Ozvěny dne 17. dubna 2009

17. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Ústí nad Labem je v pohotovosti. Zítra městem projde pochod pravicových extremistů.

osoba:
Budeme míti zabedněná okna a právě zavřeno.

osoba:
Budeme mít zavřeno, zabedněné výlohy budeme mít.

Martin DRTINA, moderátor:
Evropská unie pozvala Bělorusko na květnový pražský summit východního partnerství Unie. Pokud přijede Lukašenko, Václav Klaus ho nepřijme na Pražském hradě.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničních věcí:
Ale kdo z Běloruska přijede, to v tuto chvíli ještě není jasné, samozřejmě běloruská strana se musí rozhodnout, koho je taktické poslat na summit východního partnerství.

Jan BUMBA, moderátor:
Ve Stockholmu padl rozsudek za nelegální distribuci hudby a filmů na Internetu. 4 Švédové, zakladatelé serveru Pirate Bay, mají jít na rok do vězení.

Martin DRTINA, moderátor:
A zítřejší počasí? Bude zataženo a deštivo, teploty 11 až 15 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Martin Drtina a Jan Bumba.

Martin DRTINA, moderátor:
Přejeme pěkný podvečer.

Ústí nad Labem se připravuje na zítřejší pochod neonacistů

Martin DRTINA, moderátor:
Do Ústí nad Labem se zítra sjedou stovky pravicových extremistů. Pochodem přes město chtějí uctít památku obětí spojeneckého bombardování města na konci války.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
V ulicích bude tisícovka policistů. Nad městem budou létat vrtulníky a připraveno je i vodní dělo. Policie odhaduje, že sem přijedou stovky pravicových extremistů, a to i z Německa a policisté jsou připraveni i na případný zásah, říká jejich severočeský ředitel Jiří Vorálek.

Jiří VORÁLEK, severočeský policejní ředitel:
Při nasazení policie takzvaně pod jednotným velením není možné očekávat, že konkrétní člověk se dopustí přestupku a policista, který stojí nejblíž, hned zakročí. Nicméně v okamžiku, kdy je to možné, tak zakročíme. A protože tam ty lidi budeme mít, tak to bude určitě s malou prodlevou.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Město neuspělo se svou snahou pochody zakázat. Nacionalisté tedy mohou jít třemi trasami. Hlavní je v centru, záložní pak na Klíši a na Střekově. Ve střehu budou také odborníci na projevy extremismu a úředníci města. Ti mohou při porušení zákona po dohodě s policií akci také ukončit. V centru města bude zavřené divadlo, knihovna, obchody a restaurace.

osoba:
Bysme mohli mít vymlácený okna a poničené vybavení restaurace, tak právě budeme míti zabedněná okna a právě zavřeno.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Budete mít otevřeno, když jste nonstop herna?

osoba:
Ne, budeme mít zavřeno, zabedněné výlohy budeme mít.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ, redaktorka:
Akce Autonomních nacionalistů je nahlášená od osmi hodin ráno do třiadvaceti hodin. Sami se svolávají na devatenáctou hodinu na Lidické náměstí. Pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová, Ústí nad Labem.

České předsednictví pozvalo Bělorusko na summit

Martin DRTINA, moderátor:
Evropská unie pozvala Bělorusko na květnový pražský summit východního partnerství Unie. Pozvánku předal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je v Minsku na pracovní návštěvě. Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová v Rádiu Česko zdůraznila, že šlo o pozvání země, nikoliv konkrétního představitele Běloruska.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničních věcí:
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes předal pozvánku pro Bělorusko, to znamená zemi jako takovou, předal ji na schůzce s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Ale kdo z Běloruska přijede, to v tuto chvíli ještě není jasné samozřejmě. Běloruská strana se musí rozhodnout, koho je taktické poslat na summit východního partnerství.

Martin DRTINA, moderátor:
Pokud za Bělorusko přijede do Česka na summit Evropské unie a východního partnerství prezident Alexandr Lukašenko, hlava českého státu Václav Klaus mu nepodá ruku a nepřijme ho na Pražském hradě. Oznámil to dnes Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Ve Stockholmu padl rozsudek za nelegální distribuci hudby a filmů na Internetu

Martin DRTINA, moderátor:
Soud ve Stockholmu odsoudil čtveřici Švédů, kteří provozovali internetový server Pirate Bay. Za to, že umožňovali nelegálně stahovat chráněná autorská díla z Internetu, mají jít na rok do vězení a navíc zaplatit náhradu škody ve výši 30 milionů švédských korun. Odsouzení se okamžitě odvolali.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor, Švédsko:
Zastánci filmových a hudebních společností, které jsou nelegální distribucí autorských děl ekonomicky poškozovány, trest s nadšením vítají. Zatímco zastánci bezplatného stahování hudby, filmů, programů a her jej stejně vehementně odsuzují. Odborníci v oblasti mediálních technologií však rozsudek přijali s neskrývanými rozpaky, protože masové nelegální stahování z Internetu se tímto krokem podle nich tak jako tak nevyřeší. A soud se údajně příliš jednoznačně postavil na stranu starých pořádků, které se odmítají přizpůsobit moderním technologiím. Ze Švédska pro Radiožurnál Tomáš Sniegoň.

Martin DRTINA, moderátor:
Na různých místech Švédska budou o víkendu na podporu odsouzených protestní demonstrace.

Tři české vojáky v Afghánistánu zranilo výbušné zařízení

Martin DRTINA, moderátor:
Nastražená výbušnina zranila v Afghánistánu trojici českých vojáků. Jeden z nich skončil s těžkým zraněním v nemocnici v Bagramu. Jeho stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života, potvrdila to Radiožurnálu mluvčí generálního štábu Mira Třebická s tím, že jakmile to jeho stav dovolí, bude transportován zpátky domů.

Mira TŘEBICKÁ, mluvčí generálního štábu:
Krátce před druhou hodinou odpoledne afghánského času najelo přibližně 3 kilometry od základny SHANK vozidlo Humvee českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar na výbušné zařízení. Vojákům byla po incidentu na místě okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně se podrobili lékařskému ošetření na základně SHANK. V současné době jsou vyrozumívány rodiny zraněných vojáků.

Martin DRTINA, moderátor:
Podobné události potkávají české vojáky v neklidném Afghánistánu stále častěji. Loni v listopadu najel jejich vůz na podomácku vyrobené výbušné zařízení. Výsledek tři zranění. O měsíc dřív v říjnu se kolona dostala do nepřátelské palby a zraněno bylo sedm vojáků. V roce 2008 přišli v Afghánistánu o život dva naši vojáci, o rok dříve zahynul jeden.

Úřednická vláda by podle lidovců měla zlevnit elektřinu

Martin DRTINA, moderátor:
Lidovci budou usilovat o zlevnění elektřiny. S tímto návrhem se příští týden chtějí obrátit na designovaného premiéra Jana Fischera. Pokles cen energií chtějí prosadit jako protikrizové opatření. Platit by mělo minimálně do konce letošního roku. Jak výrazně by se cena mohla snížit, ale šéf lidovců Jiří Čunek neupřesnil.

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/:
To je záležitostí výpočtu, který se skládá z mnoha ukazatelů, jak z ceny na burze, z přiměřených cen, z nákladů a podobně. Ten podklad pro výpočet je celkem složitý, bude ho dělat samozřejmě energetický úřad, na který má přímý vliv samozřejmě vláda, proto žádáme pana premiéra.

Ekonomické body z volebního programu ČSSD

Martin DRTINA, moderátor:
Sociální demokraté chtějí zavést novomanželské půjčky, studentské půjčky ze stavebního spoření nebo zvláštní podpory hypoték pro mladé učitele nebo lékaře ve vybraných regionech. Chtějí také zvyšovat platy ve státní sféře, důchody nebo sociální minima. To jsou jen některé ekonomické body z volebního programu ČSSD, který zveřejnili před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Nejužší vedení ČSSD jedná v Lidovém domě

Martin DRTINA, moderátor:
Už druhou hodinu jedná v Lidovém domě nejužší vedení ČSSD. Jednání sleduje reportérka Radiožurnálu Věra Masopustová. Věro, jednání je sice uzavřené, ale ví se, o čem předsednictvo sociálních demokratů diskutuje?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tak tradičně je to diskuse nad aktuální politickou situací, přesně to budeme vědět snad už za pár minut. Dalším důležitým bodem jednání předsednictva je dovolba místopředsedkyně ČSSD, tedy jediné ženy ve vedení strany. Ta se totiž nepovedla na nedávném volebním sjezdu ČSSD, kde svůj post neobhájila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Sjezd si pak nevybral ani mezi stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a bývalou náměstkyní ministra kultury Vítězslava Jandáka Kateřinou Kalistovou. Nejnovější kandidátkou na tuto funkci je tedy pražská sociální demokratka Alena Borůvková. Právě tu by mohlo nominovat předsednictvo ČSSD do zítřejší volby na jednání ústředního výkonného výboru strany. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Ministr dopravy odvolal náměstka Šlegra

Martin DRTINA, moderátor:
Ministr dopravy Petr Bendl odvolal z funkce náměstka Petra Šlegra, kterého nominovala Strana zelených. Ve funkci ho nahradil Eduard Havel z téže strany. Odvolání zdůvodňuje mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.

Martin KUPKA, mluvčí ministerstva dopravy:
Ministr Petr Bendl nebyl s prací náměstka Šlegra dlouhodobě spokojený, problémy spočívaly jak v komunikaci, tak v poskytování informací o aktivitách pana náměstka, po vyslovení nedůvěry vládě přichází koaliční partner s jiným návrhem na nominaci náměstka ministra dopravy, proto Petr Bendl rozhodl o odvolání náměstka Šlegra.

Martin DRTINA, moderátor:
Podle serveru iDNES Šlegr doplatil na blízkou spolupráci s poslankyněmi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou vyloučenými ze Strany zelených, které při hlasování o důvěře nepodpořily kabinet Mirka Topolánka.

Česko si dnes připomíná čtyřicáté výročí vzniku takzvané normalizace

Martin DRTINA, moderátor:
Česko si dnes připomíná čtyřicáté výročí vzniku takzvané normalizace. V tehdejší Československé republice to znamenalo definitivní vítězství konzervativních promoskevských sil. V čele tehdejší komunistické strany totiž stanul promoskevský Gustáv Husák, který vystřídal reformního Alexandera Dubčeka. Na dlouhých 20 let se tak mohli lidé rozloučit se svobodou ve všech oblastech života. Více o tom v Radiofóru.

Mogul Šumava Rallye Klatovy

Martin DRTINA, moderátor:
Právě v tuto chvíli startují první vozidla do čtyřiačtyřicátého ročníku Mogul Šumava Rallye Klatovy. Tento závod je první po tragické Valašské rallye, kde při havárii závodního vozu zemřeli 3 diváci. Pořadatelé západočeské soutěže proto přistoupili k přísnějším bezpečnostním pravidlům. Jestli se podle nich diváci řídí, na to se teď živě ptám reportéra Jana Dvořáka, který sleduje první rychlostní zkoušku.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Zatím to vypadá, že diváci dbají všech nařízení a jsou disciplinovaní. Zatím totiž nedošlo k pozastavení, ani přerušení rychlostní zkoušky. Na druhou stranu je potřeba říci, že klatovský okruh patří mezi ty nejbezpečnější rychlostní zkoušky vůbec v České republice a s diváky tu nikdy nebyly žádné závažné problémy. Doslova křest ohněm čeká diváky a především pořadatele už zítra, kdy se pojede 9 rychlostních zkoušek v okolí Vimperku. Také tam bude vše sledovat nově vůbec v Česku z vrtulníku bezpečnostní delegát, který bude dohlížet na celou soutěž. Pro Radiožurnál Jan Dvořák, Klatovy.

Antonius a Kleopatra v Národním divadle v Brně

Martin DRTINA, moderátor:
Na scénu Národního divadla v Brně se dnes večer vrací velká klasická činohra Shakespearova hra Antonius a Kleopatra. Podle režiséra Zdeňka Plachého si Mahenovo divadlo o podobnou velkoformátovou inscenaci přímo říká.

Zdeněk PLACHÝ, režisér:
Proto také scénu k této inscenaci dělá technologicky nejsložitější scénograf v Evropě Daniel Dvořák, to se o něm skutečně říká ve světě, hlavní role v tomto představení ztvárňuje Kleopatru Dita Kaplanová, bývalá jedna z hlavních hereček Divadla Na provázku, dnes stálá členka souboru Národního divadla Mahenovy činohry a Antonia hraje Petr Halberstadt, myslím, že oba hrají excelentně, myslím, že se dokázali do těch rolí úplně převtělit.

autoři: mad , bum
Spustit audio

Více z pořadu