václav Klaus převzal z rukou premiéra Mirka Topolánka demisi vlády

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Koaliční vláda Mirka Topolánka povede v demisi Českou republiku do jmenování nového kabinetu. Pověřil ji k tomu prozatím prezident Václav Klaus s tím, že chce novou vládu rychle a možnost k jejímu sestavení dá každému, kdo sežene hlasy sto a jednoho poslance.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Po schůzce s končícím premiérem Topolánkem prezident zdůraznil, že nová vláda musí vzniknout na základě politické domluvy sněmovny.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Pokud by mi Mirek Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění vzniku jeho budoucí vlády, dal bych mu k tomu příležitost.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Také podle Mirka Topolánka je čas důležitý.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany, premiér /ODS/:
Pro mě to není jenom rychlost sestavení vlády a protože se domnívám, že nemůže být plnohodnotná, tak je to současně rychlost vyvolání předčasných voleb jako jediné možné řešení této dlouhodobé patové situace.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka:
Po jednání s Topolánkem a přijetí demise jeho koaličního kabinetu prezident Klaus ještě připomenul, že zítra bude jednat i s předsedy ČSSD Jiřím Paroubkem a KDUČSL Jiřím Čunkem. Pro Radiožurnál Milada Richterová.

Reakce politiků na slova Václava Klause

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Slova Václava Klause některé politiky překvapila. Podle jiných nebude jednoduché prezidentovy požadavky splnit.

Veronika MALÁ, redaktorka:
/Výpadek/ sociální demokracie Jiří Paroubek. Sám se o sestavení kabinetu s podporou 101 poslance pokusit nechce.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Bylo by to na bázi těch, kteří opustili svůj někdejší politický domov, a pokud to kritizuju, tak by to nebylo dobré.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Šéf Lidového domu současně zopakoval, že by vláda v demisi mohla zemi řídit do konce českého předsednictví nebo případně do voleb do Evropského parlamentu. Předsedu Senátu Přemysla Sobotku nicméně Klausova slova překvapila. Hlavně pak pasáž týkající se přeběhlíků.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
I jeho vláda byla v roce 96 postavena na někom, kdo přešel od sociální demokracie.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Sobotka pak také znovu vyloučil jakoukoliv spolupráci ODS s komunisty. Požadavek dohody s ČSSD za slovy prezidenta vidí šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa.

Pavel SEVERA, předseda poslaneckého klubu KDUČSL:
Já jsem si to přeložil tak, že říká, že tu dohodu chce, aby byla učiněná, včetně ČSSD.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:
To řešení bude to, na kterém se politici ve sněmovně dohodnou a my jsme připraveni se takové dohody také aktivně zúčastnit.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Dodal šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Veronika Malá, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zítra dopoledne půjde jednat na Pražský hrad šéf ČSSD Jiří Paroubek a po něm i předseda lidovců Jiří Čunek.

Výměna více ministrů v české vládě zkomplikuje české předsednictví EU

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pokud se v nové české vládě vymění víc ministrů, zkomplikuje to podle evropských analytiků české předsednictví Unie.

Ondřej HOUSKA, redaktor, Brusel:
Může se stát, že v polovině českého předsednictví se na čelo Unie postaví někdo úplně nový. Evropská komise takový vývoj nechtěla komentovat. Analytik Antonio Missiroli z bruselského Centra pro evropskou politiku ale Českému rozhlasu řekl, že výměna vlády by mohla české předsednictví zkomplikovat. "Jestli se vymění také velký počet ministrů, bude velmi složité pokračovat v agendě, která je na stole, aniž by v posledních týdnech předsednictví nezavládl chaos." Podle Missiroliho je zásadní, aby jakákoliv případná výměna vlády proběhla co nejrychleji. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Václav Havel by uvítal změnu volebního zákona

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Bývalý prezident Václav Havel by uvítal změnu volebního zákona. Ten současný podle něj není dobrý a nový, který by vyřešil povolební přidělování mandátů zákonodárcům, by podle něj přispěl k větší politické stabilitě. Havel to řekl v exklusivním rozhovoru pro Radiožurnál.

Václav HAVEL, bývalý prezident České republiky:
Volební zákon nebyl dobrý, já jsem ho poslal Ústavnímu soudu s návrhem na jeho zrušení, Ústavní soud mi dal zapravdu, ale opět parlament to přijal v takové modifikovanější podobě, v tom je asi klíč.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Celý rozhovor s Václavem Havlem uslyšíte za chvíli v Radiofóru.

Sněmovna by neměla přijímat zákon o církevním majetku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Sněmovna by neměla přijímat zákon o církevním majetku a měla by zahájit nové kolo jednání s církvemi. To po roce práce poslancům doporučila sněmovní církevní komise. Proti zákonu se postavili sociální demokraté a komunisté, s nimi hlasoval i poslanec za ODS Vlastimil Tlustý.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Vláda by měla návrh zákona na majetkové vyrovnání s církvemi a církevními společnostmi přepracovat a vycházet přitom z majetku, který církve před 25. únorem 1948 prokazatelně vlastnily. Nový návrh by také měl odpovídat možnostem státního rozpočtu.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda strany /ČSSD/:
A za třetí se také nepodařilo nalézt shodu na tom, zdali je skutečně v tuto chvíli užitečné, aby takovéto finanční prostředky byly svěřeny církvím, aniž by bylo zřetelné, co se s těmito penězi nakonec stane.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Vysvětlil výhrady ČSSD místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Přes tento výsledek nepokládá předseda sněmovní církevní komise, lidovec Jan Kasal její práci za zbytečnou.

Jan KASAL, předseda sněmovní církevní komise /KDUČSL/:
Naše komise dospěla k řadě závěrů, které budou sloužit jako důležitý podklad těm, kteří tuto problematiku budou řešit příští volební období.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Soud vyhověl senátorům a zákon o runwayi na Ruzyni zrušil

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ústavní soud zrušil zákon o vzletové a přistávací dráze na ruzyňském letišti. Runway se tedy bude stavět podle stejných pravidel jako kterákoliv jiná stavba.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Zákon měl výstavbu druhé dráhy urychlit a postrádal obecnost. Proto se na soud obrátila skupina senátorů, která normu považovala za protiústavní. A soud jí dal zapravdu.

Dagmar LASTOVECKÁ, soudkyně zpravodajka:
Hlavní důvody, proč Ústavní soud zrušil tento zákon, jsou asi 3, první je porušení principu dělby moci, s tím souvisí i to, že takovýto postup minimalizuje soudní přezkum a ten třetí důvod se potom promítá do nerovnosti v otázce ochrany vlastnických práv.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká. Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí se ale verdikt na výstavbě dráhy nijak neprojeví.

Eva KREJČÍ, mluvčí Letiště Praha:
Zákon, o kterém rozhodoval Ústavní soud, nemá vliv na pokračování přípravy paralelní dráhy. Tento zákon umožňoval zejména vyvlastnění potřebných pozemků a byl koncipován v době, kdy je letiště nemělo k dispozici.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Letiště Praha tedy počítá s tím, že runway bude stát za 5 až 6 let. Pražský magistrát bude verdikt komentovat až po písemném obdržení rozsudku. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Nový majitel Karlovarského porcelánu chce pokračovat v tradiční výrobě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zbývající 4 závody krachujícího Karlovarského porcelánu odkoupí plzeňská akciová společnost Hengis. Ta má v plánu pokračovat ve výrobě porcelánu. Tisíce lidí, kteří na verdikt věřitelského výboru čekali několik týdnů, si tak konečně oddechly.

Andrea STROHMAIEROVÁ, redaktorka:
Ti se v příštím týdnu budou muset registrovat na úřadech práce. Kdy nastoupí opět do zaměstnání, to je v současné době nejisté. Provoz v porcelánkách bude muset být totiž na nějakou dobu odstaven. Potvrdil předseda dozorčí rady Hengisu Miroslav Kříž.

Miroslav KŘÍŽ, předseda dozorčí rady Hengisu:
My předpokládáme, že teď dojde k tomu, že bude se vyjednávat o kupních smlouvách, musí se udělat inventury, musí se udělat předávací protokoly, je logický, že lidé teď budou muset vydržet, předpokládám krátkou dobu, já si myslím, že to bude otázka týdnů.

Andrea STROHMAIEROVÁ, redaktorka:
I když má Hengis v předmětu podnikání pronájem nemovitostí, chce navázat na výrobu porcelánu.

Miroslav KŘÍŽ, předseda dozorčí rady Hengisu:
Zájem o pokračování výroby je, je otázka, v jak velké šíři a kolik lidí bude pracovat.

Andrea STROHMAIEROVÁ, redaktorka:
Společnost Hengis teď ještě čeká na rozhodnutí soudu, které potvrdí verdikt věřitelského výboru. Pro Radiožurnál Andrea Strohmaierová, Nová Role u Karlových Varů.

Soudcovské unii se nelíbí, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Soudcovské unii se nelíbí, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné. Soudci se nepřipojili k výzvě Unie státních zástupců, aby nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká zvážila své setrvání ve funkci. Po dnešním jednání Republikové soudcovské rady to Radiožurnálu řekl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Tomáš LICHOVNÍK, prezident Soudcovské unie:
My ten problém prioritně nespatřujeme v tom personálním obsazení, ale skutečně v tom, jak je právně upraveno postavení státního zastupitelství. Jmenuje vláda, odvolává, čili je tam ten bezprostřední politický vliv na obsazení pozice nejvyššího státního zástupce a státní zastupitelství je autokraticky organizováno.

Americká vláda chce přísnější pravidla pro Wall Street

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
"Potřebujeme lepší, chytřejší a přísnější regulaci," prohlásil v americkém Kongresu ministr financí Timothy Geithner. Reforma vládního dozoru nad finančním trhem je jednou z klíčových součástí programu nové americké administrativy.

Vít POHANKA, redaktor, Washington:
"Dohled a regulace finančního trhu selhaly. Nezabránily problémům a chybám, které vedly k současné krizi." Říká ministr financí Geithner a přichází s plánem, který má regulaci zpřísnit a jedním dechem zjednodušit. Chce všechny finanční společnosti podřídit jedinému dozorčímu úřadu. Banky a další společnosti na finančním trhu mají mít větší kapitálové rezervy a soukromé investiční fondy budou mít od určité velikosti povinnost registrace u Komise pro cenné papíry. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Čína protestuje proti politice USA vůči Tchajwanu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Čína odsuzuje rezoluci amerického Kongresu potvrzující 30 let starou dohodu o obraně Tchajwanu. Peking ještě před jejím přijetím vyzval Washington k respektování územní integrity země, které je Tchajwan podle čínské vlády nedílnou součástí. Čína protestuje zejména kvůli pokračujícím dodávkám amerických zbraní do Tchajwanu.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor, východní Asie:
Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo s potvrzením americké rezoluce silnou nespokojenost a označilo ji za zásah do vnitřních záležitostí země. Peking zároveň vyzývá Spojené státy, aby podobné aktivity zastavily. Dohoda mezi Tchajpejí a Washingtonem z roku 1979 zajišťuje americkou pomoc při ochraně ostrova před napadením právě ze strany Číny, a také dodávku zbraní určených k jeho obraně. Vztahy mezi Tchajwanem a Čínou se po nástupu prezidenta Ma Jingťioua sice výrazně zlepšily, přesto chce ostrovní vláda pokračovat v modernizaci své armády. Washington hodlá Tchajpeji poskytnout zbraně za 6,5 miliardy dolarů, včetně nových protiraketových střel Patriot, ostrovní vláda ale zvažuje i nákup nejmodernějších amerických bojových letadel F22 nebo F35. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Mezinárodní filmový festival Febiofest 2009

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dnes startuje Mezinárodní filmový festival Febiofest 2009. Letošní ročník nabídne celkem 214 dokumentárních i hraných snímků. Říká ředitel a zakladatel festivalu Fero Fenič.

Fero FENIČ, ředitel, zakladatel festivalu:
Febiofest má svoje tradiční místo, i letos proběhne ve Village Cinemas Anděl na Smíchově, kde bude ve 12 sálech a další 2 sály jsou už tradičně mimo. Ten první je kino Ponrepo, kde se promítají hlavně archivní snímky, letos tam bude sekce Než spadla klec o filmech z roku 69 a pak jdeme za diváky vždycky na nějaké zajímavé místo, v minulosti jsme třeba byli na poště, v nemocnici a letos budeme promítat filmy ze světa nakupování a obchodu v nákupním centru Černý Most.

autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu