Ozvěny dne 11.června 2005

11. červen 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

18 nejchudších zemí světa si škrtne své dluhy. Rozhodly tak země G 8.

Před slovenským velvyslanectvím v Bagdádu odpálil nálož v autě sebevražedný atentátník.

Na nepovoleném pochodu Varšavou na podporu gayů a lesbiček se sešlo na tři tisíce lidí.

Od půlnoci přestane v Česku jezdit 60 vlakových spojů, a to hlavně v Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

U hlavní zpravodajské relace dne vám přeje dobrý večer Věra Štechrová.

Oddlužení nejchudších zemí světa

Ministři financí osmi nejvyspělejších zemí světa skupiny G 8 se dohodli, že odepíší dluhy 18 nejchudším zemím. Na zasedání v Londýně se zavázali, že zaplatí Světové bance a Africké rozvojové bance částky, které zatím chudé země nesplatily. Do oddlužení se zapojí také Mezinárodní měnový fond. Ten ale musí najít peníze ve svých vlastních rezervách. Jak dodává londýnský spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek, země, kterým skupina G 8 pomůže, jsou hlavně africké.

Milan Kocourek: Hodnota odepsaných dluhů 18 nejzadluženějších zemí světa má být nejméně 40 miliard dolarů. Tento návrh předložil kolegům na londýnském zasedání britský ministr financí Gordon Brown, který na tiskové konferenci v Londýně závěrem jednání řekl, není čas na bojácnost, nýbrž na smělost. Ministr Brown vysvětlil, že na odepsání dluhu by se mohlo kvalifikovat 20 dalších zemí, jestliže splní kritéria dobrého řízení státu a boje proti korupci. Zpravodajové poznamenávají, že ministr Brown také předložil návrh pomoci rozvojovým zemím, v jehož rámci by se vypsaly dluhopisy v hodnotě jednoho sta miliard dolarů, kryté rozpočty vyspělých zemí na rozvojové programy. Tento návrh však neprošel pro námitky Spojených států a Japonska.

Výbuch u slovenského velvyslanectví v Bagdádu

Před slovenským velvyslanectvím v Bagdádu explodoval automobil se sebevražedným atentátníkem. Podle informací tamního ministerstva vnitra byli při útoku zraněni 4 lidé-Iráčané. V době incidentu nebyli v budově žádní slovenští zaměstnanci. Exploze rozbila okna ambasády, zásadnější škody ale nezpůsobila. Naopak tři desítky mrtvých a více než 40 zraněných si od včerejšího večera vyžádaly tři útoky povstalců v dalších částech irácké metropole. Při prvním z nich explodovala v severozápadní, převážně šíitské čtvrti nálož nastražené v automobilu a při druhém se v bagdádském ústředí iráckých bezpečnostních oddílů vyhodil do povětří sebevražedný atentátník v policejní uniformě.

Varšavský pochod rovnoprávnosti

Potyčkami s policií skončil ve Varšavě nepovolený pochod rovnoprávnosti. Původně demonstrace za práva gayů a lesbiček se změnila v politický protest proti krajní pravici a náboženským fanatikům. Na místě byl i zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin Dorazín: Ke gayům a lesbám se připojilo mnoho obyčejných Varšavanů i cizince pobouřilo, že primátor Varšavy a prezidentský kandidát Lew Kaczinski pochod nepovolil a jeho předvolební spoty jsou otevřeně nepřátelské vůči sexuálním menšinám. K průvodu ulicemi Varšavy se nakonec zúčastnilo několik tisíc lidí.

Projev účastnice: Zdá se mi to tak samozřejmé, že ani nevím, co k tomu říci. Jsem tady, abych bránila demokracii, rovnoprávnost a toleranci.

Martin Dorazín: Řekla mi jedna z účastnic pochodu. Hloučky nakrátko ostříhaných mladíků na chodnících ale byly jiného názoru.

Projev účastníka: Proč je nenávidím? Protože jsou to buzeranti, když si to dva chlapi dělají navzájem, to přece není normální.

Martin Dorazín: Soudí jeden z odpůrců pochodu rovnoprávnosti. Polská katolická mládež se pak snažila pochodu zabránit fyzicky. Policisté museli použít donucovací prostředky, aby silnice uvolnili. Radikální katolíci čekali na účastníky pochodu před Palácem kultury, kde se strhla malá bitva. Vzduchem létaly kameny, vejce i nadávky. Policie použila obušky a několik nejagresivnějších osob zadržela.

Oheň v piniovém lese na Kanárských ostrovech

Piniový les zapálili na Kanárských ostrovech Češka a Němec. Turisté, kteří zabloudili, rozdělali oheň, aby na sebe upozornili. Ten se ale rozšířil a z rezervace Kaldera de Tabuliente musely utéct desítky turistů i místních obyvatel. Hasičům se po několika hodinách podařilo dostat živel pod kontrolu. Muž i žena se teď před soudem musejí zodpovídat z následku své nedbalosti.

Bude pokračovat ratifikace euroústavy?

Týden vyjednávání, tak by se asi daly nazvat uplynulé dny z pohledu nejvyšších evropských politiků v otázce ratifikace evropské ústavy. Předminulý týden řekli ne ústavě Francouzi a Nizozemci. Ratifikace ještě čeká 13 zemí. V 10 už s ní souhlasili. Tento týden Britové oznámili, že ratifikaci zmrazí. Debata pokračuje i v České republice. Pokud Evropská rada příští týden rozhodne o pokračování ratifikace, ODS to v našem Parlamentu zablokuje. Radiožurnálu to potvrdil stínový ministr zahraničí, europoslanec Jan Zahradil.

Jan Zahradil: Pokud vláda půjdu do konfrontace a pokud se bude snažit protlačit bez podpory nějaké záležitosti Parlamentem, tak s hlasy ODS tedy v žádném případě počítat nemůže, ať půjde o zákon o obecném referendu, ať půjde o zákon o speciálním referendu, anebo ať půjde případně o parlamentní ratifikaci.

Zahradil dodal, že pokud se vláda bude chtít zachovat konstruktivně a zodpovědně, měla by o tomto stanovisku opozice informovat příští týden i zástupce dalších 24 států Evropské unie. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek je ale přesvědčen, že euroústava nemá být zametena pod stůl a proces ratifikace má pokračovat. Pokud se na tom Evropská rada příští týden dohodne, Zaorálek věří, že ODS ratifikaci v České republice nezablokuje.

Lubomír Zaorálek: Já věřím na odpovědnost politiků. Česká republika je členem Evropské unie a pokud na sebe přijme nějaký závazek, tak předpokládám, že ho splní, že prostě my nebudeme tou zemí, která odmítne se chovat jako řádná členská země, která prostě respektuje závazek, který na sebe vzala.

Těžký úraz horolezkyně

Špatně skončil výstup několika horolezců na kopec Žďár u Svojkovic na Rokycansku. Při zdolávání kolmé stěny, která je vysoká asi 50 metrů, spadla patnáctiletá dívka. Záchrannou akci nám popsal mluvčí krajských hasičů František Vaško.

František Vaško: Při sestupu se jedna dívka utrhla z lana a spadla asi z 25 metrů do prostoru pod skálu, kde je zalesněný nepřístupný terén. Na místo ihned vyrazil vrtulník letecké a pátrací a záchranné služby Armády České republiky, vojenští záchranáři ji uložili do vakuových nosítek a pomocí jeřábu vtáhli na palubu vrtulníku. Dívka byla předána posádce vrtulníku letecké záchranné služby, poté byla dívka přepravena do Fakultní nemocnice Plzeň.

První informace záchranářů hovořily i o zraněném mladém muži, který uvízl na skále. Nakonec se ukázalo, že horolezec, který se pokoušel slanit k dívce dolů, měl problémy, ale zraněn nebyl.

České dráhy ruší některé spoje

České dráhy ruší od dnešní půlnoci zhruba 60 vlaků a dalších 95 spojů omezí. Většinou se změny týkají Ústeckého kraje nebo Královéhradeckého kraje. Proč, vysvětluje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Petr Šťáhlavský: Tyto změny jsou způsobeny změnou objednávky těchto krajů v rozsahu osobní dopravy. Vlaky byly redukovány především na okraji dne a popřípadě o víkendech. Bylo snahou vybrat především ty spoje, které jsou méně vytížené. Dochází také ke změně některých mezinárodních vlaků, ale spíše mimo území České republiky, například vlaky Eurocity, které jezdí do Budapešti mají změněny v Budapešti cílové stanice.

Nicméně si stěžovali, že na rozdíl od autobusových dopravců dráhy neumí přesně vyčíslit náklady na jednotlivé spoje. Nakonec se ale ČD s většinou regionů dohodly na úhradě v podstatě v původní nezměněné výši. Peníze ale výrazně zkrátil Ústecký a Hradecký kraj.

Práce na likvidaci ekologické havárie na Znojemsku pokračují

U Příměti na Znojemsku stále pokračují práce na likvidaci čtvrteční ekologické havárie. Odstraňování následků nehody cisterny, po které do půdy vyteklo asi 5 tisíc litrů benzínu, bude pokračovat ještě zítra. Silnice mezi Příměticemi a Kasárnami je stále uzavřena. Těžká technika teď odtěžuje kontaminovanou zeminu a odváží ji k likvidaci, upřesňuje vedoucí odboru životního prostředí znojemské radnice Jaromír Mička.

Jaromír Mička: V žádném případě ještě likvidace havárie neskončila. Možná se blížíme tak k 50 procentům a je odvezeno zhruba přes 250 tun kontaminovaného materiálu. Ten předpoklad je takový, že musíme asanovat do té doby, pokud tam ta ropná látka, to znamená zítřejší den určitě celý.

Přehled dalších zpráv

Slovenský premiér Dzurinda havaroval. Premiérův automobil se na cestě blízko Prešova dostal do kolize s kamionem a dalším osobním autem. Nikdo nebyl zraněn.

Italské věznice znovu praskají ve švech. Nyní je v nich na 60 tisíc vězňů, což je rekord v historii italského vězeňství. Ministr spravedlnosti Roberto Casteli označil situaci za alarmující a chystá opatření.

Ve vídeňském Prateru vyhořela jedna z nejznámějších restaurací. Plameny zachvátily první patro po půlnoci. Hasiči s nimi bojovali celou noc.

Růžový pochod proti rakovině prsu

Prahou dnes prošel Růžový pochod proti rakovině prsu. Lidé z celé republiky jím varovali před tímto nejčastějším onkologickým onemocněním žen. Každý rok se jen v České republice objevuje na 5 tisíc nových případů, přitom stačí včasná kontrola, aby mohlo být onemocnění včas léčeno. Také na to má růžový pochod upozornit, zjistil reportér Marek Janáč.

Marek Janáč: Za třísetkorunové startovné dostal každý zaregistrovaný účastník pochodu růžové tričko a čepici. Manželé Iva a Milan Novákovi chodí každoročně a tak už takových suvenýrů mají doma několik.

Milan Novák: Z každého roku máme tři trička, protože i dcera chodí s náma, takže máme z každého pochodu.

Iva Nováková: Teď máme i čepice.

Marek Janáč: Novákovi mají o důvod víc, proč boj proti rakovině prsu podporovat. Maminka paní Ivy nemoc má, podcenila prevenci.

Iva Nováková: Určitě, protože ona už je starší ročník a dřív to nebylo takový, že ty ženy tomu věnovaly takovou péči jako dnes, tak určitě.

Marek Janáč: Z Hradu vyrazilo téměř 7 tisíc zaregistrovaných účastníků pochodu na pražský Vyšehrad. Po cestě se spontánně přidávali ještě další lidé. Někteří vedli či nesli svoje malé děti. Co ti máma řekla, kam jdete?

Projev dítěte: Na průvod.

Marek Janáč: Maminka tohoto caparta přijela až z Moravského Krumlova. Dagmar Sedláková sama onemocněla rakovinou prsu před rokem. Naštěstí se podařilo její nemoc odhalit včas.

Dagmar Sedláková: Zákrok trval 5 minut a za 5 minut jsem šla dom.

Marek Janáč: Na léčení těchto žen a nákup diagnostického zařízení je určen výtěžek sbírky, která je s Růžovým pochodem spojena.

Lucie Bajerová: Ty peníze se vybírají za celý rok a teďka ještě se k tomu něco přidává za ten dnešek.

Marek Janáč: Upřesňuje Lucie Bajerová z pořadatelské agentury. Ta dnes předala na konkrétní projekty 5 milionů korun. Podle Bajerové se za 5 ročníků Růžového pochodu stala velká změna v myšlení žen v České republice.

Lucie Bajerová: Ženy ví, že by měly jít na vyšetření, že to je jediná cesta, jak zjistit, jestli jsou zdravé. Teď ještě do toho, aby přišly co nejdřív.

Studium pro seniory

Osvědčení o absolvování studia na ČVUT převzalo 80 seniorů. ZV Betlémské kaple v Praze si tak odnesli důkaz, že dva semestry navštěvovali kurzy na katedře počítačů a fyziky. Nejstaršímu studentovi je 86 let. Všichni se shodli, že díky studiu si uvědomili, že stáří je prima etapa života. Na slavnostním vyřazení úspěšných seniorů se byla podívat i redaktorka Alžběta Havlová.

Alžběta Havlová: Většina seniorů se ke studiu počítačů rozhodla víceméně ze stejných důvodů. Někteří si chtěli rozšířit obzory a umět komunikovat s příbuznými přes e-maily, jiní potřebují počítač ke své práci.

Irena Živná: Protože už jsme asi nechtěli nevědět ani to, co už dneska znají děti v mateřské škole.

Alžběta Havlová: Říká jedna ze studentek, dvaasedmdesátiletá Irena Živná. I ta už teď myslí na další studium. Mezi absolventy jsem náhodou objevila také manžele Alenu a Jiřího Munkovy, autory legendárního Štaflíka a Špagentky. Spisovatelů jsem se ptala na jejich pocity.

Jiří Munka: Teď jsme aspoň o 50 let mladší.

Alena Munková: No a že jsem to jakžtakž zvládla, takže to dělá člověku takovej pocit sebejistoty.

Jiří Munka: Že nám to ještě myslí, to všechno, ten náš věk, ještě budeme muset studovat něco dalšího.

Alžběta Havlová: ČVUT pořádá kurzy pro seniory od roku 1998. Na kurzy si přispívají pouze 500 korunami na rok. Podle pracovnice katedry počítačů Boženy Manové je zájem obrovský.

Božena Manová: V současné době to seniorské vzdělávání je poměrně značně podporováno, takže my máme tři evropské granty, dá se letos za to koupit nějaké počítače, nějaká jiná technika, třeba zrovna toho videa jsme koupili z evropského grantu.

Pozůstatky chrámů staré 7 tisíc let

Archeologové objevili pozůstatky nejstarší evropské civilizace. Stopy po více než 150 chrámech starých zhruba 7 tisíc let nalezli v souvislém pásmu, které se táhne přes celý evropský kontinent, včetně České republiky. Jak informoval britský deník The Independent tyto mohutné stavby ze dřeva a zeminy byly vybudovány o dva tisíce let dříve než egyptské pyramidy či Stone Hange v jižní Anglii. Přestože průzkumy trvají už tři roky, odborníci zatím nově objevené civilizaci nedali ani jméno.

Závěrečná rekapitulace

Ministři financí 8 nejvyspělejších zemí světa skupiny G 8 se dohodli, že odepíší dluhy 18 nejchudším zemím. Na zasedání v Londýně se zavázali, že zaplatí Světové bance a Africké rozvojové bance částky, které zatím chudé země nesplatily.

Před slovenským velvyslanectvím v Bagdádu explodoval automobil se sebevražedným atentátníkem. Při útoku byl zraněni 4 lidé - Iráčané. V době incidentu nebyli v budově žádní slovenští zaměstnanci.

Potyčkami s policií skončil ve Varšavě nepovolený pochod rovnoprávnosti. Původní demonstrace za práce gayů a lesbiček se změnila v politický protest proti krajní pravici a náboženským fanatikům.

Na kopci Žďár u Svojkovic na Rokycansku se těžce zranila patnáctiletá horolezkyně. Při sestupu dívka spadla z 25 metrů do zalesněného nepřístupného terénu. S těžkým zraněním leží v plzeňské nemocnici.

České dráhy ruší od dnešní půlnoci zhruba 60 vlaků a dalších 95 spojů omezí. Většinou se změny týkají Ústeckého kraje a Královéhradeckého kraje. Důvodem je nižší objednávka.

Slyšeli jste hlavní zpravodajskou relaci Ozvěny dne. Dnes je pro vás připravila zpravodajská směna Zuzany Bančanské.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu