Ozvěny dne 16. dubna 2009

16. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Seznam kandidátů na nové ministry je kompletní. Designovaný premiér Jan Fischer má v rukou návrhy od ODS, ČSSD i Strany zelených. Na 15 pozic je 17 kandidátů.

Jan FISCHER, premiér:
Po mém jmenování do funkce předsedy vlády se ty jména kandidátů přestěhovala ze stránek novin, z televizních obrazovek do oficiálních návrhů, které jsem obdržel od představitelů politických stran.

Martin DRTINA, moderátor:
Americký prezident Barack Obama podpoří při první státní návštěvě Mexika boj proti drogám.

Jan BUMBA, moderátor:
Počet chovanců v detenčních ústavech se brzy zvýší, psychiatrické léčebny vytipují nebezpečné jedince.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Psychiatrické léčebny budou teď v roli těch, kteří by měly vyhodnotit, kteří klienti by měli být, takříkajíc, přemístěny z psychiatrických léčeben do detenčních ústavů.

Martin DRTINA, moderátor:
A počasí, zítřek bude oblačný nebo zatažený, teploty do 16 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Martin Drtina a Jan Bumba.

Seznam kandidátů na ministry vlády má obrysy

Martin DRTINA, moderátor:
Úřednická vláda, která má zemi dovést k předčasným volbám, má už jasné obrysy, premiérovi, pověřenému sestavením nového kabinetu, předali své nominace občanští i sociální demokraté a zelení. Do vedení 15 ministerstev navrhli 17 jmen. Jan Fischer teď chce s nominovanými jednat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Od dohody 4 parlamentních stran o podobě budoucího kabinetu uplynulo 10 dní, do Hrzánského paláce své návrhy nakonec přinesly ODS, ČSSD i zelení. Lidovci od dohody ustoupily. Předsedové všech 3 stran mluví o tom, že do nově vznikajícího kabinetu navrhli odborníky, kteří zvládnou jak předsednictví, tak hospodářskou krizi. Všichni také počítají s tím, že konečné slovo bude mít Jan Fischer.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Není možné dělat z premiéra loutku, která dostává od politických stran nominace a nemá možnost do toho zasáhnout.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl po jednání s Fischerem šéf zelených Martin Bursík. Z podobného důvodu je podle odstupujícího premiéra Mirka Topolánka na seznamu víc jmen než resortů, 2 kandidáti jsou u ministerstev školství a kultury.

Mirek TOPOLÁNEK, odstupující premiér /ODS/:
Jsou to jména, která vznikla z nějaké širší, spíše odborné diskuse a v tomto smyslu jsem si dovolil je donavrhnout, aby se dostali do té mlýnice, aby měl pan premiér Fischer větší prostor pro rozhodování.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
S jednotlivými kandidáty chce Jan Fischer ještě mluvit, vyhradil si na to příští týden.

Jan FISCHER, premiér:
Bude to vyžadovat řadu konzultací, řadu rozhovorů tak, abych došel potom k dobrému výsledku.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Nový úřednický kabinet by měl začít fungovat 9. května. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Zemědělci plánují další protesty

Martin DRTINA, moderátor:
Čeští farmáři se zapojí do mezinárodních protestů svých kolegů jen symbolicky, a to i přesto, že důvod je stále stejný. Špatná zemědělská politika Evropské unie.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
České zemědělce vyhnaly nízké výkupní ceny mléka do ulic už v březnu. Přestože se od té doby podle farmářů nic nezměnilo, účast na evropských protestních akcích slíbili čeští chovatelé skotu jen symbolickou.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory ČR:
Rozhodli jsme se, že to nebude replika 12. března, ale že to budou nějaký záležitosti v terénu a zvažujeme třeba shromáždění se na jednom místě a tam udělat nějaký happening.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého by ostřejší protesty neměly kvůli měnící se české vládě smysl. Ministerstvo zemědělství přesto plánované protesty odmítá, podle mluvčího úřadu Petra Vorlíčka navíc Evropa udělala pro farmáře maximum.

Petr VORLÍČEK, mluvčí ministerstva zemědělství:
Zásahy do trhu s mlékem už dosáhly svého stropu, zlepšení situace je možné dosáhnout pouze stimulací poptávky.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Protesty plánují farmáři na 29.dubna. Němci uvažují o blokádách silnic nebo mlékáren, Belgičané zase o vysvětlovací kampani médiím. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Autodopravci se chystají na protestní akci

Martin DRTINA, moderátor:
Naopak autodopravci budou protestovat, dohodli se tak na dnešním krizovém štábu. Nelíbí se jim rozhodnutí odstupujícího premiéra Mirka Topolánka, který jim na podzim slíbil zavedení množstevních slev na mýtném a koncem března svůj slib dopisem zrušil. Odhodlání k protestům potvrdil Radiožurnálu prezident sdružení ČESMAD BOHEMIA Vladimír Starosta.

Vladimír STAROSTA, prezident sdružení ČESMAD BOHEMIA:
Krizový štáb se dohodl na variantě, že to veřejné vystoupení, kterým chce dát nespokojenost najevo s nedodržováním slibu premiéra, bude v souvislosti s neformálním zasedáním ministrů dopravy evropských zemí 29. dubna v Litoměřicích. Ta akce bude těžko přehlédnutelná, na druhou stranu nebude nijak omezovat obyvatele této země. Nechceme nějakým způsobem brát si lidi jako rukojmí.

Kvůli pochodu neonacistů se zastaví v sobotu v Ústí nad Labem MHD

Martin DRTINA, moderátor:
Veškerá městská hromadná doprava v Ústí nad Labem se v sobotu odpoledne zastaví. Rozhodla o tom bezpečnostní rada města, která příkaz vydala kvůli chystaným pochodům svolaným hnutím Autonomní nacionalisté. Podle ústeckého primátora Jana Kubaty o omezení hromadné dopravy požádala policie.

Jan KUBATA, primátor Ústí nad Labem:
Šestnáctou hodinu stanovilo ve svých požadavcích velení Policie České republiky z bezpečnostního hlediska. Podle itineráře dopravního podniku našeho města od půl čtvrté bude docházet ke stahování těch vozů tak, aby vozy ve 4 hodiny všechny byly v depu.

Martin DRTINA, moderátor:
Letáky vyvěšené v ústeckých trolejbusech a autobusech už nyní cestující upozorňují, že doprava bude plně obnovená nejspíš až v neděli ráno. Pochodů neonacistů v Ústí nad Labem se zřejmě zúčastní i skupiny neonacistů z Německa, potvrdila to dnes německá policie i saský úřad pro ochranu ústavy, který aktivity extrémistických skupin sleduje.

Francouzští rybáři zastavili blokádu 3 přístavů na severozápadě země

Martin DRTINA, moderátor:
Francouzští rybáři zastavili blokádu 3 přístavů na severozápadě země. Po vládě chtěli zvýšení kvót na rybolov a po neúspěchu jednání se rozhodli pokračovat v protestech jiným způsobem. Ministr zemědělství a rybolovu Michel Barnier jim na oplátku slíbil 4 miliony eur.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Rybáři původně finanční kompenzaci odmítli s tím, že dávají přednost práci. Po dnešní schůzce rybářských odborů se ale nakonec rozhodli zrušit blokádu přístavů přístavů v Calais, Dunkerque a BoulognesurMer s tím, že hodlají protestovat jiným způsobem. Ministr pro zemědělství a rybolov Michel Barnier jim dal jasně najevo, že není v jeho pravomoci evropské kvóty zvýšit. Na druhou stranu potvrdil finanční kompenzaci ve výši 4 milionů eur. Blokáda přístavu vyvolala v oblasti velký zmatek, protože tisíce lidí se v jejím důsledku nebyly schopny dostat přes kanál do Velké Británie a přespávali ve velmi provizorních podmínkách. Přepravní společnost P+O už naznačila, že bude požadovat náhradu za vzniklé škody po francouzské vládě. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Barack Obama podpoří při první státní návštěvě Mexika boj proti drogám

Martin DRTINA, moderátor:
V boji proti drogám chce podpořit americký prezident Barack Obama svého mexického kolegu Felipe Calderóna. Spojené státy se nedávno se Mexikem dohodly, že zlepší spolupráci při pašování zbraní a od drog. O cestě šéfa Bílého domu do Mexika teď více zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Hezké odpoledne. Ten problém se dá v kostce vyjádřit tak, že z Mexika proudí na jih Spojených států a kokain a další drogy, z Ameriky zpátky do Mexika peníze a zbraně. Při násilí spojené s obchodem s drogami zemřelo jen loni v Mexiku asi 6 tisíc lidí, což je srovnatelné číslo s počtem obětí v Iráku. Ta situace je na některých místech Mexiku už opravdu neúnosná a musí jí řešit armáda, protože policie je zkorumpovaná a nestačí na to. Vláda prezidenta Calderóna přitom sama bez spolupráce z americké strany dost dobře ten problém ani vyřešit nemůže, proto je právě boj proti drogám považovaný za hlavní téma vůbec první návštěvy amerického prezidenta v Mexiku po 12 letech. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Srbsko požádalo Itálii o vydání vůdce neonacistické skupiny Gorana Davidoviče

Martin DRTINA, moderátor:
Srbsko požádalo Itálii o vydání vůdce neonacistické skupiny Národní stroj Gorana Davidoviče. Takzvaný Fuehrer se kvůli trestnímu stíhání přestěhoval do italského Terstu.

Jaromír JANEV, redaktor:
Goran Davidovič měl na jednom z antifašistických mítinků v Novém Sadu na severu Srbska vtrhnout na tribunu a slovně napadnout aktivisty shromáždění. Policie a prokuratura to ohodnotily jako podněcování rasové nesnášenlivosti. Davidovič obvinění odmítl a z Terstu do srbských médií vzkázal, že je považuje za vykonstruované. Počet neonacistů a neofašistů a jejich příznivců se v Srbsku odhaduje na několik stovek. Úřady k nim zaujímají velmi striktní postoj a všechny podobné skupiny jsou ze zákona zakázané. Jaromír Janev, Český rozhlas, Bělehrad.

Počet chovanců v detenčních ústavech se brzy zvýší

Martin DRTINA, moderátor:
Do detenčních zařízení je možné umístit i pacienty, kteří páchali trestnou činnost před letošním rokem, shodli se na tom zástupci ministerstva spravedlnosti, psychiatrických léčeben a státních zastupitelství. Zákon o detenci, který zařízení ustavil, je účinný teprve od 1. ledna. ministr Jiří Pospíšil řekl, že o umístění deviantů do detenčního zařízení rozhodnou soudy na základě doporučení léčeben.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Podle našeho výkladu, ale též stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství a Nejvyššího soudu, lze do zajišťovací detence umístit i tyto, to znamená i pachatele závažné trestné činnosti, kteří splňují zákonné podmínky a páchali trestnou činnost před 1. 1. 2009.

Martin DRTINA, moderátor:
Od minulého roku jsou v Česku 2 detenční zařízení, v Brně a Opavě zatím je v nich umístěný jediný chovanec, Pospíšil ale očekává, že se jejich počet bude postupně zvyšovat. Detenční zařízení jsou určená například vrahům s diagnózou sexuálního sadismu nebo deviantům, u kterých opakovaně selhala ochranná léčba.

Soud potrestal úplatkářské policisty

Martin DRTINA, moderátor:
Frýdeckomístecký soud dnes potrestal všech 11 strážců zákona, kteří brali úplatky od řidičů. Do vězení ale půjde pouze jeden z nich. Ostatní vyvázli s podmínkou policisté minimálně v 15 případech zastavili šoféry, které přistihli při nějakém přestupku a řekli si o peníze.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Soudce měl k dispozici hodiny odposlechů, které pouštěl v jednací síni. Záznamy nejsou technicky kvalitní a proto jsme hovory rekonstruovali.

osoba:
No, jedenáct šest, posledně jsme měli víc 12,5.

osoba:
Ty jo, stačí 3 dobré šichty za měsíc nebo i 2 a super.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
V jedné pasáži se šťastný policista v autě plném úplatků dokonce zpívá. Soudce Karel Šigut si myslí, že se bývalí policisté zpronevěřili své profesi.

Karel ŠIGUT, soudce:
Nebezpečnost jednání obžalovaných pro společnost byla velice vysoká. Vytvořili si způsob, jak získávat prostředky, i když je evidentní, že pobírali velice slušný plat, který byl hrazen z kapes daňových poplatníků.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Všichni obžalovaní vinu popírají, přiznal se pouze strážník ze Šenova. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, FrýdekMístek.

Šternberk z Olomouckého kraje je Historickým městem roku

Martin DRTINA, moderátor:
Šternberk z Olomouckého kraje je Historickým městem roku. O prestižní ocenění a dotaci milion korun bojoval s Berounem a Jilemnicí. Šternberku se v regionálním klání opakovaně daří, říká to mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Irena ČERNOCKÁ, mluvčí šternberské radnice:
Nejvíce komise ocenila vlastně už tu dlouhodobost a cílevědomost, se kterou se do programu regenerace hlásíme. Bylo tam také oceněna spolupráce se soukromými vlastníky domu v městské památkové zóně, protože město Šternberk dávalo těmto vlastníkům prostředky z rozpočtu města. Ocenily taky spolupráci se státním hradem ve Šternberku a taky ocenily město jako významného propagátora a mediátora památek díky našemu systému klikotočů.

autoři: mad , bum
Spustit audio

Více z pořadu