Ozvěny dne 23. června 2008

23. červen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Odboráři se připravují na zítřejší stávku, ochromí i dopravu

Jan BUMBA, moderátor:
Dobré odpoledne. Dobrý poslech Ozvěn dne přejí Josef Kluge a Jan Bumba.

Josef KLUGE, redaktor:
Dobré odpoledne. Stávka, která zítra ochromí celou republiku, má být největší od roku 1989. Důvodem je nesouhlas odborů s reformami, které chystá vláda. Koho se stávka nejvíc dotkne a kde se naopak práce nepřeruší, nám teď přiblíží kolega Jan Herget.

Jan HERGET, redaktor:
Stávka se jednoznačně nejvíc dotkne pacientů. Lékaři a zdravotníci nebudou pracovat už od rána. Ve většině zdravotnických zařízení bude fungovat jen pohotovost. Mezi třináctou a čtrnáctou hodinou se v různém rozsahu zastaví také doprava. Více už šéf odborové rady Pražského dopravního podniku Jiří Obitko.

Jiří OBITKO, předseda odborové rady Pražského dopravního podniku:
Autobusy se připojí ke stávce zastavením na hodinu. Co se týče tramvají, tak tam je ta skutečnost nebo ty informace rozdílný, některé odborové organizace se chtějí připojit jenom symbolicky, některé zastavit provoz na hodinu. U metra byl akceptován požadavek, aby metro zastaveno nebylo z důvodu bezpečnosti.

Jan HERGET, redaktor:
Stávku nepodpoří železniční odbory. Ve hře ale zůstávají strojvůdci, kteří se zatím nerozhodli, a tak se nedá odhadnout, jak moc stávka vlakovou dopravu ovlivní. Práce se zastaví i v průmyslu, například v automobilce Škoda. Symbolicky podpoří protest také učitelé a energetici.

Nečas: V případě nechválení důchodové reformy visí nad koalicí otazník

Josef KLUGE, redaktor:
V případě neschválení důchodové reformy visí nad další existencí koalice otazník. To dnes prohlásil ministr práce Petr Nečas, když shrnoval všechny zásadní a chystané změny v důchodovém systému.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Já považuji a stejně tak i vláda důchodovou reformu za jeden ze základních důvodů existence této reformní koalice a samozřejmě, pokud by vinou koaličních hlasů nebyla tato první etapa důchodové reformy schválena, tak by tady vznikaly velmi vážné otazníky nad samotnými důvody existence této koalice.

Josef KLUGE, redaktor:
První etapu důchodové reformy budou ve středu ve třetím čtení schvalovat poslanci. Bezdětní lidé by měli podle návrhu postupně odcházet do důchodu až v pětašedesáti letech. Prodlouží se také doba pojištění nutná pro nárok na starobní důchod, a to z pětadvaceti na pětatřicet let. A v neposlední řadě se období vysokoškolských studií nebude započítávat jako náhradní doba pro nárok na penzi. K penzijní reformě má velké výhrady opozice.

Jednání výkonné rady ODS

Josef KLUGE, redaktor:
Politický boj mezi vládnoucí koalicí a opozicí, ale i situace uvnitř jednotlivých koaličních stran, to jsou hlavní témata, o kterých dnes chtěli mluvit členové výkonné rady ODS. Napětí mezi vládou a opozicí vyostřila o víkendu ztráta dalšího poslance v řadách ČSSD. Svůj odchod z klubu i strany oznámil Petr Wolf. Jednání výkonné rady ODS sleduje naše reportérka Václava Vařeková. Václavo, dospělo už vedení občanských demokratů k nějakému závěru?

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer. Tak to jednání sleduji, ale politici ODS samozřejmě jednají za zavřenými dveřmi. Širší vedení ODS se tedy v Praze sešlo dnes po šestnácté hodině. V tomto okamžiku by měla výkonná rada pomalu končit. Ta témata, o kterých tedy dnes měli členové širšího vedení ODS podle našich informací mluvit, tak vlastně reagují na současné politické události a hlavně na vztahy mezi vládními stranami a opozicí. Mezi okruhy, o kterých měli členové ODS jednat, tak měly být třeba otázky, které opozici nejvíce vadí, tedy umístění amerického radaru na našem území, reforma zdravotnictví, no, anebo počet křesel ve sněmovních výborech. To širší vedení ODS ale chtělo diskutovat také o situaci uvnitř tří vládních stran a vůbec celkové spolupráci v koalici, a to také s ohledem na dění ve Straně zelených poté, co vlastně odchodem z klubu pohrozily dvě poslankyně. Poslanecký klub zelených by se totiž měl sejít právě zítra. Na závěr dodám, že tohle jsou tedy témata, o kterých dnes měla výkonná rada ODS pravděpodobně diskutovat. No, a k jakým závěrům došla? Tak to bychom se měli dozvědět už během několika minut. No, a naši posluchači pak samozřejmě zprostředkovaně z našeho zpravodajství.

Josef KLUGE, redaktor:
Děkujeme za informace.

Moravskoslezská ČSSD vyzvala poslance Petra Wolfa k odchodu ze sněmovny

Josef KLUGE, redaktor:
Moravskoslezská ČSSD vyzvala poslance Petra Wolfa k odchodu ze sněmovny. Změnila tak své původní stanovisko, ve kterém vyzývá Wolfa k návratu do poslaneckého klubu sociální demokracie a k jednání. Krajský výbor se rozhodl změnit svůj postoj poté, co poslanec avizoval svůj odchod ze strany. Odchod ze sněmovny po Wolfovi požaduje i předseda strany Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Bylo by dobré, aby pan Wolf, ale také pánové Melčák, Pohanka i pan Snítilý se vyjádřili, v čem vlastně poměry v klubu sociální demokracie nebo v sociální demokracii jsou nedemokratické. Já jsem to za ty měsíce a v případě pánů Melčáka a Pohanky za rok a půl neslyšel, nedověděl jsem se nic konkrétního kromě toho, že jsem tedy diktátor.

Josef KLUGE, redaktor:
Wolf, který je členem ostravské organizace strany, své vystoupení z klubu v sobotu zdůvodnil problémy a neshodami uvnitř moravskoslezské ČSSD. Čeká nás horké politické léto? Už za okamžik o tom budeme v dnešním Radiofóru mluvit s občanským demokratem Přemyslem Sobotkou, sociálním demokratem Zdeňkem Škromachem a politologem Bohuslavem Kučerou.

Čeští loďaři chystají žalobu na stát

Josef KLUGE, redaktor:
Čeští loďaři chystají žalobu na stát. Viní ho z toho, že nesprávným úředním postupem způsobil škody při jejich podnikání. Stát je totiž jako správce vodních cest povinen ze zákona zajistit jejich splavnost. Loďaři už roky volají po tom, aby to bylo stavbou jezu na Labi. To se ale kvůli aktivitám ekologických sdružení a odmítavému postoji ministerstva životního prostředí nedaří. Podle ministerstva dopravy nejsou požadavky loďařů oprávněné a jejich žaloba nemá šanci na úspěch.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Původně pěti rejdařům se k žalobě o náhradu škody přidalo dalších osm. Celkem žádají od státu téměř čtyři miliardy korun. Do této částky započítali například škody při prodejích lodí v tísni, při propouštění posádek nebo dopočet škody za zboží, které nemohlo být přepraveno. Podle místopředsedy Sekce vodní dopravy při Svazu průmyslu a dopravy Zbyňka Vitouše by bylo, kdyby bylo víc vody, zakázek dost.

Zbyněk VITOUŠ, místopředseda Sekce vodní dopravy při Svazu průmyslu a dopravy:
Dostatek zboží na přepravu po této dopravní cestě existuje. Ta poptávka je. My ji registrujeme, ale neumíme ji obsloužit.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka je ale požadavek loďařů nereálný. Splavná totiž není řeka ani na německém území. Museli by tedy žalovat i Německo.

Aleš ŘEBÍČEK, ministr dopravy /ODS/:
Tam to rozhodne až soud. Právní názory se liší. Právní kancelář zástupce dopravců je optimistická. Mí právníci a advokáti tvrdí opak, že ten nárok tam není, takže já v podstatě z tohohle pohledu nemohu postupovat jinak než jakoby negativně vůči jejím i jejich nárokům.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Loďaři už museli zlikvidovat kvůli špatným plavebním podmínkám desítky lodí. Do dvou měsíců půjdou do šrotu další dvě. Obě mají kapacitu jako dvě stě čtyřicet kamionů.

Evropská unie spustila internetový registr lobbistů

Josef KLUGE, redaktor:
Stanovit jasná pravidla při lobbování při evropských institucích. To je jeden z cílů online rejstříku lobbistických skupin, který dnes spustila Evropská komise. Lobbisté se v něm mohou zaregistrovat a prokázat tak svoji solidnost.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Evropská komise vyzvala všechny zástupce zájmových skupin působících v Evropském parlamentu při generálních direktoriátech a dalších institucích, aby se zaregistrovali, a tím přijali etický kodex. Organizace, které se rozhodnou zapsat do registru, musejí uvést, kdo jsou a koho zastupují, jaké mají cíle, ve kterých oblastech politiky, a kdo jejich činnost platí. V kodexu chování lobbisty se vyžaduje například čestnost, otevřenost a bezúhonnost. Lobbisté nesmějí získávat ani se pokoušet získat informace nebo rozhodnutí nečestným způsobem. Podle místopředsedy Evropské komise Siima Kallase mají lobbisté, kteří jednají v dobré víře, jedinečnou příležitost dokázat své odhodlání v praxi. Za necelých dvanáct hodin fungování rejstříku se do něj zapsalo sedmnáct lobbistických organizací. Mezi jinými i majitel pevné telefonní sítě v Česku a majoritní vlastník známé likérky v Karlových Varech.

Izrael odposlouchává telefony palestinských vyjednavačů

Jan HERGET, redaktor:
Izraelská špionáž odposlouchává telefony palestinských vyjednavačů, se kterými Izrael jedná o propuštění zajatého vojáka Gilada Šalita. Napsal to dnes londýnský deník Ašark AlAvsat. Rozhovory probíhají v Egyptě, a právě Káhira varovala emisary palestinského hnutí Hamas, že protistrana poslouchá jejich hovory do pásma Gazy a do Damašku.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Izrael se zástupci Hamasu nejedná přímo a mezi oběma delegacemi předávají vzkazy egyptští prostředníci. Brzy má začít další kolo jednání. Egypťané chtějí podle tisku ubytovat obě delegace v jednom hotelu a pak pendlovat mezi nimi. Tak jako ale izraelští emisaři telefonují do své země, zástupci Hamasu konzultují s vedením hnutí v Sýrii a v Gaze. Šalit má být propuštěn výměnou za čtyři sta padesát Arabů z izraelských věznic. Překážkou v dotažení dohody je skutečnost, že Izrael odmítá propustit několik desítek lidí, včetně teroristů, na kterých Hamas trvá. Ve snaze vrátit se ze slepé uličky má zítra v Káhiře jednat izraelský premiér Olmert s egyptským prezidentem Mubarakem.

V rumunských horách zemřela turistka z Česka

Josef KLUGE, redaktor:
Česká turistka zahynula včera v rumunském pohoří Fagaraš. Manželská dvojice se vydala na túru. Žena v horách na sněhu ale uklouzla. Její manžel, kterého při pádu strhla sebou, skončil se zraněními v nemocnici. Jak Radiožurnálu řekl konzul České republiky v Bukurešti Ján Krivoš, muž byl krátce po ošetření už z nemocnice propuštěn.

Ján KŘIVOŠ, konzul České republiky v Bukurešti:
Nám se podařilo navázat kontakt s manželem té zemřelé české turistky, rumunská policie nám na něj sdělila mobilní telefon, my jsme mu volali. V současné době v Sibiu prostě vyřizuje všechny úřední nezbytnosti, na policii, na matrice, byl mu už vydán úmrtní list.

Německo se kvůli semifinále EURA dočká mimořádných úlev v práci

Josef KLUGE, redaktor:
"Nejdřív práce, potom zábava." Toto železné pravidlo zřejmě už v Německu půjde zítra večer stranou. Semifinálový zápas fotbalového EURA proti Turecku si totiž nikdo nechce nechat ujít a jindy přísný zaměstnavatelé pro fanouškovskou vášeň ukázali pochopení.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Vedení firem našlo s odborovými radami výjimečně snadno společnou řeč. Odpolední směna buď skončí o něco dříve, nebo si zaměstnanci boj svěřenců Joachima Löwa o postup do finále budou smět vychutnat přímo na pracovišti. "Německo to ekonomicky nepoloží," konstatoval suše předseda bavorské odnože odborového svazu IG Metall Werner Neugebauer. Podle deníku Bild budou smět ve středu dříve z práce zaměstnanci Opelu, Porsche, Alstomu nebo ABB. U Opelu si zameškané hodiny budou muset lidé odpracovat. Osazenstvo loděnic ve Wismaru a Warnemünde bude moci přímý přenos sledovat na velkoplošných obrazovkách přímo na pracovištích.

Slavní hosté na filmovém festivalu v Karlových Varech

Josef KLUGE, redaktor:
Také letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary přiláká mnoho českých i zahraničních filmařů. Hned na začátek přehlídky, 4. července, přijede americká herecká legenda Robert de Niro. Informace o filmových hvězdách v Karlových Varech doplňuje výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Kryštof MUCHA, výkonný ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary:
Tak tou největší samozřejmě na začátku je Robert de Niro, který je hvězdou slavnostního zahájení, dostane cenu za přínos světové kinematografii. A pak přijíždí Christopher Lee, ten bude zase ke konci festivalu, přijíždí Armin MuellerStahl, přijíždí Saffron Burrows, mladá herečka, která už v Karlových Varech byla dvakrát, ale její kariéra pomalu tak jako stoupá nahoru. A samozřejmě k těm filmům konkrétním ještě si lidi rozmýšlejí na poslední chvíli, jestli přijedou, nebo nepřijedou.

autoři: jkl , bum
Spustit audio

Více z pořadu