Kateřina Konečná: Biľak byl stejný zrádce jako ti, kteří předávají území Česka do rukou Vatikánu

Jak se poslanci KSČM cítí v dlouhodobé opoziční roli? A zkusí komunisté i v budoucnosti zrušit lustrační zákon? Ptal se po 17. hodině moderátor Jan Pokorný poslankyně za KSČM Kateřiny Konečné.

Právě podle ní sice komunisté nemají viditelnou koaliční roli, ale odvádějí práci ve městech a krajích. V Poslanecké sněmovně například uspěl návrh na zvýšení sociálního stipendia. „U tohoto zákona se ukázalo, jak je budoucí vládní koalice nesourodá,“ tvrdí Kateřina Konečná.

Teze programového prohlášení přitom mají průnik s programem KSČM. „Otázkou je, jak budou cíle naplňovány a kde se na ně vezmou peníze,“ podotýká Kateřina Konečná. „Strany vládní koalice se předem nedohodly na daních,“ uvádí příklad.

Čtěte také

Moderátor Jan Pokorný se ptal také na výroky Vojtěcha Filipa o Vasilu Biľakovi a zvacím aktu. „Z mého pohledu bylo pozvání vojsk Varšavské smlouvy obrovskou chybou. Šlo o znesvěcení myšlenky demokratického socialismu,“ vysvětluje Kateřina Konečná.

„Lidé typu Biľaka nebo Moravce byli zrádci. Doufám, že stejně tak bude historie považovat za zrádce Petra Nečase, Miroslava Kalouska nebo Karla Schwarzenberga za to, že odevzdali část území Česka do rukou církve,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio