Ozvěny dne 17. července 2009

17. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Nejméně osm mrtvých a přes 60 zraněných si vyžádaly sebevražedné útoky v indonéské Jakartě.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Za oběma sebevražednými útočníky stojí podle policie radikální islamisté ze skupiny Džamáa Islamíja.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Získání kanadských víz pro klienty cestovních kanceláří bude jednodušší.

Tomio OKAMURA, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
Není nutná v tomto případě osobní přítomnost žadatele.

Jan BUMBA, moderátor:
Přesně před 20 let Milouš Jakeš pronesl svůj legendární projev, který předznamenal pád komunistického režimu.

Milouš JAKEŠ, někdejší generální tajemník KSČ:
A ne prostě, aby my jsme tam byli sami jak kůl v plotě, neměli jedinýho slova podpory pro to, co se děje, a vlastně oni nás mohli proti tomu lidu postavit.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zítra bude většinou oblačno s deštěm nebo přeháňkami, na Moravě i s bouřkami. Teploty do 21 stupňů, na východě až 27.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Hana Albertová a Jan Bumba.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Pěkný večer.

Indonéská policie postupně rozkrývá pumové atentáty v metropoli Jakartě

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Indonéská policie postupně rozkrývá pumové atentáty v metropoli Jakartě. Dva výbuchy v luxusních hotelích tam ráno zabily nejméně osm lidí a zranily přes 60 dalších. V pozadí podle policistů stojí radikální islamisté.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Byli to zdánlivě dva obyčejní hoteloví hosté. Ubytovali se ve středu a dnes ráno se šli jako obvykle nasnídat. Jenže místo ranní kávy odpálili výbušniny, které předtím neznámo jak dokázali pronést až do hotelového pokoje. Za oběma sebevražednými útočníky stojí podle policie radikální islamisté ze skupiny Džamáa Islamíja. Ta spolupracuje i s teroristickou sítí Al Kajda a v Indonésii už útočila mnohokrát. Indonésie se teď bojí, že nové útoky otřesou důvěrou v její ekonomiku a poškodí pěstěnou image turistického ráje. Počet podobně vážných útoků v Indonésii za poslední roky znatelně klesl. Indonésie vytrénovala nové protiteroristické jednotky a zavedla zákony, které mají radikálním islamistům jejich atentáty znesnadňovat. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Od úterního znovuzavedení víz do Kanady o ně požádalo na 450 Čechů

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Od úterního znovuzavedení víz do Kanady o ně požádalo na 450 Čechů. Žadatelé musejí mít cestovní pas, který obsahuje biometrické údaje, podobně jako při cestě do Spojených států. Víza přitom zájemci můžou získat, aniž by pro ně museli osobně až do Vídně. Jak? Popisuje Milan Kovář z českého velvyslanectví ve Vídni.

Milan KOVÁŘ, české velvyslanectví ve Vídni:
Zatím je to uděláno tak, že je možnost vložit do schránky na kanadském velvyslanectví v Praze tuto žádost s tím, že jejich úkolem potom je, a oni to tak zřejmě budou dělat, dopravit tuto žádost sem do Vídně, tady jí vyřídí a zase jí vrátí zpátky. Pochopitelně to záleží na době, kdy ten člověk do Kanady odlétá.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Pro klienty cestovních kanceláří bude vyřízení víz do Kanady jednodušší. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Tomio OKAMURA, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
Kanadská strana zavedla systém registrací cestovních kanceláří a pro registrované cestovní kanceláře nám víceméně garantuje dobu vyřízení žádosti pro české turisty do čtyř dnů.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Podle Okamury navíc klienti cestovních kanceláří už nebudou muset pro kanadská víza jezdit do Vídně.

Cestovní kancelář Tomi Tour k dnešnímu dni ukončila svoji činnost

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Cestovní kancelář Tomi Tour k dnešnímu dni ukončila svoji činnost. Před chvílí o tom informoval server tn.cz. O návrat klientů společnosti z dovolených se postarají České aerolinky ve spolupráci s Union pojišťovnou. To oznámila mluvčí ČSA Hana Hejsková. Další podrobnosti zjišťujeme.

Kauza České pivo nemá viníka

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Kauza České pivo nemá viníka. Státní zástupce totiž zastavil stíhání všech obviněných. Nejznámější kriminální případ kolem zkrachovalé Investiční a poštovní banky se týká transakcí s akciemi Plzeňského Prazdroje, Českého piva a IPB. V případu byly podle dostupných informací obviněni bývalí náměstci generálního ředitele IPB Libor Procházka a Aladár Blaas, dále pak tři bývalí zástupci japonské Nomury, včetně Eduarda Onderky, a šestice podnikatelů.

Celníci objevili další dvě výrobny nelegálních cigaret

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Celníci objevili další dvě výrobny nelegálních cigaret. Letos už druhou takovou výrobnu odhalili ve Chvalovicích na Nymbursku a třetí pak v bývalém rekreačním zařízení, skrytém v lesích na Prachaticku.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Hlavně v jihočeském případě se jednalo o poměrně profesionální výrobnu s řezačkami i sušičkami na tabák a s výrobní linkou na cigarety. Jinak byly ale podmínky v těchto výrobnách podle Miroslava Nováčka z Generálního ředitelství cel otřesné.

Miroslav NOVÁČEK, Generální ředitelství cel:
Jsou to podmínky, kdy v podstatě v jedné ve dvou místnostech je to zboží, ten tabák skladován na zemi, špinavý, mezi tím ti nelegální výrobci třeba i několik týdnů v kuse bydlí, je to opravdu, ty podmínky jsou opravdu otřesné.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Obě nelegální výrobny organizovaly skupiny cizinců. Ze všech tří letos odhalených nelegálních výroben cigaret celníci vyčíslili možný daňový únik na asi 175 milionů korun. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Šestiletý trest pro Ludmilu BrožovouPolednovou platí

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Šestiletý trest vězení pro komunistickou prokurátorku Ludmilu BrožovouPolednovou platí. Rozhodl o tom Ústavní soud, který zamítl její stížnost. Trest je pravomocný, 87letá BrožováPolednová už do vězení nastoupila. Jako prokurátorka se podílela na justiční vraždě političky Milady Horákové v zinscenovaném procesu. KSČ si BrožovouPolednovou vybrala pro její svědomitost a poslušnost. Při procesu tvrdila, že se snažila pomoci republice.

Íránská policie znovu rozehnala demonstraci protivládních aktivistů

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Íránské konzervativní milice a policie znovu rozehnaly demonstraci protivládních aktivistů. Použily obušky i slzný plyn. Statisíce lidí nespokojených s výsledkem červnových prezidentských voleb obešly zákaz demonstrací tím, že se vydaly na velkou páteční modlitbu. Tu vedl v teheránské univerzitě ajatolláh Rafsandžání.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Jeden z nejvlivnějších mužů náboženského režimu promluvil z duše mnoha odpůrcům vlády. Připomněl nejasný výsledek voleb a vyzval k propuštění stovek lidí, kteří jsou od června ve vazbě. Rafsandžání před volbami v zákulisí podporoval neúspěšného kandidáta Mír Hosejna Músavího. Nevyřízené účty má naopak se staronovým prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Músaví sledoval Rafsandžáního projev z první řady. Na dalšího neúspěšného kandidáta z prezidentských voleb Mehdího Karúbího cestou na kázání zaútočili konzervativní radikálové. Podle svědků mu dokonce srazili na zem turban, což je pro muslimského klerika mimořádná potupa. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Slovenský prezident podepsal kontroverzní jazykový zákon

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Slovenský prezident podepsal kontroverzní jazykový zákon. Proti němu protestuje hlavně maďarská menšina. Její zástupci ho považují za ohrožení svých práv, které jim garantují i evropské normy. Zákon vymezuje přednostní používání slovenštiny a za jeho porušení nařizuje pokuty až pět tisíc eur.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Proti zákonu se ozvala nejenom maďarská menšina, ale i poslanci Evropského parlamentu. Slovenské státní orgány jsou povinné aktivně ochraňovat státní jazyk a například památníky, které obsahují text v cizím jazyku, musejí mít slovenský ekvivalent. Ministr kultury tvrdí, že zákon se vůbec netýká Maďarů, ale všech národnostních menšin. Maďaři to ale považují za jasný útok a hlasitě protestují například učitelé, kteří musí vést veškerou dokumentaci dvojjazyčně. Zákon začne platit 1. září. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Dnes je to přesně 20 let od legendárního projevu Milouše Jakeše

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Dnes je to přesně 20 let, co generální tajemník KSČ Milouš Jakeš pronesl svůj legendární projev na Červeném Hrádku na Plzeňsku. Nechtěně tak ovlivnil atmosféru konce normalizační éry v tehdejším Československu. Lidé se přestali bát veřejně dát najevo, co si myslí. Zlidověly hlavně Jakešovy výroky o milionových platech populárních umělců, o přestavbě, ve které se ne každý vyzná, a pasáž, kdy si pletl kuřata se zásobníky teplé vody. Jakeš v projevu taky označil komunisty za kůl v plotě. Přesto trval na tom, že se o problémy obyčejných lidí zajímají.

Milouš JAKEŠ, někdejší generální tajemník KSČ:
Tedy není pravda, že my nevíme o věcech, vždyť my víme. Víme, jaká byla spotřeba, a víme, kolik jsme toho vyrobili a kolik jsme na ten trh dali. A teď je otázka, jestli jsme schopni dát na ten trh víc. A když nejsme, nejsme. No, tak víme, že budou ty průšvihy na tom trhu, že nám lidi začnou nadávat.

autoři: haa , bum
Spustit audio

Více z pořadu