Ozvěny dne 15. 8. 2001

15. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Ministr dopravy Schling obhajuje chybné testy pro autoškoly

Chyby v testech pro autoškoly byly způsobené podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga nedostatkem času na jejich přípravu. Systém zkoušení je podle něho správný a měnit se nebude. Navíc prý odpovídá evropským zvyklostem a úspěšnost absolventů u testů je dokonce vyšší. Žádné postihy ministr Schling nechystá. Podrobnosti od Jana Kvartka.

Ministr Schling ani v nejmenším nehodlá ustupovat nátlaku Asociace autoškol a odborářům v dopravě. I po chybách, které se objevily ve zkušebních testech, nebude jejich koncepci, nebo otázky a odpovědi v nich obsažené měnit.

Jaromír Schling, ministr dopravy: Koncepce testů je správná. 800 otázek, které testy obsahují, jsou až na několik málo chyb, které opravdu bohužel se mezi ně vloudily, jsou správné. A testy jako takové nehodláme měnit, budou se i nadále používat. A potvrzuje to i praxe, protože uchazeči o řidičské oprávnění v autoškolách i řidiči profesionálové při přezkušování jsou vysoce úspěšní hned napoprvé.

Asociace autoškol sice s koncepcí testů souhlasí, nicméně podle slov Vladimíra Zajíce ze zmíněné asociace nejsou spokojeni s odbornou náplní testů.

Vladimír Zajíc, Asociace autoškol: Věcná náplň těchto otázek a odpovědí silně pokulhává za odborností a za tím, co potřebuje silniční provoz, protože žák je spíš zkoušen, jestli se dá nachytat, než jestli skutečně ovládá problematiku silničního provozu.

Pracovníci JE Temelín provedli v noci první test opravené turbíny

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín a dodavatelských firem provedli v noci po více než tříměsíční odstávce první test turbíny. Jeho cílem bylo získat údaje o chování stroje po provedených úpravách. Výsledky testů zvaných diagnostická jízda a následné obhlídky zařízení shrnul pro Český rozhlas Václav Brom z tiskového oddělení temelínské elektrárny.

Václav Brom, tiskové oddělení JE Temelín: Byly zjištěny drobné nedostatky, které byly okamžitě odstraněny. V této chvíli pracovníci Škody Energo provedli dovyvážení stroje podle těch prvních výsledků diagnostického měření. A v současné chvíli začal personál blokové dozorny postupně zvyšovat výkon reaktoru. Pak bychom měli plynule dojet až na úroveň nad 30 %, na které bude provedena další diagnostická jízda turbosoustrojí.

Údajné zásadní chyby v Temelíně a nejen při spouštěcích zkouškách elektrárny sledují bedlivě členky hnutí Jihočeské matky. Pro Český rozhlas se vyjádřila Dana Kuchtová.

Dana Kuchtová, Jihočeské matky: My se domníváme, že se v poslední době v médiích objevily zprávy v tom duchu, že se na přifázování turbíny nebude spěchat a že prioritou je důkladné provedení zkoušek. A v protikladu k těmto prohlášením stojí podle našeho názoru potom v podstatě tajné přifázování turbíny a uspěchané přifázování již po necelých dvou dnech po zahájení štěpné reakce a navíc v nočních hodinách.

Mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann uvedl, že z hlediska jaderné bezpečnosti je zmíněný technický problém, který byl odstraněn, nepodstatnou záležitostí, z hlediska úřadu jde o běžný proces.

Po dvou nezvěstných dětech marně pátralo sto policistů i potápěči

Ani dnešní pátrací akce, které se na Bučovsku zúčastnila stovka jihomoravských pořádkových policistů, nevnesla jasno do případu pohřešovaných sourozenců Vosmanských. Ti byli naposledy spatřeni se svým belgickým švagrem před 16 dny právě tady. Dnešní pátrání sledovala Blanka Číhalová, Český rozhlas Brno.

Policisté se zaměřili na osm kilometrů dlouhý úsek mezi obcemi Nesovice a Hvězdlice na Vyškovsku. Právě v Nesovicích byly děti 30. července naposledy spatřeny. To byl podle jihomoravské policejní mluvčí Kamily Janíčkové důvod, proč policisté oblast znovu důkladně prohledali.

Kamila Janíčková, mluvčí jihomoravské policie: Prozatím z těch dostupných informací nemáme nějaký další nález, který by nás posunul v pátrání.

Děti dnes hledali také potápěči.

Kamila Janíčková, mluvčí jihomoravské policie: Bohužel s negativním výsledkem, zaměřili se na rybník nedaleko Nesovic.

Pátrání bude pokračovat i zítra. Speciální tým posílí další policisté a také vojáci z Vyškova. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí resortu vnitra Gabriela Bártíková.

Gabriela Bártíková, mluvčí ministerstva vnitra: Od čtvrtka tedy bude na základě analýzy předpokládaného pohybu těchto sourozenců ve vytipované lokalitě pátrat zhruba 200 policistů a 155 vojáků.

Čtyřletá Terezka Čermáková měla zřejmě v krvi alkohol

Čtyřletá Terezka Čermáková měla zřejmě alkohol v krvi, naznačuje to soudní pitva. Až dosud vyšetřovatelé soudili, že umřela nešťastnou náhodou, matka ji měla ve spánku zalehnout. Jak nám řekla mluvčí kladenské policie Michaela Nováková, odborné expertízy napovídají, že malá holčička mohla umřít zcela jinak.

Michaela Nováková, mluvčí kladenské policie: Mohu potvrdit, že toxikologickým vyšetřováním orgánů mrtvé nezletilé byl prokázán alkohol. K jeho množství se vyjádří znalci ve svém posudku a do 14 dnů, až budou k dispozici všechny posudky, může pan vyšetřovatel uvažovat o změně právní kvalifikace z trestného činu nedbalostního na úmyslný.

K podpisu smlouvy o koupi LET Kunovice by mělo dojít až zítra

K podpisu smlouvy o koupi letecké firmy LET Kunovice by mělo dojít až zítra v dopoledních hodinách. Původní termín určený na dnes, tedy 15. srpna museli správkyně konkurzní podstaty a majitelé společnosti Moravan Aeroplanes, kteří vyhráli výběrové řízení, odložit kvůli náročnosti jednání. Více už Roman Verner, Český rozhlas Brno.

K podpisu smlouvy mělo dojít dnes v 16 hodin v Brně. Otrokovický Moravan měl zároveň u banky Creditanstalt převést zbytek kupní ceny, která přesahuje 200 mil. Kč. Jak mi potvrdila konkurzní správkyně LETu Zlatava Davidová, objem dokumentů, které je třeba podrobně prostudovat, nebylo možné zvládnout do určené doby.

Zlatava Davidová, konkurzní správkyně LETu Kunovice: Prostě prodává se velký podnik, tak se jedná.

Moravan Aeroplanes počítá, že v nedalekém LETu, kde málem přišlo o práci 1200 lidí, rozšíří svoje projekty z leteckého oboru.

Miliónovou škodu si vyžádal požár v areálu ČKD Motory Hradec Králové

Škodu několik miliónů korun si vyžádal požár kompresorovny v areálu strojírenské společnosti ČKD Motory Hradec Králové. Hasičům se oheň podařilo dostat pod kontrolu po třech hodinách, nyní provádějí dohašovací práce. Požár se obešel bez zranění. Předběžnou příčinou ohně byla technická závada na kompresoru, po které se vzňala střecha objektu. Samotná škoda na shořelé střeše, která se propadla na kompresory, činí kolem 2 mil. Kč. Spolu se škodami na zařízení a výpadku výroby by se celkové škody mohly vyšplhat na více než 5 mil. Kč.

Krádežím o dovolených většinou nahrávají sami poškození

Krádežím, ke kterým dochází o dovolených, většinou nahrávají sami poškození. Podle psychologa Karla Humhala totiž vypadneme ze zaběhnutého rytmu a věci, které normálně hlídáme, přestáváme sledovat.

Karel Humhal, psycholog: Lidé o dovolených se snaží uvolnit, zotavit, relaxovat, prostě zapomenout na takový ten běžný shon každodenní, anebo na různé problémy a žijí tím momentálním okamžikem. A prostě tím pádem také pouští ze zřetele některé věci, nebo některé okolnosti, kterým jinak věnují pozornost.

Návštěvníci kempů si ale často stěžují, že mají strach o své věci. Majitelé těchto zařízení sice na noční hodiny najímají hlídače, ti však mnohdy nepracují tak, jak by měli. Situaci v Autokempu Pávov u Jihlavy zjišťoval reportér Petr Hladík z Českého rozhlasu Brno.

Noční hlídač se správci kempu osvědčil. Od doby, co v kempu působí, krádeže prakticky ustaly.

Správce kempu: To tady byla jedna taková skupina, která tam na kraji lesa někde stanovala. A neměli peníze, tak se zaměřovali na vykrádání těch stánků, co tam jsou. A právě jeho zásluhou tito kluci byli pochytaný.

A jak jsou spokojeni samotní návštěvníci autokempu?

Anketa: My to děláme tak, že si vememe takový ty, co jsou věci trochu dražší, takže si je teda vememe s sebou, když jedeme třeba na výlet.

No, zatím se nám nic neztratilo, tak snad dobře.

Třeba nějaký problémy v noci jste tady neměli? Rušení pořádku, klidu?

Anketa: No, to jako jsme měli hlavně tady s těma dělníkama, co jsou tady ubytovaný, ty tu rušili dost.

Když jste si stěžovali správci kempu, změnilo se něco?

Anketa: No, my jsme tam radši ani nešli, protože jsme se báli vylézt ven.

Podle policie ze stanů nejčastěji mizí mobilní telefony, fotoaparáty, videokamery a osobní doklady. Největší komplikace bezpochyby přináší ukradená občanka. Zajímalo nás, za jak dlouho se dá vyřídit nová. Renata Kudláčková z Obvodního úřadu Prahy 10 tvrdí, že i do 14 dnů.

Renata Kudláčková, Obvodní úřad Prahy 10: Podle zákona mají na to měsíc, na tu výrobu tý občanky, ale během těch 14 až třech neděl ty občani tu občanku mají.

Kdo přijde o občanku, se zároveň musí připravit na to, že příslušnému úřadu zaplatí pokutu, nejnižší sazba je 50 korun.

Rada NATO jedná o částečném rozmístění spojeneckých jednotek v Makedonii

Rada NATO dnes v Bruselu jedná o částečném rozmístění spojeneckých jednotek v Makedonii. To by mělo, jak Českému rozhlasu sdělil chargé dďaffaires české delegace při NATO Ivo Šrámek, proběhnout ve dvou fázích.

Ivo Šrámek, chargé dďaffaires české delegace při NATO: Rozfázování bude spočívat v tom, že okamžitě vyšleme operační velitelství spolu s podpůrnými jednotkami, jejichž cílem bude příprava rozmístění hlavního voje a přípravy plánu sběru zbraní. O zahájení druhé fáze hodláme jednat koncem tohoto týdne, nejpozději začátkem příštího týdne s tím, že budeme vyhodnocovat podmínky, na kterých je realizace operace závislá. Tím mám na mysli dodržování příměří, deklaraci o sběru zbraní, kterou očekáváme v nejbližších hodinách ze strany protivládní NLA. Takže na základě toho potom by mělo dojít k druhé fázi realizace operace.

Bosenskosrbský důstojník Dragan Jokič se vzdal tribunálu v Haagu

Bosenskosrbský důstojník Dragan Jokič se nedaleko Banja Luky vzdal zástupcům Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Podle bosenskosrbského ministra obrany Slobodana Biliče je důstojník nyní na cestě do sídla tribunálu v Haagu. Bosenskosrbská vláda se na převozu Jokiče nepodílela. Jokič je obviněn ze zločinů proti lidskosti a porušení ženevských konvencí za bosenské války. Bosenskosrbský důstojník se rozhodl vzdát poté, co byl minulý měsíc vyslýchán vyšetřovateli OSN jako podezřelý.

Izrael pokračuje v likvidaci militantních palestinských představitelů

Izrael i nadále pokračuje v likvidaci militantních palestinských představitelů, které viní z teroristických aktivit. Naposledy dostihly kulky izraelského ostřelovače aktivistu Arafatova hnutí Fatah. Situace v Izraeli a na palestinských územích se však i přes tento incident poněkud uklidnila. Pro přímý dialog nejvyšších představitelů Izraele a Palestinců jsou Rusko a Spojené státy. Podrobnosti k výsledkům rozhovoru ministrů zahraničí obou zemí má moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Igor Ivanov a Colin Powell se při telefonické diskusi o situaci na Blízkém východě shodli na tom, že právě přímý dialog lídrů obou znepřátelených stran by měl být zahájen co nejdřív. Tento dialog by podle šéfů diplomacií Ruska a Spojených států mohl přispět ke snížení napětí mezi Izraelem a Palestinci a také k zahájení realizace Mitchellova plánu. Igor Ivanov a Colin Powell v telefonickém rozhovoru zdůraznili, že je nezbytné, aby se obě strany konfliktu zdržely kroků, které by mohly ještě zvýšit současnou výbušnou situaci v regionu. Ministři zahraničí Ruska a Spojených států se dohodli také na další koordinaci diplomatického úsilí s cílem zastavit násilí a vytvoření podmínek pro obnovení izraelsko-palestinského dialogu o bezpečnosti a zlepšení ekonomické situace obyvatel na palestinských územích.

Japonští váleční veteráni dnes uspořádali vojenskou přehlídku

Vojenskou přehlídku u kontroverzního chrámu Jasukuni uspořádali dnes japonští váleční veteráni z 2. světové války u příležitosti 56. výročí kapitulace. Chrám je zasvěcený duším japonských válečných obětí včetně více než tisícovky válečných zločinců a akce kolem něho vyvolávají nelibost asijských zemí. Ty japonskou dobyvačnou válkou nejvíce utrpěly. Nad klidným průběhem akce dohlíželo více než 2000 policistů. Ti museli zasahovat proti demonstrujícím pacifistům a nacionalistům, kteří se pouštěli do potyček.

Slovensko chce ovlivnit negativní postoj obyvatel EU k jejímu rozšíření

Slovenská republika chce ovlivnit negativní postoj obyvatel EU k jejímu rozšíření. Vláda na svém jednání schválila strategii propagace, na kterou vyčlenila 40 miliónů korun. Informuje naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová.

V průzkumech evropské patnáctky se už delší dobu Slovensko ocitá mezi kandidáty, k nimž mají občané unie největší výhrady. Osm miliónů z prostředků, které chce Dzurindův kabinet získat z privatizace, je určeno na výrobu propagačních materiálů. Zbývající část chce využít na prezentaci Slovenska nad rámec diplomatických výtahů, tedy přímo v zemích, kde je podpora rozšiřování unie nejnižší. Patří sem např. Francie, Rakousko a Německo. Přímo v těchto státech míní kabinet iniciovat besedy, kulaté stoly, seminář o Slovensku a jeho integračních ambicích. Pro svůj projekt chce získat nejen zahraniční média, ale i politické a akademické kruhy. Svoji pozornost soustředí také na budoucí předsednické státy.

Katolíci dnes oslavují svátek Nanebevzetí Panny Marie

Katolíci dnes oslavují svátek Nanebevzetí Panny Marie. Nejposvátnějším poutním místem v Polsku, kam v tento den míří poutníci z celé země, je klášter na Jasné hoře v Čenstochové. Letos se podle informací naše zpravodaje Pavla Nováka pouti zúčastnilo přes 116 tisíc věřících.

Mše před paulánským klášterem na Jasné hoře se zúčastnilo více než 200 tisíc lidí. Část z nich přišla do Čenstochové s pěšími poutěmi, ty nejdelší z pobřeží Baltu měřily přes 60 kilometrů. Poutníci je šli téměř tři týdny. Během náboženského obřadu k svátku Nanebevzetí Panny Marie polský primas kardinál Juzef Glemb kritizoval korupci, nezaměstnanost a vykořisťování ve společnosti. Pozornost věřících obrátil i k blížícím se parlamentním volbám. Podle jeho slov v nich bude polská společnost skládat zkoušku z občanské vyspělosti a lidské moudrosti. Občané ukáží, jestli umějí rozeznat skutečnou demokracii od moci získané díky vychytralosti, uvedl kardinál Juzef Glemb.

Kampaň diagnostických ústavů zatím není příliš úspěšná

Pracovníci diagnostických ústavů si zoufají. Na začátku srpna iniciovali zatím ojedinělou kampaň, která má prostřednictvím inzerátů a velkoplošných plakátů u silnic upozornit veřejnost na smysl těchto ústavů a získat finance na rozšíření jejich programů. Inzeráty s textem "Moje dítě má problémy, promiňte" a číslem účtu jsou zaměřeny hlavně na rodiče. Lidé ale zatím finančně nepřispívají. Za peníze z možné sbírky chtějí ústavy mj. koupit testy, které určují přítomnost drog v lidském organismu, protože se jejich klienti s návykovými látkami potýkají. Více Jan Mišurec.

Kampaň veřejnost také vyzývá k osobní návštěvě ústavů, tvrdí to vedoucí vychovatel Diagnostického ústavu v Praze David Doležal.

David Doležal, vedoucí vychovatel Diagnostického ústavu v Praze: Aby lidi, kteří o nás mluví špatně, aby se k nám přišli podívat a viděli a možná zjistili, že u nás už to vypadá přece jenom jinak. Všichni si možná myslí, že jsou tady kluci zavřený, že nic nedělaj, nemaj žádnou činnost. Pravda je ale jiná. My se skutečně snažíme jim poskytnout maximum toho, co je možný, od tý činnosti tady, tak potom co se týká zabezpečení jejich po odchodu od nás.

Drogy přivedly do ústavu také 17letého Jana Klicnara.

Jan Klicnar: Jsem tady proto, že jsem nejdřív kradl rodičům peníze, toulal jsem se po venku, nechodil jsem domů, pak jsem měl problémy taky chvíli s drogama a s alkoholem.

Informace o kampani najdete také na internetové adrese www.dupraha2.cz.

autoři: jkr , všt
Spustit audio

Více z pořadu