Ozvěny dne 20. 6. 2002

20. červen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Celé vedení ODS složí svoje funkce

Celé vedení ODS v čele s Václavem Klausem složí svoje funkce. Dojde k tomu ale až na mimořádném kongresu strany v prosinci. Dnes o tom rozhodlo grémium ODS. Pokračuje náš reportér Vít Dvořák.

Václav Klaus to dál rozvádět nechce. Novináře odmítá přes svůj sekretariát ve sněmovně i přes mluvčí ODS. Ta prohlášení tlumočila za něj.

Mluvčí ODS: Oznamuji, že na prosinec roku 2002 svolám kongres ODS, na kterém dosavadním vedení rezignuje na své funkce.

Ještě hodinu poté o ničem nevěděli ani někteří lidé z vedení strany. Jako třeba dosavadní šéf poslanců Vlastimil Tlustý.

Vlastimil Tlustý, poslanec za ODS: Ne, neslyšel. Teď to slyším od vás.

Průběh jednání špiček ODS popsal Radiožurnálu místopředseda strany Jan Zahradil.

Jan Zahradil, místopředseda ODS: My jsme nechtěli tlačit na pana předsedu, proto bylo na něm, jaký časový harmonogram a jaký krok po volební situaci zvolí.

Nikdo z vedení strany zatím jasně neřekl, zda se o svou funkci chce znovu ucházet. Blízko odpovědi "ne" je jen Petr Nečas, místopředseda. Naproti tomu Ivan Langer stejně jako i další místopředsedové k tomu říkají, rozhodující bude, jestli nás řadoví členové budou ochotni podporovat.

Ivan Langer, poslanec za ODS: Já jsem přesvědčen, že v členské základně zavládne paradoxně pro někoho spíše klid než nervozita.

Jednání o budoucí vládě

Až na začátek příštího týdne se soustředí jednání o budoucí vládě. Do té doby mají vyjednavači ČSSD lidovcům a unionistům dodat návrh vládního prohlášení. Sociální demokraté ale přiznávají obavy z možného rozpadu Koalice. Šéfové krajských organizací KDU-ČSL naopak věří, že Koalice přežije celé volební období. Do podzimních voleb se ale velká část lidovců stejně jako unionistů chystá samostatně. Více zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

K prvnímu rozchodu unie s lidovci došlo v Praze. Radiožurnálu to potvrdil šéf pražské KDU-ČSL Petr Burgr.

Petr Burgr, šéf pražské KDU-ČSL: Přesto, že Praha je v tomto ohledu specifická a Unie svobody se rozhodla jít samostatně do komunálních voleb, já jsem přesvědčen o tom, že Koalice na té parlamentní úrovni vydrží.

Za Prahou následoval kraj Jihlava. A dnes už většina lidoveckých krajů hlásí, že postup si zvolí sami ti, kteří o komunálních volbách budou rozhodovat. Tedy místní organizace. Tak to chápe například předsedkyně ústeckých lidovců Alenka Antošová.

Alenka Antošová, předsedkyně ústeckých lidovců: V komunálních volbách to bude samostatně podle toho, jak se která obec rozhodne.

Volební neúspěch Koalice vidí lidovecké kraje především v rozpadu čtyřkoalice a neschopnosti ho věrohodně vysvětlit. Za všechny stručný šéf královéhradecké KDU-ČSL Vladimír Derner.

Vladimír Derner, šéf královéhradecké KDU-ČSL: Stručně. Malá přesvědčivost.

O tom, zda Koalice vydrží celé volební období, lidovci nepochybují. Podle jejich názoru totiž vydržet musí. Předseda olomoucké KDU-ČSL Pavel Šafařík si ale myslí, že by uskupení mělo větší šance na úspěch, kdyby se lidovci a unionisté spojili v jednu politickou stranu.

Pavel Šafařík, předseda olomoucké KDU-ČSL: Politická strana, která je jedna a ve které jsou názory, které žijou v koexistenci, to znamená, jak liberální, tak křesťansko-demokratické názory, ale je to jedna politická strana, je schopna oslovit obyvatelstvo více než konglomerát dvou nebo třeba tří stran.

To však se zatím, alespoň podle zklamání některých členů Unie svobody - DEU, které na poslaneckých kandidátkách lidovci přeskočili, nejeví jako příliš reálné.

V ústavu pro mentálně postižené děti byla bomba

V ústavu pro mentálně postižené děti někdo nastražil bombu. Na hořák postavil dvě propanbutanové láhve a zapálil. K explozi nedošlo jen díky včasnému zásahu hasičů. Podrobnosti má Martin Rachman z plzeňského studia Českého rozhlasu.

Původně vyjížděli hasiči do areálu ústavu k nahlášenému požáru. Ale čekala je likvidace nástražného výbušného systému. Zatím neznámý pachatel totiž mezi dvěma spojovacími chodbami umístil dvě propanbutanové láhve, které byly zahřívány další lahví a kempinkovým vařičem. Hasiči tedy začali okamžitě láhve ochlazovat a uvažovali také o evakuaci ústavu.

Hasič: Jelikož se však zahřívanou láhev podařilo dostatečně ochladit a přestala hrozit destrukce, od úmyslu bylo nakonec upuštěno.

Přesto, že policie po pachateli samozřejmě intenzivně pátrá, zástupkyně vedoucí ústavu Lenka Pecková připouští, že by se pachatel tohoto těžko pochopitelného činu mohl pohybovat v bezprostředním okolí ústavu.

Lenka Pecková, zástupkyně vedoucí ústavu: Jako tohleto už jako přesáhlo teda rámec. Tohleto už bylo opravdu ohrožení i těch dětí. Zřejmě to bude někdo prostě, komu ty děti tady vadí.

Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež byl v Rabštejnské ulici v Plzni otevřen před zhruba dvěma lety. A podle slov Lenky Peckové se s problémy s okolními obyvateli potýkají téměř pravidelně.

Srážka tramvají v Plzni

Srážku tramvají v Plzni zřejmě zavinil řidič jedné ze souprav. Policie už proto začala 57letého pracovníka dopravních podniků trestně stíhat. Jak dodává Martin Sobotka z plzeňské redakce Českého rozhlasu, obvinila ho z obecného ohrožení.

Úterní nehodu oproti předpokladům nezpůsobila závada brzd tramvaje. Za zranění 30 cestujících nese podle vyšetřovatelů odpovědnost konkrétní viník, řidič tramvaje. Jak uvedl mluvčí plzeňských policistů Petr Kovář, objasňování případu zatím nejvíce napomohlo speciální záznamové zařízení z tramvaje. Obdoba tak zvaných černých skříněk letadel.

Petr Kovář, mluvčí plzeňských policistů: Řidič brzdil celkem 31,7 metru.

Řidič stihl snížit rychlost z 53 na zhruba 35 kilometrů za hodinu. Tyto a další údaje z černé skříňky tramvaje nyní vyhodnocují soudní znalci.

Česká měna posílila

Česká měna proti americkému dolaru posílila o dalších 20 haléřů na 31,58. Stojí za tím nadále ztráty americké měny na světových trzích.

Jihlavské nemocnici hrozí kolaps

Jihlavské nemocnici hrozí kolaps. Její ředitel Dušan Hubač se nedohodl s lékaři na odměňování a dnes na svojí funkci rezignoval. Kolektivní smlouvy ale nejsou uzavřeny a od července nemají lékaři ani rozepsané služby.

Jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Ani po dnešním jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání není jasné, zda je Vladimír Železný stále ředitelem televize Nova. Radní pouze vyslechli obě strany sporu a své stanovisko prozradí až v úterý.

Stávka chorvatských celníků

Turisty směřující na Jadran dnes čekaly několikahodinové fronty na hraničních přechodech v Chorvatsku. Stávka tamních celníků skončí za necelou hodinu. Vláda totiž přistoupila na požadavky odborové centrály. Podrobnosti dodává ze Splitu zvláštní zpravodaj František Lutonský.

Chorvatští celníci jsou nespokojeni především s nízkými platy a zastaralou kolektivní smlouvou. Dnes proto na všech hraničních přechodech úmyslně zdržují dopravu tím, že provádějí důsledné prohlídky všech aut. Původně měl protest trvat až do zítřejších 22 hodin. Odpoledne ale odboráři oznámili, že se s vládou dohodli. Stávka má tak skončit úderem 19. hodiny. Na hranicích se dnes tvořily až několikakilometrové kolony. Nejdéle čekali řidiči na největších přechodech se Slovinskem. A to místy až 5 hodin. Ve frontách uvízlo podle českého velvyslanectví i několik stovek českých turistů.

Stávka ve Španělsku

Vlna stávek v Evropě, kterou zahájili letečtí dispečeři, se přesunula do Španělska. Tam se dnes zastavila nejen letecká doprava, ale ve stávce jsou také zaměstnanci státního i polostátního sektoru. Odborové svazy sdružující 2 miliony pracujících, doslova zablokovaly život v zemi. V Seville se konala manifestace, jíž se zúčastnil i generální tajemník Evropské odborové konfederace Emilio Gabalio. Český rozhlas má v Seville zvláštního zpravodaje Milana Fridricha.

Španělští odboráři ukázali, že se nehodlají smířit s krácením sociálních vymožeností. Jen v Seville demonstrovalo asi 10 tisíc pracovníků dopravy a průmyslových podniků proti tomu, aby nezaměstnaní přišli o podporu pokud třikrát odmítnou nabídku od úřadu práce. Vláda premiéra Aznara namítá, že tento krok je nezbytný. "Pokud Španělsko nebude reformovat svůj sociální systém a nesníží nezaměstnanost, jeho ekonomika nebude konkurenceschopná." Řekl Aznar v poselství odborářům. Ti jeho argumenty odmítají a připravili mu nemilou ostudu. Tisíce turistů a další tisíce účastníků summitu EU v Seville měly problémy se dostat do Španělska. V Seville dnes navíc téměř nejezdily taxíky, což při stávce autobusové dopravy znamenalo kolaps cestování po městě. Většina diplomatů a novinářů se však nenechala otrávit. Jedním okem sledovali odborářské protesty a druhým se kochali pohledem na sevillskou katedrálu, mešitu nebo náměstí plná pomerančovníků.

Situace mezi Palestinou a Izraelem

Vojáci židovského státu znovu obsadili palestinské správní středisko Ramalláh a Tulkarm na západním břehu Jordánu. V podvečer zároveň izraelská armáda oznámila, že začíná povolávat záložníky. Z oblasti informuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Jak informoval izraelský rozhlas, vojáci ze záloh budou povoláváni jen v malých množstvích. Při znovuobsazení poměrně rozsáhlých palestinských území mají být záložáci nasazeni na rozhraní mezi izraelským územím a západním břehem Jordánu a pásmem Gazy. Kromě Ramalláhu a Tulkarmu už armáda obsadila Betlém, Kalkíliu, Džanín a Nábulus. S výjimkou Hebronu a Jericha jsou to už všechna nejvýznamnější palestinská města na západním břehu Jordánu. Podle mluvčího izraelského Ministerstva zahraničí tam zůstanou do té doby, dokud nebude splněn cíl. Tedy zastavení násilí a zastavení všech palestinských útoků. Analytici jsou ale skeptičtí k možnosti zastavit útoky. Od odpoledních hodin přicházejí izraelské policii vážné signály, že palestinští radikálové připravují další atentáty v oblasti Hašaron nedaleko Tel Avivu.

Dva vojáky základní služby zasáhl elektrický proud

Dva vojáky základní služby zasáhl na železničním nádraží v Brně-Maloměřicích elektrický proud. Jeden z mladíků zemřel. Jeho kolegu převezli v kritickém stavu do nemocnice. Dvojice střežila odstavený vojenský vlak. Jde o jednu z nejvážnějších mimořádných událostí v resortu obrany v letošním roce. Armáda ale nechce k případu poskytnout žádné informace až do doby, než jej vyšetří policie. Po okolnostech tragédie pátral Ivan Holas.

Armáda zatím pouze upřesnila, že šlo o vojáky z posádky v Týništi nad Orlicí. O něco sdílnější byl mluvčí brněnského policejního ředitelství, kapitán Zdeněk Lubas.

Zdeněk Lubas, mluvčí: Odstavený vojenský transport byl pod dohledem vojáků základní služby. Dva vojáci vylezli na střechu vagónu a byli zasaženi elektrickým proudem, vysokým napětím. Bohužel u jednoho vojáka se nepodařilo činnost srdeční oživit. Druhý voják byl s těžkými popáleninami převezen k hospitalizaci.

Podle armády je už druhý voják mimo ohrožení života. Zatím není jasné, proč oba strážní vůbec na střechu vagónu lezli a zda za neštěstí mohou být potrestáni jejich nadřízení. Vojáci si zřejmě neuvědomili, že trolej s napětím 25 tisíc voltů je nebezpečná nejen při přímém dotyku. Může totiž dojít i k výboji až na vzdálenost mnoha desítek centimetrů.

Skončilo volební období dosavadní Poslanecké sněmovny

Dnes končí čtyřleté volební období dosavadní Poslanecké sněmovny. Zákonodárci, kterým vyprší mandáty, musejí do dnešní půlnoci vrátit služební výbavu, včetně počítačů a mobilů. Dosavadní parlamentní funkcionáři nebudou mít od zítřka k dispozici služební auta. A poslanci, kteří už neobhájili svá křesla, musejí vyklidit kanceláře. Mimopražští pak i sněmovní byty. Těch má dolní komora k dispozici 21. Osm z nich mají už znovu nezvolení poslanci vrátit. Jak zjistila naše zpravodajka Milada Richterová, právě toto stěhování bude zřejmě trvat nejdéle.

Šéf odborů hospodářské správy Poslanecké sněmovny Stanislav Kovalovský ale věří, že s jednodenní tolerancí budou do zítřka vráceny všechny klíče od bytů, které už odcházející poslanci nebudou potřebovat.

Stanislav Kovalovský, hospodářská správa Poslanecké sněmovny: Máme už šest bytů prostě předanejch. A další dva byty ještě budeme předávat zítra.

Přesuny poslanců do uvolněných kanceláří se většinou teprve připravují. Někteří odcházející zákonodárci se už ale s kolegy ve svých klubech domluvili. Například prostory po Marku Bendovi z ODS má zdědit jeho stranická kolegyně Alena Páralová. Benda také přiznal, že mu vyklizení jeho kanceláře chvíli trvalo.

Marek Benda, poslanec za ODS: Odvezl jsem, nevím, čtyři, pět beden papíru, které jsem zlikvidoval. Něco jako knihy jsem předal do knihovny mladých konzervativců. Něco jsem si odvezl domů.

Jinou práci teď mají noví mimopražští poslanci. Úspěšná kandidátka za ČSSD Iva Šedivá se bude z Hořic stěhovat do Prahy. Kde tu bude bydlet, zatím neví. A na balení kufrů ještě nebyl čas.

Iva Šedivá: Protože momentálně jsem ve stádiu ukončování prací na svém dosavadním zaměstnání. Potřebuju předat věci. Potřebuju dokončit to, co jsem rozdělala.

Na poslaneckou práci se ale nováčci těší. Mandáty jim budou oficiálně potvrzeny zřejmě 10. července, kdy mají na ustavující schůzi nové sněmovny složit předepsaný slib.

Zákoník práce a pitný režim v tropickém počasí

Řada firem v těchto dnech nedodržuje Zákoník práce. Zapomínají totiž, že se při tropickém počasí musejí postarat o pitný režim svých zaměstnanců. Pokračuje reportér Radiožurnálu Dušan Valenta.

Zaměstnanci mají v horku nárok minimálně na 70 % tekutin, které spotřebují. Pitím se ale nerozumí obyčejná voda. Firmy musejí zajistit minerálky nebo iontové nápoje.

Zedník: To si musíme kupovat sami.

Řekl Radiožurnálu jeden z plzeňských zedníků.

Zedník: Zaměstnavatel mi to nekupuje. Musím si to zaplatit sám. Říct mu to můžu, ale co se změní?

Stavbaři jen potvrdili existující skutečnost. Firmy tuší, že je horko problém. Na pití pro zaměstnance ale velmi často zapomínají. Bezpečnostní technik Jaroslav Hotový proto znovu připomíná, jak často a kdy musí být nápoje k dispozici.

Jaroslav Hotový, bezpečnostní technik: Ochranné nápoje by měly být minimálně trvání poloviny směny asi kolem 1 litru.

Obecně platí, že na nápoje teď mají nárok hlavně řidiči, zemědělci a stavbaři. Pokud se firmy nepostarají o pitný režim zaměstnanců, musí počítat s problémy. Potvrzuje to odborový předák Cyril Zapletal.

Cyril Zapletal, odborový předák: Časem kdyby se prokázalo, že ten zaměstnanec zkolaboval kvůli tomu, že neměl správný pitný režim, za který je zodpovědný zaměstnavatel, tak by z toho byla pěkná ostuda a pěknej trest.

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl

V Litomyšli dnes začíná 44. ročník mezinárodní operního festivalu Smetanova Litomyšl. O premiérách letošní přehlídky nás informoval umělecký ředitel Vojtěch Stříteský.

Vojtěch Stříteský, umělecký ředitel: Páteří toho festivalu jsou opery. Letos máme hned tři, které se vůbec ještě na festivalu nehrály. Je to Verdiho Don Carlos. Je to Costanca Forteca, která se už nehrála 280 let. To je novodobá světová premiéra Fuksovy barokní opery. A pak se ještě nikdy nehrál Don Giovanni.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu