Do kina chodí stálé méně lidí

23. srpen 2006
Trendy

Lidí, kteří by normálně chodili do kin, byli klienty DVD půjčoven a kupovali si filmy na DVD nebo videokazetách dnes zcela změnili své zvyky. Do kin i půjčoven dnes chodí Češi daleko méně, než před lety. Loni přišlo do kin v Evropské unii 892 milionů lidí, což je méně než v roce 2004 a nejméně za posledních deset let. Výrazný pokles o 21,3 procenta zaznamenala i česká kina. Jak nám řekla ředitelka České protipirátské unie magistra Marie Prchalová, podobně jsou na tom i DVD půjčovny a videopůjčovny.

Prchalová: Videopůjčovny zanikají, distribuce DVD má 50 procentní pokles a videokazety se už téměř neprodávají. Takovým způsobem je pak postižena i distribuce v maloobchodu.

Řada posluchačů už teď asi tuší, že za tím vším stojí rozmach pirátství, tedy přepalování nosičů a kopírování filmů.

Prchalová: To, že si člověk v době, kdy film běží v kinech vypálit jeho kopii, tak to nahrává tomu, aby do kina nešel. Lidé, kteří se takto chovají se cítí nepostižitelní. Někdo může namítnout, že zmíněné filmy nejsou tak kvalitní, že jsou drahé lístky do kina, i to může být příčinou, ale určitě bezplatná alternativa hýbe s trhem tak, že legální přístup nemá u zákazníků šanci převážit.

Jak je vůbec možné, že se film dostane do rukou pirátů mnohdy ještě dříve, než jde vůbec do distribuce? Marie Prchalová říká, že jednou z cest, jak získat kvalitní záznam filmu je průsak přímo ze studia nebo nějaké pracovní projekce.

Prchalová: Většinou se to pak děje za velmi velké peníze, takto ukradené filmy jsou pak prodávány do lisoven pirátských DVD v Asii a Rusku, dostanou se na internet a jsou k dispozici každému uživateli. Druhá a častější cesta je pořízení záznamu přímo při promítání v kině.

Piráti tyto filmy pustí na internet a vypálí na nosiče, které pak dále prodávají. Zajímavé je, že tento způsob pirátství, tedy přímo při projekci filmu, se stal v Americe dokonce předmětem soupeření jistých internetových skupin. Říká se jim si Relís groups a jejich cílem je umístit ukradený film na internet jako první.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu