Ozvěny dne 2. září 2006

2. září 2006
Ozvěny plus

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

EU dala Íránu další čas na vyjednávání o jaderném programu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Evropská unie dala Íránu další čas na vyjednávání o jaderném programu. Ministři zahraničí pětadvacítky se na schůzce ve Finsku shodli, že sankce jsou stále ve hře, ale nejprve je potřeba vyčerpat všechny diplomatické možnosti. Ve čtvrtek vypršelo ultimátum OSN, které požadovalo, aby Teherán přestal s obohacováním uranu. Unie vyšle příští týden šéfa diplomacie Javiera Solanu na schůzku s hlavním íránským vyjednávačem Alím Larídžáním. Bude od něj požadovat, aby vyjasnil postoj Teheránu k požadavku rady bezpečnosti. Zastáncem tvrdého postupu je mezi ministry Evropské unie především český zástupce Cyril Svoboda. Podle něj by mohly evropské země zavést sankce současně a ve spolupráci se Spojenými státy. Podobný postoj má i americký prezident George Bush.

George BUSH, americký prezident:
Budeme dál úzce spolupracovat se svými spojenci, abychom našli diplomatické řešení. Írán ale musí pocítit dopady svého vzdoru a my mu nesmíme dovolit vyvinout jadernou zbraň.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Západ chce, aby se Írán vzdal obohacování uranu, avšak Teherán právo na tuto technologii brání. Prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes znovu zopakoval, že jeho země neustoupí ani o krok.

Britská policie zadržela šestnáct lidí podezřelých z terorismu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Britská policie zadržela dalších šestnáct lidí podezřelých z terorismu. Čtrnáct z nich zatkla v noci v Londýně a dvě osoby pak nad ránem v Manchesteru. Jak informuje spolupracovník Radiožurnálu v Anglii Milan Kocourek, ministerstvo vnitra stále označuje nebezpečí teroristických útoků za vážné, což je druhý nejvyšší stupeň.

Milan KOCOUREK:
Dvanáct osob bylo zatčeno v jedné čínské restauraci ve východním Londýně. Hlásilo to BBC s odvoláním na policejní prameny. Další dva lidé byli zatčeni jinde ve východním Londýně a dvě osoby byly zatčeny v Manchesteru, všichni podle zákona o terorismu z roku 2000. Majitel čínské restaurace BBC řekl, že do jeho podniku přišlo asi patnáct mužů, někteří z nich v islámských oděvech, a dva malí chlapci. Pak do restaurace vtrhli policisté a dvanáct hostů bylo na místě zatčeno. Policie také prohledává islámskou školu nedaleko Tunbridge Wells jihovýchodně od Londýna. Podle zpravodaje BBC pro věci bezpečnosti toto nejnovější zatýkání souvisí s obavami, že v Británii existují zvláštní výcvikové tábory pro muslimy, kteří se zajímají o teroristickou činnost.

Přes osm set italských vojáků dorazilo k jižnímu pobřeží Libanonu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Přes osm set italských vojáků dorazilo k jižnímu pobřeží Libanonu. Připojí se tam k mezinárodním jednotkám, které hlídají křehké příměří mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Jak z Bejrútu dodává zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, Italové budou tvořit pětinu patnáctitisícového mezinárodního kontingentu.

Jaromír JANEV:
Počet vojáků v silách UNIFIL na jihu Libanonu tak stoupl na tři a půl tisíce mužů. Část italských vojáků dorazila k břehům jiholibanonského města Tyr ve člunech, další na palubě bojových vrtulníků. Většinu z nich tvoří příslušníci námořní pěchoty, které k libanonským břehům dopravila vlajková loď italského námořnictva Garibaldi. Podle nedávného vyjádření generálního tajemníka OSN Kofiho Annana se izraelské jednotky stáhnou z libanonského území ve chvíli, kdy tam bude rozmístěno nejméně pět tisíc vojáků sil OSN. V jižním pásu země už působí kolem patnácti tisíc vojáků libanonských ozbrojených sil.

Čtrnáct britských vojáků přišlo o život při nehodě letounu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Čtrnáct britských vojáků přišlo o život při nehodě letounu, který se zřítil v jižním Afghánistánu. Stroj zmizel z obrazovek radarů a spadl asi dvacet kilometrů západně od města Kandahár. Podle mluvčího NATO zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o nepřátelský útok. Britští vojáci jsou součástí mezinárodních sil, které se snaží zajistit bezpečnost v neklidné jižní části Afghánistánu.

Desetitisíce zaměstnanců palestinské správy stávkuje za ušlé mzdy

Ondřej KAPIC, moderátor:
Desetitisíce zaměstnanců palestinské správy stávkuje za ušlé mzdy. Většina z nich nedostala zaplaceno už téměř půl roku. Školy a vládní úřady proto zůstaly zavřené. Palestinská vláda zaměstnává přes sto šedesát tisíc lidí a drtivá většina z nich se ke stávce připojila. Západní země pozastavily finanční pomoc Palestincům po nástupu Hamasu k moci v březnu letošního roku. Zahraniční dárci se ale včera ve Stockholmu zavázali k tomu, že samosprávě poskytnou půl miliardy dolarů.

Policie v noci ukončila nepovolenou technopárty u obce Drnov

Ondřej KAPIC, moderátor:
Policie v noci ukončila nepovolenou technopárty u obce Drnov na Kladensku. Na hlasitou produkci a rušení nočního klidu si stěžovali obyvatelé z nedaleké obce Žižice. Po domluvě s policií pořadatelé produkci dobrovolně ukončili.

Na Lince bezpečí přibývá telefonátů

Ondřej KAPIC, moderátor:
Na Lince bezpečí přibývá v souvislosti se začátkem školního roku telefonátů. Některé děti mají ze školní docházky strach. Podle vedoucí linky Kateřiny Liškové se bojí hlavně šikany.

V Karlových Varech vrcholí mezinárodní festival studentských filmů

Ondřej KAPIC, moderátor:
V Karlových Varech vrcholí mezinárodní festival studentských filmů. Při večerním slavnostním ceremoniálu budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií a film, který si odnese hlavní cenu.

Mezinárodní letecká show ovládla brněnské letiště

Ondřej KAPIC, moderátor:
Mezinárodní letecká show ovládla brněnské letiště. Představují se na ní zástupci vojenských vzdušných sil z patnácti zemí. Velkou atrakcí jsou zejména čtyři známé skupiny letců, vojenských akrobatů, řekl reportérce Gabriele Grmolcové za organizátory Jiří Fiala.

Jiří FIALA, jeden z organizátorů brněnské show:
Kromě těchto skupin uvidí diváci sólová vystoupení například letounů F18 španělského královského letectva, nebo letounů MiG29 maďarské armády, slovenské armády a samozřejmě uvidí v letové ukázce v podstatě všechny letouny Armády České republiky.

Gabriela GRMOLCOVÁ:
Leteckou show doprovází kromě barevných efektů a uši drásajících zvuků letadel také bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristických útoků. S festivalem jsou spojena také dopravní omezení. K vážnějším kolizím ale během dneška nedošlo, potvrzuje mluvčí brněnské policie Denisa Kapitánčíková.

Denisa KAPITÁNČÍKOVÁ, mluvčí brněnské policie:
Nedošlo k žádné dopravní kolizi, k žádným ztraceným dětem, zatím jsme nic nezaznamenali z naší strany.

Zbrojovka Aero Vodochody podepsala smlouvu s Alenia Aeronautica

Ondřej KAPIC, moderátor:
Na letecké show se předváděli nejen špičkoví piloti z několika států, ale uzavíraly se i obchodní kontrakty. Zbrojovka Aero Vodochody podepsala dopoledne smlouvu s italskou leteckou společností Alenia Aeronautica na výrobu takzvaného centroplánu. Ten zabezpečuje spojení křídel s trupem v transportním letadle C27J Spartan. Podle předsedy představenstva Aera Vodochody Petra Klimeše jde o důležitý pozitivní signál před očekávanou privatizací společnosti. Firma, která teď zaměstnává zhruba tisíc šest set padesát zaměstnanců, tak bude poprvé po čtyřech letech zvyšovat počet pracovníků.

Čínu sužuje nejhorší sucho za posledních padesát let

Ondřej KAPIC, moderátor:
Čínu sužuje nejhorší sucho za posledních padesát let. Horké počasí bez srážek už zasáhlo patnáct provincií a omezené dodávky pitné vody trápí na osmnáct milionů obyvatel. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, nejhorší je situace na jihu a jihozápadě země.

Robert MIKOLÁŠ:
Jen v provinciích Kuejčou a S'čchuan trpí nedostatkem pitné vody na dva a půl milionu lidí a téměř dva miliony kusů dobytka. Teploty dosahují až čtyřiceti stupňů ve stínu, snižují se hladiny řek i rezervoárů vody. Zasažena byla i východní část provincie Čeťiang, která je díky velkému počtu vodních ploch označována za zemi řek a jezer. Rekordní hodnoty byly naměřeny i v třicetimilionové městské aglomeraci Čchungčching, kde je současné sucho nejhorší od roku 1891, kdy začala fungovat místní meteorologická stanice. Nejhůře jsou na tom ale obyvatelé vesnic, kteří jsou odkázáni na vlastní studny. Ty jsou nyní většinou vyschlé, a tak jedinou šancí je vydávat se na několikakilometrovou každodenní túru do míst, kam je voda přivážena.

Na jihu Chorvatska nebude víno

Ondřej KAPIC, moderátor:
Na jihu Chorvatska nebude víno. Takřka celou úrodu zničilo nestálé počasí. Vinaři spoléhají na pomoc státu, který už v oblasti vyhlásil stav totální neúrody. Ze Splitu se hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Dušan Valenta.

Dušan VALENTA:
Nejhůř je na tom Jižní Dalmácie, hlavně poloostrov Pelješac a ostrov Korčula. Z dvou set sedmdesáti hektarů je tam zničeno pětaosmdesát procent, což znamená, že třeba oblíbený pošip nebo plavac se vůbec nebudou sklízet. Navíc vinohrady, které odolaly prudkým dešťům, se nyní potýkají s mšicemi a plísněmi. U Jadranu se totiž po necelém týdnu vydatných dešťů znovu oteplilo. Výkyvy počasí trápí také pěstitele fíků a oliv. Zda i oni budou chtít od chorvatské vlády kompenzace, zatím není jasné. Místní zemědělci otevřeně říkají, že je postihla katastrofa a přirovnávají situaci k roku 1974. Tehdy počasí u Jadranu zničilo na osmdesát procent úrody.

Soutěž Stavba roku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Rezidence Zemanka v Praze, památník českoněmeckožidovského soužití v Hartmanicích nebo rekonstrukce brněnského divadla Reduta, tyto budovy jsou spolu s dalšími dvanácti nominovány na ocenění v soutěži Stavba roku. Jak doplňuje reportérka Pavla Dluhoschová, prestižní titul se uděluje letos po čtrnácté.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Mezi nominovanými je například i pražská Ladronka, ještě před pár lety známé sídlo squaterů, dnes má šanci zvítězit v soutěži o Stavbu roku.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, předsedkyně poroty:
Usedlost, která měla kdysi svůj krásný barokní půvab, ale pak se dostala do podoby ruiny a dneska se stala objektem, který je velmi zajímavým způsobem zrekonstruován a doplněn moderní architekturou, tam to historické a současné velmi dobře souzní.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Tak zdůvodňuje nominaci Ladronky předsedkyně poroty Radomíra Sedláková. O prestižní titul usiluje dalších čtrnáct objektů, mezi nimi letos výrazně přibylo staveb pro bydlení. Je to tím, že jejich kvalita roste.

Radomíra SEDLÁKOVÁ, předsedkyně poroty:
Zajímavé je, že je to nejenom bydlení exkluzivní, ale i bydlení průměrné nebo bydlení střední vrstvy, což je dost důležité.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Vítěze soutěže o titul Stavba roku budeme znát 19. září. Už teď se ale dá říci, že uplynulých třináct ročníků se pozitivně podepsalo na tom, co a jak se u nás staví.

Hra Rtuť u nás vzbudila zájem

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zatímco britské publikum skandální hru Philipa Ridleyho Rtuť nepřijalo, u nás vzbudila zájem. Dnes večer ji však v bývalé hale ČKD v Praze soubor Letí spolu s režisérem Juliem Ševčíkem uvádí naposledy. Více dodává redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Co vás lákalo přijít do bývalé haly ČKD.

osoba:
Těžký kovy, no, tak jako očekávám prostě nějakej boj o přežití úplně.

Michaela VETEŠKOVÁ:
České diváky zmíněná kontroverzní pověst hry do tovární haly v Karlíně ale přilákala.

osoba:
No, tak to je stejně dobrý takový, no, tak je to prostě, je to prostě jiný prostředí, že jo, a když se to odehrává v tý továrně, tak rozhodně je dobrý jít jako i koukat na to do továrny jako.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Všechna představení jsou vyprodána, hlásí dramaturg inscenace Daniel Přibyl a vysvětluje, že české publikum už bylo předem připraveno na to, co uvidí.

Daniel PŘIBYL, dramaturg inscenace:
Tak jsme moc spokojený, že tady v Praze se vlastně najde dostatečně velký okruh lidí, kteří se nebojí jít na něco, co má třeba trochu kontroverznější pověst, anebo co je, řekněme, experimentálnějšího charakteru.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Za plechovými vraty tovární haly se devadesát minut skutečně odehrávalo emociálně silné divadelní drama, tak trochu inspirované velkými řeckými dramaty. A nikdo z představení neodešel.

Vodící psi dnes soutěžili na Václavském náměstí v Praze

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vodící psi dnes soutěžili na Václavském náměstí v Praze. Společně se svými majiteli museli zdolat trasu plnou překážek. Soutěž sledovala redaktorka Štěpánka Martanová.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Trasa vedla nejen částí Václavského náměstí, ale byla připravena také v nedalekém domě. Tady museli psi s nevidomými projít speciálně upravenou místností. Jak musí psi v takovém případě reagovat na překážky, vysvětluje jedna z organizátorek soutěže Hana Jasenovcová.

Hana JASENOVCOVÁ, jedna z organizátorek soutěže:
Vodící pes vždycky upozorňuje pána zastavením. To znamená, nelzeli tu překážku v pohodě obejít, tak se pes zastaví, a je na pánovi, aby si pomocí bílé hole zjistil, proč ten pejsek stojí, co před ním je. Jestli je tam obrubník dolů, nebo vysoká překážka nebo cokoliv jiného.

Štěpánka MARTANOVÁ:
A právě to byl jeden z hlavních smyslů soutěže otestovat, jak si psi a jejich majitelé spolu rozumí. Soutěžící svým vodícím psům zcela důvěřovali, ale i tak měli z náročné trasy trošku obavy.

soutěžící:
To nechám na psovi, jak půjde, tak bude.

soutěžící:
Doufám, že bude to lepší než vloni a nechávám to na psovi, že ty povely budu dávat zřejmě dobře.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Co třeba pejsek všechno musí zvládnout?

soutěžící:
Tak veškerý překážky, přechody najít, dveře vyhledat, schody vyhledat, všude zastavit, jako označit, že jo, já si to musím pak najít holí.

Štěpánka MARTANOVÁ:
Letošního ročníku celorepublikové soutěže vodících psů se zúčastnilo šestadvacet závodníků, z toho tři byli ze Slovenska.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu