Mobilní denzitometrická laboratoř

24. srpen 2006
Trendy

Osteoporóza je plíživá civilizační choroba. Člověk o ní neví až do doby, kdy se mu velice snadno začnou lámat kosti. Je tu však ještě jedna možnost jak zjistit zda máme dostatečně hustou kostní hmotu - nechat si ji změřit v mobilní denzitometrické laboratoři, která putuje po celých Čechách. Navštívili jsme ji v Plzni a u jejího majitele doktora Karla Gebauera zjišťovali, co to přesně ta osteoporóza je.

Gebauer: Osteoporóza je vlastně, lidově řečeno, řídnutí kostí. Lidé, kteří tuto diagnózu mají trpí úbytkem kostní tkáně, kost řídne a pokud je dosaženo určité hodnoty, tak se výrazně zvyšuje možnost zlomeniny. Některé zlomeniny, například u krčku kyčelního kloubu, jsou velice komplikované. Podle statistiky každá asi šestá žena tuto zlomeninu prodělá a v důsledku toho přímo či nepřímo dojde k úmrtí.

Dříve přetrvával názor, že osteoporózou trpí lidé od padesáti let věku, poslední dobou však lékaři zjišťují řídnutí kostí u také u podstatně mladších lidí.

Gebauer: Úbytek kostní tkáně diagnostikujeme už u lidí kolem 35 roků, což je dost alarmující. Ještě je tady jedna zajímavost - dělali jsme ve spolupráci s dorostovými a dětskými lékaři malý skreening u populace od 12 do 17 let a ze souboru 35 dětí jich mělo kostní hustotu v pořádku pouze 9.

Tento poznatek je doslova varující, protože do 20 roků si člověk hustotu kostí zakládá na zbytek života. V tomto směru je tedy opravdu důležitá životospráva a osvěta. Tu pomáhá zajišťovat moderní denzitometrická laboratoř, která putuje po celých Čechách a ve které zjistíte hustotu kostí ve vašem těle.

Gebauer: Jde o takovou první vlaštovku, protože pokud mám informace od dodavatele tohoto zařízení, tak v Evropě něco takového zatím není. Tuto laboratoř vnímáme spíše vhodnou pro průzkum a vyhledávání odlišností. Na tomto pracovišti není možnost řešit následnou vhodnou léčbu. Hlavně lidem ukážeme, že by mohl nastat problém a směrujeme je na specialisty, kteří provedou další potřebná doplňková vyšetření.

Spustit audio

Více z pořadu