Luboš Dobrovský: V postojích Václava Havla jsem cítil návrat k hodnotové kontinuitě první republiky

Václav Havel by dnes oslavil 80. narozeniny. Bývalý prezident, disident a dramatik ovlivnil život mhoha lidem, patří k nim i Luboš Dobrovský, někdejší ministr obrany, bývalý velvyslanec v Rusku, novinář a překladatel. S Václavem Havlem se setkal v disentu, v letech 1992 až 1996 působil jako kancléř prezidenta repuliky.

„Oslovil mne jako úžasný autor divadelní her, které mi daly přesvědčivým způsobem nahlédnout do samé podstaty degenerace tehdejší společnosti. Oslovoval mne svými eseji, ve kterých jinými prostředky a jinými argumenty nabízel kritický postoj k situaci, která se mně a mým přátelům zdála nesnesitelná…,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Připomíná také, že Václav Havel svými divadelními hrami a esejemi dával do beznaděje určitou naději, že se dá pojmenovat to, co vede právě k pocitu beznaděje a nabízí způsob jejího překonání. „Nabízí něco, co se nám tenkrát zdálo, že dává smysl – chytat režim za slovo,“ dodává.

Byl také okouzlen přesností a významovou i estetickou kvalitou jazyka Václava Havla. „Kéž bychom se k této kvalitě jeho ovlivňování našeho vědomí dokázali opět vracet, zejména kdyby to dokázali žurnalisté,“ upozorňuje s tím, že v Havlových postojích, v jeho politickém jednání cítil určitý návrat k hodnotové kontinuitě první republiky.

Po listopadové revoluci mu Václav Havel nabídl funkci ministra obrany, přiznává, že kdyby mu tak odpovědné místo nabídl kdokoliv jiný, tak by asi nepřijal. „Že to byl Václav Havel, v něhož jsem měl maximální důvěru, a on měl důvěru ke mně, tak to bylo snazší,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio