Ozvěny dne 10. dubna 2009

10. duben 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jan BUMBA, moderátor:
Dvanáct a půl roku by měl strávit ve vězení Bohumír Ďuričko. Soud ho potrestal za vraždu Václava Kočky mladšího.

osoba:
Soud kvalifikoval jednání obžalovaného jako trestný čin vraždy.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Takřka dvojnásobně se loni zvýšil počet odhalených pěstíren marihuany.

osoba:
Bylo odhaleno celkem 79 pěstíren konopí, přičemž 70 z nich s podílem občanů Vietnamu na organizace.

Jan BUMBA, moderátor:
Truchlící Itálie se rozloučila s oběťmi ničivého zemětřesení z Vatikánu pozůstalé podpořil papež Benedikt XVI.

Trest pro Bohumíra Ďurička

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Dvanáct a půl roku ve věznici se zvýšenou ostrahou, tak zní trest pro Bohumíra Ďurička. Městský soud v Praze dnes uznal Ďurička vinným z vraždy Václava Kočky mladšího, kterého pražský hoteliér třemi ranami zastřelil loni v říjnu na večírku po křtu knihy Jiřího Paroubka. Rozsudek zatím není pravomocný.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Trestný senát Městského soudu v Praze svůj dnešní rozsudek 12,5 roku vězení pro Bohumíra Ďurička odůvodnil tím, že šlo o úmyslné usmrcení. Připustil ale, že Kočka předtím Ďurička nejméně jednou udeřil. Jako viníka celého konfliktu soud označil Ďurička, který byl navíc nevěrohodný neustálou změnou svých výpovědí. Jeho obhajoba se snažila soud přesvědčit o tom, že vraždu nešlo.

Vojtěch VEVERKA, obhájce:
My jsme stále přesvědčeni o tom, že o vraždu nejde. Ta právní kvalifikace, to je otázkou a já se domnívám, že to ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti je nejpřiléhavější právní kvalifikace, která měla býti použita.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Řekl Ďuričkův advokát Vojtěch Veverka. Právní zástupce rodiny Kočkových Josef Lžičař s rozsudkem soudu souhlasí.

Josef LŽIČAŘ, právní zástupce rodiny Kočkových:
Šlo o trestný čin vraždy. Ta kvalifikace je zprávou, že stěží lze hovořit o nějaké nutné obraně, to je nesmysl.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Ďuričkovi právníci se proti rozsudku na místě odvolali a celým případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

V Ústí nad Labem se chystají policejní manévry

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na příští víkend se v Ústí nad Labem chystají policejní manévry. V sobotu 18. dubna má totiž městem projít pochod autonomních nacionalistů. Chtějí prý tak uctít památku obětí spojeneckého bombardování z konce války. Ze čtyř nahlášených tras mají v tuto chvíli dvě zakázané. Vedení města i policie očekává, že do ústí přijedou pravicoví extremisté i z Německa a z jiných zemí. Proto tam budou pomáhat policisté i technika z celé republiky, říká severočeský policejní ředitel Jiří Vorálek.

Jiří VORÁLEK, severočeský policejní ředitel:
Jsme na to připraveni opravdu tak, abychom byli schopni tu akci zvládnout, pokud dojde k nějakým výtržnostem. Spolupracujeme samozřejmě i s německými policisty, s polskými policisty, s naší tajnou službou, s cizineckou policií. Opatření budou poměrně velmi, velmi rozsáhlá. Myslím si, že není potřeba se obávat toho, že bychom to nezvládli.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve městě budou i smíšené hlídky německých a českých policistů nebo pořádkové jednotky. Připraveni budou také úředníci města a specialisté na neonacistickou problematiku, kteří mohou pochod rozpustit.

Akce Národní protidrogové centrály

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Skoro 8,5 kilogramu heroinu, to je výsledek dvou akcí Národní protidrogové centrály z letošního března. V akci Strouha policie zadržela tři kosovsky mluvící muže a v akci Kohiba tři Čechy. Ti vyráběli a distribuovali heroin v Teplicích a v okolí. Šéf protidrogové centrály Jakub Fridrich dnes také upozornil na to, že v loňském roce výrazně vzrostl počet odhalených pěstíren marihuany.

Jakub FRIDRICH, Šéf protidrogové centrály:
Za nejvýznamnější trend považujeme enormní nárůst in doorového pěstování marihuany, kdy bylo odhaleno celkem 79 těchto pěstíren konopí, přičemž 70 z nich s podílem občanů Vietnamu na organizace. Je potřeba k tomu připočíst i skutečnost, že občané Vietnamu jsou velmi pracovití, jsou zvyklí pracovat se zemědělskými produkty a jsou velmi nenároční.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Marihuana, které policie loni zajistila téměř 400 kilogramů. Nekončí pouze na českém trhu, ale vyváží se i do zahraničí a to jak na Západ tak na Východ.

Pohřeb obětí zemětřesení v Itálii

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Aguile, hlavním městě kraje Abruzzo se Italové rozloučili s oběťmi zemětřesení. Zúčastnili se ho nejvyšší představitelé italského státu, včetně premiéra Silvia Berlusconiho. Počet mrtvých už je 289. Několik lidí záchranáři stále pohřešují. Pátrání pravděpodobně skončí zítra.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Mše za zemřelé začala v jedenáct hodin. Mezi oltářem a sedadly, na kterých usedli pozůstalí, byla nekonečná řada rakví, 205. V několika dlouhých řadách všechny přikryté záplavou květinových věnců, mezi nimi 20 bílých rakví s dětskými hračkami na víku. Byly to rakve dětí, které zemřely pod troskami. Po katolické mši, které předsedal státní tajemník Vatikánu, Tarcisio Bertone, se konal také muslimský obřad za šest muslimů. Pod troskami Aquily zemřeli rovněž dva palestinští studenti. Papež Benedikt XVI. připomene oběti zemětřesení znovu dnes večer při obřadu Křížové cesty u Kolosea a krátce po velikonočních svátcích navštíví Abruzzo, kde ho lidé už čekají a potřebují. Z Říma pro Radiožurnál, Vědunka Lunardi.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
O rozloučení s obětmi zemětřesení v Itálii budeme mluvit i v Radiofóru.

Protesty při Asijském summitu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Protesty v Thajsku kvůli Asijskému summitu se na chvíli uklidnily. Demonstrantům se sice podařilo proniknout až k místu jednání, potom se ale stáhli. Opozice ale dál žádá demisi současné vlády a vypsání předčasných voleb.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Boj skončí jen vítězstvím jedné či druhé strany, tedy buď stoupenců expremiéra Šinawatry, který byl sesazen v roce 2006 vojenským pučem nebo současné vlády, která se podle protestujících dostala k moci nelegitimním způsobem, prohlašují představitelé opozice. Přesto byla nakonec demonstrace v letovisku Pattaya, kde dnes asijský summit začal neformální večeří, ukončena. Opozice ale trvá na pádu vlády premiéra Apchisita. Samotným rozhovorům představitelů 16 zemí včetně Číny, Japonska či Austrálie bude dominovat řešení ekonomické krize. Jihovýchodní Asii má v této souvislosti pomoci fond ve výši 120 miliard dolarů. Osmdesát procent těchto finančních prostředků poskytnou Čína, Japonsko a Jižní Korea. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Oslava Velikonoc

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Velkým pátkem si dnes připomínám smrt Ježíše Krista. Dnešek je jedním z dní takzvaného velikonočního třídenní, mezi které patří také Zelený čtvrtek a Bílá sobota. Duchovní význam Velkého pátku popisuje převor Benediktinského kláštera v Praze Prokop Siostrzonek.

Prokop SIOSTRZONEK, převor Benediktinského kláštera v Praze:
Velký pátek samozřejmě je dnem připomínky Ježíše Krista, ale také ty chvíle, kdy se člověk samozřejmě také dotýká těch bolestných otázek jako já si myslím, že právě na Velký pátek člověk má před sebou kříž i při té liturgii vlastně je součástí liturgie uctívání kříže a tady se dotýkáme toho, čeho se dotýká snad každý člověk na světě, to znamená otázky utrpení, bolesti.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Velikonoce slaví také Bosna a Hercegovina. Je to jeden z mála společných církevních svátků pro všechny obyvatele Sarajeva. Podle arcibiskupa Iva Tomaševiče ho jednotlivé národnosti využívají k připomenutí své identity a víry. Ve velkém toho letos využívají hlavně Chorvaté.

Ivo TOMAŠEVIČ, arcibiskup:
Velikonoce se slaví na našem prostoru stejně. Vyplývá to z naší víry. Jsou to nejčastěji vážné přípravy prostřednictvím svaté zpovědi skrze pokoru a potom také lidé posilují svou víru skrze slavnostní liturgie.

Jaromír JANEV, redaktor:
Řekl Českému rozhlasu sarajevský arcibiskup Ivo Tomaševič.

Ivo TOMAŠEVIČ, arcibiskup:
V Bosně a Hercegovině mají katolíci plno potíží, protože nemáme stejná práva. To nám ale nebrání v tom, abychom oslavili Velikonoce, které jsou zdrojem naší víry a identity.

Jaromír JANEV, redaktor:
Jaromír Janev, Český rozhlas, Sarajevo.

V pražském Klementinu dnes padl teplotní rekord

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V pražském Klementinu dnes padl teplotní rekord. Ve tři hodiny odpoledne tam meteorologové naměřili 23,3 stupně Celsia a tato hodnota překonala více než 130 let starý rekord. Ten činil 22,4 stupně a pocházel z roku 1877. Rekordní teploty naměřili i v Plzeňském kraji. Tam měli dokonce 24,8 stupně a na pěti místech ve Zlínském kraji. Ve Starém Městě dosáhla teplota 23,9 stupně a o necelé dva stupně tak překonala hodnotu naměřenou v roce 1967.

Zfilmování případu Kulínského

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Takové vzlety a pády, jaké zažívá bývalý sbormistr pěveckého souboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský, by si vymyslel jen málokterý scénárista. A tak není divu, že po jeho životním příběhu skočili američtí filmaři. Svou story jim prý Kulínský prodal ještě před pondělním nástupem do vězení, kde si odpyká trest za pohlavní zneužívání nezletilých sboristek v délce 5,5 roku. Jak řekl časopisu Týden, smlouvu s Američany už podepsal, kdo obsadí hlavní roli ale zatím není jasné. Kulínskému by se prý ale strašně líbilo, kdyby si ji zahrál sám.

autoři: evo , bum
Spustit audio

Více z pořadu