Ozvěny dne 25. března 2009

25. březen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Prezident Václav Klaus nepovažuje pád vlády za katastrofu, na Pražském hradě převzal listiny o včerejším hlasování sněmovny.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tuto situaci jsme již čtyřikrát úspěšně vyřešili a já bych chtěl ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena tato situace i nyní.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Hlasování poslanců o nedůvěře vládě vnímá většina podnikatel v době ekonomické krize jako neodpovědné a špatné. Potvrdil to i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Jaroslav MÍL, prezident Svazu průmyslu a dopravy:
Tohle každý občan pozná prostě na svých peněžence na tom, že bude třeba hůř shánět práci nebo jeho podnik bude v horší situaci pro přežití v tomto období.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Pád české vlády podle premiéra Topolánka neohrozí předsednictví Evropské unie, ujišťoval o tom poslance Evropského parlamentu ve Štrasburku. Topolánkova slova podpořil i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Alexandr VONDRA, vicepremiér pro evropské záležitosti:
Chci vás ujistit, bereme to vážně, bereme to zodpovědně, není jakýkoliv důvod k obavám.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Zítra bude oblačno až zataženo, občas s deštěm, anebo sněžením teploty do 7 stupňů.

Pavel PROUZA, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
U mikrofonu jsou Pavel Prouza a Jan Bumba.

Pád vlády není podle prezidenta Václava Klause žádnou katastrofou

Pavel PROUZA, moderátor:
Pád vlády není podle prezidenta Václava Klause žádnou katastrofou, dnes od předsedy sněmovny Miloslava Vlčka převzal listiny dokumentující včerejší hlasování o nedůvěře vládě. To už popáté vyvolala opoziční sociální demokracie kvůli kauze poslance Petra Wolfa, nakonec se jí hlavně v řadách nezařazených poslanců podařilo získat potřebné 4 hlasy, které jí k pádu vlády chyběly.

Veronika MALÁ, redaktorka:
S respektem přijímám rozhodnutí sněmovny. Řekl na Pražském hradě prezident Václav Klaus s tím, že teď bude postupovat podle ústavy. Podle něj už jsme podobnou situaci úspěšně vyřešili čtyřikrát a vyřešit se jí podaří i teď.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podle ODS by měl prezident pověřit novým sestavením kabinetu znovu Mirka Topolánka. Sociální demokracie naopak před takovým krokem očekává, že se ještě prezident sejde se všemi lídry politických stran.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
Pro nás je důležité, aby pan prezident před tím, než učiní jakékoliv takovéto rozhodnutí, provedl konzultace s ostatními předsedy politických stran.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Představy o dalším postupu se ale liší. Například senátoři ODS by přivítali co nejrychlejší cestu k předčasným volbám. Tuto možnost nezavrhují ani lidovci, stejně jako úřednický kabinet. Pro bývalé poslankyně zelených by pak byl přijatelný trojkoaliční projekt.

Olga ZUBOVÁ:
Byla by pro nás ve hře nejlepší ta varianta, která je, trojkoaliční projekt. Nicméně se zelenými, kteří budou držet svůj program.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vysvětlila Olga Zubová. Demisi vlády podá premiér Mirek Topolánek zítra. Veronika Malá, Radiožurnál.

České podniky označily pád vlády za negativní zprávu

Pavel PROUZA, moderátor:
Pád vlády označily za negativní zprávu téměř tři čtvrtiny českých podniků. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory, kterého se dnes dopoledne zúčastnily více než 2 tisíce společností. Podnikatelé jsou zděšeni, místo životně důležitých opatření k oživení ekonomiky a uvolnění dopadu krize, očekávají kvůli pádu vlády její prohloubení a zastavení stabilizačních a prorůstových opatření. Zdůraznil prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory:
Poslanecká sněmovna svým vyslovením nedůvěry české vládě zklamala důvěru českých podnikatelů, kteří čekali na zavedení nových opatření, jež mají pomoc překlenout tu nepříjemnost, která se jmenuje hospodářská krize. A my v tuto chvíli jsme velmi rozčarování a smutní, protože ten celý proces vlastně se zastavil.

Pavel PROUZA, moderátor:
Tématu se budeme podrobně věnovat v dnešním Radiofóru.

Vyslovení nedůvěry vládě neohrozí české předsednictví

Pavel PROUZA, moderátor:
Vyslovení nedůvěry vládě neohrozí české předsednictví. O tom ujišťoval evropské poslance ve Štrasburku český premiér Mirek Topolánek. Současně tam představil i závěry evropského summitu z Bruselu. Do Francie teď zdravím našeho zpravodaje Pavla Nováka. Hezký večer.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Pěkný podvečer. To, že vláda bude v demisi předsednictví určitě neohrozí. To prohlásil na úvod svého vystoupení Mirek Topolánek. Řekl, že k pádu vlády vedly obstrukce sociálních demokratů, o kterých od počátku našeho předsednictví věděl. Na to reagoval šéf socialistické frakce europoslanců Martin Schulz, když předsedovi Evropské rady připomněl, že jeho vláda padla i hlasy několika členů jeho vlastní strany. Potom také vicepremiér Alexandr Vondra ujistil poslance, že ačkoli v máme doma problémy, předsednictví dovedeme do úspěšného konce, prohlásil doslova není důvod k obavám. Z Evropského parlamentu Pavel Novák, Český rozhlas, Štrasburk.

Topolánek kritizoval americké řešení ekonomické krize

Pavel PROUZA, moderátor:
Mirek Topolánek dnes ve Štrasburku také ostře kritizoval americké řešení ekonomické krize, na vztahy Evropské unie a Spojených států to ale podle jeho názoru vliv mít nebude, diskuse o správnosti amerických protikrizových balíčků už podle něj probíhá i na půdě Evropské rady. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to Topolánek vysvětlil, v čem s postupem Spojených států nesouhlasí.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Já jsem kritizoval za prvé americký protekcionismus a jejich výzvu /nepřeloženo/, kupuji americké zboží, která je podle mě smrtící, kritizoval jsem to, že bez dalšího rozmyslu fakticky do té ekonomiky, dávají takové množství peněz, že to bude, že to povede, a to jsem vysvětloval poslanců Evropského parlamentu ke stažení volné likvidity volných peněz ze světového trhu a tím pádem ohrožuje všechny ostatní.

Pavel PROUZA, moderátor:
Výroky českého premiéra v Evropském parlamentu už vzbudily rozruch ve Spojených státech, do Washingtonu zdravím zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanka, hezký večer.

Vít POHANKA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Hezký podvečer. Tak americká média se chytla především toho, že premiér Topolánek použil doslova slov cesta do pekel v souvislosti s tím americkým plánem napumpovat další peníze do churavějící ekonomiky. Zaregistrovali to už ve vysílání hlavní stanice jako CNN, NBC, ale třeba také konzervativní Fox News, která nikdy nešetří tedy kritikou Baracka Obamy a ta to začíná využívat k takové spíš domácí, řekněme, hře a stává se z toho tak trošku vnitroamerické téma. Samozřejmě to vše za situace, kdy do summitu G20 a Evropské unie se Spojenými státy zbývá už jen pád dnů. Výroky premiéra Topolánka, mírně řečeno, nepřispějí k dobré atmosféře, třeba agentura AP si všímá, že jsou zatím nejostřejší kritikou ze strany Evropské unie a nikdo zatím tak silná slova nepoužil. Já jsem před chvílí také mluvil také s diplomaty, kteří už pracují na minimalizaci škody demič kontrol, jak se říká česky, kterou slova českého premiéra tady ve Washingtonu mohou způsobit s podle očekávání také způsobí zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Súdánský prezident Umar Bašír navštívil Egypt

Pavel PROUZA, moderátor:
Súdánský prezident Umar Bašír byl na několikahodinové návštěvě Káhiry, do Egypta přiletěl navzdory zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu. Bašír je podezřelý z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ke kterým dochází v súdánském Dárfúru.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Potvrdily se předpovědi, že egyptské úřady Bašíra nezatknou a do Haagu nevydají, Egypt se totiž nepřipojil k úmluvě o spolupráci s mezinárodním trestním soudem. Káhira také zatykač považuje za komplikaci při snahách o stabilizaci Dárfúru podobně hodnotí pokus dostat Bašíra před soud většina arabských a afrických států. Právě o zatykači a o krizi na západě Súdánu Bašír jednal s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Haagský soud vyzval k zadržení súdánské hlavy státu 4. března. Bašíra v pondělí nezatkla během jeho návštěvy ani policie v Eritrei. Na konci března se Bašír chystá na arabský summit do Kataru. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Spory uvnitř Exekutorské komory dnes vyvrcholily

Pavel PROUZA, moderátor:
Spory uvnitř Exekutorské komory dnes vyvrcholily, když prezidium odvolalo dosavadního šéfa Juraje Podkonického z funkce a nahradilo ho Karlem Urbanem. Podkonický ale toto své dovolání neuznává. Sám avizoval svou rezignaci na sněmu Exekutorské komory který se má sejít 3. dubna. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dal Exekutorské komoře už v polovině února lhůtu dvou měsíců, během kterých se má sněm sejít a zvolit celé nové vedení komory.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Klíčové je, aby byl sněm svolán tak, aby jej nemohl nikdo zpochybnit a říci, že ten sněm byl svolán v rozporu se zákony všeobecně právními předpisy. Jsme ochotni jaksi ustoupit z naší pozice, respektovat i delší lhůtu než je 2 měsíce, pokud to povede ke sněmu, na kterém dojde ke zklidnění celkové situace.

Zbývající závody Karlovarského porcelánu získá Hengis

Pavel PROUZA, moderátor:
Zbývající závody Karlovarského porcelánu získá česká firma Hengis, na svém dnešním jednání o tom rozhodl věřitelský výbor. Podle informací insolvenčního správce chce nový majitel pokračovat ve výrobě porcelánu.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Na verdikt věřitelů čekala více než tisícovka lidí, ti si tak dnes mohli konečně po několikaměsíční nejistotě oddechnout jak uvedl insolvenční správce Tomáš Čermín, i když zřejmě odstávka provozu v příštím týdnu bude nutná, neznamená to, že by lidé o práci přišli.

Tomáš ČERMÍN, insolvenční správce:
Pochopitelně tím, že firma Hengis deklarovala svůj záměr navázat na tu výrobu, tak předpokládáme, že využije stávajících kapacit, ale to je spíš otázka na firmu Hengis.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Prodej ještě v nejbližších dnech musí schválit soud. Pro Radiožurnál Andrea Štromajerová, Nová Role u Karlových Varů.

Slavnostní premiéra filmu Normal

Pavel PROUZA, moderátor:
Film režiséra Julia Ševčíka Normal patří k netrpělivě očekávaným snímkům i díky hvězdnému obsazení, na plátno se po více než 10 letech vrací Dagmar Havlová. Dnes večer, zhruba za 2 hodiny, čeká tvůrce slavnostní premiéra snímku. Na tiskové konferenci je právě teď reportérka Eva Rajlichová.

Eva RAJLICHOVÁ, redaktorka:
V pražské Lucerně právě teď probíhá fotografování protagonistů a tvůrců snímku Normal. Za chvíli začne samotná tisková konference, velký rozruch vzbudil příchod bývalé první dámy Dagmar Havlové. Film zachycuje závěr životního příběhu sériového vraha Petra Kürtena. Věrohodně ho ztvárnil Milan Kňažko. Sám režisér Julius Ševčík říká, že jeho nový film buď lidé přijmou bez výhrad, nebo ho asi příliš v lásce mít nebudou. Ze slavnostní premiéry v pražském Slovanském domě se přihlásím po 8 hodině. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autoři: pap , bum
Spustit audio

Více z pořadu