Hradec hledá řešení, jak zmírnit dopady růstu cen energií. Náklady mohou být až o 100 miliónů větší

10. březen 2022 11:22

Aktuální růst cen energií a pohonných hmot může pro město Hradec Králové a městské organizace znamenat výrazný nárůst nákladů. Podle vedení radnice se nedá vyloučit částka kolem sta miliónů korun za rok. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak bude město růst cen energií řešit? Kde na to vezme peníze?

Podle náměstka primátora Pavla Marka za hnutí ANO to bude město muset udělat v rozpočtovém vyrovnání, tedy z peněz, které bude ještě přerozdělovat z rezerv za uplynulý rok.

Čtěte také

Celkově by skutečně mělo jít o částku kolem sta miliónů korun, v případě dalšího růstu cen i vyšší.

Například každá koruna, o kterou vzroste cena nafty, znamená ročně jen v dopravním podniku náklady 1,3 miliónu korun ročně - a cena nafty stoupla prakticky o 15 korun. Na naftu jezdí samozřejmě i technika, kterou používají Technické služby a další organizace, do toho ještě plyn a energie.

Pokud ceny porostou dál, obce a města si bez pomoci a zásahu vlády s takovým nárůstem do budoucna podle Pavla Marka neporadí.

Radní jednali také o poplatku za vjezd autobusů na terminál hromadné dopravy. Dopravní podnik se s Královéhradeckým krajem dlouho nebyl schopen dohodnout na částce, kterou bude za vjezd krajských spojů inkasovat. Je dohoda blíž?

Nejen že je blíž, ale je hotová, aspoň tedy ve smyslu, že se už obě strany po dlouhé době domluvily. Dosud platil lraj 55 korun za jeden vjezd, dopravní podnik požadoval 130 korun.

Čtěte také

Hejtmanství s tak výrazným nárůstem nesouhlasilo a nabízelo 71 korun.

Nakonec se obě strany sešly na kompromisu - za loňský rok 84 a za letošek 87 korun s tím, že částka v dalších letech poroste o inflaci. Smlouva zatím ještě není podepsaná, musí jí schválit krajské zastupitelstvo, z pohledu hraeckého magistrátu jde ale o kompromis, který má vyřešit dlouholeté spory.

Dopravní podnik, který je v tomhle ohledu smluvním partnerem kraje, už dostal pověření, aby smlouvu s hejtmanstvím podepsal.

Rada města řešila i věci související s ukrajinskou krizí. Co konkréntě?

Podle náměstka primátora Pavla Marka to byly znovu otázky ekonomické, protože zatím stále není jasné, jestli a v jaké podobě dostanou třeba provozovatelé ubytoven případné kompenzace.

Čtěte také

Například vytápění jedné ubytovny, ve které jsou momentálně ubytovaní lidé z Ukrajiny, stálo podle Pavla Marka 22 tisíc korun za 8 dní. Systém kompenzací tedy zatím neexistuje a město tedy nemůže bez informací o tom, kdo a co bude platit, zatím připravit nic dalšího.

Peníze, které určitě magistrát na podporu uprchlíkům vyčlení, jsou ale jenom jedna část problému - na stole je třeba i řešení toho, jak naložit s areálem Stříbrného rybníka. Tam našlo dočasně azyl kolem šedesáti lidí z Ukrajiny, jenže se blíží začátek sezóny a na léto jsou kapacity prakticky plné.

Čtěte také

Je tedy potřeba najít řešení i pro podobné situace - jestli uprchlíky někam stěhovat a pokud ano, tak kam a kdo to bude platit. Nebo jestli odmítat už zaplacené rezervace, které jsou významným zdrojem příjmů pro Městské lesy. Město by potřebovalo rozhodnout, ale stanovisko vlády chybí.

Radnice dál také odpouští ubytovatelům poplatky za pobyt Ukrajinců a dopravní podnik nebude od uprchlíků vybírat jízdné.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související