Michaela Šojdrová o návrhu na přijetí syrských sirotků: Nejde o žádné populistické gesto

Česká republika se hlásí k tomu, že je solidární zemí, existuje řešení, které je bezpečné – pomoc dětem. To jsou slova europoslankyně z KDU-ČSL Michaely Šojdrové. Ta přišla s návrhem na přijetí 50 syrských dětí, které ve válce ztratily rodiče. Plán se ale nezamlouvá premiérovi Andreji Babišovi.

„Některým silám v České republice se podařilo vyvolat velký strach a obavu z uprchlíků. To, že to jsou děti, se mi zdá, že zatím moc lidí nevnímá jako významný argument. Naopak vidí to jako populistické gesto z mé strany, to by mě velmi mrzelo,“ říká.

Zdůrazňuje také, že jde o jednu z posledních pomocí jak dětem, tak i České republice, která je stále vnímána jako země, která není solidární.

Jsou tady občané, kteří vyzývají – chceme ukázat, že Česká republika je lidská.
Michaela Šojdrová

„Přitom to není pravda, jsou tady občané, kteří chtějí pomáhat. Je to gesto, které by bylo symbolické a které by řeklo – nechceme povinné kvóty, nechceme ilegální migraci, chceme pomoci dobrovolně,“ zdůrazňuje.

Evropské elity nenávidí Evropu. Organizovaná masová migrace ji má naředit a změnit, tvrdí Klaus

Václav Klaus

Německo špatně chápeme, protože mu nerozumíme, napsal bývalý český prezident Václav Klaus. Kancléřka Angela Merkelová podle něj mimo jiné zlehčuje ničivé dopady migrace jako výstřelky jednotlivců a názory obyčejných lidí označuje za pravicový radikalismus. Naposledy se situace vyhrotila v Saské Kamenici po vraždě 35letého muže, ze které jsou podezřelí dva cizinci ze Sýrie a Iráku.

Odmítavou reakci na plán Šojdrové ale vyjádřil premiér Andrej Babiš. „Pan premiér podléhá strachu, který je kolem vyvolávaný,“ zdůrazňuje s tím, že Babiš potřebuje čas, informace a varianty, které by měla připravit administrativa ministerstva vnitra.

Šojdrová také potvrzuje, že nápad na přijetí 50 syrských sirotků pochází od ní, měla k tomu ale řadu impulsů. „V Evropě je 30 tisíc dětí bez doprovodu… Pořád jsem čekala, kdy i česká vláda s něčím přijde, když nepřišla, tak jsem se rozhodla, že budu konat sama,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio