Jak nespotřebovat příliš mnoho energie a ušetřit. To je otázka, kterou teď řeší také města a obce

19. září 2022 09:29

Nižší spotřeba, méně nákladů. To je cíl řady měst a obcí. Na Trutnovsku a Jičínsku už radnice přichází s prvními kroky, jak si s nejistou situací ohledně energií poradit. Co a kde už zavedly, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Úspory kvůli vysokým cenám energií plánuje na nadcházející zimní sezónu například radnice v Jičíně. Jde o to třeba snížit výdaje za vytápění, což by mělo platit jak pro městský úřad, tak pro všechny městské organizace.

Jičínská radnice se podle tiskového mluvčího Jana Jireše také ohlíží po nových dodavatelích energií, kteří by nabídli výhodnější ceny. Zástupci jednotlivých městských organizací mají do konce září předložit vedení města řešení energetických úspor.

Plán úspor zpracovávají i další města, jako jsou například Nová Paka, Vrchlabí nebo Trutnov. O krok dál už jsou potom třeba i některé vesnice či obce. Například městys Pecka už omezil nasvícení hradu a dočasně uzavřel pobočku knihovny ve Vidonicích.

Čtěte také

Velkou spotřebu představuje také například veřejné osvětlení. To s blížící se zimou budou stále častěji v provozu. Jak si s tím obce a města chtějí poradit?

Zůstanu u již zmiňované Pecky. Tam v těchto dnech povolali revizní techniky, kteří kontrolují veřejné osvětlení a plánují omezit také dobu jeho svícení.

Dále například ve Vrchlabí na úspoře ve veřejném osvětlení pracují už delší dobu. Podle tamního místostarosty už mají vyměněnou zhruba jednu třetinu za úspornější světla. A také řeší osvětlení zdejšího zámku a celkovou dobu veřejného osvětlení.

Kromě měst a obcí, jaké další instituce už přikročily k úsporným opatřením?

Čtěte také

Co se mi podařilo zjistit, tak jde například o Správu Krkonošského národního parku. Tam plánují v následujících dnech omezit nasvícení ekologického centra Krtek ve Vrchlabí.

Podle ředitele Robina Böhnische je ta spotřeba opravdu velká. Je potřeba si uvědomit, že nejde pouze o onu velkou, sídelní budovu Správy KRNAP ve Vrchlabí, ale pod správu spadají všechna infocentra nebo i muzea. A právě ve všech těchto prostorách správa národního parku plánuje snižování teplot.

Záležet bude také na tom, jestli jde o kanceláře, kde úředníci sedí celý den, nebo návštěvní prostory, kde je větší pohyb lidí. Tam by teplota měla být nižší. To se týká také některých sportovních zařízení ve městech. A to nejen ve Vrchlabí, ale ve všech okolních.

Spustit audio

Související