Řada měst a obcí ještě nemá uzavřené smlouvy na dodávky energií v příštím roce. A budou muset šetřit

9. srpen 2022 10:02

V Česku výrazně rostou výdaje za energie. Víc než doteď zaplatí i Královéhradecký kraj a řada měst a obcí. Přesná čísla zatím chybí, nové smlouvy totiž často ještě nejsou uzavřené. Už teď ale zástupci jednotlivých institucí odhadují, že za provoz úřadů, škol, domovů pro seniory nebo nemocnic zaplatí několikrát víc než doteď. Téma pro reportéra Václava Plecháčka.

Královéhradecký kraj zaplatí podle vlastních odhadů za energie v příštím roce navíc zhruba půl miliardy korun. Bude někde výrazně šetřit?

Ano a je to podle mých informací věc, o které se v těchto dnech hodně intenzivně mluví. Jednou z možností jak šetřit je snižování teploty v budovách, to je ale samozřejmě složité zejména v nemocnicích, domovech pro seniory nebo ve školách. Reálnější je to v kancelářích úředníků, případně na chodbách úřadů.

Čtěte také

Přesné pokyny o kolik teplotu v topné sezóně snížit zatím podle zástupců úřadů ale neexistují.

Další velkou úsporou by mohlo být slučování kanceláří a případně i práce některých úředníků z domova na home office. I tady se momentálně hledají možnosti jak by to šlo zařídit.

Klíčové je ale pro krajský úřad uzavření nové smlouvy s dodavatelem energií od 1. ledna 2023, zatím ale bez úspěchu. Přitom se o to zástupci kraje snaží už od června.

V podobné situaci je i řada měst a obcí v našem kraji. Jak to vysvětlují jejich zástupci?

Většinou tím, že čekají na výhodnější ceny od dodavatelů. Je to ale složitější než dříve. Ještě nedávno dostávali zástupci radnic, městských a obecních úřadů pět nebo šest nabídek od různých dodavatelů energií, teď jsou to v lepším případě nabídky dvě nebo klidně někdy i jen pouze jedna. To platí zejména pro elektřinu.

Čtěte také

U plynu je to ještě složitější, hlavně pokud jde o velkoodběr. To znamená, že plyn města potřebují například pro vytápění bytových domů. Složitě shání dodavatele plynu třeba v Polici nad Metují, kde mají zatím na příští rok zajištěno pouze dvacet procent z celkové spotřeby.

V Broumově zase nakupují za denní spotové ceny a to bývá samozřejmě ta nejdražší varianta.

Proto také ve městech a obcích přemýšlejí, jak v zimě šetřit. Může se ale stát, že ta razantní rozhodnutí přijdou až po podzimních komunálních volbách.

Třeba Dvůr Králové nad Labem má sice na velkou část příštího roku smlouvy uzavřené, přesto není jasné, kolik bude platit za plyn. Jak je to možné?

Čtěte také

Dvorská radnice má sice smlouvu do podzimu příštího roku, dodavatel ale zástupce města s ohledem na mimořádnou situaci na trhu vyzval k jednání o navýšení ceny. Řekl mi to tajemník městského úřadu Jan Sedláček. Schůzka zatím neproběhla, ale zástupci města jsou připraveni na nějakou dohodu, ale výraznější navýšení ceny odmítají.

Technické služby ve Dvoře Králové nad Labem zase řeší cenu za provoz zimního stadionu. Od 1. ledna 2023 se totiž změní ceny za dodávky elektřiny, konkrétně vysokého napětí. A ty mohou být nově až pětinásobné. Tedy bude se jednat o tom, co to bude znamenat pro provoz zimního stadionu. Jestli by to například znamenalo zkrácení sezóny, zatím jasné není.

Spustit audio

Související