Jiří Dienstbier: Neslyšel jsem od premiéra jakoukoli výtku k výkonu funkce. K mému odvolání vedly čistě stranické důvody

Prezident Zeman odvolal na návrh premiéra Sobotky ministry Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera. Za odvoláním ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu byly podle slov samotného ministra čistě stranické důvody.

„Pokud bych měl uvažovat o výkonu ministerské funkce, tak žádné důvody neznám, protože mi nikdo žádné důvody neřekl. Neslyšel jsem jakoukoli výtku ze strany předsedy vlády na to, jakým způsobem jsem funkci vykonával. Čili tyto důvody to zjevně nejsou a je naprosto zřejmé, že jsou to čistě stranické důvody,“ říká odvolaný ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Na otázku, zda není důvodem jeho odvolání to, že s tematikou lidských práv a menšin neoslovil občany, Dienstbier odpověděl, že pokud někdo přijme výkon této ministerské funkce, musí si vybrat, jestli bude prosazovat lidská práva, nebo si budovat popularitu.


Nedůvěryhodnost politiky v očích většiny lidí je dnes dána právě tím, že se strany nedokáží zbavovat zdiskreditovaných, nebo někdy zkorumpovaných, politiků, a tím ztrácí důvěru celá politická scéna. JIŘÍ DIENSTBIER

Politolog Michal Klíma z Metropolitní univerzity Praha mluví o tom, že je Jiří Dienstbier spíše solitér a revolucionář, že chtěl třeba i napravovat klientelistické prostředí v ČSSD. Sám Dienstbier si myslí, že prosazoval razantní ochranu lidských práv – kdyby to nedělal, byl by prý populárnější, protože některá témata, jako třeba integrace romské menšiny nebo rovná práva žen a mužů, jsou kontroverzní.

Přiznává, že se poměrně radikálně vymezoval vůči politikům v sociální demokracii, kteří se podle něho nechovali morálně, nebo mysleli více na své zájmy než na zájmy svých voličů. „Když o někom, kdo spáchá něco nemravného, řeknete, že má odejít z funkce, tak jeho podporu nezískáte,“ říká Dienstbier.

Zuří v ČSSD válka růží? Jak probíhá jednání o zákoně o střetu zájmů? A co říká na svého nástupce v ministerské funkci Jana Chvojku? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Dienstbierem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio