Ozvěny dne 21. 11. 2001

21. listopad 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Prezident V. Havel udělil milost faráři Vlastimilu Vojtěchu Protivínskému

Udělení prezidentské milosti dnes odstartovalo radikální zvrat ve vývoji kauzy katolického kněze Vlastimila Vojtěch Protivínského. Ten byl stíhán za to, že loni před senátními volbami vyzýval obyvatele Břeclavska, aby nevolili komunisty. Za trestný čin hanobení rasy, národa a přesvědčení Protivínskému hrozily až dva roky vězení. Detaily od Evy Hůlkové.

Na faráře Protivínského podali trestní oznámení břeclavští komunisté. Jaromír Špaček z okresního výboru KSČM k dnešnímu vývoji kauzy říká:

Jaromír Špaček: Pan prezident podle mého názoru potvrdil náš předpoklad, poněvadž podle mne ten, kdo je nevinen, nemůže dostat milost.

"Kauza Protivínský ukazuje na užitečnost abolice, tedy zastavení trestního stíhání ještě před vynesením pravomocného rozsudku," vysvětluje prezidentův postup mluvčí Hradu Ladislav Špaček.

Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Václava Havla: Pan prezident totiž uplatňuje při všech svých ústavních pravomocech zásadu, že nebude přihlížet nesmyslům, a jestliže má pravomoc zasáhnout, učiní tak.

Kromě prezidenta se do věci vložil i krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal. Rozhodl, že kněz nikdy trestný čin nespáchal, a dal pokyn vyšetřovateli, aby věc odložil.

Petr Coufal: Neboť v daném případě nejde ani o trestný čin, ani o přestupek, jde o legitimní využití občanských práv tak, jak je má na mysli Ústava a samozřejmě i Listina práv, zejména v článku 17.

V průběhu kauzy se s postojem Protivínského ztotožnila například Konfederace politických vězňů. Podpořili jej biskupové jeho církve, jmenovitě biskup Dominik Duka požádal, aby byl stíhán společně, neboť sdílí stejné názory. Postupně tento postoj zaujaly další osobnosti duchovního, kulturního i politického života. "Lidé v této zemi ještě nezapomněli na dobu totality," řekl Radiožurnálu Vlastimil Vojtěch Protivínský.

Vlastimil Vojtěch Protivínský: Jestliže komunisté místo toho, aby se zodpovídali za to, jak čtyřicet let devastovali tuto zemi, že oni podají trestní oznámení na někoho, kdo jim připomene jejich minulost, tak to si myslím, že je vážná věc.

Vláda zvýšila od Nového roku měsíční minimální mzdu na 5 700 korun

Vláda zvýšila od Nového roku měsíční minimální mzdu na 5 700 korun. Snaží se tak motivovat lidi, aby dávali přednost zaměstnání před pobíráním sociálních dávek. Ze Strakovy akademie se hlásí Dušan Valenta.

Minimální mzda vzroste od ledna příštího roku. Nejnižší výdělek tak bude 5 700 korun. Nejnižší hodinová mzda pak skoro 34 koruny.

Vladimír Špidla, ministr práce a sociálních věcí, místopředseda vlády ČR: Tato částka nebyla stanovena náhodně, protože je záměrem vlády, aby pracovní příjmy převyšovaly příjmy ze sociálních dávek, a na základě řady úvah jsme došli k názoru, že je třeba stabilizovat čistý pracovní příjem na úrovni o 15 % vyšší, než je životní minimum jednotlivce.

Vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, podle kterého se další zvyšování minimální mzdy uskuteční zase až za rok. Premiér Miloš Zeman v této souvislosti připomněl, že jeho kabinet hodlá podporovat lidi ochotné pracovat a ne flákače.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: A proto máme zájem, aby cena práce na našem pracovním trhu vzrůstala, i když poměr mezi minimální a průměrnou mzdou je u nás daleko nižší, než ve velké většině zemí Evropské unie.

Brusel se ale domnívá, že by minimální mzda měla dosahovat 60 % průměrného příjmu. Česko se chce přiblížit 40 %.

Afghánské hnutí Taliban neví, kde je terorista Usáma bin Ládin

Afghánské hnutí Taliban neví, kde je terorista Usáma bin Ládin a nemá s ním už žádný kontakt. Prohlásil to mluvčí vůdce Talibanu Muhammada Umara. Dodal zároveň, že vládní hnutí nikdy neopustí jihoafghánský Kandahár. Opoziční Severní spojenectví mezitím dalo Talibanu ultimátum do dnešní půlnoci na to, aby vydal severoafghánské město Kunduz. Podle aliančního generála Názira Mahmada poté opoziční jednotky zahájí proti obráncům města ofenzívu.

Afghánská Severní koalice připustila možnost rozmístění mezinárodních sil v Kábulu

Afghánská protitalibanská koalice dnes poprvé připustila možnost rozmístění mezinárodních mírových sil v Kábulu. Sdělila také, kdo ji bude zastupovat na jednání o budoucnosti země v Německu. Diplomatické aktivity kolem Afghánistánu shrnuje náš zpravodaj ve střední Asii Petr Voldán.

Ministr zahraničí protitalibanské koalice doktor Abdulo dnes oznámil, že aliance kontrolující Kábul v případě potřeby posoudí možnost příchodu mezinárodních mírových vojenských sil pod vedením Spojených států do afghánské metropole. Dosud protitalibanská koalice myšlenku na delší zahraniční vojenskou přítomnost v Kábulu vůbec nepřipouštěla. Opoziční polní velitel východní fronty, generál Dautchán tlumočil talibanským jednotkám v obklíčeném městě Kunduz ultimátum do dnešní půlnoci. Podle dalšího z velitelů Severní koalice Rašída Dostuma dostanou afghánští Talibové v případě kapitulace amnestii. Boj ve službách Talibanu ale nemá být pardonován zahraničním žoldákům. Delegaci aliance na jednání o budoucnosti Afghánistánu povede v Německu, podle jeho vlastního oznámení, ministr vnitra koalice Junis Kanuni.

Na východě Afghánistánu vězní protitalibanská opozice své nepřátele

Na východě Afghánistánu vězní protitalibanská opozice své nepřátele. Ve vesnici Šiva v horách severně od Dželálábádu se v bývalém skladu tísní na 150 mladých bojovníků Talibanu. Všichni do Afghánistánu přišli ze zahraničí a většinu z nich dopadly protitalibanské jednotky poté, co padl Kábul. Z Afghánistánu informuje náš spolupracovník, redaktor České televize Michal Kubal.

Kolem provizorního vězení panují přísná bezpečnostní opatření. Objekt střeží desítky ozbrojených bojovníků. Většina zatčených tvrdí, že pocházejí z Pákistánu. Uposlechli výzev ke svaté válce a přišli na pomoc jednotkám Talibanu v boji proti Spojeným státům. Mnozí dodávají, že ani nestačili zasáhnout do bojů. Vojenští velitelé protitalibanských jednotek ale tvrdí, že mezi zatčenými cizinci jsou i příslušníci teroristické organizace Al-Kajdá, v jejímž čele stojí Usáma bin Ládin. Většina vězňů je v bývalém skladišti už od pátku, a jak nám řekli, začínají se už mezi nimi šířit nemoci. Jak dlouho tam zůstanou, ani jaký osud je čeká, ale zatím není jasné. Všechno záleží na rozhodnutí vojenských velitelů oblasti.

V USA se objevil nový případ plicního antraxu

Ve Spojených státech se objevil po třech týdnech nový případ plicního antraxu. Jak z Washingtonu telefonuje zpravodajka Českého rozhlasu, testy potvrdily nákazu touto smrtelnou nemocí u 94leté obyvatelky amerického státu Connecticut.

94letá žena je podle guvernéra státu Connecticut Johna Rolanda hospitalizována, její stav je kritický. Žena byla přijata do nemocnice v pátek s příznaky připomínajícími zápal plic. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí CBC dnes potvrdilo, že 94letá Otylie Landgrenová trpí plicním antraxem. Úřady zatím nemají ponětí o tom, jak se žena, která žije sama ve venkovské části státu Connecticut, mohla antraxem nakazit. Na plicní antrax zatím zemřely čtyři osoby včetně dvou poštovních úředníků z Washingtonu. Hygienici mezitím pokračují tady ve Washingtonu v dekontaminaci kanceláří dvou demokratických senátorů, Eduarda Kennedyho a Christophera Doda. Testy zjistily malou přítomnost stop antraxu v poštovních podatelnách obou senátorů. Vyšetřovatelé našli minulý týden antrax v dopise adresovaném senátorovi Patricku Leihimu.

Vlak s jaderným palivem dorazil do Temelína bez problémů

Vlak s jaderným palivem je v Temelíně. Do elektrárny dorazil bez problémů. Transport vyjel včera před polednem ze severopolského přístavu Štětín, celou cestu provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Pokračuje Helena Šulcová.

Vlakovou soupravu doprovázely čtyři vozy policistů. Muži zákona využili také vrtulník. Utajovaný náklad byl na našem území už časně ráno. Po trase Chrudim - Jihlava - České Budějovice dorazil do temelínské elektrárny. Ekologové neprotestovali, vadilo jim ale, že nebyli o transportu informováni.

Karolína Šůlová: Veřejnost by měla být informována o tom, že vlak, který může znamenat potenciální riziko, projíždí.

Říká mluvčí Hnutí Duha Karolína Šůlová. O transportu nevěděli ani představitelé místních samospráv. Šéf bezpečnostní komise kraje Vysočina Pavel Maslák to považuje za pochopitelné.

Pavel Maslák: Příslušné orgány státní správy daly tuto informaci do režimu utajení "D", to znamená, že probíhala !!NEROZUMÍM!! ochranu utajovaných skutečností v režimu "důvěrné".

Podle mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře podléhají informace o přepravě paliva státnímu tajemství a získávají je pouze lidé, kteří mají přístup k utajovaným skutečnostem.

Milan Nebesář: Na jaderné elektrárně Temelín je to jenom úzká skupina pracovníků, kteří se zabývají jaderným palivem, pak je to okruh samozřejmě lidí, kteří pracují na železnicích, pak je to někdo samozřejmě od policie.

Asi 23 tun čerstvého paliva je určeno pro první blok temelínské elektrárny. Podle Nebesáře nebyl tento transport zdaleka posledním.

Milan Nebesář: Tak, jak bude každý rok vyměňováno palivo nebo část paliva v jaderné elektrárně Temelín, je to vlastně vždycky čtvrtina aktivní zóny, takže každý rok do každé elektrárny přijíždí takovéto vlaky.

Přeprava čerstvého paliva není podle Nebesáře nebezpečná ani pro lidi, ani pro životní prostředí.

Rakouský parlament přijal usnesení ohledně JETE

Rakouský parlament dnes večer hlasy pouze vládních stran přijal usnesení, ve kterém vyzval vládu, aby souhlasila s uzavřením energetické kapitoly v přístupových jednáních Prahy s Evropskou unií až poté, co se Česká republika zaváže vyřešit bezpečnostní otázky ohledně Temelína. Narozdíl od podobné rezoluce z loňského roku však koaliční strany nezískaly podporu opozice.

Ekonomika Evropské unie prožívá těžké časy

Ekonomika Evropské unie prožívá těžké časy. Letos nepřesáhne růst HDP 1,7 % v Evropské unii a napřesrok dokonce ani 1,4 %. Tvrdí to Evropská komise s tím, že hospodářství České republiky má přesto na příští dva roky velmi dobré vyhlídky. Z Bruselu informuje zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Evropská komise hodnotí vývoj ekonomiky v Česku v pravidelné podzimní prognóze pozitivně. Letos by měl hrubý domácí produkt vzrůst o 3,5 %, příští rok o 3,8 % a v roce 2003 dokonce o 4,2 %. Bruselští experti tvrdí, že zpomalení růstu ekonomiky EU se České republiky zatím nedotkne. Příliv zahraničních investic do Česka bude stále vysoký, protože západní podniky budou hledat země, kde je levnější výroba a rychlejší návrat vložených investic. Mezi tyto státy patří podle komise Česká republika. Brusel ale varuje, že dlouhodobě není vysoký příliv zahraničních investic reálný. Česká vláda by proto měla vzít v úvahu exportní charakter české ekonomiky. Ten skýtá v budoucnu nebezpečí, že slabá poptávka v okolních zemích může způsobit problémy.

Společnost EMV protestuje proti vystupování místopředsedy RRTV Petra Štěpánka

Společnost EMV, strategický investor televize TV 3, ostře protestuje proti vystupování místopředsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Štěpánka. Ten po včerejší schůzi rady, která se zabývala sporem uvnitř televize, řekl médiím, že stávající vysílání je pirátské a mělo by být zastaveno. To je ale podle mluvčího EMV a TV 3 Jiřího Hrabovského zavádějící interpretace. Rada totiž bude teprve zkoumat, jak se věci mají, ve správním řízení.

Jiří Hrabovský: My jsme přesvědčeni, že pan Štěpánek vědomě klame, ovlivňuje nepřípustným způsobem média a manipuluje ostatními členy rady. Je v tom silná kontroverze s tím, co říká předseda rady pan Mucha, který od dnešního rána na vlnách Radiožurnálu vysvětluje podstatu správního řízení. To je proces daný zákonem o správním řízení neboli správním řádem, který má správnímu orgánu, v tomto případě radě, napomoci určit skutečný stav věci a připravit podklady pro rozhodnutí, takže jistě cítíte, že tady se děje něco, co se nám právem nelíbí.

Místopředseda rady Petr Štěpánek se těmto nařčením brání.

Petr Štěpánek: Brali bychom li to do důsledku, ona sankce za pirátské vysílání může přijít teprve na konci tohoto správního řízení, nicméně mám pocit, že jsem veřejnost rozhodně neklamal, nebo jsem špatně neinterpretoval to, o čem se na radě hovořilo, dokonce jsem myslím zcela správně interpretoval, jaký je většinový názor rady. Skutková podstata věci je taková, že držitel licence, společnost RTV Galaxie radě oznámila, že zastavuje vysílání, přesto na těchto kmitočtech někdo vysílá. Logická dedukce, že je to tedy pirátské vysílání, je poměrně jednoduchá, a mám pocit, že když jsem toto nahlas vyslovil, že jsem neřekl nepravdu.

Reakci Petra Štěpánka jsme získali až pozdě odpoledne. V našich poledních Ozvěnách dne nebylo jeho stanovisko k celé věci, protože jsme na něj měli špatné číslo.

Obhájce V. Železného podal stížnost na vystupování M. Antla a V. Machaly

Na ministerstvo vnitra dnes dorazila stížnost na vystupování ředitele úřadu vyšetřování Miroslava Antla a vyšetřovatele Vladimíra Machaly v kauze ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Dopis obhájce Josefa Monsporta adresovaný Stanislavu Grossovi přišel standardní cestou a bude vyřízen v zákonných lhůtách. Monsporta vedly k sepsání stížnosti výroky Antla o výhrůžkách a tlacích v kauze Železného, dále informace, že Machala má od minulého týdne kvůli výhrůžkám policejní ochranu, a také vystoupení Machaly v České televizi poté, co soud zamítl návrh na vzetí Železného do vazby.

V mírovské věznici pokračuje mimořádná cvičná akce Vězeňské služby a Policie ČR

V mírovské věznici na Šumpersku stále pokračuje mimořádná cvičná akce Vězeňské služby a Policie České republiky. Její aktéři společně vyvolali umělou situaci, ve které dva vězni zadržují na cele neozbrojeného dozorce. Více informací má Andrea Horáková z Českého rozhlasu Olomouc.

O akci dopředu vědělo pouze několik lidí z vedení věznice. Informace o vzpouře se ale rychle rozšířila mezi obyvatele Mírova. Teprve poté mluvčí věznice Magda Petříková oficiálně oznámila, že jde o cvičení. Nácvik probíhá v nevyužívaném vazebním objektu, kdy skončí, zatím nikdo netuší. Podle zástupkyně mluvčí Silvie Čankové by to mohlo být ještě dnes večer. Nevylučuje ale, že se cvičení protáhne do noci.

Silvie Čanková: Modelová situace vypadala tak, že dva odsouzení vzali jako rukojmí zaměstnance věznice, vyplynulo to zřejmě z potřeby procvičení nějaké mimořádné události zejména v souvislosti s tou Policií České republiky. Odsouzení nebyli do této akce zapojeni.

Lidé z Moravských skláren v Květné na Uherskohradišťsku přijdou o práci

450 lidí z Moravských skláren v Květné na Uherskohradišťsku přijde o práci. Vedení společnosti Crystalex Nový Bor včera oznámilo, že tuto pobočku zruší. Úřad práce chystá pro většinu pracovníků rekvalifikace, protože v pohraničí najdou jen stěží jiné zaměstnání. Podrobnosti má Roman Verner.

Bez udání důvodu se pro předběžné zrušení výroby rozhodlo novoborské centrum. Sklárny tak zřejmě zaniknou po dvou letech své existence. Ředitel Úřadu práce v Uherském Hradišti Richard Janíček byl rozhodnutím vedení firmy překvapen a doposud nemá jeho oficiální stanovisko.

Richard Janíček: Bude to doslova katastrofa, tam je jedna významná obec, to je !!NEROZUMÍM!! a ta situace byla vázaná na jednoho zaměstnavatele. Ke stabilitě té situace v zaměstnanosti přispívaly především sklárny Květná.

Uherskohradišťskému úřadu práce se však zřejmě nepodaří pomoci všem lidem ze skláren.

Richard Janíček: Budeme si mapovat vůbec možnosti, které jsou v přilehlých částech okresu, no, a jsme schopni samozřejmě realizovat v nějakém rozsahu rekvalifikace.

Ozvěny z burzy

Na burze dnes panoval většinou klid. Podrobně se k vývoji vrací Petr Zajíc ze společnosti Conseq Finance.

Petr Zajíc: Dnešní obchodování na pražské burze bylo vcelku poklidné s výjimkou Českých radiokomunikací, které opět posílily o téměř 8 %, uzavřely na ceně 428,5 a šly vlastně proti vývoji telekomunikačních titulů po celém světě, na druhou stranu Český Telecom oslabil o 2,8 %. Index jako celek ztratil téměř 0,6 % a výhled na další dny zůstává nejistý, ale očekáváme, že v příštích dnech by akciové trhy mohly mírně oslabit.

Koruna dnes pokračovala v korekci svého úterního zpevnění na rekordní hodnoty. Před sedmnáctou hodinou se prodávala v kursu 33 korun a 24 haléřů za euro, což v přepočtu odpovídá 17 korunám za marku. Vůči dolaru česká měna oslabila na 37 korun 93 haléře za dolar. Tento vývoj byl podpořen zhodnocením dolaru ke společné evropské měně.

K věci

Jak už jste asi slyšeli, v případu kněze Vlastimila Vojtěcha Protivínského došlo dnes k rychlému zvratu. Prezident Václav Havel totiž zastavil trestní stíhání tohoto duchovního, který loni před volbami do Senátu na Břeclavsku vyzýval obyvatele, aby nevolili KSČM. Stejně tak státní zástupce případ zastavil. Pavla Kvapilová o tom teď bude mluvit s komentátorkou Lidových novin Petruškou Šustrovou.

Paní Šustrová, dobrý podvečer.

Petruška Šustrová: Dobrý večer.

Za trestný čin hanobení národa, rasy a přesvědčení, hrozily knězi Protivínskému dva roky vězení, teď tedy přišla milost. Sám Protivínský poděkoval prezidentovi Havlovi, ale původně řekl, když ještě nebylo jasné, že to zastavil i státní zástupce, že nechá ten případ doběhnout až do konce, aby viděl, jak rozhodne nezávislý soud. Jak se díváte na jeho jednání?

Petruška Šustrová: No, mě by taky ohromně zajímalo, jak by rozhodl nezávislý soud, zda by vůbec takovou případnou obžalobu přijal a zda by věc projednával, myslím, že by to bylo opravdu hodně zajímavé, protože nezávislost neznamená nemít nějaký vlastní názor, natož pak právní názor.

Komunisté řekli, že prezident udělením milosti uznal knězovu vinu a rozhodnutí státního zástupce je překvapilo. Mluvčí jihomoravských komunistů Vladimír Sácký míní, že Havel podpořil antikomunistickou hysterii u nás a že to souvisí s předvolebním bojem. Je tu uznání viny?

Petruška Šustrová: Především tady přece není žádná antikomunistická hysterie, aspoň já jsem tady nikdy žádnou neviděla, a za druhé zastavení trestního stíhání není uznání viny, ani prohlášení neviny, ani prohlášení viny, nic takového, je to prostě právo, které prezidentovi dává Ústava a kterého on využívá podle své vůle, a já věřím, že podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Kdybychom trošku spekulovali, včera vznikla taková petice různých známých umělců a politiků na podporu kněze Protivínského, a oni tam říkali, že pokud by za to měl být stíhán tedy Vlastimil Vojtěch Protivínský, tak by to měli i oni, měl by to být i jejich případ, tak. Myslíte si, že by k tomu bývalo došlo, že by to policie udělala?

Petruška Šustrová: Myslím, že by to policie neudělala, víte, ale úplně chápu pocity a pohnutky strůjců a signatářů té petice, protože tady jsou přece desítky, možná stovky novinářů, filmových dokumentaristů, televizních zaměstnanců, umělců, veřejných pracovníků všemožných profesí, lidí, kteří neoslovují, tak jako ten pan farář svoji farní obec, ale kteří oslovují statisíce, možná miliony čtenářů, diváků, posluchačů a kteří dlouhá léta přinášejí mnoho důkazů o tom, že komunismus je nebezpečný pro demokracii, a já myslím, že ten pan farář nic horšího nedělal.

Jaký celkově máte pocit z toho případu?

Petruška Šustrová: Celkově, víte, jsem trochu překvapená, že policista je ochoten se něčím takovým zabývat vážně, protože říci, že komunismus je zdroj nějakého zla, to přece není hanobení žádného přesvědčení, to je prostá skutečnost. Ale já si myslím, že to stíhání by ani bez té vnější intervence nedospělo k nějakému odsuzujícímu konci, protože skutečně nevěřím, že by státní zástupci a soudy v České republice na něco podobného přistoupili.

Petruška Šustrová, Lidové noviny, pro Český rozhlas. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Petruška Šustrová: Na slyšenou.

autoři: ark , všt
Spustit audio

Více z pořadu