Michaela Marksová: Byznys s chudobou nikdy neskončí, pokud nepřijmeme zákon o sociálním bydlení

Koaličním rada se na včerejším jednání o zákonu o sociálním bydlení na žádném řešení neshodla. Optimismus ale neskrývá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která je přesvědčená, že ke kompromisu nakonec dojde. „Po tomhle zákoně se tady volá nejméně 15 let, je to velice složitá norma,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

Někteří z koaličních partnerů kritizují například šíři skupiny, která by na sociální bydlení měla dosáhnout – aktuální návrh například zahrnuje i ty, kteří nepracují, neplatí pojistné nebo dluží na nájemném.

Čtěte také

„Dnes bere dávku na bydlení téměř milion lidí v této zemi, když do toho počítám i děti. To znamená, že už dnes podporujeme rodiny v bydlení bez ohledu na to, zda dluží, nebo nikoliv,“ říká s tím, že nikomu by nepomohlo, kdyby rodiny, které mají dluh u obce za služby nebo za nájemné, byly vyhozeny na ulici. „Určitě by to nepomohlo ani těm pracujícím rodinám, které bydlí v té stejné obci,“ dodává.

Zákon podle ní musí být schopen pomoci nejen těm nejchudším lidem, kteří jsou bez domova, ale musí cílit i na samoživitelky s dětmi, osamělé seniory, zdravotně postižené. „Skupina, která je v bytové nouzi, by měla nárok fyzicky na sociální byt, protože to prostě jinak nepůjde,“ říká.


U obcí, které se nepřihlásí do systému, bude bydlení zajišťovat na jeho území stát. Obec na to nebude mít žádný vliv, jestli si voliči budou stěžovat, že nesouhlasí s tím, kdo tam bydlí, tak ať se obrací na obec. MICHAELA MARKSOVÁ

A znamená zákon o sociálním bydlení konec byznysu provozovatelů ubytoven, respektive takzvaný byznys s chudobou? Ten podle ní neskončí ze dne na den.

„Představa ale je, aby postupně, v horizontu několika let, byznys s chudobou přestal, a jestliže nepřijmeme zákon o sociálním bydlení, tak nepřestane vůbec nikdy,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: kko
Spustit audio